Menjual Harta Tanah Subsale: Ilmu

tiada jawapan
menjual harta tanah subsale

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Membeli Harta Sebagai Orang Asing di Malaysia

Berpisah dengan item tiket besar

Menjual Harta Tanah Subsale: Ilmu Cara 1

Rumah anda adalah hasil dari darah, keringat dan air mata anda. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa menjualnya boleh menjadi urusan yang manis. Tambahan, perjalanan untuk mendapatkannya sukar, dan masa yang diperlukan untuk menampung pinjaman perumahan anda juga tidak kurang mudah. Biasanya, kebanyakan orang mengharapkan rumah pertama mereka menjadi yang terakhir, tetapi kadang-kadang itu tidak berlaku.

Sebilangan besar orang berpisah dengan kediaman mereka kerana beberapa sebab, dengan wang menjadi faktor pendorong terbesar. Sebilangan yang lain dengan niat untuk membeli rumah kedua di tempat lain atau untuk berpindah sama ada di dalam atau di luar Malaysia. Maka anda mempunyai pemain harta tanah, yang membeli rumah untuk membina ekuiti. Orang-orang ini tidak mempunyai perasaan sama sekali dalam urus niaga mereka.

Terakhir, anda mempunyai mereka yang menjual rumah keluarga mereka. Tempat di mana mereka dibesarkan dan membentuk kenangan lama. Menjual rumah keluarga adalah saat yang memilukan kerana melibatkan mengucapkan selamat tinggal kepada beberapa kenangan terindah anda.

Bagaimanapun, keputusan untuk meninggalkan rumah tidak pernah mudah, begitu juga dengan proses menjualnya.

 

Menetapkan rekod lurus

Menjual Harta Tanah Subsale: Pengetahuan 2

Mari kita selesaikan satu perkara sebelum kita meneruskannya. Menjual rumah anda dikenali sebagai menjual harta tanah subsale. Apakah harta tanah subsale? Ringkasnya, a harta tanah subsale adalah harta yang dijual di bawah pemilik fesyen pemilik. Dengan kata lain, ia adalah harta terpakai.

Atas sebab yang jelas, harta tanah tidak termasuk harta tanah yang dibeli dengan cara pemaju dan pemilik. Selain itu, tindakan menjual rumah anda dikenali sebagai membubarkan aset anda, yang bermaksud mengubah rumah anda menjadi wang tunai.

 

Faktor tambahan

Menjual Harta Tanah Subsale: Pengetahuan 3

Menjual kediaman anda adalah proses yang mudah tetapi panjang, kerana kertas kerja dan kos tambahan yang akan anda tanggung sepanjang perjalanan, seperti membeli rumah. Berikut adalah beberapa kos yang harus anda harapkan semasa berpisah dengan rumah anda.

 • Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT)
 • Berhenti menyewa
 • Sewa bungkusan
 • Kadar penilaian
 • Yuran guaman
 • Komisen ejen
 • Pelbagai kos
  • Iklan peribadi
  • Bayaran menjaga
  • Bayaran penyelenggaraan

RPGT

Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) adalah bentuk cukai yang dikenakan kepada penjual sekiranya mereka berjaya menjual harta mereka. Ia juga disebut sebagai pelupusan harta benda. Bergantung pada usia harta tanah, penjual dikenakan cukai antara kadar 5 - 30%. Berikut adalah pecahan cepat.

wdt_ID Umur harta tanah (dikira dari tarikh pemerolehan) Kadar yang dikenakan (dikenakan untuk warganegara dan pemegang PR)
1 ≤ 3 tahun 30%
2 4 tahun 20%
3 5 tahun 15%
4 ≥ 6 tahun 0%


Aturan praktikal adalah untuk menyedari bahawa semakin baru harta anda, semakin tinggi cukai yang dikenakan. 

Berhenti menyewa

Quit rent adalah bentuk asas cukai tanah yang dikenakan oleh kerajaan negeri kepada pemilik rumah, dan harga yang anda harapkan akan ditentukan melalui formula berikut:

Kadar yang dikenakan / Ukuran rumah anda (diukur dalam meter persegi)

Berhenti sewa berbeza dari satu negeri ke negeri lain, dengan beberapa pemerintah negeri memisahkan rumah mereka ke kawasan bandar dan luar bandar. Selain itu, kaedah pengiraan mereka juga sedikit berbeza. Anda boleh mengetahui mengenai kadar yang dikenakan oleh kerajaan negeri masing-masing di sini.

Sebagai nasihat, berhenti bayar adalah pembayaran cukai yang paling diabaikan untuk kediaman. Sebilangan besar pemilik rumah cenderung melakukan kesalahan mengabaikannya sehingga terlambat. Pada titik mana pemerintah negara mulai menjatuhkan hukuman pada tagihan tersebut, akhirnya bola salju menjadi sangat besar sehingga membuat banyak orang kecewa.

Ringkasnya, sebelum menjual kediaman anda, pastikan untuk memeriksa berhenti membayar dan membersihkan baki hutang jika ada.

Sewa bungkusan

Alternatif untuk berhenti menyewa yang diperkenalkan oleh kerajaan untuk sifat berstrata. Sewa bungkusan sedang melihat penggunaan di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Selangor di mana sifat strata adalah kebiasaan.

Cerita belakang sedikit. Berhenti sewa hanya berlaku untuk harta tanah sahaja, kerana harta tanah dilihat sebagai unit yang berdiri sendiri. Walau bagaimanapun, harta tanah strata berkenaan dengan kondo, pangsapuri dan rumah dalam komuniti berpagar yang mempunyai kemudahan bersama.

Ini bererti bahawa pemerintah mengalami kesulitan untuk menerjemahkan kesan berhenti menyewa harta tanah strata, kerana terdapat banyak pemilik di bawah satu bangunan, yang pada gilirannya mempengaruhi individu tertentu yang ingin menjual kediaman mereka dengan judul berstrata.

Ini menimbulkan situasi yang rumit, kerana jika seseorang dalam harta tanah strata tidak membayar sewa keluar, pihak lain juga akan dikenakan denda.

Untuk mengurangkan komplikasi yang berkaitan dengan berhenti sewa dan harta tanah strata, pemerintah menggantinya dengan sewa bungkusan. Dalam kes ini, pemilik rumah yang tinggal di kawasan strata dipandang sebagai "sebahagian dari harta tanah", oleh itu namanya.

Sewa bungkusan mengenakan jumlah yang besar berbanding dengan sewa saudaranya, tetapi bermanfaat bagi pemilik strata yang ingin menjual rumah mereka kerana sistem tersebut tidak menghukum mereka secara tidak adil berdasarkan kesalahan orang lain.

Untuk meringkaskan pembicaraan mengenai sewa bungkusan, pemilik rumah yang tinggal di sebidang tanah strata dan ingin menjualnya akan mempunyai sedikit halangan dalam melakukannya sekarang bahawa berhenti menyewa diganti dengan sewa bungkusan.  

Sama seperti berhenti menyewa, sewa bungkusan dihitung berdasarkan ukuran rumah anda dan bungkusan aksesori, yang bermaksud kemudahan dan kemudahan di sekitar anda.

Kadar penilaian

Anggaplah ini "kos penyelenggaraan" yang dikenakan oleh majlis tempatan anda. Kadar penilaian berkaitan dengan pemeliharaan infrastruktur awam di kawasan sekitar anda. Fikirkan

 •  Menjaga saluran air bersih
 • Mengumpul sisa perbandaran
 • Mengekalkan tiang lampu awam
 • Sebarang perkhidmatan lain yang berkaitan dengan menjaga kebersihan kawasan sekitar

Biasanya, pemilik rumah dikenakan kadar antara 2 - 7% untuk kadar penilaian, dan jumlah yang dikeluarkan meningkat semakin besar dan mewah harta anda. Bermakna pemilik rumah yang tinggal di rumah berkembar akan membayar lebih banyak berbanding dengan seseorang yang tinggal di sebuah kondo.

Yuran guaman

Peguam bertanggungjawab untuk menyusun Perjanjian Jual Beli (SPA) dan Surat Tawaran, yang akan disampaikan kepada calon pembeli anda. Selain itu, mereka juga menawarkan nasihat yang berkaitan dengan segala urusan berkaitan penjualan rumah anda dari sudut undang-undang.

Oleh yang demikian, tidak mengherankan bahawa kos undang-undang akan terlibat. Berikut adalah kadar yang boleh anda harapkan apabila berjumpa dengan peguam.

wdt_ID Yuran guaman Amaun Dikenakan
1 RM500,000 pertama 1% (dikenakan bayaran minimum RM500)
2 RM501,000 - RM1,000,000 0.8%
3 RM1,000,001 - RM3,000,000 0.7%
4 RM3,000,001 - RM5,000,000 0.6%
5 RM5,000,001 - RM7,500,000 0.5%
6 > RM7,500,0001 Boleh dirunding dan dikenakan harga siling tidak lebih dari 0.5%

Komisen Ejen

Dengan andaian anda meminta bantuan ejen untuk menjual harta tanah anda, anda akan dikenakan kadar statik 3% setelah berjaya menjual harta tanah anda. Sebenarnya, kebanyakan ejen hartanah menyediakan promosi satu-paket-cocok untuk semua, yang bermaksud mereka akan mengiklankan kediaman anda dan mengambil alih segala urusan melihat rumah untuk anda.

Pelbagai kos

Lain-lain kos dalam konteks ini merujuk kepada perbelanjaan yang dilakukan oleh penjual yang tidak berkaitan dengan urusan kerajaan atau undang-undang.

 • Bayaran Iklan

Walaupun ejen hartanah menyediakan perkhidmatan pengiklanan bagi pihak pelanggan mereka, sebilangan penjual tetap mengiklankan harta mereka secara peribadi dari semasa ke semasa. Sebagai alternatif, sebilangan penjual secara peribadi akan mengiklankannya secara dalam talian kerana mereka tidak bergantung kepada ejen harta tanah untuk sebarang bantuan berkaitan penjualan. Portal yang terkenal untuk mengiklankan harta tanah anda termasuk iProperty dan Mudah.my.

 • Bayaran menjaga

Mempertahankan daya tarikan rumah anda sangat penting dalam meningkatkan faktor tarikannya kepada pembeli yang berminat dan juga memastikan nilainya tetap bertahan. Ini juga salah satu cara untuk membina ekuiti.

Amalan menjaga umum termasuk kerja-kerja pengubahsuaian, perabot dan kerja-kerja penyelenggaraan. Semua yang secara semula jadi menghasilkan wang tambahan.

 • Bayaran penyelenggaraan

Bayaran penyelenggaraan adalah jumlah yang anda bayar untuk penyelenggaraan umum yang dilakukan oleh pihak pengurusan pada setiap bulan iaitu, menjaga harta benda anda atau menjaga kemudahan tetap berjalan sebagaimana mestinya.

Secara amnya, bayaran penyelenggaraan lebih menonjol bagi pemilik berstrata, lebih sedikit bagi mereka yang memiliki harta tanah.

 

Prosesnya

faktor tambahan

Sekarang kita telah membincangkan kos tambahan, sudah waktunya untuk melaksanakan rancangan kita.

Untuk bersikap adil, tidak ada cara yang sukar dan cepat untuk menjual rumah anda. Sebilangan mungkin memulakan dengan menilai kediaman mereka terlebih dahulu, sebelum mendapatkan ejen harta tanah untuk melakukan penjualan. Orang lain mungkin hanya membuat kajian sendiri, membuat iklan sendiri dan meminta bantuan peguam untuk menyusun SPA. Walaupun mereka yang biasanya mengambil alih masalah untuk menjualnya jauh dan hanya sedikit.

Secara keseluruhan, menjual rumah anda boleh menjadi proses yang mudah, asalkan anda mencentang asas dari senarai semak. Walau bagaimanapun, jika anda baru menjual kediaman anda dan tidak tahu harus bermula dari mana, berikut adalah senarai mudah untuk memulakan perjalanan anda.

 1. Membersihkan hutang yang ada
 2. Selesaikan sebarang kesalahan di rumah
 3. Meneliti pasaran
 4. Mencari profesional yang tepat
 5. Mencantikkan tempat
 6. Rundingan
 7. Memformalkan perjanjian
 8. Memeteraikan perjanjian

Membersihkan hutang yang ada

Sudah tentu anda harus memastikan bahawa semua hutang yang berkaitan dengan rumah anda dilunaskan sebelum perkara lain. Dari sewa berhenti hingga kos penyelenggaraan, jumlah tertunggak ini dapat dengan mudah menggagalkan rancangan anda untuk melepaskan rumah anda, terutamanya berhenti sewa atas alasan yang telah kami bicarakan di atas.

Satu-satunya pengecualian untuk hutang adalah pinjaman perumahan, yang membolehkan anda membina ekuiti dari masa ke masa dan mengubahnya menjadi keuntungan wang. Katakan rumah anda pada masa ini berharga RM500,000, dan anda telah membuat pembayaran 10% iaitu RM50,000. Anda juga menerima gadai janji 90% dari bank, yang menjadikan jumlah tertunggak kepada RM450,000.

Anggaplah anda telah membayar RM200,000 selama bertahun-tahun, yang menjadikan jumlah keseluruhan dibayar kepada RM250,000. Jumlah itu sekarang akan menjadi ekuiti rumah anda. Dengan ekuiti rumah, anda boleh melakukan dua perkara.

 • Dapatkan RM250,000 lebih kaya
 • Tukar jumlahnya menjadi pinjaman ekuiti rumah

Berhati-hatilah, kerana pinjaman ekuiti rumah masih merupakan konsep baru yang sukar diamalkan di Malaysia. Dan bank-bank yang kebetulan melakukannya tidak banyak.

Untuk meringkaskan, pastikan untuk membersihkan semua jumlah tertunggak sebelum menjual rumah anda.

Memperbaiki sebarang kesalahan di rumah

Kecacatan dan kerosakan di rumah lama cukup ketara di rumah usang dan pada kebiasaannya, kehausan menunjukkan. Sekiranya rumah anda menunjukkan beberapa kecacatan, mungkin ada baiknya anda membelanjakan sejumlah wang untuk menambal potongan yang rosak.

Nilai rumah dapat meningkat atau menurun dari masa ke masa kerana pelbagai sebab, tetapi rumah yang rosak dijamin akan menurunkan nilai itu dengan margin yang besar.

Tidak ada gunanya menyembunyikan atau menutup kesalahan dengan penyelesaian alat bantu cepat, kerana ia akan segera ditemukan atau lambat di jalan, yang akan menyebabkan masalah atau kerugian yang lebih besar, iaitu meletakkan harga rumah anda di bawah harga pasaran atau terjerat dalam tuntutan undang-undang / harta.

Meneliti pasaran

Mengetahui terlebih dahulu mengenai harga pasaran adalah tidak tepat dalam menentukan harga rumah anda, tetapi sebilangan besar rakyat Malaysia yang menjual kediaman mereka masih gagal menyedari pentingnya melakukannya.

Apa lagi yang dilihat oleh Malaysia kes tidak sengaja harta benda yang tidak betul dalam beberapa tahun kebelakangan, yang bermaksud terdapat lebih banyak bekalan daripada permintaan untuk rumah di luar sana. Ini juga tidak membantu kita hidup pada zaman Covid-19, di mana orang mengamalkan pemikiran yang berhemah ketika membeli barang dengan tiket besar.

Pada gilirannya, ini telah mengubah pasaran hartanah ke pasar yang berorientasi pembeli, yang bermaksud pembeli memegang tawar menawar yang lebih besar dan lebih berkuasa mempengaruhi harga harta tanah.

Sederhananya, mengetahui terlebih dahulu mengenai lokasi harta tanah akan memberi Anda kelebihan dalam menjual kediaman anda, dan bukannya dengan membuta tuli harga dan menembak dalam kegelapan dengan harapan mendapatkan penjualan.

Mencari profesional yang tepat

Terdapat dua bahagian untuk bahagian ini - Satu, mendapatkan ejen harta tanah untuk melakukan penjualan. Dua, berunding dengan peguam.

 • Ejen harta tanah

Pertama, terdapat dua jenis ejen hartanah yang akan anda temui di pasaran - Ejen Harta Tanah (REA) dan Perunding Harta Tanah (REN). Kedua-dua peranan itu unik dan mempunyai tanggungjawab yang berbeza. Secara tradisinya, anda pasti menghadapi lebih banyak REN daripada REA, memandangkan REA dapat menggunakan hingga 50 REN di bawah tali pinggang mereka.

Memohon bantuan syarikat harta tanah yang bereputasi dan dipercayai sangat penting untuk menjual rumah anda, kerana memastikan harta tanah anda berada di bawah tangan yang baik dan mencegah sebarang potensi penipuan harta benda dari berlaku.

Kami mempunyai keseluruhan artikel yang dikhaskan untuk membincangkan perbezaan profesional antara REA vs REN. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keduanya, pertimbangkan untuk memberikannya artikel bacaan.

 • Seorang peguam

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda akan memerlukan khidmat peguam untuk membantu anda dalam sebarang dokumen undang-undang. Selain itu, mereka akan bertanggungjawab untuk menyerahkan semua dokumen undang-undang kepada calon pembeli anda untuk membuat perjanjian.

Mencantikkan tempat

Anda mungkin menjual rumah dan mendapatkan semua dokumen yang diperlukan, tetapi jangan lupa untuk menjadikan tempat anda kelihatan baik dan cantik untuk tujuan melihat rumah.

Mencantikkan tidak semestinya menghiasi tempat anda dengan banyak perabot. Sekurang-kurangnya memperbaiki kecacatan lebih awal atau merapikan tempat. Sebenarnya, mengosongkan tempat itu juga dianggap sebagai satu.

Walau apa pun, anda mahu memastikan rumah anda disajikan dengan sebaik mungkin semasa pembeli muncul, jangan sampai mereka meninggalkan dengan rasa pahit di mulut mereka dan membelakangkan rumah anda.

Rundingan

Katakan seseorang telah menyukai tempat anda dan secara mental menjalankan beberapa perhitungan di kepala mereka sekarang. Bagus untuk anda. Ini bermaksud mereka berpotensi untuk memiliki tempat tersebut dan ingin membincangkan harganya.

Rundingan adalah kejahatan yang diperlukan dalam sebarang urus niaga, termasuk membeli rumah dan anda kadang-kadang harus bersedia untuk terus maju dari pembeli. Di sinilah kajian terdahulu anda akan berguna. Mengetahui barang-barang anda membolehkan anda berunding dengan pembeli dengan berkesan, sekiranya mereka cuba menipu anda.

Malangnya, rundingan itu sendiri adalah seni. Anda mungkin diminta melepaskan rumah anda dengan harga yang lebih rendah atau anda akan bertahan dan mempertahankan harga anda. Walau apa pun, kunci di sini adalah bersabar.

Memformalkan perjanjian

Sekiranya pembeli telah bersetuju dengan harga permintaan anda, langkah seterusnya adalah menghubungi peguam anda dan meminta mereka mengemukakan dokumen yang berkaitan. Peguam anda akan membuat rancangan Surat Tawaran untuk pembeli.

Selain itu, pembeli diminta untuk membuat pembayaran dimuka 2-3% juga, yang dikenali sebagai deposit yang sungguh-sungguh. Jumlah yang dibayar akan menyumbang kepada bayaran pendahuluan 10%.

Semasa menyemak Surat Tawaran anda, penting untuk anda mengimbas perkara berikut:

 • Nama penjual dan pembeli
 • Alamat tempat penginapan
 • Harga yang dipersetujui
 • Deposit paling tinggi diperlukan
 • Tarikh terkini untuk menandatangani dan mengembalikan SPA
 • Terma dan syarat berkaitan dengan deposit yang sungguh-sungguh
 • Termasuk perabot atau kelengkapan (jika ada)

Termasuk dalam Surat Tawaran akan SPA, yang merupakan dokumen hukum untuk merasmikan dan memformalkan pemindahan hak milik dari penjual à pembeli.

Memeteraikan perjanjian

Tahniah! Anda berjaya menjual harta tanah anda. Yang tinggal hanyalah untuk anda mengikat tali yang longgar dan akhirnya anda dapat menutup bab ini untuk buku anda.

Ini adalah titik di mana anda perlu membayar sebahagian potongan anda kepada pemerintah di bawah RPGT. Bagi pembayaran, anda boleh mengharapkan antara 90 hari - 24 bulan sehingga bank akan memindahkan wang tersebut kepada anda. Secara umumnya, kebanyakan penjualan harta tanah memerlukan proses 90 hari untuk diselesaikan garis masa mungkin berbeza bergantung kepada sama ada harta tanah anda adalah pegangan bebas atau pegangan pajakan.

 

Kata akhir

Berpisah dengan rumah anda sudah cukup sukar seperti sekarang. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk melepaskan tempat anda, berikut adalah beberapa kata-kata kebijaksanaan untuk dipatuhi.

Jangan sesekali beremosi

Sangat mudah untuk membiarkan perasaan anda mendapat yang terbaik dari anda. Lagipun, ini adalah rumah pertama anda yang kami bicarakan. Perkara menjadi lebih sukar jika ia adalah rumah keluarga anda. Perkara penting yang perlu diingat di sini adalah melepaskan diri dari perasaan sentimen ke rumah anda pada masa anda memutuskan untuk menjualnya.

Anda kini menjadi usahawan. Fokus pada keuntungan kewangan dan turunkan aspek emosi yang bersamanya. Matlamat anda adalah menjual rumah dan mendapatkan wang yang bersamanya. Berpeganglah pada matlamat anda dan anda akan lebih mudah bersikap objektif.

Jangan tinggalkan harga anda

Sama seperti pembeli tidak boleh menurunkan harga permintaan anda, anda juga tidak boleh menaikan harga permintaan anda. Terdapat garis halus antara menetapkan harga yang sedikit lebih tinggi berbanding bola tinggi. Dan keadaan jarang berakhir dengan baik untuk kediaman yang terlalu mahal.

Selalu lebih baik mempertimbangkan pembeli yang bermain bola rendah, dan perlahan-lahan berusaha mencapai rundingan yang dapat diselesaikan oleh kedua-dua belah pihak. Ini tidak berlaku jika anda menaikan harga, kerana orang cenderung untuk berpaling tanpa berunding sama sekali.

Bersabarlah

Menjual kediaman tidak sama dengan menjual pakaian yang disukai. Item dengan tiket besar biasanya memerlukan masa dan dalam kebanyakan kes ia tidak berlaku semalaman. Kecuali anda sangat kekurangan wang, memerlukan sedikit masa untuk mencari pembeli yang menjanjikan.

Seperti kata pepatah, pembeli bersedia penjual. Sekiranya anda yakin dengan harga yang anda mahukan, berpegang teguh pada senjata anda dan tunggu dengan sabar kerana perkara baik datang kepada mereka yang menunggu.

Mengikut senarai gambar

Petunjuk visual adalah segalanya. Selain perabot, luangkan masa untuk mengambil gambar rumah anda yang menarik. Mempunyai sekumpulan foto yang bagus yang menghadirkan kediaman anda dalam cahaya yang paling menarik akan membantu menjadikan kediaman anda terpisah dari yang lain, yang bermaksud lebih banyak perhatian dan calon pembeli.

Sekiranya anda bukan jurugambar yang baik, jangan khawatir, ada banyak sumber di luar sana yang mengajar anda cara untuk mengambil gambar tempat anda dengan baik. Ini semua mengenai sudut, pencahayaan dan kedudukan.

Menampung pembeli anda

Sama ada pasaran pembeli atau penjual, atau hakikat bahawa anda atau ejen harta tanah anda adalah orang yang bertanggung jawab untuk mengendalikan peninjauan rumah, anda harus sentiasa berusaha untuk memenuhi jadual dan pilihan pembeli anda jika boleh.

Ya, kadang-kadang perkara boleh menjadi menuntut tetapi pada dasarnya ini adalah sebahagian daripada perkhidmatan pelanggan, yang akan memberi kesan yang besar bagi pembeli anda. Ingat, tujuan anda adalah menjual harta tanah dan mendapatkan wang yang bersamanya.

 

Ringkasan

Menjual Harta Tanah Subsale: Pengetahuan 4

Menjual harta tanah adalah pengalaman seumur hidup bagi banyak orang. Ia menggembirakan, memilukan dan tidak dapat dilupakan sama sekali pada masa yang sama.

Prosesnya kadang-kadang mengecewakan, dan anda mungkin cenderung untuk tidak berurusan dengan alasan emosi. Tetapi jika anda dapat menggunakan senjata anda dan tetap tidak memihak kepada anda, anda akan dapati bahawa pengalaman yang menggembirakan menanti anda di hujung garisan penamat, menanti anda menikmati.

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!