Property in Malaysia : Renting vs Buying

tiada jawapan
RentingOrBuying-05

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Skim Perumahan Belia BSN: Untuk Orang Dewasa Muda

Menyewa vs Membeli: Mengapa perkara itu?

Property in Malaysia : Renting vs Buying 1

Ah ... ada, persoalan lama abad ini. Sekiranya anda menyewa rumah, atau membeli? Bagaimana kita membuat garis panduan dan menyedari jika kita membuat keputusan yang bijak dari segi kewangan, atau tidak begitu bijak? Orang berpindah dari rumah keluarga mereka dan mendapatkan tempat sendiri dengan pelbagai alasan. Beberapa perkara biasa yang terlintas di fikiran adalah - Keperluan untuk privasi, berpindah demi pekerjaan, pengajian ke luar negara, migrasi. Sementara yang lain meninggalkan rumah dengan alasan yang lebih malang - Darah buruk bersama keluarga, dibuang rumah oleh orang dan pengusiran anda. Senarai ini tidak berkesudahan, tetapi tujuannya pada dasarnya sama, untuk mempunyai tempat anda sendiri.

 

Menyewa vs Membeli: Adakah pembelian lebih biasa?

Jawapan pendek untuk soalan itu adalah ya. Anehnya, nampaknya ada bias setiap kali topik itu dilontarkan dalam perbualan. Terutama bagi rakyat Malaysia, sebilangan besar percaya bahawa memiliki harta selalu menjadi jalan keluar. Mungkin ini ada kaitannya dengan kenyataan bahawa masyarakat sering mengaitkan kepemilikan rumah sebagai ukuran kejayaan pada orang dewasa. Seiring berjalannya waktu, ini menyebabkan banyak dari kita mengukuhkan kepemilikan rumah kepada nilai diri yang berjaya. Kami pasti anda pernah mendengar mengenai 5Cdalam hidup - Tunai, Kondo, Kad Kredit, Kelab Kereta & Desa (nampaknya, bukan Pilihan, Peluang & Perubahan). Tanpa 3C asas - Wang Tunai, Kereta & Kondo, kebanyakan tidak akan menganggap anda "berjaya" individu.

Alasan lain untuk membeli harta tanah daripada menyewa mereka adalah kerana kebiasaannya, konsep memiliki rumah telah lama dibahas kepada kita. Membeli rumah, bukan hanya memiliki atau menyewa rumah, sering dianggap sebagai akhir semua, garis penamat dalam maraton kehidupan. Yang mutlak bahagia selamanya.

Namun demikian, ada individu di luar sana yang benar-benar ingin memiliki harta tanah untuk memiliki, dan bukan hanya kerana mereka diberitahu untuk melakukannya. Tetapi inilah masalahnya, banyak dari kita bercakap tentang pembelian harta tanah seolah-olah itu adalah prestasi yang mudah. “Uruskan kewangan anda, simpan dan dapatkan tempat anda sendiri. Anda akan sampai di sana apabila anda sampai di sana. " Orang ramai mempunyai cara untuk memperbodohkan banyak orang untuk tunduk pada cita-cita membeli rumah, tetapi tidak memberikan apa-apa dengan cara nasihat praktikal.

Itu membawa kita ke pertanyaan yang harus dijawab - Seberapa layak dan dapat dicapai membeli harta tanah? Dan pada tahap manakah faedah membeli rumah melebihi menyewa?

 

Menyewa vs Membeli: Landskap harta tanah Malaysia Property in Malaysia : Renting vs Buying 2

Pertama, anda harus tahu bahawa Malaysia sedang melalui fasa yang teruk harta tidak terjual. Pertukaran harta tanah berlaku kerana beberapa sebab - Ketidakcocokan harga penjual-ke-pembeli, perancangan bandar yang buruk, kajian melaporkan keadaan pasaran harta tanah kita secara tidak tepat, sikap tidak bersikap tidak senang di kalangan pemaju untuk menyebut beberapa perkara. Walaupun terdapat masalah yang berterusan, harta tanah tetap mahal seperti sebelumnya.

Jadi, mengapa harta tanah Malaysia dinilai dengan harga yang sangat membunuh? Mengikut Panduan Harta Global, harga rumah di Malaysia meningkat rata-rata 5.2% setiap tahun, 3.3% disesuaikan inflasi, antara 2016-2018. Sekiranya ada di antara anda yang tidak mengetahui apa itu penyesuaian inflasi, ini bermaksud menghilangkan kesan inflasi untuk menentukan nilai sebenar aset - biasanya digunakan dalam pelaburan. Secara teorinya, jika terdapat hartanah yang tidak terjual di negara kita, harga perumahan harus turun, ya?

Baiklah ... ya dan tidak. Sejak tahun 2019, harga perumahan telah menyaksikan trend penurunan yang perlahan tetapi pasti. Tetapi harga harta tanah telah meningkat begitu banyak dalam satu dekad sehingga rakyat Malaysia masih berjuang untuk mendapatkan harta tanah sehingga tidak penting. Sebenarnya, yang Pusat Maklumat Harta Tanah Negara atau JPPH melaporkan bahawa harga purata perumahan untuk KL dan Selangor pada tahun 2020 masing-masing adalah RM778,143 dan RM486,659 (data boleh didapati di sini di bawah MHPI 2020). Ringkasnya, penurunan harga adalah sesuatu yang tidak berguna kerana bar telah ditetapkan sangat tinggi untuk bermula.

Harga dan overhang harta, dua elemen yang sangat bertentangan, tidak mencukupi untuk melukis gambaran yang lebih besar. Kekuatan lain yang bermain di sini adalah ketidakseimbangan kenaikan nisbah pendapatan isi rumah terhadap harga perumahan, yang dilaporkan 5.6: 7.9% pada tahun 2020. Pasangkan dengan MCO baru-baru ini (dan sedang berlangsung) yang telah mempengaruhi kedua-dua pengguna dan pasaran harta tanah sama, mudah dilihat orang tidak membeli harta tanah, walaupun terdapat banyak usaha oleh kerajaan untuk membantu pengguna membeli satu iaitu: HOC 2021, RUMAWIP dan Rumah Selangorku.

Terdapat banyak faktor yang tidak dibincangkan di sini yang boleh mempengaruhi kemampuan rakyat Malaysia untuk membeli rumah. Tetapi buat masa ini, ketahuilah bahawa kos sopan santun, ketidakseimbangan kenaikan nisbah pendapatan kepada harga perumahan, overhang harta tanah, MCO 2020/2021 dan harga rumah yang mahal akibat kenaikan masa lalu inilah yang menyebabkan keadaan harta tanah hari ini.

 

Menyewa vs Membeli: Menyewa

Sewa Mari kita anggap MCO dan kenaikan kos sara hidup telah mendorong anda untuk memikirkan semula rancangan membeli rumah anda dan anda tertanya-tanya apakah menyewa adalah alternatif yang lebih baik. Mungkin anda sedang menyewa dan ingin mengetahui apakah keputusan anda tepat. Sekiranya demikian, mari kita lihat beberapa kebaikan dan keburukan menyewa rumah.

Perbelanjaan bulanan yang dapat diramalkan

Daripada mengatakan bahawa sewa lebih murah, kami lebih suka perkataan yang dapat diramalkan perbelanjaan. Harga sewa biasanya ditetapkan sehingga perjanjian penyewaan anda dengan tuan tanah berakhir, dalam hal ini ia akan diperbaharui dan ulasan harga sewa yang berpotensi. Sehingga itu, mempunyai harga sewa tetap bermakna lebih banyak kelonggaran dalam menganggarkan perbelanjaan bulanan anda. Pengetahuan, atau kejelasan dari segi ini adalah kekuatan, dan itu membolehkan anda menjimatkan atau mengurangkan perbelanjaan anda setiap bulan. Terdapat persepsi umum semakin lama anda menghabiskan masa untuk menyewa harta tanah, semakin besar kerugian anda. Ini kerana semua wang yang dibelanjakan tidak membina ekuiti, yang benar.

Analogi mudah adalah menyimpan wang anda dalam akaun simpanan anda berbanding meletakkan sebahagiannya dalam simpanan tetap atau pelaburan. Orang mempunyai pemikiran yang tidak tergoyahkan bahawa wang yang dibelanjakan mesti menghasilkan beberapa bentuk pulangan. Tetapi tidak semua wang sewa akan menjamin pulangan, dan tidak semua pulangan semestinya diukur dalam bentuk wang (fikirkan kesejahteraan mental, keselamatan dan jaminan). Yang terpenting, ini tidak bermakna wang yang dibelanjakan sepanjang tempoh sewaan anda “terbuang”. Selain itu, menyewa meletakkan bumbung di atas kepala anda. Pada hakikatnya, wang anda melayani anda.

Kelemahan untuk menyewa adalah sekiranya tuan tanah anda memutuskan untuk menaikkan harga sewa dan anda mendapati bahawa anda tidak boleh lagi berkomitmen terhadapnya, atau tuan tanah anda menginginkan anda keluar dari ASAP premis mereka kerana mereka telah memutuskan untuk menjualnya atau berhenti menyewa itu, anda akan menghadapi risiko perlu bangun dan pergi atas permintaan mereka. Penyewa pada dasarnya adalah nomad. Semasa menyewa rumah, akan tiba masanya anda akan dipaksa untuk berpindah, baik dengan pilihan atau secara paksa. Ini membawa kita ke titik seterusnya - Fleksibiliti.

Kelenturan

Fleksibiliti boleh menjadi kebaikan dan kebajikan bagi banyak orang. Sekiranya anda tidak senang dengan permintaan tiba-tiba dari tuan tanah anda untuk berpindah dari harta mereka seperti yang kami nyatakan di atas, bagus untuk anda. Tetapi jika pengusiran secara tiba-tiba mengganggu anda, maka ini adalah sebahagian daripada fleksibiliti yang harus anda hadapi. Namun secara keseluruhan, menyewa membolehkan anda berpindah dengan mudah. Sekiranya anda mendapati tempat tinggal anda sekarang tidak diingini, anda hanya perlu mengetepikannya sehingga perjanjian penyewaan anda habis sebelum mengemas dan pergi. Sebilangan mungkin memilih untuk menamatkan perjanjian penyewaan mereka lebih awal, sama ada dengan memberikan tempoh notis, membeli atau mencari pengganti di tempat mereka. Senario terburuk, anda kehilangan deposit.

Akibat undang-undang biasanya tidak berlaku kerana beberapa sebab - Satu, tuntutan undang-undang berharga satu tan, yang bermaksud kebanyakan pihak yang terlibat lebih suka menyelesaikan sesuatu secara damai. Dua, tuntutan undang-undang tidak menyenangkan dan satu kes mudah boleh mengambil masa sehingga 6 tahun untuk diselesaikan, dan mereka menguras mental. Ketiga, ini mempengaruhi anda dan pihak yang menekan tuduhan terhadap anda secara sosial, undang-undang dan profesional. Kecuali anda telah melanggar beberapa bentuk perjanjian seperti yang dinyatakan dalam perjanjian, kebanyakan orang tidak ingin membuat hoo-ha daripadanya.

Walau apa pun, kebakaran daripada mundur sebelum waktunya dari harta yang disewa tidak begitu keras berbanding membeli rumah. Dengan harta tanah yang disewa, paling banyak anda mengalami kerugian kewangan. Walaupun tidak perlu dikatakan bahawa anda harus berusaha untuk menyelesaikan masalah dengan etika dan hormat yang anda boleh. Lagipun, anda juga mempertaruhkan kesejahteraan kewangan tuan tanah anda dengan menghalau mereka secara tiba-tiba.

Akses kemudahan yang lebih mudah

Orang yang tinggal di hartanah sewaan seperti kondominium atau pangsapuri mempunyai akses ke sebilangan besar kemudahan. Banyak kondominium bertingkat tinggi biasanya dilengkapi dengan kemudahan mereka sendiri, seperti gimnasium, gelanggang serbaguna dan kolam renang untuk menambah daya tarikan mereka. Ditto, mereka yang tinggal di pangsapuri servis mungkin mempunyai waktu yang lebih mudah untuk mengakses kemudahan ini juga, dengan faedah tambahan seperti dobi, kedai makan atau kedai runcit mini di kaki mereka, menambah faktor yang mencukupi untuk menyewa harta tanah. Bahagian yang terbaik adalah anda hanya perlu membayar sebahagian kecil dari kos penyelenggaraan untuk menggunakannya. Sebilangan besar bayaran sewa merangkumi kos penyelenggaraan di dalamnya, jadi semuanya adalah sebahagian daripada pakej.

Mungkin agak sukar untuk melihat kebaikan jika anda tinggal di tanah sewa yang disewa di Malaysia, tetapi tetap berlaku, terutama bagi mereka yang tinggal di komuniti berpagar mewah, seperti rumah kelab. Sekiranya anda tinggal di rumah teres yang run-of-the-mill, anda secara teknikal boleh berpendapat bahawa mana-mana taman rekreasi atau "dewan bandar" yang dikenali sebagai dewan komuniti mini adalah kemudahan semu. Walau apa pun, semuanya diperiksa dengan baik. Bayangkan anda mahu membina hab rekreasi di rumah milik sekiranya anda mempunyai moolah untuknya. Kami melihat jumlah kos yang mengejutkan.

Selain itu, anda mesti mempunyai rumah seluas lebih kurang 4000-5000 kaki persegi. Itu cukup menakutkan setakat ini. Jangan lupa kos tambahan yang perlu anda bayar untuk spesifikasi tertentu. Anda akan membayar bil untuk masa yang lama demi tempat hiburan ini.

Melupakan penurunan nilai harta tanah

Ini adalah titik terakhir dalam senarai kami untuk menyewa. Ringkasnya, bukan rumah anda, bukan kerisauan anda. Orang yang memiliki harta biasanya perlu mengawasi nilai harta tanah mereka setiap suku tahun, jika tidak setiap tahun. Hanya kerana nilai harta tanah tidak berubah mengikut jam atau hari, ia tidak menjadikannya kurang tahan terhadap kesan turun naik harga. Selain itu, pada awalnya kita membincangkan inflasi dan harga perumahan yang melambung tinggi. Jadi di sana.

Menyewa harta tanah bermaksud anda hanya tinggal di sana untuk jangka masa yang singkat. Semua yang lain adalah sekunder. Katakan kawasan tempat anda tinggal tiba-tiba mekar di pasar harta tanah semalaman, dan tuan tanah anda ingin menaikkan harga sewa. Sekiranya demikian, anda mungkin mempunyai alasan untuk risau. Atau mungkin kawasan anda tiba-tiba berubah menjadi kawasan dengan kadar jenayah yang tinggi, kualiti hidup anda mungkin sedikit menurun. Tetapi kedua-duanya tidak berkaitan dengan nilai harta tanah, kecuali anda menyewa untuk dimiliki atau ingin menjual semula. Kami meletakkan kes kami.

 

Menyewa vs Membeli: Membeli

Membeli Kami telah banyak membincangkan mengenai menyewa dan menyoroti beberapa kelebihan dan kekurangannya dalam proses tersebut. Sesungguhnya membeli harta tanah tidak semestinya buruk, bukan? Tidak sama sekali. Walaupun membeli rumah adalah tugas dan pertempuran yang sangat panjang, ia pasti mempunyai kelebihan tersendiri.

Rasa kekitaan

Ada kebenaran dalam pepatah bahawa memiliki rumah membawa anda dan orang yang anda sayangi rasa kekitaan. Dan mungkin kepunyaan yang sama telah mendorong banyak orang lain untuk mengejar impian untuk memiliki rumah untuk klise yang bahagia selamanya. Tidak ada yang salah dengan itu jika anda sanggup menghabiskan sebahagian daripada hidup anda untuk membayar gadai janji dan pelbagai kos untuk memastikan rumah tetap berjalan. Bahkan seorang nomad akhirnya akan memikirkan untuk menetap pada suatu ketika dalam hidup mereka, hanya kerana semakin tua kita, semakin sukar untuk kita bergerak dengan mobiliti kita.

Sama seperti menyewa, nilai membeli kediaman anda sendiri adalah psikologi, dan kebaikan yang dibawanya pada tahap psikologi tidak dapat dilebih-lebihkan. Mempunyai ruang peribadi anda sentiasa selesa. Anda dapat memutuskan bagaimana anda ingin merangsang tempat anda, anda mempunyai suara di mana sahaja, anda tidak perlu bimbang tentang tuan tanah anda menghantui anda untuk sewa bulanan dan yang paling penting, anda membuat peraturan anda sendiri. Anda adalah ketua rumah anda.

Nilai psikologi untuk memiliki tempat mempunyai berat yang lebih berat jika anda berfikir untuk memulakan keluarga anda sendiri. Ini akan menjadi tempat untuk keluarga anda dan generasi akan datang.

Membina ekuiti

Membeli rumah adalah salah satu perkara paling membosankan yang akan anda hadapi semasa dewasa. Ada sebab orang mengatakan bahawa membeli rumah adalah urusan yang susah payah. Walaupun setelah menabung dan membeli rumah, anda perlu menanggung kos tambahan. Dan kami tidak bercakap mengenai pengubahsuaian, perabot dan rumah kediaman; kita bermaksud menutup kos.

Pertimbangkan perkara berikut:

 • Tugas setem,
 • Pindah milik,
 • Perjanjian Jual Beli (SPA),
 • Komisen ejen.

Semua ini di atas pembayaran pendahuluan 10% di muka dan tempoh gadai janji 35 tahun. Tetapi inilah sebab terbesar orang membeli harta tanah - Untuk membina ekuiti. Membangun ekuiti adalah kunci pelaburan harta tanah. Ramai yang bercita-cita untuk memiliki harta tanah kerana pulangan kewangannya menjanjikan, itulah sebabnya mengapa orang ramai percaya setiap sen yang anda belanjakan harus menghasilkan beberapa bentuk pulangan.

Menentukan ekuiti anda adalah mudah. Dengan andaian rumah anda bernilai RM500,000, anda berhutang RM300,000 untuk gadai janji anda. Ekuiti ditentukan dengan mengurangkan nilai gadai janji dari nilai harta tanah anda, yang dalam kes ini adalah RM200,000. Apa yang anda boleh buat dengan RM200,000? Baiklah,

 • Anda menerima wang dan menjadi RM200,000 lebih kaya,
 • Anda menggunakan wang itu dan membayar wang pendahuluan anda seterusnya,
 • Pinjam a pinjaman ekuiti rumah.

Sudah tentu, ini adalah ringkasan ringkas ekuiti rumah. Ideanya ialah rumah anda terus membina nilainya dari masa ke masa tanpa memerlukan anda melakukan banyak perkara, iaitu: kos penyelenggaraan atau pemeliharaan. Terdapat dua konsep utama yang perlu diberi perhatian untuk ekuiti rumah.

 • Semakin sedikit masa yang anda habiskan untuk membayar hutang -> Semakin tinggi ekuiti anda.
 • Semakin banyak nilai harta tanah anda meningkat -> Semakin tinggi ekuiti anda.

Terdapat pelbagai faktor lain yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan ekuiti rumah anda. Pemeliharaan adalah satu, begitu juga pengubahsuaian dan perabot tempat. Kemudian ada juga pasaran harta tanah yang mungkin menjadi pertanda baik. Ekuiti rumah adalah perjalanan yang melelahkan, tetapi buahnya sering kali manis jika ditangani dengan baik.

Sumber pendapatan yang stabil

Secara teknikal, ini mungkin berada di bawah kedua-dua titik di atas, dengan kediaman anda, peraturan dan pengembalian ekuiti anda dan yang lainnya. Tetapi kami fikir kami akan mengembangkan perkara ini lebih jauh lagi.

Katakan anda telah membeli sebuah rumah, tetapi anda tidak mempunyai rancangan untuk tinggal di sini buat masa ini. Meninggalkan tempat kosong adalah sia-sia. Sekiranya demikian, anda boleh mempertimbangkan untuk menyewakannya kepada, semoga, penyewa yang baik dan bertanggungjawab yang tidak akan membuat anda merasa seperti membiarkan tempat anda menjadi penyewa dari neraka.

Sekiranya menyewa tempat memberi anda perbelanjaan bulanan yang dapat diramalkan, membeli tempat dan membiarkannya akan memberi anda pendapatan bulanan yang dapat diramalkan. Anggap ia sebagai pendapatan sampingan untuk menambah roti semasa anda. Walaupun tidak perlu dikatakan begitu pendapatan sewa dikenakan cukai di Malaysia, jadi ingatlah perkara itu. Sekiranya anda akan membelanjakan sejumlah wang untuk menjaga tempat anda, anda juga boleh mendapatkan sejumlah pulangannya dan menggunakan ruang tersebut dengan baik.

Pelaburan jangka panjang

Titik lain yang berada di bawah ekuiti rumah, walaupun ia juga boleh berdiri sendiri. Kami sebelum ini membuktikan bahawa memiliki rumah dapat membantu membina ekuiti. Prinsip asas untuk memiliki ekuiti yang lebih baik adalah melunaskan pinjaman anda dalam waktu yang sesingkat mungkin dan paling cepat dicapai, atau merangsang tempat anda dan berharap kepada para dewa pasaran harta tanah bahawa nilai harta tanah anda meningkat.

Mari kita anggap tidak ada kes yang baik untuk anda. Ekuiti anda lebih rendah dan nilai hartanah anda merosot akibat pasaran. Satu perkara lagi yang boleh anda lakukan untuk menyelamatkan keadaan ialah menjual tanah anda. Ini mungkin agak rumit untuk kondo dan pangsapuri, tetapi untuk harta tanah, nilai sebidang tanah akan selalu dihargai, tanpa mengira hasilnya. Yang menyatakan, menjual tanah adalah urusan yang sukar dengan sendirinya, dan memerlukan banyak usaha yang sewajarnya untuk anda menyedarinya, jadi anggap diri anda diberi amaran!

 

Menyewa vs Membeli: Pertimbangan khas

Memilih kotak pilihan yang lebih rendah Sebelum pergi, kami merasakan bahawa pembaca harus mengetahui beberapa perkara penting mengenai menyewa berbanding membeli.

Nisbah Perkhidmatan Hutang

Sebagai permulaan, anda harus sedar bahawa bank melihat kepada anda Nisbah Perkhidmatan Hutang (DSR) semasa menentukan sama ada anda layak untuk gadai janji. DSR menentukan sama ada anda mampu membayar hutang tanpa banyak cabaran. Ini adalah bagaimana DSR anda ditentukan.

Jumlah hutang / Pendapatan Bersih * 100

Peraturan asas di sini adalah jika DSR anda melebihi 70%, bank akan menolak gadai janji anda secara automatik. Faktor lain yang akan membantu anda mengukur kekuatan perbelanjaan / kewangan anda adalah untuk menentukan sama ada anda tinggal di 50-30-20 peraturan. Memang, kos sara hidup yang tinggi di Malaysia menyukarkan kita untuk mematuhi nisbah yang disyorkan dengan ketat, tetapi jika anda tidak menghampiri peraturan 50-30-20, mungkin sesuai untuk mengambil langkah mundur dan menilai semula rancangan pembelian rumah anda .

Kira Sewa vs Beli

Seterusnya, faktor lain yang harus anda pertimbangkan adalah pada saat mana faedah membeli rumah melebihi menyewa. Anggap anda mempunyai perkara berikut:

 • Harta tanah anda berharga RM495,000,
 • Anda diminta membayar wang pendahuluan 10%,
 • Ansuran bulanan anda adalah RM1841.21 (Kadar faedah pada 3.5%, tempoh 35 tahun),
 • Kos penutupan 4%,
 • Bayaran penyelenggaraan bulanan RM200.

Katakan anda menyewa harta tanah yang sama di atas dengan syarat berikut:

 • RM1,500 sebulan,
 • Harga meningkat 2% setiap tahun.

Kami menjalankan kedua-dua senario tersebut di kalkulator sewa vs beli, dan sampai pada penemuan berikut.

Property in Malaysia : Renting vs Buying 3

Kredit untuk Disewa Vs. Beli Kalkulator, dengan ihsan Prop Edge.

Kos: Selepas 4 tahun, jumlah kos pemilikan rumah anda untuk rumah bernilai RM495,000 di Malaysia ialah RM647,970. Menyewa meninggalkan anda dengan wang tunai RM564,033 (termasuk wang yang anda tidak belanjakan untuk wang pendahuluan).

Keuntungan: Selepas 4 tahun, jika anda membeli, rumah anda akan mempunyai RM118,177 dalam ekuiti (tersedia untuk anda semasa anda menjual). Walau bagaimanapun, jika anda menyewa dan melaburkan wang pendahuluan dan wang lain yang anda simpan, pada kadar pulangan 4%, ia akan memperoleh sekitar RM9,955 dalam 4 tahun.

Ringkasan: Melihat kos kasar anda; potensi ekuiti dan pelaburan, lebih baik anda beli daripada menyewa sekiranya anda merancang untuk tinggal di rumah anda selama lebih dari 10 tahun.

Perlu diingat bahawa contoh di atas adalah hipotesis dan setiap senario berbeza dengan ketara bagi setiap individu. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui sama ada menyewa atau membeli lebih bermanfaat bagi anda, pertimbangkan untuk memasukkan nombor anda ke kalkulator sewa berbanding membeli untuk mendapatkan gambaran yang lebih luas mengenai sesuatu.

Berusia

Ramai pembeli rumah cenderung melihat gambaran yang lebih besar dan membayangkan diri mereka 30-50 tahun di jalan. Dengan risiko terdengar suram, kita sering bimbang jika kita dapat hidup cukup lama untuk melunaskan pinjaman kita. Jelas sekali, tujuannya adalah untuk memastikan bahawa kita dapat menua dengan anggun dan masih dalam keadaan sihat, tetapi kadang-kadang kehidupan tidak dapat diramalkan. Dan walaupun dengan insurans gadai janji yang merangkumi enam orang, kita harus sentiasa bersiap sedia menghadapi ribut.

Jenis harta benda, dan bukan hanya membeli harta tanah, juga berperanan pada usia tua. Anda tidak mahu menaiki beberapa tangga untuk sampai ke rumah anda atau membengkokkan punggung anda yang rapuh sambil berisiko mengalami keseleo atau kerosakan otot untuk membersihkan tempat anda di usia tua. Seiring bertambahnya usia, kita cenderung menanggung perbelanjaan tambahan yang sebelumnya kita tidak perlu menjaga tempat kita iaitu: biaya pembersihan, perkhidmatan paip atau kerja-kerja elektrik. Dan julat harga yang harus kita bayar sering bergantung pada jenis harta tanah, iaitu, kondo vs harta tanah.

Juga, ada persoalan sama ada rancangan keluarga terlibat dalam gambar. Sekiranya anda dan pasangan anda tidak mempunyai rancangan untuk memulakan keluarga dan lebih suka menjalani kehidupan yang sederhana, harta tanah mungkin akan berlebihan untuk anda berdua. Sebaliknya, jika anda merancang untuk memulakan keluarga dan berniat untuk menurunkan rumah anda kepada saudara terdekat anda suatu hari nanti, harta tanah mungkin lebih sesuai untuk tujuan tersebut. Kemudian ada juga masalah pinjaman anda dipindahkan ke generasi berikutnya jika ada.

Akhir sekali, ada persoalan kematian pada usia tua. Kami bercakap mengenai orang-orang nomad yang menetap pada suatu ketika dalam hidup mereka, walaupun ada individu di luar sana yang memilih untuk bebas sehingga hari mereka menendang baldi. Tidak ada peraturan yang sukar dan cepat untuk menjalani kehidupan seseorang, walaupun ada baiknya bertanya pada diri sendiri apakah mereka sudah bersedia untuk melalui fasa seperti itu pada usia tua. Begitu juga, soalan itu berlaku untuk individu yang merancang untuk menyewa sehingga usia tua.

Secara sederhana, individu harus mempertimbangkan pelbagai faktor yang mempengaruhi usia tua pada satu ketika, dan semua itu akan memainkan peranan dalam menentukan apakah menyewa atau membeli akan menjadi tujuan utama seseorang.

Nota penutup

Tidak ada jawapan langsung untuk dilema sewa berbanding membeli. Malangnya, persoalan itu sendiri rumit dan memerlukan pertimbangan banyak faktor yang akan mempengaruhi keputusan seseorang untuk berkomitmen terhadap salah satu daripadanya. Faktor yang mungkin penting bagi anda mungkin tidak penting bagi yang lain. Oleh itu, sukar untuk mempunyai pendekatan satu-ukuran-sesuai-semua. Namun, apa yang dapat kita lakukan adalah melengkapkan diri kita dengan pengetahuan yang lebih baik yang akan memungkinkan kita membuat pilihan yang tepat, yang akan diterjemahkan menjadi persiapan yang lebih baik untuk apa yang akan datang di masa depan, tidak kira sama ada anda menyewa atau membeli rumah.

 

Ringkasan Property in Malaysia : Renting vs Buying 4

Dilema menyewa atau membeli rumah tidak pernah mudah. Terdapat banyak faktor di sini yang akan mempengaruhi pilihan anda untuk memilih salah satu. Pada penghujung hari, penting bagi kita untuk menyedari bahawa tidak ada peraturan yang sukar dan cepat untuk membeli rumah. Pada akhirnya, semuanya bermuara pada bagaimana kita memilih untuk menjalani hidup kita dan bukannya membiarkan orang lain menentukan pilihan hidup utama yang kita buat.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!