Rumah Selangorku: Panduan Penting

tiada jawapan
Rumah Selangorku-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apa itu RUMAWIP?

Apa itu Rumah Selangorku?

Pada tahun 2014, Rumah Selangorku diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin oleh negeri itu sendiri Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS). Ini dilakukan untuk memberikan rumah mampu milik kepada warganegara yang memenuhi syarat di negeri Selangor, sebuah kawasan berpenduduk padat dengan sekitar 6.57 juta penduduk. Dengan kenaikan harga hartanah di kawasan yang popular seperti Selangor, memiliki rumah adalah masalah besar bagi banyak orang, terutamanya dari spektrum ekonomi rata-rata dan rendah. Kumpulan orang kurang mampu ini tidak mempunyai pilihan selain tinggal di unit sewaan dengan harga sewa yang tinggi. Apabila dorongan datang, mereka terpaksa berpindah dari tempat-tempat sewaan ini dan mencari tempat penginapan lain.

Kini, dengan skema Rumah Selangorku, pemaju projek perumahan yang layak diberi mandat untuk membangun sejumlah unit rumah mampu milik dengan jenis, ukuran, dan harga jual yang ditentukan. Lokasi dan ukuran pembangunan diambil kira semasa menentukan aspek-aspek ini. Harta tanah ini mesti selaras dengan tujuan LPHS untuk membina kediaman yang berkualiti tetapi mampu dimiliki, oleh itu, membolehkan orang-orang dari golongan kurang mampu memiliki rumah sendiri tanpa banyak masalah.

Rumah Selangorku dimulakan dengan pertolongan dari sektor swasta dan dengan harapan yang tinggi bahawa ia akan menyelesaikan masalah pemilikan rumah dan kemampuan mampu milik di negeri Selangor - dilema yang sudah lama berlanjutan. Masalah lain yang ingin diselesaikan oleh Rumah Selangorku adalah ketidakcocokan penawaran dan permintaan perumahan di pasaran.

 

Pembinaan Rumah Selangorku

Menurut perjanjian dengan pemaju hartanah yang terlibat, rumah Rumah Selangorku harus dibina pada fasa pembangunan pertama projek perumahan atau serentak dengan unit kediaman lain. Tindakan tegas akan diambil terhadap kegagalan untuk mematuhi perjanjian ini. Ini termasuk penangguhan keseluruhan projek pembangunan, kelulusan rancangan bangunan dan pengeluaran sijil kecergasan juga. Oleh itu, tidak akan ada masalah seperti pemaju yang gagal memenuhi kuota Rumah Selangorku atau kelewatan pembinaan.

Siapa yang Layak untuk Skim Rumah Selangorku?

Keluarga Asia bercuti

Untuk memiliki rumah di bawah skim Rumah Selangorku, berikut adalah syarat yang mesti dipenuhi:

 1. Berumur lebih dari 18 tahun
 2. Warganegara Malaysia
 3. Seorang penduduk Selangor
 4. Tidak boleh memiliki harta sebelum ini
 5. Pendapatan isi rumah maksimum RM 10,000
 6. Setiap isi rumah hanya boleh mempunyai 1 permohonan
 7. Pemohon tunggal dengan tanggungan boleh memohon

Bagaimana Memohon Skim Rumah Selangorku?

Penutup tangan dengan pena di atas kertas kosong

Permohonan untuk skim Rumah Selangorku adalah dalam talian sepenuhnya. Ini bermaksud bahawa tidak seperti skim perumahan lain yang dijalankan secara nasional atau di negeri lain, seseorang tidak boleh memohon melalui dokumentasi kertas atau secara langsung. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini sangat mudah untuk diikuti untuk menjadi pemilik rumah yang bangga.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk memohon skim Rumah Selangorku:

Langkah 1: Buat akaun dengan masuk ke portal dalam talian di http://ehartanah.lphs.gov.my/lphs/www/index.php?id=4&page_id=9

Langkah 2: Setelah log masuk, beberapa dokumen perlu diberikan untuk mengesahkan kelayakan anda untuk skim Rumah Selangorku. Dokumen-dokumen ini merangkumi:

 1. Salinan kad pengenalan
 2. Surat beranak anak / tanggungan (jika berkenaan)
 3. Salinan Sijil Perkahwinan atau dokumentasi serupa (jika berkenaan)
 4. Surat pengesahan dari majikan atau Pesuruhjaya Sumpah untuk pemohon bekerja sendiri (jika ada)
 5. Slip gaji, penyata bank, atau pengesahan pendapatan dari Pesuruhjaya Sumpah (jika berkenaan)
 6. Pengisytiharan berkanun dari Suruhanjaya Sumpah pasangan penganggur (jika berkenaan)
 7. Penyata KWSP (jika berkenaan)
 8. Salinan bil utiliti
 9. Laporan kredit seperti dari Central Information Reference Information System (CCRIS) dan / atau dari Credit Tip-Off Service (CTOS)

Langkah 3: Hantarkan permohonan anda

Pemohon skim Rumah Selangorku yang berjaya akan dihubungi melalui e-mel atau surat untuk mengesahkan pemilihan mereka untuk harta tanah. Harap maklum bahawa pemohon dinilai berdasarkan sistem prestasi, dengan membandingkan kriteria kelayakan dan potensi prestasi mereka.

 

Terma dan Syarat Skim Rumah Selangorku

Tangan manusia mengisi unsur-unsur permukaan terakhir yang hilang dari teka-teki jigsaw

Walaupun fleksibiliti yang ditawarkan oleh skema Rumah Selangorku, ada beberapa maklumat penting yang harus diperhatikan sebelum memohon rumah di bawah skema Rumah Selangorku. Ini termasuk hakikat bahawa pemilik tidak dapat menjual harta tanah dalam masa 5 tahun dari pembelian, dan mereka juga tidak dapat menyewa harta tanah. Selepas 5 tahun, pemohon dapat menjual rumah tersebut di bawah kelulusan Kerajaan Negeri. Berkenaan dengan permohonan, seseorang mesti mengemukakan permohonan semula setelah 2 tahun sekiranya permohonan tidak berjaya dan pemohon yang menolak tawaran rumah dianggap sebagai pemohon yang tidak aktif selama 2 tahun. Calon pemohon juga tidak dibenarkan memilih rumah tersebut. Ini bermaksud mereka akan ditugaskan oleh pemerintah negeri berdasarkan prestasi. Perlu diingatkan bahawa pemohon tidak dibenarkan membuat permohonan penolakan permohonan mereka.

 

Kekurangan Memiliki Rumah di bawah Skim Rumah Selangorku

Kebaikan dan Kekurangan Francais (Sebagai Pembeli) - Trend Perniagaan Kecil

Dengan faedah yang dinyatakan dengan jelas, seseorang juga harus memikirkan kekurangannya sebelum memiliki rumah di bawah skim Rumah Selangorku. Ini sangat penting untuk memastikan minimum atau tidak ada halangan dalam usaha seseorang untuk memiliki rumah. Halangan ini meliputi kos tersembunyi dan persepsi masyarakat umum terhadap rumah di bawah skim Rumah Selangorku. Dengan mengambil kira faktor-faktor ini akan membentuk perspektif seseorang untuk memohon rumah di bawah skim Rumah Selangorku.

Berikut adalah kelemahan memohon rumah di bawah skim Rumah Selangorku:

 

Kos tersembunyi untuk memiliki rumah Rumah Selangorku

model rumah dengan jam pasir, kalkulator, wang dan kunci, konsep harta tanah

Sejauh program pemilikan rumah murah, ia tidak meliputi usaha tambahan (dan kos tambahan) dari akhir pemohon. Kelihatan baik dari luar kerana rumah-rumah di bawah skim ini murah tetapi bagaimana dengan kos tambahan yang dikeluarkan? Ini termasuk kos lain-lain seperti duti setem untuk pemindahan hak milik, jual beli perjanjian jual beli (SPA), cap untuk SPA dan perjanjian pinjaman, bayaran pengeluaran undang-undang SPA, yuran perjanjian perjanjian pinjaman, yuran untuk pemindahan hak milik , cukai kerajaan atas perjanjian undang-undang dan bayaran pemprosesan bank untuk pinjaman. Ketidakpaparan kos tambahan semestinya akan menjadi kekecewaan besar bagi pembeli rumah dari skema Rumah Selangorku yang mungkin terpikat dengan harga rumah tetapi akhirnya gagal menyedari kos tambahan ini. Mereka mungkin juga membeli rumah biasa dengan lebih banyak faedah yang ada. Selain itu, pemohon yang berjaya untuk skim Rumah Selangorku tidak berbeza dengan pembeli biasa. Bayaran pendahuluan 10% dari harga rumah diperlukan sebagai tambahan kepada pelbagai bayaran yang disebutkan di atas. Kelemahan utama yang dihadapi oleh pembeli skim ini adalah hakikat bahawa mereka tidak dapat memanfaatkan pelbagai tawaran harta tanah dan pengecualian pembelian seperti pengecualian duti setem. Ini kerana rumah yang dibeli adalah di bawah RM 300,000 dan pengecualian setem ini berlaku untuk rumah dalam lingkungan RM 300,000 hingga RM 1,000,000.

Dalam jangka masa panjang, kemudahan pengangkutan dan kemudahan berdekatan tidak dapat disangkal lagi penting, terutama bagi individu dan keluarga yang bekerja. Secara umum, projek perumahan di bawah skema Rumah Selangorku ditempatkan di kawasan yang mempunyai sambungan rendah ke lebuh raya utama dan pengangkutan awam. Ini akhirnya akan meningkatkan kos pengangkutan harian. Secara praktikal, jika pemohon yang berjaya menjual rumahnya setelah 5 tahun, ada kemungkinan besar rumah itu tidak akan dijual kerana lokasinya dan kurangnya kemudahan akses ke tempat hiburan dan kemudahan.

 

Persepsi Masyarakat Umum

Tanda soal

Walaupun pandangan hartanah di bawah skema Rumah Selangorku mungkin menarik bagi sesetengah orang, masih banyak yang meminta untuk berbeza. Suara hanya dari kawasan perumahan kos rendah menimbulkan pelbagai komen buruk di kalangan masyarakat umum. Ini termasuk membeza-bezakan mereka dari rumah kos rendah kerana kaitannya dengan kekurangan kebersihan, orang dengan tahap pendidikan rendah dan orang dari spektrum ekonomi yang lebih rendah. Walaupun rumah-rumah Rumah Selangorku menjauh dari kisah rumah kos rendah, persepsi masyarakat tetap ada. Pembeli rumah Rumah Selangorku akan sangat tertarik dengan harga rendah yang ditawarkan tetapi dalam jangka masa panjang, mereka mungkin kecewa dengan kenyataan bahawa rumah yang dimiliki mungkin tidak mempunyai banyak nilai tanah. Faktor ini sangat berkaitan dengan persepsi masyarakat terhadap rumah Rumah Selangorku. Senario terburuk adalah ketidakmampuan pemilik menjual rumah setelah lebih dari 5 tahun. Dari segi ekonomi, ini akan menghentikan pertumbuhan kewangan pemilik rumah di bawah skim ini kerana mereka mungkin tidak dapat memiliki rumah yang sesuai dengan keperluan mereka.

 

Kumpulan Pembeli Terhad dan Layak

Kaki Kanak-kanak Afrika #039;

Walaupun salah satu tujuan pemerintah negeri Selangor adalah untuk menyelesaikan ketidakcocokan penawaran dan permintaan perumahan di pasar, ini mungkin tidak membuahkan hasil. Ini kerana kesukaran mendapatkan pembeli dari kumpulan orang yang dikehendaki. Selain itu, proses aplikasi dan penjualan sangat membosankan dan selektif. Ditambah dengan faktor bahawa pembeli tidak dapat memilih rumah yang mereka inginkan, kekurangan orang yang berminat dari kumpulan orang yang diinginkan akan menjadi masalah. Dengan sebilangan besar orang yang disasarkan berasal dari latar belakang ekonomi yang rendah, literasi internet mungkin rendah di antara mereka. Orang-orang ini mungkin tidak berminat untuk memohon kerana permohonan untuk skim ini hanya dilakukan secara dalam talian tidak seperti skema lain di seluruh negara yang mengutamakan aplikasi dalam talian dan secara langsung. Ini sangat diperkuat dengan kesambungan internet yang rendah di kediaman mereka yang ada. Akibatnya, banyak rumah dari skim ini dibiarkan kosong beberapa tahun selepas melancarkannya.

 

Senarai Hartanah di bawah Skim Rumah Selangorku

Ejen harta tanah memberikan kunci rumah

Petaling

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Pangsapuri Affiniti Syarikat Viva Paradise Sdn. Bhd. Petaling 2022 250,000
2 De Cemara Apartment @ Setia Alam Bandar Setia Alam Sdn. Bhd. Bukit Raja 2022 100,000
3 Embayu Apartment @ Damansara West Premier Baycity Sdn. Bhd. Sungai Buloh 2022 192,000 - 232,000
4 Pangsapuri Aurora Johawaki Development Sdn. Bhd. Sungai Buloh 2021 185,000
5 Pangsapuri Harmoni 1 @ Elmina West Syarikat Sime Darby Development Sdn. Bhd. Sungai Buloh 2023 200,000 - 240,000
6 Rumah Bandar @ Aman Putri Syarikat Glomac Sdn. Bhd. Sungai Buloh 2022 150,000
7 Pangsapuri Taman Puchong Utama Hillcrest Gardens Sdn. Bhd. Petaling 2019 195,000 - 220,000

Sepang

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Pangsapuri Idaman Residensi Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Dengkil 2021 232,000
2 Pangsapuri Rafflesia Eco Green City Sdn. Bhd. Dengkil 2021 250,000
3 Pangsapuri Sri Suria Hectare Heights Development Sdn. Bhd. Dengkil 2021 232,000
4 Pangsapuri Sekata Mainstay Development Sdn. Bhd. Dengkil 2019 190,000

Gombak

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Pangsapuri Seri Temenggung (tanah simpanan Melayu) Rexpoint Resources Sdn. Bhd. Gombak 2021 100,000 - 220,000

Kuala Langat

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Pangsapuri Halaman 11 Bandar Rimbayu Sdn. Bhd. Kota Kemuning Dalam proses APDL 42,000 - 100,000
2 Rumah teres @ Taman Langat Utama 3 SP Bahau Development Sdn. Bhd. Tanjung Dua Belas 2019 250,000

Klang

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Pangsapuri Aranda Hicom Gamuda Development Sdn. Bhd. Klang 2021 42,000 - 232,000
2 Aronia Apartment @ Bandar Parklands Gabungan Efektif Sdn. Bhd. Klang 2022 250,000
3 Pangsapuri Kemuning Idaman Paramount Property Development Sdn. Bhd. Klang 2020 100,000 - 192,000
4 Pangsapuri Karya Selaman Sejati Sdn. Bhd. Klang 2020 185,000

Kuala Selangor

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Pangsapuri Seri Seraya Worldwide Holdings Bhd. Ijok 2020 205,000
2 Rumah teres @ Taman Laman Permai Sejati Inti Sdn. Bhd. Hujung Permatang 2021 250,000
3 Rumah teres Harmony Villa Semarak Cergas Sdn. Bhd. Kuala Selangor 2020 42,000 - 250,000
4 Rumah teres @ Taman Sungai Yu Indah Serambi Padu Sdn. Bhd. Hujung Permatang 2020 42,000 - 239,000
5 Rumah teres @ Taman Alam Suria Shah Alam 2 Sdn. Bhd. Jeram 2020 250,000
6 Townhouse @ Saujana Perdana Kelana Kualiti Sdn. Bhd. Ijok 2021 180,000

Sabak Bernam

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Rumah teres @ Taman Emas Lian Soon Tiam Sdn. Bhd. Pancang Bedena 2019 220,000 - 250,000

Hulu Langat

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Rumah Bandar @ Taman Sri Tanjung 4 Fairview Development Sdn. Bhd. Semenyih 2021 180,000.00
2 Pangsapuri Baiduri Jaya Segaman Sdn. Bhd. Semenyih 2021 195,000.00
3 Pangsapuri Desa Budiman (tanah simpanan Melayu) Pujangga Development Sdn. Bhd. Hulu Semenyih 2024 180,000.00
4 Tiara South Apartment Kueen Lai Properties Sdn. Bhd. Semenyih 2021 180,000.00
5 Pangsapuri Zamrud Residency Cheras Hong Soon Development Sdn. Bhd. Kajang 0 150,000.00
6 Pangsapuri Kediaman Camelia Wira Cheras Development Sdn. Bhd. Cheras 0 192,000.00
7 Pangsapuri Acacia Mayland Venue Sdn. Bhd. Semenyih 2021 220,000.00

Hulu Selangor

wdt_ID Nama Projek Pemaju Lokasi Tarikh jangka siap Harga (RM)
1 Iris (rumah teres 2 tingkat) Medan Prestasi Sdn. Bhd. Serendah 2021 250,000.00
2 Rumah teres @ Taman Keruing Rasa Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Batang Kali 2019 200,000.00

Nota Penting: Pemohon yang berjaya di bawah skim ini tidak dapat memilih rumah yang mereka inginkan.

 

Soalan Lazim

Bosan membaca melalui penulisan yang panjang? Nah, berikut adalah beberapa perkara berguna dalam bentuk soalan yang sering diajukan yang mungkin dapat menjimatkan masa anda.

Bolehkah saya memilih aplikasi berasaskan e-mel atau secara peribadi?

Tidak. Permohonan untuk skim Rumah Selangorku hanya boleh dilakukan secara dalam talian melalui portal Rumah Selangorku.

Gaji bulanan saya ialah RM 1,000. Adakah saya layak untuk memohon?

Ya. Untuk memohon, anda memerlukan pendapatan isi rumah maksimum RM 10,000.

Bolehkah saya dan isteri membuat 2 permohonan terpisah untuk meningkatkan peluang kami terpilih untuk skema Rumah Selangorku?

Malangnya tidak. Hanya 1 permohonan setiap isi rumah dapat dibuat. Jangan bimbang! Selagi anda memenuhi semua syarat, anda akan terus berusaha untuk mendapatkan permohonan yang berjaya.

Berapa lama saya perlu menunggu sebelum menjual rumah yang dibeli di bawah skim Rumah Selangorku?

Anda hanya boleh menjual harta tanah dalam masa 5 tahun dari pembelian dan tambahan, sewa tidak dibenarkan.

Bolehkah saya memilih rumah pilihan saya?

Tidak. Rumah-rumah itu akan diberikan kepada anda oleh kerajaan negeri berdasarkan jasa baik.

 

Kesimpulannya

Secara amnya, skema Rumah Selangorku memang merupakan inisiatif hebat oleh Selangor kerajaan negeri. Semoga jurang kewangan antara orang miskin dan kaya dapat dikurangkan melalui skim ini. Senang sekali apabila melihat golongan kurang mampu memiliki rumah untuk peningkatan generasi masa depan mereka. Walau bagaimanapun, skim Rumah Selangorku masih mempunyai kekurangan yang berjaya menghalang orang daripada membeli harta tanah di bawahnya. Menangani masalah ini sangat penting untuk memastikan semua orang memiliki tempat yang boleh mereka panggil pulang.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!