Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans

tiada jawapan
RumahMampuJohor-06

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Rumah Impian Bangsa Johor

Malaysia telah menyaksikan peningkatan jumlah penduduknya yang besar di kawasan bandar berbanding dekad yang lalu. Orang berpindah ke bandar kerana beberapa sebab, tetapi yang terbesar adalah mencari kualiti hidup yang lebih baik (QoL). Untuk memahami peralihan ini, kita mesti melihat gambaran yang lebih kecil. 

Sebagai permulaan, mari kita lihat istilah, penduduk bandar. Penduduk bandar, seperti yang ditentukan oleh WHO, merujuk kepada kepadatan penduduk yang tertumpu di kawasan yang dianggap bandar. Dalam istilah yang lebih sederhana, kita melihat kepadatan penduduk di bandar, seperti Kuala Lumpur dan Selangor. Kami juga ingin memperhatikan bahawa definisi berbeza dari satu negara ke negara, bergantung pada elemen geografi dan wilayah.

The Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) meramalkan bahawa penduduk bandar di negara kita akan meningkat menjadi 76.6% menjelang 2020. Sementara itu, carian pantas dalam internet menunjukkan bahawa populasi bandar terkini di Malaysia kini berada pada populasi bandar 77.2% pada tahun 2021, peningkatan 0.6% dari tahun sebelumnya.

Rumah Mampu Milik Johor in Johor Bahru Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 1

Sehingga tahun 2021, di Kuala Lumpur sahaja, jumlah penduduk dianggarkan 8,211,000. Bagi Selangor, dianggarkan berada di atas 6,530,000 (angka yang dilaporkan adalah 2019). Ini bermaksud beberapa perkara bagi mereka yang berpindah ke kawasan bandar untuk mendapatkan QoL yang lebih baik. Pertama, mereka akan mengalami kesulitan kerana kos hidup yang tinggi di kawasan bandar. Dua, mereka yang ingin menetap di kawasan bandar akan menghadapi cabaran yang lebih besar dalam membeli rumah kerana persaingan yang luar biasa dalam pasaran harta tanah, baik dari pembeli dan penjual. 

Ini menyebabkan banyak orang beralih ke Johor Bahru sebagai alternatif untuk tujuan membeli rumah. Dengan Johor Bahru perlahan-lahan menjadi bandar raya dan pelancongan yang tersendiri, banyak yang mula mempertimbangkan idea untuk berpindah ke Johor Bahru atau kawasan-kawasan yang berdekatan. Dengan kepadatan penduduk sebanyak 1,044,548 sahaja, harga harta tanah di Johor adalah mengejutkan lebih rendah dan jauh lebih berpatutan, walaupun harta tanah berkembang sejak beberapa tahun yang lalu. Selain itu, sebagai cara untuk membantu meningkatkan ekonomi negeri, pemerintah Johor juga menawarkan skim perumahan mampu milik kepada mereka yang ingin membeli rumah di negeri ini. 

Bagi Johor, skim perumahan ini diberi nama Rumah Mampu Milik Johor. Mari kita melihatnya.

Rumah Mampu Milik Johor: 

Rumah Mampu Milik Johor

Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ), atau Skim Perumahan Mampu Milik Johor adalah salah satu daripada banyak inisiatif di luar sana untuk membantu golongan B40 dan M40 dalam memiliki rumah. Namun, apa yang menjadikan skema ini sangat berbeza adalah bahawa ia hanya eksklusif untuk orang-orang Johor.

Dimulakan oleh pemerintah Johor pada tahun 2013, inisiatif tersebut diharapkan dapat berjalan selama 10 tahun, dengan pemerintah tersebut bertujuan untuk membina 100,000 rumah mampu milik untuk orang-orang Johor pada tahun 2023.

Walaupun judul bahasa Inggerisnya mungkin menunjukkan Rumah Mampu Milik Johor adalah skema yang berdiri sendiri, sebenarnya istilah payung yang merangkumi beberapa skim perumahan lain di dalamnya. Bergantung pada umur anda, status klasifikasi pendapatan dan etnik, anda mungkin tergolong dalam satu atau lain kategori.

 1. Rumah Mampu Biayai Johor (RMBJ)
 2. Lot Bumiputera
 3. Program Perumahan Rakyat (PPR) atau Program Perumahan Rakyat.

Berbanding dengan beberapa skim perumahan yang telah kita bincangkan pada masa lalu, skim perumahan RMMJ agak mudah dan tanpa kerumitan, tanpa keraguan. Setiap skim perumahan dimaksudkan untuk memenuhi sekumpulan orang tertentu saja, yang memudahkan seseorang memahaminya.

Tambahan pula, individu akan mempunyai banyak rumah untuk dipilih ketika berkaitan dengan jenis harta tanah, walaupun perlu ditekankan bahawa mana-mana rumah yang ditawarkan dalam inisiatif Rumah Mampu Milik Johor dilengkapi dengan ciri standard ini:

 • 3 bilik tidur
 • 2 bilik air
 • Rumah yang akan dirancang dengan cara moden dan mesra keluarga

Perkara penting yang perlu diingat adalah skim perumahan mampu milik, yang bermaksud tangkapan utamanya adalah harga yang berpatutan, bukan elemen seni bina atau susun atur.

Rumah Mampu Biayai Johor (RMBJ)

Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 2

Kami akan memulakan dengan RMBJ kerana ia adalah yang paling komprehensif. Individu yang didaftarkan di bawah RMBJ diklasifikasikan dalam empat kumpulan - RMB A, RMB B, RMB C, dan RMB D. Setiap kumpulan ditentukan oleh ambang pendapatan, diikuti dengan nilai minimum rumah yang mereka berhak. Untuk memberi anda contoh maksud kami, berikut adalah jadual yang menggariskan perbezaannya.

wdt_ID - RMB A RMB B RMB C RMB D
1 Ambang pendapatan RM4,000 RM6,000 RM8,000 RM10,000
2 Nilai harta minimum yang berhak RM42,000 RM80,000 RM 150,000 RM250,000 - RM300,000

Penting juga untuk diperhatikan bahawa hak dalam konteks ini tidak bermaksud pembiayaan yang disokong, iaitu: Skim Perumahan Belia BSN

Kami juga ingin berkongsi bahawa terdapat kumpulan kelima dalam RMBJ yang berjudul Kedai Kos Sederhana, atau Medium Cost Shop Lots, yang pada dasarnya menyangkut harta komersial atau lot runcit. Namun, kumpulan kelima hanya berlaku untuk perniagaan atau pemilik kedai, jadi kami akan membiarkannya.

Kelayakan RMBJ

Untuk memenuhi syarat untuk mendapat RMBJ, pemohon mesti memperhatikan syarat berikut:

 • Kewarganegaraan Malaysia
 • Memiliki pendapatan isi rumah maksimum
 • Terbuka untuk perseorangan dan pasangan suami isteri yang pertama
 • Berumur 18 tahun ke atas, dan mesti tinggal di Johor selama 10 tahun minimum
 • Pasangan yang berkahwin hanya berhak mendapat satu rumah
  • Bagi pemohon berpoligami, sebarang permohonan tambahan akan berada di bawah nama pasangan seterusnya
   • Yaitu, jika seseorang individu mempunyai dua isteri, permohonan RMBJ kedua akan diajukan dengan nama isteri kedua, menjadikannya satu permohonan
 • Bujang atau pasangan suami isteri yang memiliki Rumah Kos Rendah (RKR) atau Kos Rendah Rumah selama 10 tahun ke atas boleh memohon rumah kedua di bawah RMB B
 • Pemohon yang memiliki rumah kos sederhana atau rumah kos tinggi akan dibatalkan kelayakan dari proses kelayakan, berikut ini mengapa
 • Sementara itu, pemohon yang berdaftar di bawah RKR / RKSR / PKJA / PKJB boleh memohon RMBJ, walaupun rumah kedua mesti berada di bawah RMB C atau RMB D
 • Pendaftaran rumah hanya akan sah selama 2 tahun bermula dari tarikh pendaftarannya

Rumah Mampu Milik Johor: BLot umiputera

Rumah Mampu Milik Johor

Banyak bumiputera berfungsi seperti RMBJ, walaupun ada satu aspek yang secara asasnya memisahkannya dari skema saudaranya. Bolehkah anda meneka apa itu?

Sekiranya anda menjawab bumiputera, maka anda benar. Walaupun apa sebenarnya bumiputera? Dan bagaimana pemerintah menentukan perkataan itu? Bertentangan dengan kepercayaan popular, bumiputera tidak hanya merujuk kepada saudara Melayu kita. Sebenarnya, istilah ini terdiri daripada beberapa kumpulan etnik, kebanyakannya suku asli di Malaysia, iaitu:

 • Melayu Islam
 • Orang asli atau orang asli dari Semenanjung Malaysia,
 • Anak negeri Sarawak:
  • Iblis
  • Bidayuh
  • Orang Ulu
  • Melanaus
  • Orang Penan
 • Anak negeri Sabahan:
  • Kadazans
  • Orang Dusun
  • Bajaus
  • Suluk

Lot bumiputera wujud dengan alasan mudah - To fulfill RMBJ’s bumiputera quota, yang secara teknikalnya berada di bawah janji kerajaan Johor untuk membuat rumah mampu milik untuk mereka yang memerlukan, khususnya, 40% perumahan yang dibangunkan di Johor mesti disediakan untuk tujuan Rumah Mampu Milik Johor. Sekali lagi, itu merangkumi RMBJ, Bumiputera Lot dan PPR, yang akan kita bahas setelah bahagian berikut.

Kelayakan Lot Bumiputera

Seperti namanya, semua pemohon mestilah berketurunan Bumiputera. Pemohon bukan bumiputera tidak akan diluluskan untuk skim ini.

Program Perumahan Rakyat (PPR)

Rumah Mainan

While all housing schemes under Rumah Mampu Milik Johor cater to Johoreans only, PPR is not a program exclusive to Johoreans only. In fact, it is a nationwide initiative started by the Malaysian government to provide affordable housing to all low-income earning Malaysians. That said, the PPR conditions do vary from state to state.

Tidak seperti Lot Bumiputera yang memerlukan pemohon berketurunan bumiputera, PPR terbuka untuk semua pemohon seperti RMBJ, dengan beberapa perbezaan yang sangat ketara. Selain itu, tidak seperti RMBJ yang memenuhi keperluan B40 dan M40, PPR hanya menumpukan perhatian pada B40.

Kelayakan PPR

PPR mempunyai beberapa kriteria standard yang terdapat di skema perumahan lain, walaupun mempunyai syarat yang harus dipenuhi, yang meliputi:

 • Kewarganegaraan Malaysia
 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Pemohon mesti berkahwin
  • Isteri berikutnya dalam perkahwinan poligami tidak layak mengikuti program ini
  • Pemohon janda layak untuk program ini, ini mungkin rahmat terbesar bukan yang membezakan RMBJ dan PPR
 • Orang bujang berumur 50 tahun ke atas, yang merupakan pengasuh tanpa saudara terdekat juga layak mendapat skim ini
 • Pendapatan isi rumah pemohon
 • Baik pemohon, bujang atau berkahwin memiliki harta
 • Baik pemohon, lajang atau berkahwin tinggal di kediaman pemerintah
 • Semua pemohon yang terlibat tidak boleh memiliki rekod jenayah 

Documents and application process 

Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 3

Dokumen

Malangnya, Sistem Perumahan Johor tidak menyatakan dokumen yang diperlukan untuk memohon Rumah Mampu Milik Johor. Walaupun jika kita harus meneka, kebanyakan pemohon harus siap dengan dokumen berikut,

 • Salinan Kad Pengenalan seseorang
 • Salinan Kad Pengenalan pasangan, jika berkenaan
 • Penyata pendapatan bertarikh 3 bulan terakhir, dikenakan kepada pasangan jika ada
 • Penyata bank bertarikh 3 bulan terakhir, juga berlaku untuk pasangan jika ada
 • Penyata KWSP terkini
 • Surat pekerjaan
 • Borang J / Borang akuan cukai terkini
 • Surat Sumpah untuk menamakan beberapa

Untuk tidak berhati-hati, kami mengesyorkan pemohon yang berminat untuk menghubungi Sistem Perumahan Johor untuk memastikan mereka mempunyai semua dokumen yang diperlukan untuk memohon skim apa pun. Seterusnya, mari kita lihat proses permohonan.

Application process

Proses permohonan Rumah Mampu Milik Johor agak mudah, dan hanya melibatkan langkah-langkah berikut.

Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 4

 1. Daftar akaun di bawah laman web rasmi,
 2. Log masuk ke akaun anda yang baru didaftarkan dan isikan maklumat anda,
 3. Pilih skim perumahan yang anda mahukan,
  1. Pemohon yang memohon RMBJ mesti menyerahkan dokumen mereka kepada pegawai yang bertanggungjawab dalam tempoh promosi. Setelah berjaya memasuki skim ini, pemohon akan diminta untuk memilih rumah yang mereka inginkan.
  2. Pemohon PPR diminta untuk menghadiri proses semakan,
  3. Sementara itu, pegawai akan menghubungi mereka yang berdaftar di bawah Lot Bumiputera dalam proses berikutnya.

Rumah Mampu Milik Johor - Pelbagai

Sebelum pergi, kami rasa akan senang untuk menunjukkan kepada anda bagaimana rupa rumah anda di RMMJ.

Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 5

Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 6

Rumah Mampu Milik Johor: Homes for Johoreans 7 Terakhir, Sistem Perumahan Johor biasanya menerbitkan tempat-tempat di mana rumah Rumah Mampu Milik Johor dibina, diasingkan berdasarkan skema masing-masing. Sekiranya anda ingin mengetahui di mana kemungkinan besar rumah masa depan anda berada, anda boleh merujuknya pautan.

Ringkasan

Rumah Mampu Milik Johor adalah inisiatif yang dibuat oleh kerajaan Johor untuk mewujudkan rumah mampu milik untuk sesama rakyat Johor. Bergantung pada pilihan dan keadaan peribadi seseorang, inisiatif ini menawarkan tiga skema untuk memenuhi setiap situasi unik setiap individu dengan sebaik mungkin. Oleh yang demikian, pihak yang berminat akan merasa dimanjakan dengan pilihan sejauh perumahan mampu milik di Johor. Walaupun seperti semua skim perumahan lain, kami menasihatkan pemohon untuk melakukan usaha sewajarnya sebelum menyelesaikan skim apa pun.

Soalan Lazim

Saya berminat untuk mendaftar ke Rumah Mampu Milik Johor, tetapi saya tidak tahu skim perumahan mana yang sesuai dengan saya, di mana saya boleh mencari setiap skema?

Rumah Mampu Milik Johor mempunyai tiga skim khas di bawahnya - Rumah Mampu Biayai Johor (RMBJ), Lot Bumiputera dan Program Perumahan Rakyat (PPR). Setiap skema dilengkapi dengan kriteria dan syarat mereka sendiri.

Apa saja rumah yang ditawarkan di bawah Rumah Mampu Milik Johor?

Pemohon akan mempunyai sekumpulan jenis harta tanah untuk dipilih dari inisiatif yang boleh mereka rujuk di sini. Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa tanpa mengira jenis harta tanah, semua rumah dilengkapi dengan kemudahan standard - 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi.

Siapa yang layak untuk Rumah Mampu Milik Johor?

Individu berumur 18 tahun ke atas, dengan pendapatan isi rumah bulanan

Saya bukan orang Johor, tetapi saya ingin menetap di Johor, adakah saya masih layak untuk Rumah Mampu Milik Johor?

Anda pasti boleh. Walaupun anda mesti tinggal minimum di Johor selama 10 tahun dan memenuhi kriteria umur dan pendapatan isi rumah untuk memenuhi syarat untuk inisiatif itu sama.

Di mana saya harus menyerahkan semua dokumen yang diperlukan untuk Rumah Mampu Milik Johor?

Semua dokumen yang diperlukan hendaklah diserahkan kepada pegawai yang bertugas di SUKJ.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!