Pemandangan Udara Residensi Padang Meha
 • Selesai
 • Berpatutan
3594

Residensi Padang Meha

 • Bungalow
 • Semi-D
Kawasan:
919 kaki² - 2037 kaki²
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 3
Progres PembinaanSelesai
Gambaran keseluruhan

Tinjauan Residensi Padang Meha

Residensi Padang Meha adalah salah satu projek kediaman Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) yang sangat terkenal untuk ditawarkan kepada bakal pembeli Malaysia. PR1MA adalah misi yang dimulakan oleh Kerajaan untuk menyampaikan kediaman berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan kepada rakyat Malaysia yang layak. Dengan lokasi di Padang Meha, Kedah, Residensi Padang Meha memberi peluang kepada pembeli untuk tinggal di lingkungan yang riang, aman dan selesa dikelilingi oleh pemandangan semula jadi tanpa melanggar bank.

Padang Meha mempunyai kelebihan mempunyai kepadatan penduduk yang agak rendah serta hubungan dan kemudahan yang sangat baik di rantau ini. Residensi Padang Meha merangkumi 244 unit pilihan perumahan campuran berpatutan, iaitu rumah teres satu tingkat, rumah berkembar satu tingkat dan banglo satu tingkat, yang tidak boleh dilewatkan oleh pembeli. Projek ini telah siap dan unitnya dijual dengan kadar pengambilan 91% yang mengagumkan pada masa ini.

Residensi Padang Meha Lokasi

Residensi Padang Meha terletak di Padang Meha, mukim di negeri Kedah. Padang Meha adalah salah satu daripada 15 mukim di Kabupaten Kulim dengan populasi 10,000 orang yang agak rendah (pada tahun 2020). Dikelilingi oleh keindahan alam, daerah ini bebas dari kemacetan kerana jaraknya jauh dari kota-kota besar di wilayah ini seperti Sungai Petani (30 km), Pulau Pinang (50 km), Kulim (21 km) dan Kuala Ketil (15 km). Keselamatan penduduk di kawasan ini dijaga oleh pegawai polis yang berpusat di Balai Polis Sungai Karangan.

Padang Meha terdiri daripada banyak kawasan kediaman yang telah didirikan seperti Taman Desa Aman, Kampung Sungai Karangan, Kampung Padang Meiha yang berada sangat dekat dengan Residensi Padang Meha. Pembangunan lebih lanjut diharapkan dapat terjadi di wilayah ini karena masih banyak tanah yang tidak terpakai di daerah tersebut dengan penduduk padat rendah. Oleh itu, pelbagai kemudahan dan kemudahan seperti sekolah, masjid dan lot kedai terdapat di kawasan ini sebagai hasil daripada perkembangan yang berlaku di wilayah ini.

Kesambungan

Terletak di Padang Meha, Residensi Padang Meha dapat diakses melalui lebuh raya utama, iaitu, Lebuhraya Butterworth - Kulim, yang menghubungkan Butterworth, Penang di barat ke Lunas, Kedah di timur. Ia juga dapat diakses dari Padang Serai dan Kuala Ketil melalui Jalan Kuala Ketil.

Kemudahan

Residensi Padang Meha menawarkan perkhidmatan yang sempurna dan semua kemudahan penting untuk menceriakan pelancong. Sejumlah sekolah dari peringkat sekolah rendah hingga menengah dapat dicapai dari pembangunan dalam jarak 2 - 8 minit perjalanan (850 m - 4.7 km).

Klinik yang paling dekat dengan kawasan perumahan adalah Klink Desa Padang Meha, yang memakan masa lebih kurang 3 minit perjalanan (1.6 km). Klinik lain, Klinik Desa Sungai Karangan juga berada dalam jarak perjalanan yang singkat (8 minit atau 4.9 km) dari tempat pengembangan.

Perkhidmatan penting seperti pejabat pos, balai polis, stesen minyak boleh didapati berhampiran Residensi Padang Meha. Di samping itu, perkhidmatan lain seperti pasar mini, kedai serbaneka, kedai makanan dan makanan banyak terdapat di sekitar kawasan perumahan.

Beberapa tempat pelancongan terdapat di sekitar Residensi Padang Meha, iaitu Taman MBI Desaku Cactus Garden dan World of Dragon Sdn Bhd. Mereka yang gemar bercuti hujung minggu boleh melancong ke destinasi pelancongan popular di Pulau Pinang seperti Bukit Mertajam , Hutan Lipur Sungai Sedim, Chinatown dan banyak lagi.

Pendidikan

 • SMK Sungai Karangan
 • SK Sungai Karangan
 • SJK (C) Hua Min
 • SJK (T) Ladang Padang Meha

Bantuan Perubatan

 • Klinik Desa Padang Meha
 • Klinik Desa Sungai Karangan

Pelan Lantai Residensi Padang Meha

Residensi Padang Meha merangkumi 244 unit rumah teres satu tingkat (Jenis A1 & A2), rumah berkembar satu tingkat (Jenis B1, B2 & B3) dan banglo satu tingkat (Jenis C). Pembangunan ini berlaku di tanah pegangan bebas bertingkat 17.68 ekar dengan ukuran binaan mulai dari 919 - 2037 kaki persegi. Semua jenis unit mempunyai minimum tiga bilik tidur dan dua bilik mandi, di mana salah satu bilik mandi terletak di induk bilik tidur. Mereka menggunakan konsep dapur terbuka (kecuali Jenis B1) untuk mewujudkan perasaan luas di dalam unit.

Jenis A1 & A2 adalah rumah teres satu tingkat dengan yang pertama adalah lot sudut dan yang terakhir adalah lot pertengahan. Mereka mempunyai ukuran yang sama (919 kaki persegi) dan jumlah bilik tidur (tiga) dan bilik mandi (dua).

Jenis B1, B2 & B3 adalah rumah berkembar dengan Jenis B1 menempati ukuran terbesar (1206 kaki persegi) dalam jenis ini. Ini diikuti oleh Jenis B2 (1078 kaki persegi) dan B3 (1030 kaki persegi), yang pada dasarnya mempunyai susun atur yang sama. Jenis B1 mempunyai empat bilik tidur dan tiga bilik tidur berbanding dengan Jenis B2 dan B3 yang mempunyai tiga bilik tidur dan tiga bilik mandi. Perhatikan bahawa dapur di Jenis B1 dipisahkan dari ruang makan dan ruang tamu dengan partition, ciri yang sangat disukai oleh mereka yang tidak mahu kawasan umum mereka berbau setelah memasak berat di dapur mereka.

Jenis C, iaitu sebuah banglo satu tingkat, menawarkan yang terbaik dari segi saiz dan jumlah bilik dibandingkan dengan unit lain di Residensi Padang Meha. Ia mempunyai ukuran binaan terbesar 2037 kaki persegi di antara semua jenis unit. Selain empat bilik tidur dan tiga bilik mandi, unit ini mempunyai bilik utiliti dan ruang penyimpanan, yang sangat berguna dengan penduduk yang memerlukan ruang untuk menyimpan barang-barang mereka. Unit Type C juga dilengkapi dengan dapur basah dan kering dan ini adalah berita baik bagi mereka yang lebih suka memasak ringan dan berat secara berasingan.

Berikut ini adalah ringkasan susun atur denah lantai yang tersedia di Residensi Padang Meha:

 • Jenis A1 & A2 (919 kaki persegi, tiga bilik tidur, dua bilik mandi)
 • Jenis B1 (1206 kaki persegi, empat bilik tidur, tiga bilik mandi)
 • Jenis B2 (1078 kaki persegi, tiga bilik tidur, tiga bilik mandi)
 • Jenis B3 (1030 kaki persegi, tiga bilik tidur, tiga bilik mandi)
 • Jenis C (2037 kaki persegi, empat bilik tidur, tiga bilik mandi)

Kemudahan dan Kemudahan Residensi Padang Meha

Kemudahan dan kemudahan yang terdapat di Residensi Padang Meha memberi tumpuan kepada menyediakan gaya hidup aktif untuk penghuninya. Terletak di pusat pembangunan, penduduk dapat menjalankan aktiviti sukan kegemaran mereka seperti futsal dan badminton di gelanggang futsal dan badminton, tanpa perlu melakukan perjalanan jauh dari rumah mereka. Kanak-kanak dapat menghabiskan masa lapang dengan bermain di taman permainan. Selanjutnya, penduduk dapat mengatur dan menyertai acara sosial yang diadakan di dewan serbaguna.

Keselamatan penduduk terjamin kerana pembangunan adalah kawasan kejiranan yang dijaga. Ini ditambah dengan kehadiran pusat pemeriksaan CCTV 24 jam dan keselamatan.

Kemudahan

 • Dewan serbaguna
 • Taman permainan
 • Gelanggang futsal
 • Gelanggang badminton

Analisis Harta Tanah Residensi Padang Meha

Dengan harga dari RM 145,000, Jenis A1 dan A2 Residensi Padang Meha ditujukan untuk keluarga dari spektrum berpendapatan rendah. Jenis unit selebihnya mensasarkan keluarga dari golongan berpendapatan rendah hingga sederhana kerana harganya bermula dari RM 298,000 dan seterusnya. Projek pembangunan telah siap dan unitnya dijual pada masa ini. Kadar pengambilan semasa ialah 91%.

Dari segi ukuran unit Jenis A1 dan A2, mereka sesuai untuk keluarga bersaiz kecil yang baru mula mengembangkan keluarga mereka dan lebih suka unit tanpa embel-embel. Jenis B1, B2 dan B3 sesuai dengan keluarga kecil dan sederhana yang menginginkan sedikit keselesaan dari segi ruang untuk menjalankan aktiviti riadah di sekitar rumah mereka. Akhir sekali, unit Type C disediakan untuk keluarga sederhana yang memerlukan gaya hidup yang luas dan selesa.

Residensi Padang Meha Pembangun: Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA)

Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) ditubuhkan pada tahun 2011 dengan objektif untuk merancang, membangun, membina dan menyediakan penyelesaian perumahan berkualiti tinggi untuk rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah bulanan antara RM 2,500 hingga RM 15,000. Pembangunan kediaman yang ditawarkan oleh PR1MA terdiri dari pelbagai jenis dan ukuran yang memenuhi keperluan isi rumah yang berbeza. Penawaran rumah mereka merangkumi pangsapuri, banglo, teres dua tingkat, rumah berkembar dan teres satu tingkat dengan harga antara RM 100,000 hingga RM 400,000. PR1MA mempunyai 58 projek kediaman secara keseluruhan dengan projek merangkumi pelbagai bandar di Malaysia seperti Ipoh, Johor Bahru, Kulim, Seremban, Tawau dan banyak lagi.

Ringkasan

The residence of Padang Meha is a perfect combination of strategic location, admirable connectivity, and convenience in a residential area that is safe and contemporary at a price that buyers wish to pay for. Residents can expect to enjoy a peaceful, nature-filled and comfortable lifestyle at Residensi Padang Meha.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Tempoh:
Freehold
Jenis:
 • Banglo,
 • Separuh D,
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 3
Status harta benda:
 • Berpatutan
Harga:
RM130,500
Pemaju:
Perbadanan PR1MA Malaysia
Bilangan Tingkat:
1
Jumlah Unit:
242
Tahun Penyiapan:
2018
Kawasan Terbina (BUA):
919 kaki² - 2037 kaki²
Kemudahan
 • Taman permainan
 • Dewan Serbaguna

Lokasi

Wilayah
 • Kedah,
 • Kulim
Kejiranan

Video

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM782,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
454 kaki² - 882 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM377,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
500 kaki² - 700 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM400,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
653 kaki² - 1232 kaki²
Dari RM130,500

Cadangan Jual Unik

 1. Freehold
  Pelaburan jangka panjang.
 2. Komuniti yang dijaga
  Keselamatan dan keselamatan terjamin untuk semua penduduk.
 3. Susun atur yang luas
  Unit-unit yang elegan dan luas dengan banyak pilihan binaan.

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
8
Kemudahan
9
Keselamatan
8
Konsep
6
Kemudahan
7
Nilai wang
10
Penilaian Pustaka2 Undian
4.9
8

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM130,500

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!