Rumah Mesra Rakyat: Panduan Komprehensif untuk Perumahan Mampu Milik

tiada jawapan
Rumah Mesra Rakyat

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Panduan Lengkap mengenai PPAM

Rumah Mesra Rakyat: Panduan Komprehensif untuk Perumahan Mampu Milik 1

Adalah menjadi impian setiap rakyat Malaysia untuk memiliki kediaman. Pembetulan, adalah impian setiap orang untuk memiliki kediaman. Tidak kira dari mana anda berasal, membeli rumah pertama anda menandakan peningkatan anda menjadi kebebasan, dan menjadikan anda peringkat lebih tinggi di peringkat dewasa. 

Rumah adalah simbol banyak perkara - Tempat persendirian, tempat di mana kenangan yang penuh kasih sayang dan jangka panjang dibuat, tempat penenangan untuk menamakan beberapa perkara. Yang paling penting, kediaman anda sendiri, bukan hanya mana-mana rumah, adalah sumber berterusan dalam hidup anda. Apabila segala yang lain nampaknya berantakan dan tidak ada yang baik, anda boleh bergantung kepada tempat anda berada di sana untuk anda. Ringkasnya, kita semua bermimpi memiliki tempat sendiri, dengan alasan yang baik.

Namun kebenaran menyedihkan untuk memiliki kediaman adalah ... Tidak semua orang mempunyai kemampuan kewangan untuk memilikinya. Dan sebilangan daripada kita mungkin menghabiskan sisa hidup kita tinggal di rumah ibu bapa kita, tidak pernah tahu bagaimana rasanya mendapatkan satu set kunci peribadi tempat tinggal kita sendiri.

Are we capable of owning a house?

Sebenarnya, terdapat sebilangan besar rakyat Malaysia di luar sana yang tidak mampu mendapatkan rumah dan terpaksa kehilangan tempat tinggal kerana pelbagai sebab, dengan pengangguran menjadi punca terbesar. Untuk menunjukkan betapa kehilangan tempat tinggal di Malaysia sekarang ini, a tinjauan yang dijalankan oleh Majlis Bandaraya Kuala Lumpur, yang lebih dikenali sebagai DBKL, mendapati bahawa kira-kira 1500 - 2000 rakyat Malaysia dilaporkan kehilangan tempat tinggal pada tahun 2016, meningkat tiga kali lipat berbanding dengan angka yang dilaporkan pada tahun 2014. Sehingga kini, dianggap bahawa angka tersebut terus meningkat dan tidak diketahui apakah angka yang dilaporkan itu komprehensif, paling tidak, yang bermaksud mungkin ada lebih banyak orang kehilangan tempat tinggal pada umumnya yang masih tidak berdokumen dalam laporan tersebut.

Pada akhirnya, pendirian kami mengenai perkara itu tetap jelas. Jumlah individu kehilangan tempat tinggal selama bertahun-tahun, dan sepertinya ia tidak akan berhenti dalam masa terdekat, apatah lagi apabila kita mempertimbangkan MCO dari tahun sebelumnya. Pada Disember 2020, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) telah mencatatkan jumlah pengangguran sebanyak 4.8%, atau 772900 rakyat Malaysia meninggalkan pekerjaan tanpa MCO, tahap tertinggi 27 tahun untuk negara ini. Bukan momen tercantik di negara kita tercinta dengan sedih.

Berbanding dengan orang-orang gelandangan di luar sana, tinggal di rumah yang diwarisi, atau apa yang ingin kita panggil rumah tangan saya tidak begitu buruk, terutama apabila seseorang menganggap hakikat bahawa mereka mempunyai bumbung dan tempat untuk berpusing masuk untuk malam. Namun, itu tidak menghalang banyak daripada kita untuk bermimpi memiliki rumah sendiri. Selain itu, dengan masalah seperti memajak atau menggadaikan hutang, mewarisi rumah daripada ibu bapa kita tidak semestinya membuat kita tidak tahan untuk diusir. Walaupun anda seorang Muda yang tinggal dalam gaya Tyersall Park Crazy Rich Asia, yang pada hakikatnya, juga dikembalikan kepada pemerintah pada akhir trilogi, dengan cangkuk atau penjahat, ada saatnya setiap orang kita mesti melangkah keluar dan membeli rumah pertama kita.

Bagi yang bernasib baik dan yang sudah bersedia, membeli kediaman anda sendiri boleh membuat anda kecewa. Anda mungkin melalui usaha gigih kerana permintaan pinjaman perumahan anda ditolak beberapa kali, tetapi akhirnya, dengan sedikit kerja keras, anda akan sampai ke sana. Walau bagaimanapun, perjalanan untuk mendapatkan rumah sendiri boleh menjadi sukar tetapi tetap memuaskan.

Sayangnya, perkara yang sama tidak dapat dinyatakan untuk isi rumah di Malaysia yang sedang berjuang. Di mana Rumah Mesra Rakyat melangkah masuk.

Mari bercakap Rumah Mesra Rakyat, SPNB, dan B40

Hanya sedikit pendahuluan, kita akan melakukan perkara yang sedikit berbeza hari ini. Daripada memusatkan perhatian pada gambar yang lebih besar seperti SPNB dan B40 terlebih dahulu, kami ingin memulakan dengan membincangkan inti artikel, iaitu Rumah Mesra Rakyat. Dengan cara itu, anda akan dapat memahami bagaimana semua klik bersama.

Bahagian dari sini boleh membingungkan bagi rata-rata rakyat Malaysia untuk memahami kerana teknikal dan maklumat minimum yang terlibat. Yang mengatakan, ini bukan sains roket dan dengan sedikit penjelasan dan pertolongan dari pihak kami, anda seharusnya dapat memahami asas-asas Rumah Mesra Rakyat dengan cepat. Jadi tanpa basa-basi lagi, mari kita masuk ke dalamnya.

Apa itu Rumah Mesra Rakyat?

Anak memegang gambar dengan keluarga bahagia dan pokok epal dan sebuah rumah

Rumah Mesra Rakyat (RMR) adalah program yang ditubuhkan oleh SPNB di 2002 untuk membantu isi rumah berpendapatan rendah memperoleh kediaman yang selesa. Harus diingat bahawa isi rumah berpendapatan rendah dalam konteks ini umumnya merujuk kepada nelayan dan petani, walaupun definisi tersebut tidak hanya terbatas pada buruh pertanian. Sementara itu, rumah tangga yang disebut di sini merangkumi:

 1. Keluarga yang dilanda kemiskinan
 2. Keluarga yang memiliki tanah, tetapi tidak dapat membina rumah yang lebih baru dan lebih selesa untuk diri mereka sendiri dan terpaksa dalam keadaan hidup yang buruk akibat kekangan kewangan atau bencana alam.

Program asalnya bernama Skim Rumah Keluarga Nelayan Terengganu, program ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada masyarakat nelayan berpendapatan rendah di sekitar kawasan pesisir Terengganu dengan membantu mereka membina rumah di atas tanah mereka. Namun, kemudiannya, program ini dinamakan Rumah Mesra Rakyat untuk mewujudkan jangkauan yang lebih luas kepada mereka yang meminta bantuan serupa.

Pada gilirannya, ini akan mendorong Rumah Mesra Rakyat untuk membina unit rumah mampu milik untuk golongan kurang mampu dan berjuang dalam skala yang lebih besar, termasuk memperluas programnya untuk memasukkan Malaysia Timur pada tahun 2005. Mulai November 2019, telah dilaporkan bahawa Rumah Mesra Rakyat telah membangun 46.420 rumah untuk rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan sejak awal, pencapaian yang luar biasa dan terpuji bagi pemerintah dan negara, dan berhasrat untuk membangunkan 3000 unit lagi pada tahun 2021.

Sekarang setelah kita membincangkan tentang menjadi Rumah Mesra Rakyat, inilah masanya untuk bertemu otak di sebalik program yang mengubah hidup ini - SPNB.

SPNB

SPNB atau Syarikat Perumahan Negara Berhad, adalah agensi pembangunan perumahan nasional yang ditubuhkan oleh Menteri Keuangan Diperbadankan pada tahun 1997. Namun, sejak bulan Agustus 2018, telah dipelopori oleh Kementerian Perumahan dan Pemerintah Daerah, atau Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) .

Matlamat agensi adalah mudah - Untuk menyediakan rumah berkualiti tinggi namun mampu milik untuk rakyat Malaysia melalui Rumah Mesra Rakyat yang disebutkan di atas. Hakikatnya, agensi ini mempunyai ungkapan "Tempat tinggal anda, tanggungjawab kami" sebagai motto, peringatan peribadi kepada dirinya untuk selalu menjadi penyokong kuat kepada tujuannya. Selain itu, ia juga mengawasi pemulihan projek rumah terbengkalai di seluruh Malaysia, dengan fokus terbarunya adalah pindaan Akta 118 di bawah Akta Pembangunan Perumahan (Perlesenan Kawalan) 1996, yang menyatakan bahawa tindakan yang lebih ketat akan diambil terhadap pemaju yang berkaitan dengan sebarang projek kediaman terbengkalai.

Next, regarding B40.

Sambungan: B40, SPNB dan Rumah Mesra Rakyat

Rakan berbilang etnik menolong ruang luar, menyalin ruangan

Mari kita ikhtisar ringkas mengenai Rumah Mesra Rakyat dan SPNB sebelum kita memasuki B40. Jadi apa itu Rumah Mesra Rakyat dan bagaimana hubungannya dengan SPNB?

If your answer is more or less the following – Rumah Mesra Rakyat is a program that is established by SPNB to provide affordable housing to struggling Malaysian households, you’re right on track.

Dengan cara itu, ini menimbulkan beberapa persoalan dalam fikiran. Apa itu B40? Bagaimana kaitannya dengan rumah tangga yang bergelut? 

Sebagai permulaan, untuk memahami apa itu B40, pertama-tama anda harus menyedari bahawa kerajaan Malaysia mengumpulkan warganya menjadi tiga kategori berbeza berdasarkan pendapatan bulanan mereka, iaitu:

 • T20, atau 20% Teratas (Mereka yang berpendapatan antara RM10961 - RM15040 dan seterusnya)
 • M40, atau Tengah 40% (Mereka yang berpendapatan antara RM4850 - RM10959)
 • B40, atau Bawah 40% (Mereka yang berpendapatan antara kurang dari RM2500 - RM4849)

Kemungkinannya adalah, jika anda adalah rakyat Malaysia yang rata-rata terperangkap dalam pekerjaan meja kerja 9-5, anda kemungkinan besar termasuk dalam kategori B40 atau M40. Mereka yang merupakan CEO atau pengurus berpangkat tinggi yang bekerja di syarikat ternama mungkin mendapati diri mereka berada di dalam eselon M40 atau T20 yang lebih tinggi.

Pada pandangan pertama, klasifikasi mungkin terasa berlebihan, kerana seolah-olah "membahagikan" rakyat Malaysia berdasarkan pendapatan bulanan mereka, yang menyebabkan "perpecahan" yang tidak perlu dalam masyarakat. Sebenarnya, sistem klasifikasi jauh lebih daripada itu dan membantu lebih daripada satu pemikiran, iaitu:

 •  Ini membolehkan pemerintah memperuntukkan dengan cekap pakej bantuan kepada yang memerlukan pada masa sukar iaitu: Kita Prihatin Malaysia 2020
 •  Ini memastikan bahawa pembayar cukai membayar cukai tahunan mereka sebanding dengan pendapatan tahunan mereka dengan cara yang adil dan saksama
 • Lebih penting lagi, demi kepentingan perbincangan kita, ini membolehkan kerajaan menentukan kumpulan individu yang layak untuk skim perumahan apa pun, fikir RUMAWIP, Skim Rumah Pertama, dan Rumah Mesra Rakyat

Sekali lagi, tujuan Rumah Mesra Rakyat adalah untuk menyediakan rumah mampu milik kepada keluarga yang susah. Kesukaran, dalam hal ini, merujuk kepada individu yang berada di bawah tahap B40.

Ringkasnya ... Sekiranya pendapatan isi rumah bulanan anda adalah

 • Elaun,
 • Pendapatan bekerja sendiri,
 • Bayaran lebih masa,
 • Komisen,
 • Bonus.

Anda termasuk di bawah peringkat B40 dan layak secara automatik untuk Rumah Mesra Rakyat. Perkara lain yang perlu diberi perhatian ialah kata rumah tangga di sini menunjukkan bahawa individu itu mesti berkahwin. 

Selain itu, terdapat empat subkumpulan untuk setiap kumpulan klasifikasi pendapatan. Kami telah bercakap mengenai julat gaji B40 beberapa baris di atas, sekarang saatnya untuk melihat secara mendalam subkelompok:

 1. B1 (
 2. B2 (RM2501 - RM 3169 / sebulan)
 3. B3 (RM3170 - RM 3969 / sebulan)
 4. B4 (RM3970 - RM4849 / sebulan)

Kuncinya adalah menyedari bahawa hanya subkelompok B40 terpilih yang berhak mendapat Rumah Mesra Rakyat. Juga, kerana Rumah Mesra Rakyat hanya menyangkut individu di bawah B40, kami tidak akan banyak membincangkan kumpulan klasifikasi pendapatan yang lain, walaupun individu yang berminat dapat mengetahui lebih lanjut mengenai kumpulan klasifikasi pendapatan Malaysia di sini.

Untuk meringkaskan keseluruhan perbincangan mengenai B40 dan Rumah Mesra Rakyat,

 • Sekiranya pendapatan isi rumah bulanan anda adalah
 • Sekiranya pendapatan isi rumah bulanan anda adalah> RM3000 dan anda masih berada di bawah B40, Rumah Mesra Rakyat tidak akan dikenakan kepada anda.

Sekarang setelah kita mendapatkan asas-asas yang panjang, sudah tiba masanya untuk membincangkan mengenai faedah Rumah Mesra Rakyat.

Apa yang ditawarkan oleh Rumah Mesra Rakyat

Rumah Mesra Rakyat adalah program yang ditubuhkan oleh SPNB untuk membantu rumah tangga yang bergelut untuk mendapatkan rumah yang selesa.

Dan itu adalah perkara yang baik kerana itu bermaksud rumah tangga yang bergelut mempunyai cara untuk memenuhi impian mereka yang memiliki rumah. Malangnya, banyak isi rumah di Malaysia yang tidak sedar akan hal ini, dan ada juga yang ragu-ragu dengan program ini. Oleh itu, untuk mengurangkan beberapa tanggapan yang telah dibuat sebelumnya, kami telah memutuskan untuk membicarakan manfaat Rumah Mesra Rakyat dengan harapan mereka dapat menenangkan beberapa masalah anda.

Rumah Mesra Rakyat: Panduan Komprehensif untuk Perumahan Mampu Milik 2
Infografik Rumah Mesra Rakyat. Gambar ihsan dari SPNB.

Untuk tujuan keterbacaan, kami memutuskan untuk melampirkan gambar dari SPNB yang memperincikan rangkaian tawaran yang ditawarkan Rumah Mesra Rakyat.

Sebagai permulaan, semua rumah yang dibina di bawah Rumah Mesra Rakyat dibahagikan kepada 3 kategori bergantung pada saiz dan lokasi tanah mereka:

 • 3600 kaki persegi, bagi mereka yang berada di Malaysia Barat,
 • 3400 kaki persegi, bagi mereka yang terletak di kawasan pesisir Malaysia Barat,
 • 3200 kaki persegi, bagi mereka yang berada di Malaysia Timur.

Sementara itu, rumah Rumah Mesra Rakyat dilengkapi dengan kemudahan berikut:

 • Rumah satu tingkat,
  • 3 bilik tidur & 2 bilik mandi

 

Rumah Mesra Rakyat: Panduan Komprehensif untuk Perumahan Mampu Milik 3

rumah mesra rakyat

Rumah Mesra Rakyat: Panduan Komprehensif untuk Perumahan Mampu Milik 4


Seni konsep yang memperincikan denah lantai dan kemungkinan produk berikutan pembinaan masing-masing di 3600, 3400, 3200 sqft. Gambar ihsan dari SPNB.

Semua rumah Rumah Mesra Rakyat memperoleh harga bermula RM75,000, sementara rumah di kawasan pesisir Semenanjung Malaysia memperoleh RM85,000 sebagai gantinya.

Inilah berita baiknya, kerajaan bersedia memberi subsidi kos sebanyak RM20,000, walaupun jumlah itu hanya berlaku untuk fasa pembinaan.

Dengan andaian kita menggunakan standard RM75,000, itu sedikit lebih tinggi daripada ¼ kos, yang bermaksud isi rumah yang berjuang hanya perlu membayar 70% dari baki kos, mengikut kadar mereka sendiri, sesuai dengan syarat yang disenaraikan oleh SPNB dan institusi kewangan yang menguruskan pinjaman tentu saja.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian ialah pembayaran dibuat melalui saluran pilihan SPNB, yang akan kita bahas di bawah. Sementara itu, setiap rancangan perjanjian yang diperoleh untuk program perumahan Rumah Mesra Rakyat mesti datang dari firma undang-undang yang berdaftar SPNB.

Sebagai nota terakhir, salah satu mimpi buruk terbesar kami ketika membeli rumah ialah mengetahui bahawa pembina / kontraktor / pihak yang bertanggungjawab untuk membina kediaman anda tiba-tiba meninggalkan kapal (atau pembinaan). Isi rumah yang didaftarkan di bawah Rumah Mesra Rakyat bagaimanapun tidak perlu risau tentang kejadian tersebut, kerana semua pihak yang terlibat menjalani proses pemeriksaan yang ketat sebelum mendaftar di bawah SPNB.

Secara keseluruhan, proses permohonan rumah Mesra Rakyat cukup jelas.

Sekarang mari masuk ke proses permohonan.

Memohon Rumah Mesra Rakyat 

Kriteria Kelayakan

Rumah Mesra Rakyat: Panduan Komprehensif untuk Perumahan Mampu Milik 5

Kami secara ringkas membincangkan mengenai kelayakan di Rumah Mesra Rakyat, dengan salah satunya ialah pendapatan isi rumah

 • Berkebangsaan Malaysia
 • Pemohon mesti berumur 18 tahun ke atas
  •  Bagi pemohon Malaysia Barat berumur 42 tahun ke atas, pemohon kedua berumur antara 18-42 tahun akan diminta
  •  Sementara itu, bagi pemohon berusia 38 tahun ke atas yang tinggal di Malaysia Timur atau kawasan pesisir, pemohon kedua berumur antara 18-38 tahun akan diminta
 •  Pendapatan bulanan
 • Pemohon atau pasangan tidak boleh memiliki harta
 • Sekiranya pemohon atau pasangan memiliki harta benda, harta tersebut harus dianggap bobrok atau rusak, atau rumah yang dalam keadaan hidup miskin atau tidak dapat diperbaiki
 • Tanah yang dicadangkan di mana rumah itu dibina mestilah bebas dari masalah gadai janji / pajakan / kewangan
 • Dengan mengandaikan tanah yang dicadangkan itu bukan milik pemohon, kelulusan yang sewajarnya harus diperoleh dari pemilik tanah sebelum pembinaan dapat dilakukan.
 • Tanah yang dicadangkan mestilah sekurang-kurangnya 3,600 kaki persegi (bagi mereka yang tinggal di Semenanjung Malaysia. Untuk kawasan lain seperti Malaysia Timur atau kawasan pesisir, rujuk infografik di atas
 • Perumahan tersebut akan dikenakan anggaran pembiayaan sebagaimana yang ditentukan oleh SPNB

Proses dan keperluan permohonan

pandangan terpotong penulisan makelar dalam perjanjian pinjaman dekat model rumah di atas meja

Dengan mengandaikan semua kriteria di atas telah dipenuhi, individu mula melamar Rumah Mesra Rakyat, yang merupakan proses yang mudah dan jelas yang dapat diselesaikan secara dalam talian. Oleh itu, borang terakhir perlu dihantar sendiri. Berikut adalah langkah-langkah yang terlibat:

 1. Pemohon mendaftarkan akaun di bawah SPNB
 2. Kata laluan yang dimaksudkan untuk akaun akan dihasilkan oleh sistem SPNB
 3. Pemohon kemudian boleh log masuk ke SPNB dan terus mengisi borang Rumah Mesra Rakyat secara dalam talian
  •  Pemohon yang lebih suka borang fizikal boleh mendapatkannya dari pejabat cawangan SPNB terdekat kepada mereka sebagai gantinya
 4. Setelah mengisi borang, pemohon dapat menyerahkan borang terakhir beserta senarai dokumen seperti yang disenaraikan oleh SPNB

Bercakap mengenai dokumen, berikut adalah senarai dokumen yang anda perlukan:

 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
 • Salinan Kad Pengenalan pemilik tanah
 • Salinan Kad Pengenalan kedua (jika berkenaan)
 • Salinan geran atau pajakan hak milik tanah terkini
 • Salinan sijil carian rasmi dari Pejabat Tanah, untuk memastikan bahawa maklumat mengenai tanah tersebut dilaporkan dengan tepat,
 • Penyata pendapatan dari pemohon dan pasangan bertarikh 3 bulan terakhir
  • Diperlukan kelulusan oleh ketua kampung, ketua atau pemimpin Kelas A.
 • Surat pengesahan yang menyatakan pemohon dan pasangan tidak memiliki harta / memiliki harta pusingan
  • Diperlukan kelulusan oleh ketua kampung, ketua atau pegawai profesional Kelas A
 • Surat kelulusan dari pemilik tanah yang menyetujui pembinaan rumah Rumah Mesra Rakyat di tanah mereka
 • Salinan surat nikah pemohon
 • Laporan laman web yang dicetak dengan gambar

Selain itu:

 • SPNB berhak meminta dokumen lebih lanjut dari pemohon dari semasa ke semasa
 • SPNB akan menyediakan Surat Sumpah Kesalahan dan Borang Lawatan Laman Foto
 • Segala maklumat yang diminta berkaitan dengan pemohon kedua, jika ada, boleh dan akan digunakan untuk tujuan pemeriksaan insurans atau pembayaran

Proses akhir

Rumah Mesra Rakyat

Setelah semua dokumen yang diperlukan telah disahkan dan dilengkapkan, pemohon akan diminta untuk melalui satu langkah terakhir dalam proses permohonan sebelum akhirnya pembinaan dapat dimulakan:

 • Pemohon perlu menyediakan rancangan yang memperincikan aliran pembinaan iaitu: Di mana bahan binaan masuk, bagaimana bahan binaan dilupuskan?
 • Menyediakan bekalan air dan elektrik untuk kontraktor,
 • Sediakan sambungan utiliti setelah selesai pembinaan, pada dasarnya kerja pemasangan paip dan pendawaian elektrik,
 • Akhir sekali, pastikan pemohon memiliki akaun bank yang sesuai dengan saluran pembayaran pilihan SPNB, iaitu,
  • Sebarang cawangan SPNB,
  • BSN (HQ atau pejabat cawangan)
  • Pejabat Pos aka PosMalaysia,
  • JOMPAY,
  • Ejen BSN,
  • Sebarang mesin deposit tunai terdapat di cawangan BSN.

Dan orang-orang itu, merupakan AZ Rumah Mesra Rakyat untuk rumah tangga yang bergelut.

Prosesnya mungkin sedikit menyusahkan, tetapi semuanya perlu dilakukan dengan berhati-hati dan memastikan bahawa semua pihak yang berkaitan dapat berehat malam setelah semua dokumen dan wang itu. Perkara paling penting untuk disedari dari semua ini adalah kerajaan Malaysia ingin membantu isi rumah yang berjuang membina tempat perlindungan di atas kepala mereka. Adalah sukar untuk membeli rumah, tetapi satu program perumahan tambahan memberi manfaat kepada kumpulan rakyat Malaysia yang berjuang di luar sana.

If you would like to learn more about Rumah Mesra Rakyat, SPNB and the other programs that the agency offers, feel free to head over to SPNB official site. 

Ringkasan

Rumah Mesra Rakyat adalah program yang ditubuhkan oleh SPNB untuk membantu rumah tangga Malaysia yang bergelut mendapatkan rumah yang selesa namun mampu dimiliki untuk diri mereka sendiri dan orang tersayang. Pada masa itu, sukar bagi rumah tangga yang sukar untuk membeli rumah. Namun, kini prosesnya telah dipermudah terima kasih kepada SPNB. Dengan sedikit kesabaran dan bertahan di sana, mungkin impian untuk memiliki rumah, bahkan untuk rumah tangga yang bergelut, dapat menjadi impian yang menjadi kenyataan.

Soalan Lazim

Siapa yang layak untuk Rumah Mesra Rakyat?

Individu yang mempunyai kriteria berikut boleh memohon Rumah Mesra Rakyat:

 • Kewarganegaraan Malaysia,
 • Berumur 18 tahun ke atas,
 • Pendapatan isi rumah bulanan
 • Pemohon dan pasangan tidak memiliki harta benda / memiliki rumah kumuh,
 • Memiliki tanah seluas 3600/3400/3200 sqft di Semenanjung Malaysia / Kawasan Pantai / Malaysia Timur masing-masing yang bebas daripada sebarang masalah gadai janji / pajakan / kewangan.
 • Sekiranya tanah milik pihak lain, kelulusan dan persetujuan mesti diperoleh oleh pihak tersebut sebelum perkara lain.

Can I still build my house on a proposed land that doesn’t belong to me if the landowner is dead?

Tidak, semua pemilik tanah tanpa mengira tanah dan lokasi yang dicadangkan, mesti hidup agar persetujuan tersebut dianggap sah.

Bolehkah single B40 berlaku untuk Rumah Mesra Rakyat?

Malangnya, program Rumah Mesra Rakyat hanya berlaku untuk isi rumah, yang bermaksud pemohon mesti berkahwin atau mempunyai keluarga.

Berapakah jumlah subsidi yang diberikan oleh SPNB?

SPNB memberikan subsidi sehingga RM20,000 untuk rumah Rumah Mesra Rakyatnya, walaupun nilainya hanya terhad untuk pembinaan sahaja.

Adakah Rumah Mesra Rakyat akan menyediakan atau menyiapkan utiliti sepanjang dan selepas pembinaan?

Tidak. Segala utiliti yang berkaitan dengan pembinaan dan penyiapannya adalah milik pemohon untuk menyediakannya.

Bolehkah permohonan saya untuk Rumah Mesra Rakyat ditolak?

Sekiranya anda tidak memenuhi kriteria yang disenaraikan dalam program ini, ya. Beberapa kriteria yang mungkin ingin anda perhatikan untuk memastikan proses pelayaran lancar adalah seperti berikut:

 • Pendapatan isi rumah> RM3000,
 • Pemohon atau pasangan sudah memiliki rumah,
 • Lokasi yang dicadangkan tidak sesuai,
 • Masalah / sekatan jalan raya mengenai pemberian hakmilik.

Berapa lama kelulusan akan diambil?

Cadangan awal biasanya memerlukan 3 bulan untuk diproses. Sebaliknya, kelulusan biasanya bergantung pada anggaran dan slot yang diperuntukkan oleh kerajaan setiap tahun. Semakin awal pemohon melamar Rumah Mesra Rakyat, semakin besar kemungkinan mereka berpeluang membina rumah sendiri. Sementara itu, proses pembinaan yang berlaku selepas itu mengambil masa sekitar 18 bulan untuk disiapkan. Ringkasnya, tinjauan selama 3 bulan → Persetujuan oleh SPNB (bergantung kepada ketersediaan dan anggaran yang diperuntukkan) → 18 bulan pembinaan.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!