RUMAWIP: Semua Yang Anda Perlu Tahu

tiada jawapan
Rumah WIP-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apa itu Rumah Selangorku?

Apa itu RUMAWIP?

RUMAWIP bermaksud Residensi Wilayah. Ini adalah program perumahan mampu milik yang dimulakan oleh pemerintah pada tahun 2013. Program ini bertujuan untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menjadi pembeli rumah pertama kali. Ini juga merupakan inisiatif untuk mendorong kerjasama antara pihak berkuasa tempatan dan pemaju untuk merancang dan membangun perumahan mampu milik untuk warganegara Malaysia. Program ini diharapkan dapat membangunkan 80,000 unit perumahan di seluruh Wilayah Persekutuan - Kuala Lumpur, Putrajaya, dan Labuan dalam tempoh lima tahun.

Siapa yang boleh memohon RUMAWIP?

Keluarga Asia mengubahsuai rumah

 1. Warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun
 2. Lahir, bekerja atau tinggal di mana-mana Wilayah Persekutuan semasa permohonan-
 3. Keutamaan diberikan kepada mereka yang tidak memiliki harta di Wilayah Persekutuan
 4. Pesara layak dalam terma dan syarat
 5. Pendapatan kasar isi rumah bagi setiap pemohon tidak boleh melebihi RM10,000 sebulan
 6. Pasangan yang sudah berkahwin mesti mempunyai jumlah pendapatan tidak lebih dari RM15,000 sebulan

 

Apa jenis rumah mampu milik yang ditawarkan oleh RUMAWIP?

Dua patung kayu orang dan sebuah rumah dengan latar belakang alam

Pada masa ini, RUMAWIP menawarkan tiga jenis perumahan mampu milik, iaitu unit studio, unit dua tempat tidur dan juga unit tiga tempat tidur dengan hak milik strata. Terdapat tiga jenis harta tanah yang dikategorikan mengikut harganya. Harta tanah pertama adalah rumah berharga rendah. Rumah dengan harga rendah biasanya dilengkapi dengan kawasan binaan seluas 700 kaki persegi. Harga rumah dengan harga murah biasanya antara RM52,000 hingga RM63,000 bergantung pada lokasinya. Yang kedua adalah rumah harga sederhana. Ia mempunyai kawasan seluas 800 kaki persegi dan harganya antara RM63,001 hingga RM150,000. Yang ketiga adalah rumah berharga sederhana. Kawasan binaannya berkeluasan sekitar 600 kaki persegi dengan harga RM150,000 hingga RM300,000. Moratorium 10 tahun akan dikenakan di mana rumah yang dibeli tidak dapat dipindahkan atau dijual kepada pemilik baru tanpa izin pemerintah. Rumah itu hanya boleh dipindahkan kepada ahli keluarga atau waris terdekat seperti pasangan atau anak-anak. Langkah ini adalah untuk mengelakkan munculnya spekulator harta benda dan memastikan RUMAWIP sentiasa dapat melayani orang-orang yang memerlukan.

 

Bagaimana rupa RUMAWIP?

Kaca pembesar dan rumah kayu

Unit RUMAWIP dijual di bawah harga pasaran. RM300,000 unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur, dua bilik mandi, dan tempat letak kereta. Selain itu, kemudahan umum seperti kolam renang, gimnasium dan taman permainan disediakan untuk penduduk. Unit-unit dibina dengan susun atur yang berpatutan dan mudah dicapai. Ia membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menjalani kehidupan yang selesa dan santai di kediaman baru.

Semua sifat RUMAWIP dilengkapi dengan unit kosong. Dengan kata lain, pemilik dapat merancang unit dari awal mengikut kesukaannya. Mengubahsuai unit kosong lebih murah daripada mengubahsuai rumah sub-penjualan atau mengubah reka bentuk rumah berperabot lengkap. Membuang dan mengganti barang tentu lebih mahal.

 

Lokasi RUMAWIP

jalan raya

RUMAWIP di Setapak, Batu Caves, Sentul, Cheras dan Kuchai Lama adalah antara projek RUMAWIP yang kini dibuka untuk pendaftaran. Selain itu, terdapat juga RUMAWIP di Taman Desa dan Pudu.

 

Apakah RUMAWIP Properties yang dibuka untuk permohonan pada masa ini?

 • Residensi Desa Sentralmas, Taman Desa
  Residensi Vista Saujana, Setapak
 • Residensi Riamas, Jalan Klang Lama
 • Sky Awani V, Setapak
 • Pangsapuri Vista Danau Kota, Setapak
 • Residensi Akasia Jubilee, Pudu
 • Sky Awani IV, Setapak
 • Residensi Minest, Sentul
 • Residensi Laman Sari, Batu Caves
 • Pangsapuri Lili Petaling, Kuchai Lama
 • Residensi Inspirasi Setapak, Setapak
 • Residensi Akasia Permaisuri, Cheras
 • Residensi Hektar, Setapak

 

Contoh RUMAWIP Properties

Sky Awani 4, Setapak

Sky Awani 4 adalah salah satu hartanah RUMAWIP yang terletak di Setapak, Kuala Lumpur. Harga Sky Awani 4 boleh didapati pada harga RM300,000. Di bawah tempoh 35 tahun dengan pembayaran pinjaman 90%, penduduk hanya perlu membayar RM 1,195 sebulan. Sky Awani 4 tidak kekurangan kemudahan dan kemudahan berbanding dengan kondominium mewah lain. Sky Awani 4 dilengkapi dengan kawasan BBQ, kolam renang, ruang rehat, lounge pokok tenggelam, ruang sembang chit, taman pakis, geladak meditasi, jalan joging dan lain-lain. Penduduk dapat mengisi diri dengan persekitaran yang menyenangkan dan selesa. Tambahan pula, lokasi Sky Awani 4 sangat strategik. AEON Mall dan Giant Supermarket berada dalam jarak berjalan kaki. TAR University College berjarak hanya 3.7 km. Stesen LRT Wangsa Maju dan stesen LRT Sri Rampai terletak kira-kira 3.5 km dari Sky Awani 4.

Residensi Akasia Permaisuri, Cheras

Residensi Akasis Permaisuri terletak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Residensi Akasia Permaisuri terdiri daripada satu menara dengan jumlah keseluruhan 200 unit. Setiap unit dilengkapi dengan satu tempat letak kereta dan berharga RM300,000 dengan bangunan seluas 807 kaki persegi yang menampung tiga bilik dan dua bilik mandi. Dengan pemandangan kota dan tasik, penduduk dapat bangun pada waktu pagi untuk melihat pemandangan dan pemandangan kota dan alam di luar tingkap. Kediaman berkepadatan rendah ini mempunyai banyak kemudahan yang berdekatan dengan Hospital UKM, Taman Tasik Permaisuri, serta klinik, bank, pusat komersial, dan restoran. Terdapat banyak pusat membeli-belah berdekatan, seperti AEON Maluri (3km), Sunway Velocity (4km) dan Leisure Mall (7km). Yang paling penting, kediaman ini berada dalam jarak berjalan kaki ke stesen LRT Cheras (300m) dan stesen LRT Salak Selatan (1km).

Residensi Akasia Jubilee, Pudu

Residensi Akasia Jubilee terletak di Pudu Kuala Lumpur, dengan akses mudah ke pembangunan komersial sekitarnya seperti Fraser Business Park, IKEA dan MyTown Cheras. Terletak di tanah seluas 4.9 ekar, Residensi Akasia Jubilee terdiri daripada 494 unit rumah mampu milik. Setiap unit berharga RM300,000 dengan keluasan 841 kaki persegi. Projek ini akan siap pada tahun 2024. Residensi Akasia Jubilee dibangunkan oleh UDA Holdings Berhad, salah satu daripada sepuluh syarikat pemaju hartanah terbaik di Malaysia. Residensi Akasia Jubilee dilengkapi dengan taman permainan, gelanggang futsal, kawasan serbaguna dan kawasan pertanian bandar. Direka untuk menampung kehidupan bandar, Residensi Akasia Jubilee menawarkan banyak pilihan untuk penduduk berkeliling. Kediaman ini terletak 800m dari stesen LRT Chan Sow Lin dan 1.2km dari stesen LRT Hang Tuah. Kemudahan pengangkutan awam membantu penduduk menjimatkan banyak masa dan kos perjalanan. Tambahan pula, kediaman ini berjarak 700m ke SJC (C) Sam Yoke dan HELP College. Sekolah Tinggi Tsun Jin juga terletak sejauh 1km. Walaupun harga lebih rendah, sebahagian besar harta tanah RUMAWIP terletak di lokasi strategik di bandar.

 

Proses permohonan

pandangan terpotong penulisan makelar dalam perjanjian pinjaman dekat model rumah di atas meja

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian di www.residensiwilayah.kwp.gov.my/. Pertama sekali, pemohon harus mendaftarkan profil dan memohon skema tersebut di portal dalam talian RUMAWIP. Portal ini adalah pintu masuk untuk mencari rumah RUMAWIP. Pemohon harus memastikan bahawa alamat e-mel diisi dengan betul dan betul kerana semua pemberitahuan permohonan akan dihantar melalui e-mel. Setelah berjaya menyusun profil, pemohon dapat mencari harta tanah RUMAWIP mengikut nama projek, lokasi dan status projek. Sekiranya pemohon berminat untuk memohon projek tersebut, klik butang 'Mohon Projek Ini' ('Memohon Projek ini'). Selepas itu, pemohon harus memuat turun 'Surat Akuan Sumpah' dari portal dalam talian dan kemudian mendaftar di hadapan Hakim / Majistret atau Pesuruhjaya Sumpah. Surat Sumpah yang disahkan ini perlu dihantar bersama-sama dengan dokumen sokongan melalui Portal RUMAWIP. Beberapa dokumen perlu disiapkan untuk membuktikan kelayakan untuk memohon projek RUMAWIP. Dokumen yang diperlukan dinyatakan di bawah:

 1. Borang permohonan
 2. Surat Sumpah
 3. Bukti Kad Pengenalan Pemohon
 4. Penyata KWSP atau Penyata Cukai Pendapatan
 5. Surat Bukti Pekerjaan
 6. Sijil Perkahwinan (jika berkenaan)
 7. Penyata Bank atau slip gaji
 8. Bil Utiliti (Bukti Alamat)
 9. Surat Beranak Anak (jika berkenaan)
 10. Salinan Perjanjian Jual Beli untuk Harta Yang Ada (jika berkenaan)

Satu-satunya kaedah untuk menghantar dokumen sokongan adalah melalui penyerahan dalam talian ke RUMAWIP Portal. Salinan digital dokumen sokongan perlu diimbas dan dimuat naik ke portal RUMAWIP. Merupakan amalan yang baik untuk menyimpan salinan dokumen yang dihantar untuk rujukan masa depan anda.

Setelah semua dokumen yang diperlukan diserahkan, langkah terakhir adalah memeriksa semua maklumat peribadi secara menyeluruh. Penyerahan akhirnya dapat diverifikasi dengan mengklik tombol 'Sahkan' ('Verifikasi'). Status permohonan boleh diperiksa dengan masuk ke Residensi Wilayah Portal. Penyerahan harta tanah akan dilakukan pada hari pengundian tertentu. Hari pengundian mesti dihadiri secara fizikal oleh pemohon atau proksi yang ditunjuk ('wakil') dengan Surat Proksi yang sah yang disediakan terlebih dahulu. Dalam perkembangan yang sangat dituntut, pemohon akan menarik nombor unit yang ditentukan secara rawak. Dalam harta tanah dengan permintaan yang lebih rendah, pemohon mungkin berpeluang memilih unit tertentu. Pemohon akan diminta membayar yuran deposit sehingga 10% sekiranya berjaya diambil.

Pembangun kemungkinan besar akan membantu pemohon untuk membuat permohonan di Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) semasa menempah unit. Walau bagaimanapun, ia bergantung pada harta yang dipohon oleh pemohon. Memerlukan dua hingga empat minggu untuk mendapatkan permohonan itu disetujui. Kementerian dan bank boleh meminta dokumen tambahan semasa proses tersebut. Oleh itu, adalah mustahak untuk menyerahkan dokumen tersebut kepada pihak yang bertanggungjawab pada waktunya. Ini untuk mengelakkan tempahan dibatalkan oleh pemaju. Pemohon hanya dibenarkan menggunakan satu projek pada satu masa sahaja. Tidak seperti syarat PR1MA, pemohon atau pasangannya dibenarkan untuk menggunakan harta itu sebagai rumah kedua, seseorang tidak dibenarkan untuk memohon RUMAWIP dengan syarat pemohon atau pasangannya sudah memiliki harta.

Di samping itu, adalah penting bahawa pemohon selalu membayar bil (pinjaman kereta, bil telefon, dll) tepat pada waktunya. Perlu diperhatikan bahawa 90% pemohon RUMAWIP ditolak oleh wakil jualan kerana masalah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) atau Debt Service Ratio (DSR). CCRIS adalah sistem yang dibuat oleh Bank Negara untuk membuat maklumat kredit mengenai peminjam atau peminjam yang berpotensi menjadi laporan kredit standard. Ia mengesan tingkah laku pembayaran pinjaman peminjam selama 12 bulan terakhir berdasarkan laporan bulanan yang dihasilkan oleh institusi kewangan. DSR adalah nisbah jumlah hutang seseorang terhadap pendapatan isi rumah mereka. Ia menilai kemampuan seseorang untuk menangani tanggungjawab hutang mereka. DSR adalah salah satu faktor utama yang digunakan bank untuk menentukan daya peminjam pemohon. DSR pemohon umumnya tidak boleh melebihi 70% untuk berjaya meminjam pinjaman perumahan dari bank.

Pemohon tidak lagi layak untuk RUMAWIP sekiranya pemohon menolak sebarang permohonan program di tengah-tengahnya. Ini kerana aplikasi dibuat berdasarkan 'one-off off'. Sebarang penarikan balik permohonan tidak akan menyebabkan pengiriman di masa depan. Pemohon yang berjaya melamar unit RUMAWIP diminta untuk membayar pemaju deposit 10% dari jumlah harga unit. Program ini tidak menawarkan bantuan dana. Oleh itu, pemohon bebas memilih pilihan pembiayaan pilihan mereka.

 

Skim perumahan mampu milik apa lagi yang terdapat di Malaysia?

kediaman

Selain RUMAWIP, terdapat beberapa skim perumahan mampu milik yang terdapat di Malaysia. Ini merangkumi Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM), PR1MA, Skim Rumah Pertama Saya (MFHS), MyHome dan Rumah Selangor Saya. Maklumat lebih lanjut boleh dilayari di https://www.malaysia.gov.my/portal/content/30704/.

 

Soalan Lazim

Apakah kelayakan pendapatan RUMAWIP?

Pendapatan kasar isi rumah bagi setiap pemohon tidak boleh melebihi RM10,000 sebulan. Sebaliknya, pasangan yang sudah berkahwin mesti mempunyai jumlah pendapatan tidak lebih dari RM15,000 sebulan. Perlu diperhatikan bahawa hanya satu tawaran akan diberikan kepada setiap isi rumah.

Apakah kriteria lain untuk pemohon RUMAWIP?

 1. Warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun
 2. Lahir, bekerja atau tinggal di mana-mana Wilayah Persekutuan semasa permohonan-
 3. Keutamaan diberikan kepada mereka yang tidak memiliki harta di Wilayah Persekutuan
 4. Pesara layak dalam terma dan syarat

Bolehkah saya menyewa unit RUMAWIP saya?

Ya. Walau bagaimanapun, unit ini hanya boleh disewa kepada penyewa tempatan tetapi bukan pekerja asing.

Adakah saya mendapat diskaun lain di bawah RUMAWIP?

Ya. Penduduk berhak mendapat diskaun 50% bil utiliti di bawah RUMAWIP.

Adakah saya perlu menyiapkan deposit saya?

Pemohon yang berjaya memperoleh unit RUMAWIP diminta membayar deposit 10%. Program ini tidak menawarkan bantuan dana. Oleh itu, pemohon bebas memilih pilihan pembiayaan rumah pilihan mereka.

Saya tidak dapat memperoleh pembiayaan yang sesuai untuk RUMAWIP. Di mana saya boleh mendapatkan pembiayaan untuk pembelian harta tanah?

Harga RUMAWIP adalah RM300,000 yang memenuhi syarat pembeli untuk Skim Rumah Pertama Saya (SRP). Skim ini membolehkan pembeli rumah pertama kali memperoleh pembiayaan hingga 110% dari bank yang mengambil bahagian, yang membolehkan pemilikan rumah tanpa perlu membayar pendahuluan.

Adakah saya mendapat pengembalian wang deposit sekiranya saya ditolak oleh bank untuk mendapatkan kelulusan pinjaman?

Ya. Dengan surat penolakan pinjaman dari bank dan penolakan dari RUMAWIP, anda akan dapat bayaran balik deposit anda sepenuhnya.

 

Ringkasan

RUMAWIP akan memberi kebaikan kepada warganegara Malaysia. Komuniti yang dirancang dengan baik diharapkan dapat menjadi aset bagi pembeli rumah muda dalam masa terdekat. RUMAWIP menawarkan nilai wang yang lebih tinggi kerana lokasinya yang strategik dan kemudahan yang baik.

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!