Jambatan Sunway Serene + Fasad
 • Dalam Kemajuan
6605

Sunway Tenang

 • Kediaman Perkhidmatan
Kawasan:
892 kaki² - 1788 kaki²
Katil:
2 - 5
Mandi:
2 - 4
Progres PembinaanTahap 2E
Gambaran keseluruhan

Tinjauan Sunway Serene

Sunway Serene Residence adalah sebahagian daripada projek pembangunan campuran yang terdiri daripada pangsapuri servis dan kedai runcit oleh kumpulan pembangunan dan pembinaan harta tanah terkenal Sunway Bhd. Pembangunan campuran dibangun di atas seluas 17 hektar yang indah di Kelana Jaya, sebuah daerah Petaling, diapit oleh kawasan perumahan Petaling Jaya, Sunway City dan Subang Jaya yang matang dan makmur.

Projek ini, dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM1.8 bilion, merangkumi 894 unit kediaman dan kedai runcit (dalam fasa). Pangsapuri kediaman mewah dibahagikan kepada 2 blok menara, Menara A (46 tingkat) dan Menara B (46 tingkat), yang masing-masing akan menempatkan 452 unit dan 442 unit. Ukuran unit berkisar antara 892 hingga 1,788 kaki persegi. Sunway Serene Residence dilancarkan pada tahun 2017, dengan harga dari RM782,000 dan dijangka siap pada tahun 2022.

894 pangsapuri Sunway Serene Residence dikelilingi oleh kehijauan, tasik seluas 15 hektar dan pemandangan Kelab Golf Negara Subang yang berdekatan yang mempunyai dua padang golf 18 lubang. Terletak di sebelah bandar Sunway City yang berjaya dan pinggir bandar Subang Jaya yang mapan, Sunway Serene Residence siap dengan pelbagai kemudahan, termasuk penjagaan kesihatan dan pendidikan berkualiti antarabangsa.

Sunway Serene, sama seperti projek pemaju lain, meletakkan keselamatan penghuni di tempat keutamaan. Kediaman dan kemudahan di rumah dijaga dengan sistem keselamatan 4 tingkat.

Sunway Serene Residence mempunyai pelbagai kemudahan dan kemudahan di rumah. Sebilangan kemudahan 50-an meliputi pusat jagaan 24 jam, bilik teater, kolam infiniti sepanjang 6 lorong Olimpik, 210 meter sungai malas, taman tempat tidur gantung, dan geladak pemerhatian di atas bumbung. Untuk semua kemudahan ini dan banyak lagi, yuran penyelenggaraan bulanan (termasuk dana tenggelam) hanya RM0.26 setiap kaki persegi.

Penduduk Sunway Serene juga menikmati hak istimewa untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan - air tasik biru berkeluasan 15 ekar diikuti dengan lapangan golf yang indah.

Pembangunan ini secara strategik berada di hadapan lebuh raya Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan dengan itu mudah diakses dari lebuh raya utama dan jalan tempatan seperti Lebuhraya Damansara – Puchong, Lebuhraya Persekutuan melalui Jalan Majlis, dan jalan lain yang lebih kecil. Walaupun kawasan ini tidak dihubungkan dengan rangkaian kereta api MRT yang baru, penduduk dapat dengan mudah mengakses rangkaian pengangkutan awam LRT Bus Rapid Transit (BRT) dan LRT Lembah Klang.

Menariknya, walaupun Sunway Serene Residence adalah hartanah kediaman dengan perkhidmatan yang dibina di atas tanah komersial, hak milik tanah projek tersebut diatur oleh undang-undang HDA. Ini bermaksud bahawa penduduk akan dikenakan kadar utiliti kediaman yang kira-kira 30% lebih rendah daripada kadar utiliti komersial.

Lokasi Sunway Serene

Sunway Serene terletak di pinggir Kelana Jaya, sebuah daerah Petaling, berdekatan dengan pembangunan bandar Sunway City yang berjaya. Kelana Jaya adalah pinggir bandar yang popular di selatan Petaling Jaya, di negeri Selangor. Ia adalah kawasan matang yang terdiri daripada harta tanah kediaman dan komersial.

Daerah Petaling digelar sebagai 'Heart of Selangor' kerana lokasinya tepat di tengah-tengah Selangor dan merupakan salah satu daerah yang paling ramai penduduk di negeri ini, dengan kira-kira 1.6 juta penduduk.
Pernah menjadi sebahagian dari Kuala Lumpur, daerah Petaling didirikan pada tahun 1950-an dan dirancang sebagai bandar satelit wilayah persekutuan Kuala Lumpur untuk mengalihkan penduduk yang terlalu banyak di pusat bandar. Kawasan Subang Jaya, Kelana Jaya, Sunway City dan Puchong di bahagian barat daerah Petaling merupakan penambahan baru dari tahun 1990-an.

Kejiranan Kelana Jaya terdiri daripada harta tanah bertingkat pertengahan hingga lebih tinggi, dengan perumahan bertingkat dan terpisah yang tersebar di seluruh kawasan. Terdapat juga sebilangan besar harta industri yang tersebar di sekitar kawasan perumahan. Kawasan projek Sunway Serene terletak bersebelahan dengan kawasan industri berteknologi tinggi yang menempatkan jenama terkenal di dunia seperti Western Digital dan Omron.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ketika urbanisasi terus menyebar ke daerah pinggiran kota, pembangunan rumah kediaman bertingkat dan pusat membeli-belah seluas 1 juta kaki persegi di Kelana Jaya menambah semangat dan semangat di kawasan ini. Penduduk di Kelana Jaya mempunyai akses ke pelbagai kemudahan bandar di kawasan kejiranan dan di pinggir bandar yang terkenal seperti Subang Jaya dan Bandar Sunway.

Akses ke pengangkutan awam mungkin bukan merupakan kekuatan lokasi Sunway Serene kerana lokasi itu bukan sebahagian daripada projek MRT Lembah Klang. Walau bagaimanapun, penduduk boleh memasuki laluan LRT Kelana Jaya-KLCC Putra di stesen Kelana Jaya yang berdekatan. Penduduk juga boleh mengakses rangkaian pengangkutan kereta api Bus Rapid Transit (BRT) dengan mudah yang menghubungkan Sunway City dan Subang Jaya yang berdekatan.

Dalam radius 10 km dari Sunway Serene, penduduk dapat dengan mudah mengakses kemudahan keperluan harian dan pusat membeli-belah gaya hidup moden. Kompleks beli-belah kejiranan, Paradigm Mall, hanya 5 minit jauhnya sementara pusat membeli-belah Sunway Pyramid berjarak sekitar 15 minit dan dihubungkan melalui rangkaian BRT.

Permata tersembunyi di Kelana Jaya adalah Taman Bandaran Kelana Jaya, taman terbesar dan salah satu taman terkenal di Petaling Jaya. Taman ini mempunyai 7 tasik, dengan trek joging yang luas mengelilingi tasiknya yang indah dan kawasan hijau yang subur. Selain trek joging, taman ini juga dilengkapi dengan berbagai peralatan latihan dan taman skating. Di sebelah taman terdapat Stadium MBPJ moden yang merupakan salah satu tempat acara sukan yang digunakan semasa Sukan Komanwel KL pada tahun 1998.

Kesambungan

Kawasan kejiranan dihubungkan dengan berkesan ke lebuh raya utama. Lebuhraya Damansara-Puchong melintasi kawasan Kelana Jaya dan merupakan penghubung utama ke rangkaian lebuh raya tempatan bagi banyak penduduk. Lebuhraya Lembah Klang Baru juga dapat diakses dengan mudah ke barat laut pinggir bandar. Lebuhraya Persekutuan menyediakan sempadan selatan ke kawasan kejiranan, menawarkan sambungan lebih jauh ke pautan ke seluruh Lembah Klang.

Lebuh raya utama yang menghubungkan Kelana Jaya ke kawasan pinggir bandar daerah Petaling yang lain adalah Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Sprint, MRR2 dan Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE). Lebuh raya utama lain yang menuju ke Lembah Klang Besar adalah Lebuhraya Pantai Baru (NPE), Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE) dan Lebuhraya Shah Alam (KESAS). Dengan lebuh raya ini, mudah ke semua pinggir bandar utama di Lembah Klang. Oleh kerana seberapa baik Sunway Serene dihubungkan melalui rangkaian jaringan lebuh raya yang luas, tidak ada yang terlalu jauh.

Kesambungan dengan kereta api bukan kekuatannya - tidak ada stesen MRT yang terletak di sekitarnya. Bagaimanapun, persimpangan transit cepat Sunway bus (BRT) dalaman di stesen USJ7 menghubungkan penumpang ke laluan LRT Kelana Jaya-Gombak, sebuah landasan kereta api sejauh 46.4km yang melayani 37 stesen di Lembah Klang. Jalur BRT Sunway adalah sebahagian daripada Sistem Transit Bersepadu Lembah Klang yang melayani pinggir bandar Petaling Jaya. Penduduk juga boleh berhubung dengan laluan KTM Klang di stesen Sunway-Setia Jaya yang hanya sehenti dari stesen Mentari BRT.

Stesen LRT Kelana Jaya, yang terletak di SS4, menyediakan hab pengangkutan awam di kawasan sekitar. Stesen ini menawarkan akses ke laluan LRT Kelana-Jaya, dengan sambungan ke utara ke Gombak dan selatan melalui Putra Heights. Jalur ini melalui KL Sentral, menawarkan akses mudah ke sambungan kereta api nasional seterusnya. Stesen LRT Kelana Jaya juga menyediakan pautan yang mudah ke perkhidmatan bas tempatan, dan juga pusat teksi. Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, juga dikenal sebagai Subang Skypark, juga dapat diakses melalui jalan darat dari kawasan sekitar, menyediakan berbagai penerbangan domestik.

Kemudahan

Secara amnya, Kelana Jaya terkenal sebagai sebuah bandar yang matang dan terancang dengan gabungan segalanya dari infrastruktur, kemudahan dan kemudahan moden hingga kemudahan rekreasi, komersial, dan runcit. Penduduk boleh menemui hampir semua perkara di sini.

Kawasan ini menempatkan banyak bandar dan mempunyai pelbagai kemudahan dan kemudahan untuk memenuhi keperluan harian semua segmen masyarakat di kawasan kejiranan dan berdekatan. Di sekitar Sunway Serene, tidak ada kekurangan restoran, bank, gerai makanan cepat saji, klinik, stesen minyak, sekolah, pusat hiburan dan pusat membeli-belah lain. Kemudahan gaya hidup moden yang berdekatan termasuk pusat membeli-belah seperti Paradigm Mall, Giant Hypermarket dan Sunway Pyramid. Untuk keperluan harian, Giant Hypermarket Kelana Jaya dan Pasaraya Tesco di Paradigm Mall menyediakan pelbagai barangan keperluan rumah dan keperluan runcit.

Sunway City juga terkenal sebagai hab pendidikan tinggi yang terkenal. Terdapat 2 universiti terkenal di daerah ini, iaitu Monash University Malaysia dan Sunway University, serta kolej swasta lain seperti The One Academy, Sunway College dan Le Cordon Bleu Malaysia.

Bagi penduduk yang mempunyai anak-anak yang bersekolah, terdapat institusi pendidikan swasta bertaraf antarabangsa, ternama seperti Sekolah Antarabangsa Sri Emas, Sekolah Antarabangsa Sunway dan Sekolah Antarabangsa Sri KL untuk dipilih. Terdapat juga sebilangan besar sekolah rendah dan menengah tempatan, awam, iaitu SJKC Yuk Chai, SK Bandar Sunway, SMK Bandar Sunway dan SK Kampung Lindungan di sekitarnya.

Penjagaan kesihatan di kawasan ini banyak disediakan oleh hospital swasta, iaitu Pusat Perubatan Sunway dan Pusat Perubatan Sime Darby (sebelumnya dikenali sebagai Pusat Perubatan Subang Jaya) yang terletak kira-kira 5km dari Sunway Serene. Menariknya, salah satu titik unik yang membezakan Sunway Serene dari semua pembangunan kediaman baru yang lain adalah Pusat Penjagaan 24 Jam khusus, kemudahan perubatan dalaman yang disokong oleh syarikat saudari Sunway Property: Pusat Perubatan Sunway.

Terdapat tempat-tempat ibadat pelbagai agama di dekatnya, seperti Masjid Tabung Haji, Masjid Al-Hidayah, Gereja Katolik St. Ignatius, Kuil Hindu Sri Shakthi Easwari dan Pusat Buddha Manjushri Kadampa, untuk memenuhi gabungan penduduk berbilang kaum .

Kelana Jaya dirancang dan dibina untuk menempatkan keluarga dan menyediakan persekitaran yang sihat dan seimbang. Bukan hanya mengenai pusat membeli-belah moden dan belanja runcit, tetapi terdapat banyak kemudahan rekreasi dalaman dan luaran untuk aktiviti sukan dan bersenam. Kemudahan rekreasi awam yang popular di sekitarnya termasuk Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Gelanggang Tenis Kelana Jaya dan Pusat Sukan Kelana Jaya.

Bersebelahan dengan Sunway Serene adalah Kelab Golf Negara Subang dan beberapa kilometer di bawahnya adalah Saujana Golf & Country Club, kedua-dua padang golf bertaraf dunia. Bagi pencinta alam, ada sesuatu untuk mereka juga kerana Kelana Jaya adalah rumah bagi Taman Bandaran Kelana Jaya yang indah dan indah.

Pusat membeli-belah dan kedai gaya hidup

 • Sunway Pyramid
 • AEON Big Subang
 • Parade Subang
 • Paradigm Mall
 • Giant Kelana Jaya
 • Galeri Beli-belah Empire
 • Lelaki Da

Kemudahan hospital dan penjagaan kesihatan

 • Pusat Perubatan Sunway
 • Pusat Perubatan Subang Jaya
 • Pusat Perubatan Kelana Jaya Sdn Bhd

Pendidikan

Sekolah awam

 • Pelabuhan Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil)
 • Sekolah Kebangsaan Sri Kelana
 • Sekolah Kebangsaan Sungei Way
 • Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Permata
 • Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Sungai Way
 • Sekolah Kebangsaan Kampung Tunku

Sekolah Swasta

 • Montessori Antarabangsa moden
 • Sekolah Antarabangsa Sunway
 • Sekolah Antarabangsa Sri Emas
 • Sekolah Antarabangsa Nobel

Pengajian Tinggi

 • Kolej Universiti Lincoln (LUC)
 • Kolej INTI
 • Taylor's University Lakeside
 • Universiti Antarabangsa UNITAR
 • Sekolah Sri Kuala Lumpur (SRIKL)
 • Sunway Le Cordon Bleu
 • Sunway College
 • UCSI International School Subang Jaya
 • Satu Akademi
 • Universiti Sunway
 • Universiti Monash

Rekreasi dan Riadah

 • Taman Tema Sunway Lagoon
 • Taman Rekreasi Subang Ria
 • Kelab Golf Nasional Subang
 • Kelab Golf & Desa Glenmarie
 • Kelab Golf & Desa Saujana

Pelan Lantai Sunway Serene / pelan tingkat

wdt_ID Jenis Unit Built Up (kaki persegi) Bilik-bilik Bilik Air Tempat letak kereta
1 Taipkan 892/927 2 2 2
2 Jenis B 1,105/1,154 3 2 2
3 Jenis C 1,087 3 2 2
4 Jenis D 1,232 3 + bilik belajar 2 2
5 Taipkan E 1,233 3 + bilik belajar 2 2
6 Jenis F 1,596 4 2 2
7 Taip G 1,788 4 + kawasan kajian 4 4
8 Jenis H (Kekunci Dwi) 1,788 3 + studio 4 4

Pangsapuri kediaman Sunway Serene dibina di atas tanah seluas 17 hektar dengan tasik semula jadi. Projek ini terdiri daripada 2 blok 46 tingkat dan menempatkan sejumlah 894 unit pangsapuri yang diservis. Setiap tingkat memuatkan 10 unit pangsapuri yang dilayan oleh 7 lif. Dari 10 unit per lantai, susun atur bangunan dirancang untuk mempunyai 6 unit dengan sudut pandangan dan hanya 4 unit perantaraan. Selain pemandangan danau yang tenang dan tenang, unit yang menghadap Kelab Golf Negara Subang juga menikmati pemandangan lapangan golf yang tenang.

Rumah Sunway Serene dirancang dengan bijak dalam 8 jenis susun atur dan ukuran yang berbeda, dengan mempertimbangkan dengan baik keperluan ruang dan penggunaan penghuni sasaran. Pangsapuri berkisar antara 892 kaki persegi dan 1,788 kaki persegi dan setiap susun atur dilengkapi dengan pilihan balkoni.

Unit terkecil Jenis A adalah 892 kaki persegi dilengkapi dengan 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi dan paling sesuai untuk rumah tangga kecil. Jenis A2 adalah varian Jenis A, susun atur yang serupa dengan balkoni. Terdapat 2 unit perantaraan setiap tingkat. Reka bentuk perantaraan yang lain adalah Jenis D yang 20% lebih besar dengan lebih banyak bilik. Unit Type D dirancang dengan lebih banyak bilik tidur dan ruang belajar.

Jenis E berukuran 1,233 kaki persegi. dan serupa dengan ukuran dan susun atur dengan Jenis D tetapi dengan banyak sudut dan pemandangan yang lebih baik. Jenis B dan C sangat serupa, sedikit di atas 1.000 kaki persegi, dan kedua-duanya mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Kesemuanya adalah unit sudut dan hanya berbeza dalam susun atur pangsapuri dan orientasi bilik tidur dan ruang tamu mereka.

Unit yang lebih besar antara 1.600 hingga 1.800 kaki persegi yang luas dan selesa untuk rumah tangga dengan permintaan untuk lebih banyak bilik boleh memilih Jenis F dan G. Jenis H adalah varian dwi-kunci dari Jenis G. Ia sama saiz dan umum susun atur ke Jenis G kecuali bahagian berpisah yang membelah studio yang terpisah dari pangsapuri utama. Kedua-dua bahagian mempunyai pintu masuk sendiri, berkesan berfungsi sebagai dua unit perumahan yang terpisah.

Kemudahan dan Kemudahan Sunway Serene

Keselamatan

 • Terpagar & Dijaga

Sukan

 • Kolam pusingan infiniti sepanjang 6 lorong Olimpik
 • Gelanggang badminton
 • Gim Sky
 • Gim

Kawasan Aktiviti

 • Bilik Fungsi
 • Bilik serbaguna
 • Dewan Serbaguna
 • Bilik permainan
 • Surau
 • Perpustakaan / Bilik Baca
 • Teres BBQ
 • Bilik Teater
 • Bilik yoga
 • Ruang rehat

Kawasan Aktiviti Terbuka

 • Taman herba / hidroponik / Refleksologi
 • Gelanggang serbaguna
 • Pavilion
 • Teres BBQ
 • Jakuzi
 • Kolam renang berjemur
 • Ruang menonton kolam renang
 • Dek kolam
 • Main air mini
 • Ruang rehat Cabana
 • 210m Lazy River
 • Taman Hammock
 • Pod membaca / riadah
 • Laluan joging sejauh 500 meter
 • Jambatan curvy
 • Taman halaman linear
 • Jakuzi Sky
 • Sky Lounge
 • Dek pemerhatian @ bumbung

Children’s Area

 • Buka kawasan rumput / Main
 • Kawasan permainan

Perkhidmatan

 • Pusat Penjagaan 24 jam
 • Pejabat Pengurusan

Analisis Harta Sunway Serene

Pasaran sasaran

Sunway Group, setelah membangun banyak rumah selama beberapa dekad, telah dengan baik mengatur ruang tempat tinggal dan merancang tempat untuk memenuhi segmen pembeli Sunway Serene yang disasarkan. Keistimewaan pusat rawatan perubatan 24 jam pastinya menjadi tarikan bagi pesara dan warga emas yang tinggal bersendirian yang sangat penting untuk mendapatkan rawatan perubatan. Jenis H dwi-kunci juga menyokong pasangan yang lebih tua dengan anak-anak dewasa muda yang memerlukan ruang sendiri tetapi tetap memilih untuk tetap dekat dengan ibu bapa mereka yang sudah tua.

Jenis A yang lebih kecil sangat sesuai untuk pemilik pertama kali muda yang lebih suka gaya hidup bandar dan tidak terlalu terlepas dari alam semula jadi. Menjadi dekat dengan alam semula jadi dan mempunyai kemewahan berlari dan berbasikal di taman adalah permintaan gaya hidup baru bagi penduduk bandar. Sunway Serene memenuhi semua syarat untuk mempunyai kemudahan hidup moden (swasta dan awam), dan pada masa yang sama tetap dekat dengan taman dan tempat perlindungan semula jadi. Walaupun penduduk memilih untuk tidak meninggalkan kawasan Sunway Serene, pangsapuri ini penuh dengan lebih dari 50 kemudahan dan kemudahan aktiviti di rumah.

Analisis pesaing

wdt_ID Pembangunan Kawasan Terbina (kaki persegi) Harga jualan Harga PSF Tempoh Tanah Hakmilik Tanah Tahun Siap
1 Sunway Tenang 892 kaki persegi - 1,788 kaki persegi RM 640,000 ~ RM 1,300,000 dari RM820 Pajakan Komersial 2022
2 YOLO Signature Suites 440 kaki persegi - 1.018 kaki persegi RM 443,800 ~ RM 948,800 RM 776 - RM 1,023 Pajakan Komersial 2022
3 Union Suites 463 kaki persegi - 1.445 kaki persegi RM 502,900 - RM 1,449,570 RM895 - RM1,173 Pajakan Komersial 2021
4 Kediaman Greenfield 581 kaki persegi - 1,302 kaki persegi RM 450,000 ~ RM 835,205 RM573 - RM883 Pajakan Komersial 2021
5 The Arcuz 892 kaki persegi - 1,788 kaki persegi Dari RM 580,000 RM 895 - RM1,173 Pajakan Komersial 2023
6 Kediaman Panorama 749 kaki persegi hingga 1.030 kaki persegi Dari RM550,000 dari RM820 Freehold Komersial 2022

Dalam membandingkan Sunway Serene dengan tempat tinggal lain di daerah itu, dekatnya adalah Greenfield Residence yang baru di pinggir Sunway City, yang merupakan pembangunan berorientasi transit yang dilancarkan dengan potongan 30% kepada RM820 psf Sunway Serene. Sebilangan besar unit Greenfield Residence berukuran lebih kecil, menyasarkan pembeli isi rumah yang lebih kecil.

Walau bagaimanapun Kediaman Greenfield projek akan bersaing untuk pemilik rumah dengan pilihan untuk unit dua kunci yang harganya lebih berpatutan untuk pasaran massa. Harga Sunway Serene diposisikan untuk menarik segmen pasar berpendapatan tinggi yang akan membayar rumah dengan pemandangan yang indah dan juga kemudahan untuk menikmati permainan golf di salah satu kelab golf tertua di Selangor.

Projek-projek lain di sekitar Bandar Sunway, YOLO Signature dan Union Suites dilancarkan pada harga yang setanding dengan Sunway Serene. Secara amnya, unit yang ditawarkan oleh kedua-dua projek ini berukuran lebih kecil dan kemudahan dalaman adalah kemudahan pangsapuri servis asas. Kedua-dua perkembangan tersebut dikonseptualisasikan dan dirancang untuk memenuhi segmen pasar yang berbeza, yaitu profesional muda dan usahawan.

Di sekitar Kelana Jaya, dua projek pembangunan baru, Arcuz @ Kelana Jaya dan Kediaman Panorama dengan harga sekitar 10% lebih rendah semasa pelancaran, setanding dengan kemudahan perhubungan dan ketersediaan kemudahan untuk Sunway Serene. Panorama Residence terletak di seberang golf dan country club, dengan itu juga menawarkan pemandangan padang golf untuk penghuni.

Arcuz @ Kelana Jaya, yang terletak di pusat Kelana Jaya menawarkan suasana yang lebih urban dan direka untuk memenuhi keperluan pembeli rumah, pasangan muda dan keluarga pertama kali. Kedua-dua perkembangan baru ini, dijadwalkan siap sekitar tahun 2022 dan 2023, terdapat dalam ukuran yang jauh lebih kecil (di bawah 1,000 kaki persegi) yang lebih sesuai untuk isi rumah kecil.

wdt_ID Pembangunan Luas tanah (ekar) Unit Ketumpatan (unit / ekar) Bilangan Blok Bilangan Tingkat Yuran penyelenggaraan
1 Sunway Tenang 17 894 447 2 46 RM0.26
2 YOLO Signature Suites 1.72 395 230 1 40 RM0.39
3 Union Suites 2.62 626 239 1 42 RM0.37
4 Kediaman Greenfield 5.57 816 146 3 36 RM0.30
5 The Arcuz 2.02 626 339 1 42 RM0.38
6 Kediaman Panorama 3.05 816 155 3 2 RM0.38

Dalam membandingkan kepadatan projek, Sunway Serene adalah yang tertinggi dalam jumlah kediaman per ekar. Projek ini dibina di atas tanah seluas 17 ekar (tasik seluas 15 ekar). (Dengan mempertimbangkan kawasan tasik, kepadatannya menjadi 53 unit per ekar). Ketumpatan terendah adalah Greenfield Residence diikuti oleh Panorama Residence.

Akhirnya, dengan mempertimbangkan kos sara hidup jangka panjang, Sunway Serene dengan tegas sekali lagi mempunyai kelebihan utama dalam mengenakan yuran penyelenggaraan bulanan terendah hanya RM0.26 psf untuk lebih banyak daripada kemudahan dan kemudahan di rumah pangsapuri servis asas.

Sunway Serene’s Developer: Sunway Group

Sunway Serene dikembangkan oleh pemenang pelbagai anugerah Kumpulan Sunway. Sunway Berhad, Sunway REIT dan Sunway Construction telah menunjukkan kualiti pembangunan lestari, amalan persekitaran, sosial dan tadbir urus yang baik dalam semua projek kumpulan selama ini.

Pada tahun 2019, pengasas dan pengerusi Sunway Group, Tan Sri Jeffrey Cheah dan Harta Sunway dianugerahkan EdgeProp Malaysia Best Managed Award 2019 kerana komitmen mereka untuk memastikan kelestarian dalam pembangunan harta tanah. Harta Sunway disenaraikan sebagai pemaju utama Malaysia setiap tahun di Anugerah Pemaju Hartanah 10 Teratas The Edge selama lebih satu dekad sekarang.

Sunway Property is the property division of Sunway Group, a diversified conglomerate with decades of experience in property development, construction, education and healthcare sectors, both locally and internationally. The company has operations in 50 countries through 12 business divisions.

Sunway Property terkenal kerana membina, memiliki, dan mengendalikan (BOT) perbandaran dan pembangunan bersepadu yang meliputi lebih dari 5,000 ekar di seluruh Malaysia, di mana mereka secara konsisten menyediakan ekosistem yang sihat, selamat dan terhubung dengan baik untuk komuniti hidup, belajar, bekerja, dan bermain di dalam. Beberapa bandar mereka yang paling berjaya hingga kini termasuk Sunway City Selangor, Sunway City Ipoh dan Sunway City Iskandar Puteri.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Komersial (Di Bawah HDA)
Tempoh:
Pajakan
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 5
Mandi:
2 - 4
Harga:
RM640,000 - RM1,300,000
Pemaju:
Harta Sunway
Bilangan Tingkat:
46
Jumlah Unit:
894
Tahun Penyiapan:
2022
Kawasan Terbina (BUA):
892 kaki² - 1788 kaki²
Yuran penyelenggaraan:
RM0.26 平方英尺
Kemudahan
 • Kawasan Barbeque
 • Mahkamah Badminton
 • Cabana
 • Gimnasium
 • Jakuzi
 • Taman berlandskap
 • Dewan Serbaguna
 • Taman permainan
 • Kolam renang
 • Surau

Lokasi

Wilayah
 • Petaling Jaya,
 • Selangor
Kejiranan

Video

Pelan lantai

Jelajah 3d

 • Dalam Kemajuan
Dari RM782,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
454 kaki² - 882 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM377,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
500 kaki² - 700 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM400,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
653 kaki² - 1232 kaki²
Dari RM640,000

Cadangan Jual Unik

 1. Lokasi strategik
  Terletak di kejiranan Petaling Jaya yang matang.
 2. Keselamatan 4 tingkat dan pengawasan CCTV
  Jaminan keselamatan sepanjang hari dan malam.
 3. Pelbagai kemudahan gaya hidup eksklusif
  Kemudahan yang dikendalikan untuk golongan muda dan tua untuk keselesaan rumah.

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
8.5
Kemudahan
8
Keselamatan
8
Konsep
7
Kemudahan
9.5
Nilai wang
7
Penilaian Pustaka63 Votes
6.2
8

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM640,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!