Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia

tiada jawapan
Membeli Harta Sebagai Orang Asing

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Pinjaman Rumah Bersama

Membeli harta tanah di Malaysia untuk orang asing: Kesinambungan dari MM2H

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 1

Oleh itu, anda telah menerima visa MM2H anda, kini anda memiliki kebanyakan hak yang dimiliki oleh rakyat Malaysia. Proses yang panjang sudah berakhir, dan sekarang tiba masanya untuk beralih ke pembelian harta tanah. Di mana anda bermula?

 

Undang-undang yang diperuntukkan bagi orang asing yang membeli harta tanah

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 2

Perkara pertama yang pertama, mana-mana orang asing yang ingin membeli harta tanah di Malaysia ditakrifkan sebagai kepentingan asing. Definisi tersebut merangkumi:

 1. Individu yang bukan warganegara Malaysia
 2. Individu yang merupakan pemastautin tetap
 3. Syarikat atau institusi asing
 4. Syarikat tempatan di mana 50% hak mengundi adalah milik pihak asing yang berkaitan dengan titik 1 - 3

Undang-undang ini berada di bawah bidang kuasa Unit Perancang Ekonomi (EPU), dalam bahagian yang bertajuk Garis Panduan Perolehan Harta Tanah.

Sekatan

Sebagai orang asing di Malaysia, shenanigans membeli harta tanah anda dikenakan batasan berikut seperti yang disenaraikan di bawah Garis Panduan Perolehan Harta Tanah.

 •  Anda tidak boleh membeli harta tanah bernilai RM1,000,000 atau lebih rendah
 • Anda tidak boleh membeli rumah kos rendah atau sederhana seperti yang ditentukan oleh Pihak Berkuasa Negeri. Ini termasuk skim perumahan mampu milik seperti Rumah Selangorku, PR1MA dan RUMAWIP untuk menamakan beberapa
 • Hartanah dibina di atas Tanah Terpelihara Melayu
 • Harta tanah yang dimaksudkan untuk orang Bumiputera dalam mana-mana projek pembangunan harta tanah yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Negeri.

Jenis harta tanah yang boleh anda beli

Walaupun warga asing menghadapi batasan di bahagian julat harga, mereka dapat membeli semua jenis harta tanah selagi sesuai dengan syarat di atas. Ini termasuk:

 • Harta tanah
 • Kondominium
 • Pangsapuri
 • Rumah Pangsa
 • Pangsapuri yang dilayan dan SOHO yang bertujuan untuk kegunaan kediaman

Ringkasnya, orang asing boleh membeli sebarang jenis harta tanah di Malaysia dengan syarat tidak melanggar had pembelian harga minimum yang ditetapkan; Ia juga tidak boleh melanggar peraturan / undang-undang harta yang diperuntukkan kepada individu atau etnik tertentu. Ya, itu termasuk harta tanah.

 

Masa untuk membeli harta tanah

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 3

Orang asing atau tidak, proses membeli harta tanah di Malaysia sebahagian besarnya tetap sama. Anda harus memohon pinjaman perumahan, membayar kos tambahan yang terlibat dan bersiap sedia menghadapi kemungkinan permohonan anda ditolak.

Perbezaannya terletak pada angka dan angka yang terlibat, dengan beberapa langkah tambahan, biasanya mengenai dokumen yang dilemparkan ke dalam campuran.

 

Persetujuan pihak berkuasa negeri

Persetujuan di sini merujuk kepada keadaan yang bertanggungjawab untuk meluluskan hak orang asing untuk membeli rumah. Ini sesuai dengan NLC 1965, Seksyen 433B yang berpendapat bahawa kelulusan terlebih dahulu mesti diperolehi dari Pihak Berkuasa Negeri yang berkenaan untuk sebarang perolehan harta tanah oleh bukan warganegara atau syarikat asing. Pada asasnya, untuk membeli harta tanah, anda mesti terlebih dahulu mendapat persetujuan kerajaan negeri.

Untuk melakukan itu, anda perlu mendapatkan satu set borang dari pejabat pemerintah negeri yang relevan, mengisinya dan membayar sejumlah yuran permohonan untuk mendapatkan persetujuan. Kertas kerja, caj dan waktu yang diperlukan untuk memproses permohonan anda bervariasi antara pemerintah negeri ke pemerintah negeri, sehingga tidak ada garis waktu yang sulit dan cepat untuk proses tersebut.

Pada amnya, selagi anda menyerahkan dokumen yang diperlukan yang dinyatakan dalam permohonan dan membayar yuran, persetujuan harus disertakan dengan mudah.

 

Kelulusan EPU

Kelulusan EPU hanya terdapat dalam gambar kerana dua sebab.

 1. Pemerolehan harta tanah secara langsung bernilai RM20,000,000 dan ke atas yang mengakibatkan pencairan pemilikan harta yang dimiliki oleh kepentingan Bumiputera agensi kerajaan
 2. Pemerolehan harta tanah secara tidak langsung oleh kepentingan Bumiputera lain melalui pemerolehan saham, mengakibatkan perubahan kawalan syarikat yang dimiliki oleh kepentingan Bumiputera dan / atau agensi kerajaan, yang mempunyai harta lebih dari 50% dari jumlah asetnya, dan harta tersebut bernilai lebih daripada RM20,000,000

Ringkasnya, kecuali harta tanah yang anda beli melebihi nilai RM20,000,000 tidak perlu anda mendapat kelulusan dari EPU.

 

Nombor dan angka

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 4

Tidak mengejutkan bahawa orang asing diharuskan membayar lebih banyak ketika membeli rumah, kerana mereka mempunyai had harga minimum yang harus dipatuhi. Had harga minimum ini berbeza dari negeri ke negeri, begitu juga dengan kos tambahan seperti duti setem dan cukai pintu & hak milik.

 

Had harga minimum

Jadual Had Harga
Rujukan ihsan LoanStreet dan iProperty


Malangnya bagi beberapa negeri, memiliki visa MM2H tidak memberikan pemegangnya akses kepada harga minimum yang lebih rendah, dan dalam kes seperti Perlis, harga akan meningkat. Yang mengatakan, memiliki visa MM2H adalah prasyarat bukan hanya untuk membeli harta tanah di Malaysia, tetapi juga untuk menetap di negara ini untuk jangka waktu yang lama. Orang asing hanya perlu mempertimbangkan harga harta tanah dan pertukaran yang mungkin berlaku dengan negeri-negeri tertentu di bawah MM2H.

 

Tugas setem & yuran undang-undang

Duti setem adalah cukai dalam bentuk dokumen undang-undang untuk merasmikan dan memformalkan pemindahan aset (harta) dari pemaju kepada pembeli, dan pembeli dikenakan sejumlah jumlah setelah berjaya membeli harta tanah.

Tugas setem penting kerana dua sebab - Satu, bukti tersebut adalah bukti hak milik rumah bagi pembeli. Dua, mereka berfungsi sebagai bentuk bukti hukum untuk dikemukakan di pengadilan jika ada perselisihan harta benda yang timbul.

Proses ini melibatkan kepakaran peguam untuk diperiksa, dan dengan demikian, orang asing juga perlu membayar yuran undang-undang.

 

Kos duti setem

Terdapat dua bentuk duti setem yang terlibat dalam transaksi.

 •  Instrumen Pindahan dan Instrumen Perjanjian Pinjaman
 • Perjanjian Jual Beli (SPA)

Bergantung pada harga harta tanah anda, anda akan dikenakan cukai mengikut nombor ini.

wdt_ID Harga Harta Tanah Amaun Dikenakan
1 RM100,000 pertama 1%
2 RM100,001 - RM500,000 2%
3 RM500,001 - RM 1,000,000 3%
4 > RM1,000,001 4%


Yuran guaman

Sementara itu, untuk bayaran guaman, ini adalah jumlah yang diperlukan.

wdt_ID Yuran guaman Amaun Dikenakan
1 RM500,000 pertama 1% (dikenakan bayaran minimum RM500)
2 RM501,000 - RM1,000,000 0.8%
3 RM1,000,001 - RM3,000,000 0.7%
4 RM3,000,001 - RM5,000,000 0.6%
5 RM5,000,001 - RM7,500,000 0.5%
6 > RM7,500,0001 Boleh dirunding dan dikenakan harga siling tidak lebih dari 0.5%


Dalam kebanyakan kes, cukai dan caj perkhidmatan tidak dapat dilupakan. Pada pandangan pertama, kos tambahan ini dapat membebaskan kebanyakan orang. Sebagai orang asing, mereka mungkin merasa seperti konsep yang asing bagi anda. Tetapi ini adalah kejahatan yang perlu anda lalui semasa membeli harta tanah di Malaysia. 

 

Mendapat pinjaman rumah

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 5

Kerajaan mengakui kenaikan harga dan kos harta tanah yang dijangka ditanggung oleh orang asing. Sehubungan itu, mereka telah membuat pinjaman perumahan dapat diakses oleh orang asing untuk membantu meringankan beban kewangan mereka juga.

 

Margin Kewangan (MoF)

Orang asing yang berusaha untuk memohon pinjaman perumahan di Malaysia akan mendapati bahawa mereka mempunyai sebilangan besar pilihan untuk dipilih. Secara amnya, pinjaman ini dapat digunakan melalui bank antarabangsa atau bank darat melainkan dinyatakan sebaliknya. Selain itu, anda harus memperhatikan Margin of Finance, atau MoF yang ditetapkan untuk orang asing.

MoF merujuk kepada jumlah sokongan kewangan yang mungkin diterima oleh orang asing dari bank, di mana MM2H mula bersinar. Di bawah program MM2H, kebanyakan bank akan menawarkan pinjaman kepada orang asing dengan 80%, berbanding 70% standard. Perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah jika pasangan anda kebetulan warganegara Malaysia, anda berpotensi menerima pinjaman 90%, dengan syarat pasangan anda juga turut serta dalam pembiayaan pinjaman.

Selain itu, memegang visa MM2H bermaksud kebanyakan bank lebih cenderung untuk mempermudah permintaan pinjaman anda juga, kerana ia berfungsi sebagai bentuk jaminan dan kesahihan bagi mereka.

Sementara itu, syarat dan ketentuan untuk memohon pinjaman perumahan adalah seperti berikut:

 • Memastikan tempoh tidak lebih dari 30 tahun
 • Pemohon mesti melepaskan pinjaman selewat-lewatnya 70 tahun

Sejauh mana pelbagai jenis pinjaman perumahan, anda akan mendapat akses kepada pinjaman yang mematuhi Islam atau Syariah juga, terutama bagi orang asing yang berasal dari negara-negara Islam. Sekiranya anda bukan pemegang visa MM2H, mendapatkan pinjaman perumahan mungkin menjadi sedikit cabaran bagi anda, dan dalam kebanyakan kes, bank biasanya akan mengesyorkan mendapatkan pinjaman dari negara asal anda untuk melunaskan pinjaman perumahan anda di Malaysia sebagai gantinya .

Sebagai nota terakhir, pinjaman perumahan untuk orang asing biasanya melibatkan kadar asas, yang bermaksud anda akan dikenakan harga mengikut kadar bank pusat ditambah dengan peratusan tambahan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai harga asas, kami menggalakkan anda memberi artikel ini bacaan.

 

Mengenal pasti kawasan panas di Lembah Klang

Skyline Kuala Lumpur di Malaysia

Sekarang kita sudah mendapatkan angka, sudah waktunya untuk mengalihkan perhatian kita ke lokasi sebentar. Ketika membeli harta tanah di Malaysia, atau sekurang-kurangnya Lembah Klang, anda biasanya akan melihat harta tanah yang terletak di tengah-tengah kota itu sendiri, atau harta tanah yang terletak di kawasan makmur yang strategik terletak tepat di pinggiran Kuala Lumpur.

Berikut adalah beberapa lokasi yang harus anda jaga agar rumah anda berpotensi.

Segi Tiga Emas (Bukit Bintang, KLCC, Changkat)

Kawasan yang terletak tepat di sebelah Central Business District, daerah di mana konglomerat syarikat besar berada. Tempat ini terkenal dengan pusatnya yang sangat tinggi, dengan akses ke pelbagai pusat membeli-belah besar dan mewah seperti Pavilion, KLCC dan Fahrenheit. Walaupun pada waktu malam, kawasan ini tidak pernah kekurangan aktiviti dan hiburan malam yang menarik. Warganegara asing yang lebih suka gaya hidup bandar akan merasa seperti di rumah sendiri, dengan harga hartanah yang mempunyai reka bentuk kontemporari dan harga minimum RM1,000,000 minimum. Sangat sesuai untuk individu yang menikmati perkara yang lebih baik dalam hidup. Berikut adalah beberapa contoh harta tanah yang dapat dijumpai di tengah-tengah Kuala Lumpur.

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 6

Ritz Carlton Residences. Gambar ihsan dari Masa Selat Baru

 

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 7

Pavilion Suites. Gambar ihsan dari iProperty

Mont Kiara

Kawasan mewah yang terletak tepat di luar pinggiran Kuala Lumpur. Mont Kiara terkenal dengan komuniti ekspatriatnya yang sangat pelbagai. Ia mungkin terkenal dengan komuniti mini Korea dan Jepun, dan menawarkan aktiviti hiburan malam yang unik di kawasan ini. Individu yang lebih suka tinggal agak jauh dari keramaian pusat bandar namun mendapati diri mereka mahukan persekitaran berjiran akan menetap di kawasan itu dengan baik. Kelebihan Mont Kiara ialah ia terletak sangat dekat dengan kejiranan bandar di Selangor, Petaling Jaya. Property prices here begin at RM500,000 minimal, and can scale up to RM1,000,000 – RM3,000,000 on average.

Berikut adalah beberapa nama harta tanah yang patut dicari.

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 8

Allevia Mont Kiara. Gambar milik TheEdgeMarket

 

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 9

Alix Residences. Gambar ihsan dari AshtonHawks

Bangsar / Damansara Heights (Bukit Damansara)

Saingan rapat Mont Kiara. Bangsar dan Damansara Heights menawarkan kehidupan malamnya yang unik kepada penghuninya. Bar dan restoran mewah adalah pemandangan umum di kawasan ini; dan rumah-rumah tidak kurang hebatnya. Dianggap sebagai salah satu lokasi lama di Kuala Lumpur, rumah di kawasan ini mempunyai reka bentuk yang lebih tradisional. Ia lebih mengenali pesara dan mereka yang lebih suka gaya hidup pinggir bandar yang tenang. Jangan biarkan pandangan kuno mereka memperbodohkan anda, terutamanya harta tanah, kerana satu semi-terpisah dapat dengan mudah membuat anda kembali Minimum RM2,000,000.

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 10

Gambar yang mempamerkan bahagian dalam rumah berkembar 2 tingkat di Bangsar. Gambar ihsan dari HartaGuru

 

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 11

Rumah berkembar yang besar dan luas yang terletak di Damansara Heights. Gambar ihsan PropertyGuru

Bukit Tunku

Digelar sebagai Beverly Hills Kuala Lumpur. Bukit Tunku adalah kawasan yang sangat tua namun tenang yang mempunyai rumah berukuran besar, dengan hutan lebat di sekitarnya. Disebut sebagai salah satu pusat hiburan yang akan datang untuk anak muda Malaysia, Bukit Tunku telah melihat peningkatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan beberapa pemaju melihat-lihat tanah Bukit Tunku untuk projek pembangunan yang berpotensi. Rumah di sini memperoleh harga purata RM2,000,000 setiap satu. Sama seperti kawasan-kawasan yang disebutkan di atas, Bukit Tunku memungkinkan penghuninya mengakses ke banyak kawasan panas di Lembah Klang, kerana pusatnya.

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 12

Tijani 2 Selatan. Gambar ihsan dari PropSosial

 

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 13

Kenny Hill Residences. Gambar ihsan dari iProperty

 

Yang Berhormat menyebut

Senarai kawasan mewah di Lembah Klang tidak berkesudahan dan malangnya, mustahil bagi kita untuk merangkumi semuanya. Yang mengatakan, terdapat banyak kawasan di Lembah Klang yang patut dilihat; berikut adalah beberapa nama untuk memulakan anda.

 •  Bandar Utama (khasnya Kelab Golf Tropicana)
 • Damansara Perdana
 • Taman Tun Dr. Ismail
 • Damansara Utama
 • Subang Jaya
 • Sunway
 • Shah Alam
 • Petaling Jaya (khususnya Seksyen 16)

Di luar Taman Tun Dr. Ismail, kawasan-kawasan yang disenaraikan di sini adalah tempat-tempat yang bergaya di Selangor yang telah menyaksikan peningkatan penduduk selama sedekad. Walaupun kawasan-kawasan ini terletak lebih jauh dari kota, mereka adalah kawasan yang mandiri, menjadikannya lokasi yang ideal untuk orang ramai berkumpul dan menetap.

 

Rintangan terakhir

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 14

Sekarang, kami harap anda mempunyai sedikit pemahaman dalam membeli rumah sebagai orang asing di Malaysia. Setelah anda mendapat persetujuan pihak berkuasa negeri dan membuat kerja rumah anda untuk membeli harta tanah, sudah tiba masanya anda mengatasi rintangan - Melaksanakan rancangan anda dan membuat perjanjian!

 1. Kemukakan a Surat Tawaran menyatakan niat anda untuk membeli harta tanah, dan membuat pembayaran di muka, atau deposit bersungguh-sungguh (2-3%) berdasarkan jumlah harga harta tanah
 2. Sekiranya perlu, buat pinjaman perumahan
 3. Serahkan dokumen yang berkaitan kepada peguam anda untuk tujuan pemprosesan
 4. SPA akan diberikan dalam 14 hari, diikuti dengan wang pendahuluan 10% untuk kediaman tersebut. 2-3% yang dibayar sebelumnya akan menyumbang kepada 10% juga, yang bermaksud anda akan mempunyai baki 8-7% untuk membayar
 5. Persetujuan pihak berkuasa akhir negara akan diperlukan. Warga asing diminta untuk menyerahkan dokumen berikut untuk membuat perjanjian
  1. Satu salinan SPA yang sah
  2. Satu salinan pasport anda yang sah
  3. Terkini berhenti menyewa resit penilaian untuk harta tanah
  4. Borang permohonan mengikut 433B Kanun Tanah Negara
  5. Bagi syarikat asing, diperlukan satu salinan perlembagaan syarikat yang sah
 6. Teruskan membayar pinjaman rumah anda setiap bulan
 7. Terima tajuk strata dari pemaju dalam masa 24-36 bulan

Dan di sana anda memilikinya, anda akhirnya menjadi pemilik rumah penuh di Malaysia! Yang tinggal hanyalah memperbaharui visa MM2H anda setiap 10 tahun, dan terus membayar pinjaman rumah anda tepat pada waktunya.

 

Penamatan visa MM2H

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 15

Kadang kala, perkara berlaku dan anda mungkin terpaksa memotongnya. Katakan anda telah memutuskan untuk membatalkan visa MM2H anda sebelum tarikh luput 10 tahun untuk beberapa sebab yang tidak diketahui, dan sekarang anda ingin memahami apa yang diperlukan oleh proses penamatan. Itu juga boleh dilakukan.

Dalam kes ini, penamatan visa anda akan dilakukan melalui dua saluran - Melalui Misi Malaysia di Luar Negara atau di Jabatan Imigresen Malaysia.

Misi Malaysia di Luar Negara

 1. Pemohon mesti hadir di Misi Malaysia di Luar Negara untuk menyatakan niat mereka untuk menamatkan visa MM2H mereka
 2. Pemohon akan diminta untuk menunjukkan dokumen berikut
  1. Surat Niat untuk Penamatan pas lawatan MM2H
  2. Salinan Surat Kelulusan Bersyarat
  3. Pasport dengan visa MM2H
  4. Salinan surat penamatan yang disertakan oleh Kementerian Pelancongan
 3. Pemohon mesti memastikan pas lawatan MM2H dibatalkan secara manual oleh Misi Malaysia di Luar Negara

 

Jabatan Imigresen Malaysia

 1. Pemegang MM2H boleh meminta Bahagian MM2H, Bahagian Visa, Pas dan Permit untuk menghentikan pas lawatan MM2H mereka sendiri, atau menghantar e-mel kepada mereka untuk menghentikannya
 2. Pemohon akan diminta untuk menunjukkan dokumen berikut
  1. Surat Niat untuk Ketua Pengarah Imigresen
  2. Salinan Surat Kelulusan Bersyarat
  3. Salinan pas MM2H yang dibatalkan secara manual oleh Malaysian Mission Abroad
  4. Salinan surat penamatan yang disertakan oleh Kementerian Pelancongan

Tetapi tunggu, bagaimana dengan rumah anda di Malaysia? Itu soalan yang bagus. 

 

Menjual harta benda anda

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 16

Menjual harta benda anda sebagai orang asing di Malaysia adalah sesuatu yang agak tidak terdengar, memandangkan kebanyakan orang asing yang menetap di negara ini merancang untuk melakukannya dengan baik. Tambahan lagi, kebanyakan tidak akan berani bermimpi membeli barang dengan tiket besar, hanya untuk keluar dari produk itu dalam beberapa tahun yang singkat. Masih ... Ini adalah sesuatu yang pernah berlaku sebelumnya dan adalah bijaksana bagi kita untuk membincangkannya secara ringkas.

Menjual harta tanah anda dikenali sebagai pelupusan harta tanah, dan setiap kali urusan pelupusan harta benda, Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) biasanya muncul dalam gambar.

 

RPGT

RPGT digunakan untuk harta tanah subale, yang bermaksud harta tanah yang dijual dari pemilik ke pemilik, berbanding pemaju ke pemilik. RPGT dikenakan cukai setiap kali pemilik berjaya menjual harta tanah mereka, dan dalam kes orang asing, ini adalah jumlah yang dikenakan cukai.

wdt_ID Umur harta Amaun dikenakan cukai
3 Di bawah 5 tahun 30%
4 Di atas 5 tahun 10%

 

Melupuskan harta benda anda

Orang asing akan melalui proses yang sama seperti orang Malaysia biasa ketika menjual harta tanah mereka. Proses ini boleh dibahagikan kepada beberapa langkah berikut:

 • Mendapatkan ejen harta tanah untuk menilai dan menjual kediaman bagi pihak anda
 • Kontrak peguam untuk membantu prosedur undang-undang
 • Iklankan kediaman anda
 • Berikan tontonan kepada bakal pembeli
 • Menyiapkan Surat Tawaran
 • Menyiapkan SPA
 • Membayar RPGT setelah penjualan berjaya

Setelah semua disimpulkan, yang tinggal hanyalah melihat perkara-perkara yang masih ada sebelum anda berlepas dari Malaysia.

 

Hadir: MM2H

Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia 17

Kami benci menjadi kegembiraan tetapi pada saat penulisan ini, MM2H kini ditangguhkan oleh Kementerian Pelancongan dan dikembalikan ke papan gambar sehingga diberitahu kelak. Keputusan untuk menarik balik program itu diumumkan oleh Kementerian Pelancongan semula Ogos 2020 memandangkan jumlah Covid-19 yang meningkat, memimpin kerajaan untuk melarang orang asing memasuki negara ini.

Konon, program ini diharapkan dapat kembali pada tahun 2021, jadi nantikan perkembangan selanjutnya!

 

Ringkasan

Rumah baru

Program MM2H dirancang untuk menarik perhatian orang asing dengan harapan dapat menarik mereka untuk maju dan menetap di negara asal kita, sama ada untuk perniagaan atau kesenangan. Dengan menawarkan faedah menarik seperti pendapatan tidak dikenakan cukai dan kebebasan untuk bekerja sambilan / belajar sepenuh masa di sini.

Orang asing, terutama yang berpindah dari negara maju, akan mendapati diri mereka mendapat tawaran yang sangat baik dari program ini. Bagi mereka yang memperoleh mata wang tenaga elektrik seperti USD dan GBP yang ingin menjauhkan diri dari kesibukan rumah mereka sendiri, membeli rumah di Malaysia dengan mudah merupakan pilihan yang menarik bagi mereka. Dan mudah-mudahan ... ia akan menjadi tempat di mana mereka benar-benar dapat memanggil rumah kedua.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!