Panduan Lengkap mengenai PPAM

tiada jawapan
PPAM-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apakah pinjaman LPPSA?

Memandangkan bagaimana harta tanah yang berpatutan di bandar-bandar besar semakin jarang, Kerajaan membuat inisiatif, yang dikenali sebagai PPAM (sebelumnya dikenal sebagai PPA1M), untuk membantu mengatasi masalah ini. Lihat lebih banyak lagi mengenai PPAM di bawah.

Apa itu PPAM?

The Perumahan Penjawat Awam Malaysia, Jabatan Perumahan Negara (PPAM) scheme was designed and developed to help government servants, particularly young, middle-income civil employees, as affordable housing scheme in quality location for a price lower than the typical market price. The PPAM programme intends to build multiple projects across Malaysia and enable government employees to own residential property. PPAM is an affordable homeownership scheme for public service workers in the low to medium income bracket.

The Government first launched eight years ago in 2013, offering residential units with attractive prices from our property developer ranging from RM90,000 to RM300,000 for the civil workers. The Government aims to complete building as many as 126,000 affordable homes around the country by 2020. To execute their plans of supplying reasonably priced homes in major cities, the Government encouraged private developers to participate in the project by subsidising them as much as RM25,000 to RM35,000. According to Housing and Local Government Minister, Datuk Zuraida Kamaruddin, she stated that RM310 million more has been allocated to build PPAM units this year (2020).

PPAM Eligibility

PPAM

Oleh kerana nama program itu sendiri adalah pemberian hadiah, seseorang mesti terlebih dahulu menjadi kakitangan awam yang bekerja sama ada di Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri atau Pihak Berkuasa, Pihak Berkuasa Tempatan, atau Badan Berkanun Persekutuan atau Negeri. Untuk memohon PPAM, pemohon mesti:

 • Jadilah warganegara Malaysia dan menetap di Malaysia;
 • Mempunyai pendapatan bulanan RM10,000 atau lebih rendah
 • Ditempatkan untuk bekerja di atau berhampiran kawasan perumahan yang dimohon;
 • Masih, berada dalam tenaga kerja atau menjadi pesara dengan pencen;
 • Tidak diisytiharkan muflis; dan
 • Belum memiliki unit perumahan kerajaan di kawasan yang sama.

Keutamaan diberikan kepada individu yang tidak memiliki harta tanah (iaitu keutamaan diberikan kepada pemilik rumah pertama).

PPAM Conditions?

PPAM

Hartanah perlu mematuhi sekumpulan peraturan agar memenuhi syarat di bawah skema PPAM. Sebahagian daripada mereka merangkumi:

 • Pembeli tidak boleh menyewakan rumahnya setelah memperolehnya.
 • Harta tanah tidak dapat dijual selama sepuluh tahun pertama, kecuali yang terdekat. Namun, seseorang ingin menjual semula unit mereka sebelum tempoh sepuluh tahun berakhir, mereka mesti terlebih dahulu mendapatkan kebenaran Kerajaan untuk melakukannya.
 • Deposit 2% mesti dibayar semasa menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA).
 • Unit yang dijual kepada pembeli tidak dapat diubah setelah tawaran disahkan.
 • Setelah tawaran dibuat, pembeli mempunyai masa sehingga dua bulan untuk mendapatkan pembiayaan mereka.

If I lost my job during the application?

Kita harus tahu bahawa permohonan mereka untuk PPAM akan dibatalkan secara lalai sekiranya individu tersebut tidak lagi menjadi pegawai Kerajaan. Sekiranya orang tersebut mempunyai pekerjaan pemerintah semasa permohonan PPAM tetapi kemudian kehilangan pekerjaan mereka pada saat menandatangani perjanjian pembelian, mereka tidak lagi dianggap layak. Namun, jika pemohon meninggal dunia semasa proses permohonan, unit PPAM dapat dipindahkan ke pasangannya walaupun mereka tidak mendaftar ke unit tersebut, dengan syarat bahawa dia juga adalah pegawai kerajaan.

Kebaikan dan Keburukan PPAM

Kelebihan

PPAM

Sama seperti skim perumahan lain, PPAM mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang unik. Mari lihat faedah membeli unit PPAM:

 • Harga unit PPAM jauh lebih rendah berbanding dengan skim perumahan lain.

Dengan RM300,000, anda dapat memperoleh unit seluas 1500 kaki persegi di Taman OUG di bawah skim PPAM. Secara amnya, harga pasaran untuk abahagian di kawasan berkisar antara RM350 000 hingga RM450 000, dan itu juga untuk unit yang jauh lebih kecil (kurang dari 1000 kaki persegi). Membandingkan unit PPAM dengan pangsapuri harga pasaran standard, PPAM menawarkan unit dengan harga RM200 per kaki persegi, sementara pangsapuri Taman OUG berharga sekitar RM390 per kaki persegi. Perbezaan utama dari segi harga per kaki persegi dan ukuran menjadikan PPAM sebagai tawaran yang lebih bernilai.

 • Kadar rata untuk semua unit.

Tidak seperti kediaman bertingkat tinggi komersial, anda bebas memilih unit di mana-mana tingkat dengan arah / pandangan menghadap pilihan anda tanpa dikenakan bayaran tambahan. PPAM mengenakan kadar tetap di semua unit. Oleh itu, ingat bahawa unit dijual berdasarkan 'first come, first serv'.

 • Pelbagai pilihan jenis rumah.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, PPAM tidak hanya menawarkan pangsapuri. Program ini merangkumi pelbagai jenis rumah, termasuk kediaman bertingkat tinggi dan harta tanah seperti rumah bandar dan banglo.

 • Tinggal berdekatan dengan kawasan kejiranan yang berkembang pesat.

Projek PPAM dibina di kawasan yang kemungkinan besar akan dibangunkan dalam beberapa tahun akan datang. Lokasi projek PPAM yang lalu merangkumi Senai, Johor (30 minit dari Johor Bahru), Kulim, Kedah, Cheras, Kuala Lumpur, Kota Bahru, Kelantan dan banyak lagi.

 • Pembeli kali pertama diutamakan.

Projek PPAM mengutamakan kakitangan kerajaan yang membeli rumah buat pertama kalinya. Yang mengatakan, mereka yang mempunyai harta nama mereka juga digalakkan untuk melamar.   

Keburukan

Berikut adalah beberapa kelemahan untuk memiliki unit PPAM:

 • Pembeli tidak dibenarkan menyewakan unit mereka.

Matlamat utama PPAM adalah untuk membantu kakitangan kerajaan dan anak-anak mereka memiliki harta benda. Membolehkan pemohon membeli dan menyewakan harta tanah mereka akan memutarbelitkan niat skema PPAM, mengubahnya menjadi perniagaan beli dan sewa.

 • Pembeli mesti menunggu sekurang-kurangnya 10 tahun sebelum menjual semula.

Pembeli unit PPAM mesti menunggu sekurang-kurangnya sepuluh tahun sebelum mereka dapat menjual rumah mereka, kecuali jika mereka menjual kepada saudara terdekat. Namun, jika Kerajaan memberikan izin pemilik unit PPAM, pemilik dapat menjual kembali unit mereka sebelum tempoh sepuluh tahun berakhir.

 • Pembeli akan disenarai hitam untuk projek yang mereka lamar dan kemudian ditolak.

Pemohon yang pada awalnya melamar, kemudian berubah pikiran dan menolak tawaran PPAM mereka, akan disenarai hitam dari projek tersebut. Walaupun begitu, pemohon hanya akan disenarai hitam untuk projek tertentu yang ditawarkan dan kemudian ditolak. Pemohon masih boleh memohon projek PPAM lain.

PPAM Buying Process?

PPAM

Membeli unit PPAM adalah proses yang agak mudah. Lihat di bawah untuk panduan permohonan:

Buat akaun

Untuk membeli unit, mulakan dengan membuat akaun dan mengaktifkannya di pejabat PPAM https://www.ppam.gov.my/.

Lihat senarai projek

Hanya setelah berjaya mendaftar dan mengesahkan akaun anda, anda dapat melihat senarai projek. Lihat senarai projek dengan menggunakan tab 'Status Projek' dan 'Lokasi Projek'. Pilih projek yang sedang dijalankan yang ingin anda lamar. Perhatikan bahawa anda mungkin memohon lebih dari satu projek.

Memohon unit

Log masuk ke https://apps.ppam.gov.my/login dan mula melamar projek pilihan PPAM anda. Untuk projek perumahan yang terletak di Putrajaya, anda perlu membuat permohonan melalui laman web ini: https://www.ppam.putrajaya.gov.my/. Berikut adalah beberapa dokumen yang perlu anda kirimkan setelah mengisi borang PPAM:

 • Kad Pengenalan.
 • Kad Pengenalan Pasangan.
 • Slip gaji terkini.
 • Kad pesara.
 • Surat beranak (terpakai untuk permohonan anak pesara).

Pilih projek

Pilih jenis unit pilihan anda. Setiap pemohon dibenarkan membuat maksimum tiga permohonan pada satu masa. Sekiranya permohonan projek dibatalkan, pemohon boleh meneruskan permohonan projek lain, dengan syarat jumlah aplikasi belum selesai / aktif masih kurang daripada tiga. Sekiranya pasangan pemohon (yang juga pegawai kerajaan), menerima tawaran untuk unit PPAM, pemohon dianggap tidak layak dan tidak lagi dapat memohon projek baru. 

Anda diminta untuk memeriksa kelayakan pinjaman anda dengan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau dengan bank konvensional terlebih dahulu sebelum memilih projek PPAM. LPPSA adalah badan berkanun yang bertanggungjawab kerana menguruskan halpembiayaan perumahan sektor awam. Penubuhan LPPSA, yang sebelumnya dikenali sebagai Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) di bawah Kementerian Kewangan (MOF), mulai berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 Januari 2016.

Mengundi

Pengundian dilakukan secara undi. Pemohon akan dipilih dengan sewajarnya oleh cabang PPAM yang mereka pilih. Bagi mereka yang tidak terpilih, mereka akan dimasukkan dalam pusingan pengundian berikutnya.

Tawaran unit

Pemohon yang berjaya akan diberitahu melalui e-mel dan tawaran tersebut akan dipaparkan di laman web PPAM.

Perjanjian Jual Beli (SPA)

Anda diminta untuk menyemak kandungan Perjanjian Jual Beli (SPA) sebelum menandatangani SPA.

Membiayai unit

Anda diminta untuk menguruskan permohonan pembiayaan menggunakan pinjaman kerajaan; pemohon boleh mendapatkan pembiayaan perumahan dari Lembaga Pembiayaan Rumah Sektor Awam (LPPSA), bank konvensional, koperasi kerajaan atau institusi kewangan lain yang diiktiraf. Anda perlu mendapatkan kelulusan pinjaman dalam masa dua bulan setelah menandatangani SPA.

Penyerahan kunci rasmi

Setelah projek menerima Sijil Penyelesaian dan Pematuhan (CCC), kunci dan surat ikatan hak akan diserahkan secara rasmi kepada anda, menjadikan anda pemilik kebanggaan kediaman PPAM yang baru.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk manual pengguna di http://www.ppam.gov.my/themes/ppam-portal/assets/manual/pemohon.pdf.

PPAM projects

PPAM

Anda boleh mengklik pautan ini: https://www.ppam.gov.my/project/list dan lihat projek terbaru PPAM. Beberapa projek mereka yang baru disiapkan merangkumi:

 • PPAM Laman Sri Harmoni di Kuala Lumpur.
 • PPAM Taman Seri Kantan, Pasir Mas, Kelantan.
 • Kediaman PPAM Gayang, Tuaran, Sabah.
 • PPAM Bukit Pinang, Kota Setar, Kedah.
 • PPAM Aman Plus 2, Kuantan, Pahang.

Checking application status

PPAM

Setelah mengemukakan permohonan, anda boleh menuju ke portal PPAM dan memeriksa status permohonan anda. Sekiranya status permohonan anda menunjukkan:

 1. Lengkap atau 'Lengkap'.

Penyerahan anda ke Sekretariat berjaya dan menunggu tindakan selanjutnya. Sementara itu, pemohon dapat mencetak salinan borang yang dihantar dengan mengklik ikon pencetak. Pemohon digalakkan untuk memeriksa status permohonan mereka dengan kerap.

 1. Senarai Menunggu atau 'Senarai Menunggu'.

Penyerahan anda telah disemak dan diletakkan di bawah Daftar Menunggu. Ini mungkin berlaku sekiranya projek ini popular dan mempunyai banyak pemohon yang berada di hadapan anda. Pemohon di bawah kategori ini boleh ditawarkan unit PPAM sekiranya pemohon lain yang telah menerima tawaran memilih untuk menolak tawaran projek.

 1. Ditawarkan atau 'Ditawarkan'.

Pemohon telah berjaya ditawarkan projek. Di sini, pemohon boleh menerima atau menolak tawaran tersebut. Sekiranya pemohon menolak tawaran tersebut, mereka mesti memberikan alasan yang menjelaskan penolakan mereka.

 1. Pemilikan rumah atau 'Pemilikan Rumah'.

Pemohon menerima kunci projek; mengesahkan pemilikan unit pemohon.

 1. Tawaran Dibatalkan atau 'Tawaran Dibatalkan'.

Tawaran tersebut telah dibatalkan oleh Sekretariat atas sebab-sebab tertentu, termasuk maklumat yang mencurigakan atau palsu yang terdapat dalam borang tersebut atau pemohon tidak lagi berkhidmat sebagai pegawai kerajaan.

 1. Tarik balik atau 'Tarik Diri'.

Pemohon telah menarik diri dari projek pilihan mereka. Status ini hanya ada dalam data yang dimigrasikan dari sistem asal.

 1. Permohonan Dibatalkan atau 'Permohonan Dibatalkan.'

Permohonan yang tidak lengkap pada akhir tarikh tutup akan dibatalkan secara lalai.

 1. Projek yang Dibatalkan atau 'Projek Dibatalkan'.

Projek ini telah ditamatkan kerana masalah yang dihadapi oleh pemaju.

 1. Pengundian Seterusnya atau 'Pengundian Seterusnya'.

Pemohon yang telah melamar projek yang telah mencapai had permohonan akan melihat statusnya secara automatik berubah dari Lengkap atau 'Lengkap' ke Pengundian Seterusnya atau 'Pengundian Seterusnya'. Status permohonan ini menunjukkan bahawa permohonan telah dipindahkan ke pusingan pengundian berikutnya kerana pengundian semasa penuh.

 1. S&P (Penjualan dan Pembelian).

Status ini menunjukkan bahawa penyerahan telah direkodkan oleh pemaju untuk tarikh S&P dan jenis pinjaman pemohon. Penyerahan direkodkan untuk memastikan bahawa pemaju menyelesaikan projek dalam tarikh akhir dan untuk mengesan kemajuan pembeli. 

Appeal for rejected application

Ya, anda boleh membuat rayuan. Walau bagaimanapun, ini tidak menjamin bahawa unit akan ditawarkan kepada anda. Sekiranya terdapat unit yang ada, maka unit tersebut mungkin ditawarkan kepada anda. Untuk merayu unit PPAM, sila hantarkan permohonan lengkap dengan nama penuh, nombor kad pengenalan dan alasan untuk membuat rayuan dengan menghantar e-mel kepada [email protected].

Ringkasan

Projek PPAM dibina di tempat dengan permintaan perumahan tertinggi dari kakitangan kerajaan. Sebilangan besar projek terletak berdekatan dengan pejabat dan stesen kerajaan. Ini adalah berita baik bagi penjawat awam, terutama bagi mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak, kerana mereka dapat tinggal dekat dengan tempat kerja mereka, bersama keluarga dan menjimatkan masa dalam perjalanan pergi dan balik ke tempat kerja. 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!