Apakah Skim Rumah Pertamaku?

tiada jawapan
Rumah Pertama-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Rumah Impian Bangsa Johor

Tutup mata anda dan bayangkan rumah pertama anda.

Fikirkan semua perabot yang boleh anda beli, pernak-pernik kecil dan cenderahati yang boleh anda paparkan, rakan-rakan yang boleh anda ajak untuk makan malam atau pesta… betapa menariknya!

Apakah Skim Rumah Pertamaku? 1
Imej melalui Pinterest

Sama seperti menamatkan pengajian, berkahwin, atau menjadi ibu bapa, kepemilikan rumah adalah cara yang ingin dicapai oleh semua orang. Ini menandakan kestabilan, kemerdekaan, dan juga trofi pencapaian. Dengan rumah anda sendiri timbul rasa autonomi; anda boleh melakukan apa yang anda mahukan dengannya tanpa belas kasihan pemilik rumah.

Seperti yang kita semua tahu, menyewa rumah dilengkapi dengan beberapa peraturan yang ditentukan oleh tuan tanah. Mungkin anda selalu mahu membina gazebo di halaman depan, tetapi kerana sekatan, anda harus mengucapkan selamat tinggal impian anda dan minum teh anda di beranda depan. Atau mungkin anda seorang pencinta haiwan yang rindu untuk mengadopsi teman berbulu tetapi sayangnya, tuan tanah anda mengenakan peraturan "Tanpa Haiwan Dibolehkan" yang ketat.

Tetapi dengan kediaman anda sendiri, terpulang kepada anda untuk membuat gambar.

Namun, di tengah keadaan ekonomi semasa, banyak di antara kita yang tinggal berebut hanya untuk memenuhi keperluan dan memastikan ada makanan di atas meja. Harga harta tanah terus melambung tinggi berbanding pendapatan isi rumah, tanpa ada tanda-tanda penurunan. Untuk terus bertahan, kebanyakan kita harus melakukannya dengan menyewa, atau tinggal bersama keluarga.

Oleh itu, apakah peluang untuk mengubah impian ini menjadi kenyataan?

Jangan resah, kerana Skim Rumah Pertamaku ada di sini untuk memberi sedikit pertolongan dengan mendapatkan pembiayaan yang sesuai untuk membeli harta tanah!
Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui semua perkara yang perlu anda ketahui - termasuk kriteria kelayakan, bank peserta dari mana anda boleh mendapatkan pembiayaan, dan soalan yang sering diajukan - sebelum anda memulakan perjalanan kepemilikan rumah pertama anda.

 

Apakah Skim Rumah Pertamaku?

Apakah Skim Rumah Pertamaku? 2

Imej melalui Giphy

Skim Rumah Pertamaku adalah inisiatif yang disatukan oleh kerajaan. Ia pertama kali diumumkan dalam Belanjawan 2011 oleh Kerajaan Malaysia. Objektif inisiatif ini adalah untuk membantu pembeli rumah pertama yang berpendapatan di bawah RM5,000 sebulan secara individu, atau di bawah RM10,000 sebulan sebagai isi rumah, untuk membeli rumah pertama mereka.

Dengan Skim Rumah Pertamaku, pembeli rumah pertama kali dibenarkan mendapat pembiayaan 110% dari bank yang dipilih. Ini bererti bahawa pembeli rumah diberi dana yang mencukupi dimuka yang memungkinkan mereka untuk mengelakkan pembayaran awal dan dengan itu meringankan beban mereka.

Ini adalah sebahagian daripada misi Kerajaan untuk meningkatkan pemilikan rumah di kalangan warganegara Malaysia. Cagamas, juga dikenali sebagai Perbadanan Gadai janji Nasional Malaysia, memainkan peranan besar dalam Skim Rumah Pertama Saya dengan memberikan jaminan sehingga 20% nilai rumah (iaitu bank akan mengekalkan risiko pinjaman sehingga 90% rumah nilai, dengan selebihnya dijamin oleh Cagamas untuk pembiayaan berjumlah 110%) berdasarkan 'kerugian pertama'.

Apakah Skim Rumah Pertamaku? 3

Dengan jaminan kerugian pertama, Cagamas berjanji untuk membayar peratusan jumlah pinjaman sekiranya peminjam gagal membayar.

 

Jenis harta tanah yang layak di bawah Skim Rumah Pertamaku

Gadai janji, pelaburan, harta tanah dan konsep harta tanah.

Jenis harta tanah yang layak di bawah skim ini adalah harta tanah kediaman untuk pekerjaan sendiri, tidak kira sama ada unit yang dibangunkan sepenuhnya atau masih dalam pembinaan, dari kedua-dua pasaran utama (harta baru) atau sekunder (harta tanah dijual semula).

Membeli harta tanah di bawah Skim Rumah Pertama Saya untuk tujuan lain seperti menjalankan perniagaan tidak dibenarkan dan merupakan pelanggaran dalam syarat-syarat yang dilampirkan.

Perlu diketahui juga bahawa terdapat had RM500,000 pada nilai harta tanah, dan harta tanah mesti terletak di Malaysia. Setelah harta tanah dibeli, pemilik rumah atau pembeli rumah tidak dibenarkan menjual semula harta tanah tersebut dalam tempoh lima tahun selepas pembelian. Harta tanah yang dibeli tidak boleh disewakan, kerana pemilik rumah atau pembeli rumah wajib tinggal di dalam harta tanah untuk mengelakkan eksploitasi dan penyalahgunaan Skim Rumah Pertama Saya.

 

Siapa yang boleh memohon Skim Rumah Pertamaku?

Pasangan Asia membongkar

Untuk memohon skim ini, anda mestilah warganegara Malaysia. Juga, ini mesti menjadi pembelian rumah pertama anda untuk memenuhi syarat sebagai pembeli rumah pertama.

Dari segi kewangan anda, tidak kira sama ada anda bekerja sendiri atau sedang bekerja di bawah organisasi, selagi pendapatan anda tidak melebihi RM5,000 (disokong oleh dokumen rasmi sebagai bukti). Walau bagaimanapun, jika anda diambil bekerja oleh organisasi, anda mesti menjadi kakitangan majikan anda yang disahkan sekurang-kurangnya 6 bulan. Anda juga perlu memastikan bahawa anda tidak mempunyai rekod pembiayaan terjejas dalam 12 bulan terakhir, kerana ini akan menghalangi anda untuk layak mendapat Skim Rumah Pertama Saya. Pembiayaan yang terjejas ini mungkin termasuk kebankrapan atau tunggakan pembayaran seperti pembayaran tertunggak terkumpul.

Keperluan pembiayaan lain termasuk insurans kebakaran wajib, yang juga boleh menjadi polisi takaful. Untuk memenuhi syarat untuk Skim Rumah Pertama Saya, tempoh pembiayaan anda tidak boleh melebihi 35 tahun, dan bahawa sebagai pemohon, umur anda tidak akan melebihi 70 tahun pada akhir tempoh pembiayaan tersebut. Hanya kemudahan pelunasan yang dibenarkan, tanpa ciri yang dapat dibuat semula.

Mengenai kaedah pembayaran, anda boleh memilih antara mengizinkan pemotongan gaji bulanan atau menetapkan arahan tetap. Ini adalah untuk transaksi yang mudah dan senang, di mana anda tidak perlu menghadapi masalah membayar secara manual atau berisiko lupa untuk membuat pembayaran ansuran anda.

Sekarang mari kita mencuba beberapa pengiraan, bukan?

Andaikan anda mempunyai pekerjaan yang membayar RM3,000 sebulan selepas pemotongan, tanpa kenaikan atau bonus tahunan. Setelah melunaskan komitmen anda yang lain seperti pinjaman kereta, bil elektrik dan telefon, keahlian gim, mungkin Netflix atau Hulu, dan perbelanjaan peribadi yang lain, anda seharusnya dapat menjimatkan kira-kira RM500 sebulan.

Apakah Skim Rumah Pertamaku? 4
Imej melalui Giphy

Selepas tiga tahun, anda akan mengumpulkan jumlah simpanan sehingga RM18,000. Untuk senario ini, mari kita bayangkan bahawa harta tanah anda bernilai RM200,000.

Sekarang, adakah anda berpendapat bahawa mengetepikan RM500 setiap bulan adalah tekanan untuk belanjawan anda? Dan bagaimana anda berpendapat bahawa nilai harta tanah yang anda harapkan akan dapat dilihat selama beberapa tahun akan datang? Adakah ia berbaloi?

 

Bank yang Berpartisipasi untuk Pembiayaan Di Bawah Skim Rumah Pertama Saya

Sekarang setelah kita mempunyai butiran dan syarat penting, mari kita lihat bank peserta yang boleh anda lawati untuk meringankan beban pembelian rumah anda.

Pada masa ini, terdapat 24 bank yang mengambil bahagian untuk anda pilih:

Apakah Skim Rumah Pertamaku? 5
Imej melalui MyPT3

Anda boleh menuju ke cawangan terdekat bank pilihan anda untuk memohon pembiayaan dan selangkah lebih dekat untuk menjadi pemilik rumah pertama kali.

Institusi kewangan yang mengambil bahagian ini akan beroperasi berdasarkan standard pengunderaitan dan kredit masing-masing. Sebaiknya baca dengan teliti terma dan syarat khusus setiap bank yang mengambil bahagian sebelum memohon pinjaman, sehingga anda dapat membuat keputusan yang tepat. Membandingkan terma dan syarat bank yang berlainan akan membantu anda memutuskan perjanjian atau kontrak terbaik yang sesuai dengan anda.

 

Soalan Lazim

Membeli rumah di bawah Skim Rumah Pertamaku adalah komitmen besar dan tidak boleh dilakukan dengan sesuka hati; perancangan dan pertimbangan yang teliti adalah penting.

Apakah Skim Rumah Pertamaku? 6
Imej melalui Tenor

Untuk membantu proses membuat keputusan anda, berikut adalah beberapa pertanyaan umum yang dapat anda baca untuk memberi anda beberapa maklumat lebih lanjut. Sekiranya anda mempunyai beberapa pertanyaan mengganggu mengenai Skim Rumah Pertamaku, anda mungkin hanya mendapat jawapan untuk soalan anda di bawah!

Adakah pemohon di bawah Skim Rumah Pertama Saya bertanggungjawab kepada bank hanya 90% dari jumlah pembiayaan, kerana ada jaminan CSRP?

Jawapannya adalah tidak. Pemohon bertanggungjawab kepada bank untuk jumlah pembiayaan penuh.

Untuk menikmati pembiayaan hingga 110% dari nilai rumah di bawah Skim Rumah Pertama Saya, adakah salah satu dikenakan kadar faedah atau keuntungan yang lebih tinggi?

Tidak, kadar faedah atau keuntungan biasa akan berlaku, sesuai dengan bank masing-masing.

Sekiranya pemohon kini bekerja dengan organisasi berkanun atau kerajaan, sementara pasangan mereka sekarang bekerja di sektor swasta, adakah mereka layak menjadi pemohon bersama di bawah Skim Rumah Pertama Saya?

Pemohon tidak perlu risau tentang masalah ini, selagi pendapatan isi rumah bulanan mereka tidak melebihi RM10,000.

Bagaimana pemohon layak mendapat pembiayaan 100% untuk memiliki harta bernilai RM400,000?

Pemohon boleh membuat permohonan melalui permohonan individu atau bersama. Walau bagaimanapun, ingat bahawa pendapatan isi rumah bulanan kasar setiap pemohon tidak boleh melebihi RM5,000. Sebaliknya, gabungan pendapatan isi rumah bulanan kasar untuk pemohon bersama tidak boleh melebihi RM10,000.

Sekiranya kedua-dua pemohon tidak mempunyai kewajipan pembiayaan pada masa permohonan, tempoh pembiayaan adalah 35 tahun. Ansuran bulanan pinjaman tidak boleh melebihi 60% daripada pendapatan isi rumah bulanan bersih pemohon yang terlibat.

Sekiranya pemohon dan rakan mereka memenuhi semua kriteria, adakah mereka layak untuk permohonan bersama di bawah Skim Rumah Pertamaku?

Malangnya, pemohon bersama hanya layak di kalangan ahli keluarga seperti suami dan isteri, atau adik beradik, dengan syarat setiap pemohon memenuhi semua kriteria yang ditetapkan.

Adakah pemohon masih dianggap sebagai pembeli rumah pertama sekiranya mereka mewarisi harta kediaman?

Tidak, kerana ini tidak menyumbang kepada inisiatif untuk membantu warga dalam usaha mereka memiliki rumah pertama. Pemohon mungkin diminta menandatangani borang pengisytiharan diri yang menyatakan bahawa mereka tidak mewarisi, dan pada masa ini tidak memiliki, harta kediaman sebelum membuat permohonan.

Sekiranya pemohon sudah mempunyai pinjaman yang ada yang digunakan untuk pembelian rumah pertama mereka, apakah mereka masih layak untuk membayar semula pinjaman di bawah Skim Rumah Pertama Saya?

Sayangnya tidak, kerana Skim ini tidak termasuk pembiayaan semula pinjaman yang ada.

Adakah terdapat batasan mengenai jenis harta tanah atau lokasi kediaman di bawah Skim Rumah Pertamaku?

Jenis harta tanah dan lokasi bergantung kepada dasar pengunderaitan bank yang mengambil bahagian.

Adakah Skim Rumah Pertama Saya merangkumi pembinaan harta tanah di bawah tanah sendiri?

Tidak, skim ini tidak merangkumi pembinaan rumah.

Bolehkah yuran undang-undang dimasukkan dalam pembiayaan Skim Rumah Pertama Saya?

Jawapannya adalah tertakluk kepada budi bicara bank yang terlibat. Oleh itu, pemohon perlu mempertimbangkan dengan teliti semasa memilih bank yang mengambil bahagian.

Berkaitan dengan pelaksanaan Memorandum Pemindahan, akan ada bantuan kewangan untuk menampung kos di bawah Skim Rumah Pertama Saya?

Ini juga tertakluk kepada budi bicara bank yang mengambil bahagian.

 

Jadi, apa pendapat anda? Adakah anda bersedia untuk memulakan bab seterusnya dalam hidup anda? Sekiranya anda tidak, tidak mengapa. Jangan tergesa-gesa.

Hidup bukanlah perlumbaan, jadi tetap tenang dan teruskan.

Kami berharap artikel ini dapat memberi maklumat dan berguna kepada anda!

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh mengunjungi Laman web Skim Rumah Pertama Saya.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!