Rumah Impian Bangsa Johor: Johoreans Opportunity

tiada jawapan
Rumah Impian Bangsa Johor-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apakah Skim Rumah Pertamaku?

Johor Darul Takzim adalah sebuah negeri yang indah di bahagian selatan Semenanjung Malaysia dan merupakan rumah bagi hutan hujan yang indah dan pulau-pulau yang menakjubkan, seperti Pulau Rawa. Sektor ekonomi utama negeri adalah sektor pertanian dan pembuatan. Secara geografi, ia bersempadan dengan negeri-negeri Malaysia, Pahang, Melaka, dan Negeri Sembilan. Di samping itu, Johor secara umum dianggap sebagai pintu masuk ke negara jiran Singapura melalui Tambak.

Johor mempunyai penduduk sekitar 3.76 juta dan tiga kumpulan demografi utama di Johor adalah orang Melayu (53.3%), diikuti oleh orang Cina (31.3%), dan India (6.5%). Ini adalah untuk warganegara ini (atau 'rakyat'Johor bahawa skim Rumah Impian Bangsa Johor dilancarkan - untuk memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat di Johor untuk memiliki harta tanah, yang tetap menjadi tonggak penting dalam kehidupan seseorang.

Pada suku kedua 2020, Laporan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC) bahawa harga purata rumah di Johor ialah RM 358,961. Walaupun angka ini lebih rendah daripada purata nasional yang berjumlah RM 427,882, negeri Johor masih berada di enam negeri teratas dengan harga rumah purata tertinggi di negara Malaysia, selepas Kuala Lumpur (RM 783, 958), Selangor ( RM 484, 837), Sarawak (RM 468, 494), Sabah (RM 456, 135), dan Pulau Pinang (RM 438, 768).

Memandangkan statistik di atas, skema RBIJ tepat pada masanya dan dapat menjadi harapan harapan bagi banyak orang, terutama bagi rakyat Johor yang mempunyai impian untuk memiliki harta tanah yang boleh mereka panggil rumah di negeri asal mereka, Johor. Ini tentu saja sesuai dengan makna harfiah nama program, Rumah Impian Bangsa Johor, yang diterjemahkan ke 'rumah impian orang Johor'.  

Pengenalan Rumah Impian Bangsa Johor

Rumah Impian Bangsa JohorRumah Impian Bangsa Johor, atau RIBJ, adalah skim perumahan mampu milik yang dilancarkan pada 22 Mac 2017 oleh DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor, di bawah pemerintahan Yayasan Sultan Ibrahim Johor (atau Sultan Ibrahim Johor Yayasan).

Melalui inisiatif ini, dapat dilihat bahwa 'rakyat', atau warga Johor akan memiliki kesempatan untuk memiliki harta di lokasi yang strategis dengan fasilitas yang nyaman. 

Keistimewaan Rumah Impian Bangsa Johor

Reka Bentuk Dalaman Ruang Tunggu, Render 3d

Jadi, bagaimana rupa rumah RIBJ? Antara jenis hartanah yang ada di bawah skim RIBJ adalah rumah teres satu tingkat dan dua tingkat dan harganya bermula dari RM 70,000. 

Rumah Impian Bangsa Johor eligibility

Rumah Impian Bangsa Johor: Johoreans Opportunity 1

Sekiranya anda berminat untuk melamar Rumah Impian Bangsa Johor, anda perlu memenuhi kriteria berikut:

  1. Be a Malaysian citizen (however, priority will be given to ‘rakyat’, or citizens of Johor).
  2. Berumur 25 tahun ke atas

Sejajar dengan objektif RBIJ untuk menyediakan rumah mampu milik kepada setiap lapisan masyarakat, keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang tidak memiliki harta. Sebagai tambahan kepada kriteria di atas, terdapat juga syarat-syarat mengenai pendapatan isi rumah pemohon, yang akan menentukan jenis harta tanah yang mereka layak:

wdt_ID Harga Harta Tanah Pendapatan isi rumah
1 RIBJ A: Harga harta tanah kurang dari RM 100,000 Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM 5,000 sebulan
2 RIBJ B: Harga harta tanah adalah RM 150,000. Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM 8,000 sebulan
3 RIBJ C: Harga harta tanah lebih daripada RM 150,000 Tiada had pendapatan isi rumah

Rumah Impian Bangsa Johor application

Sekiranya anda telah memenuhi kriteria dan sekarang berminat untuk memohon, anda boleh memulakan perjalanan dengan mengklik ini pautan dan ikuti langkah di bawah: 

Langkah 1: Pilih 'pemohon' atau pemohon: 

Rumah Impian Bangsa Johor

Langkah 2: Sekiranya anda telah mendaftar sebelumnya, yang perlu anda lakukan hanyalah memasukkan nombor MyKad (kad pengenalan Malaysia) dan kata laluan anda.

Namun, jika anda belum mendaftar sebelumnya, anda perlu melakukannya dengan memilih 'Daftar Akaun RBIJ' (Daftar untuk Akaun RBIJ). 

Rumah Impian Bangsa Johor

Langkah 2A: Mendaftar Akaun RBIJ

Masukkan maklumat yang diperlukan seperti nama penuh anda mengikut MyKad, nombor MyKad, alamat e-mel, dan kata laluan anda. Apabila anda selesai, tandakan kotak 'Saya menggunakan dengan terma dan syarat '. Ini untuk menunjukkan penerimaan anda terhadap terma dan syarat. (Catatan: Anda boleh mengakses senarai lengkap terma dan syarat dengan mengklik perkataan 'terma dan syarat'). Anda juga perlu memasukkan kod pengesahan yang dipaparkan. Setelah selesai, anda boleh terus mengklik 'Daftar Akaun' (Daftar untuk Akaun Anda). 

Rumah Impian Bangsa Johor

Langkah 3: Memohon

Setelah mendaftarkan akaun anda, anda boleh terus menghantar permohonan anda untuk projek yang tersedia.

Rumah Impian Bangsa Johor process

Untuk memastikan bahawa hanya pemohon yang berkelayakan dan layak mendapat peluang untuk membeli harta tanah di bawah RIBJ, semua aplikasi melalui proses tinjauan yang ketat. Berikut adalah peringkat prosesnya:

Peringkat Pertama: Ini dilakukan secara automatik melalui sistem RIBJ tempat permohonan dihantar.

Peringkat Kedua: Permohonan kemudian diperiksa oleh Jawatankuasa Pendaftaran dan Penawaran Yayasan Sultan Ibrahim Johor.

Tahap Ketiga: Lembaga Pemilihan Yayasan Sultan Ibrahim Johor kemudian menyenaraikan pemohon yang meluluskan senarai pemohon yang layak yang disediakan oleh Jawatankuasa Pendaftaran dan Penawaran.  

Peringkat Keempat: Senarai pemohon yang diluluskan kemudiannya diselesaikan dan disahkan semasa mesyuarat Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sultan Ibrahim Johor.

Pemohon yang disenarai pendek akan dihubungi melalui pesanan Whatsapp ke nombor telefon yang didaftarkan. 

Rumah Impian Bangsa Johor locations

Sehingga kini, terdapat dua lokasi RIBJ yang berada di:

  1. Johor Bahru
  2. Mersing

Rumah Impian Bangsa Johor di Johor Bahru

Johor Bahru, ibukota negeri Johor terletak secara strategik berhampiran Iskandar Puteri. Kedua-duanya adalah sebahagian daripada Wilayah Pembangunan Iskandar Malaysia, wilayah ekonomi yang berkembang di Malaysia. Johor Bahru mempunyai populasi sekitar 497,067, di mana 48.35% adalah orang Melayu, 34.73% adalah orang Cina, 13.70% adalah orang India dan 3.22% termasuk dalam kategori 'yang lain'.

Terdapat dua perkembangan RIBJ di Johor Bahru, iaitu di Bandar Dato 'Onn dan Bandar Baru Majidee. Bandar Dato 'Onn dan Bandar Baru Majidee terletak 19 km dan 15 km dari Causeway. Berikut adalah perincian projek-projek ini:

Bandar Dato 'Onn

wdt_ID Jenis Harta Saiz Built-Up (Kaki persegi) Jumlah Unit
1 Rumah Berkembar Dua Tingkat 1,262 29 Unit
2 Rumah Kluster Berkembar 1,181 100 Unit
3 Rumah Berkembar Dua Tingkat (Belakang-ke-Belakang) 1,262 156 Unit
4 Rumah Teres Dua Tingkat 1,223 203 Unit

Bandar Baru Majidee

wdt_ID Jenis Harta Saiz Built-Up (Kaki persegi) Jumlah Unit
1 Pangsapuri 1,000 320 Unit

Walau bagaimanapun, permohonan untuk projek-projek ini kini ditutup. Artikel ini akan dikemas kini secara berkala setelah mendapat maklumat lebih lanjut. 

Rumah Impian Bangsa Johor di Mersing

Rumah Impian Bangsa Johor

Projek RIBJ di Mersing akan dibangunkan seluas 57 hektar tanah pegangan bebas di Kampung Sri Pantai. Daerah Mersing adalah daerah ketiga terbesar di Johor. Ibu kota daerah Mersing adalah bandar Mersing. Dengan jumlah penduduk sekitar 70,894 pada tahun 2010, ia adalah salah satu daripada dua bandar utama di timur Johor, dengan bandar yang lain adalah Kota Tinggi. Jeti Mersing, yang mempunyai perkhidmatan feri ke pulau-pulau Pulau Tioman dan Pulau Rawa yang indah, terletak kira-kira 5,6 km dari Kampung Sri Pantai. Ini memberi penduduk akses mudah ke pulau-pulau untuk percutian hujung minggu yang cepat dan santai. 

Rumah Impian Bangsa Johor Mersing features

Sama dengan konsep harta tanah RBIJ yang lebih luas dan harga masing-masing, ini adalah ciri-ciri RIBJ Mersing:

wdt_ID Jenis harta tanah untuk RIBJ Mersing Harga harta tanah
1 Rumah teres satu tingkat dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi Bermula dari RM 70,000
2 Rumah teres dua tingkat dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi Bermula dari RM 200,000
 

Penduduk pembangunan yang akan datang juga akan mendapat akses ke pelbagai kemudahan dan kemudahan seperti surau, dewan serbaguna, dan sekolah rendah dan menengah. Di samping itu, terdapat juga kedai-kedai di sekitarnya untuk kemudahan penduduk.

Setiap permohonan yang dikemukakan akan diperiksa dengan teliti untuk memenuhi kehendak Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor, yang membayangkan proses pengedaran yang adil kepada masyarakat Melayu, Cina dan India.

Rumah Impian Bangsa Johor Mersing application

Semua permohonan mesti dihantar dalam talian. Walau bagaimanapun, pada masa penulisan, tempoh permohonan projek RIBJ Mersing masih belum dibuka. Artikel ini akan dikemas kini apabila pengumuman telah dibuat.

Sebagai alternatif, sekiranya anda memerlukan bantuan lebih lanjut, anda juga boleh menghubungi yang berikut:

Yayasan Sultan Ibrahim Johor

Kompleks Mutiara Johor Land,

Jalan Bukit Mutiara,

Bandar Dato 'Onn,

81100 Johor Bahru

Hubungi: 07-356 4848

Alamat E-mel: [email protected]

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (Johor State Secretary’s Office)

Aras 1, Bangunan Dato 'Jaafar Muhammad,

Kota Iskandar,

79000 Iskandar Puteri,

Johor

Hubungi: 07-266 6070/6071

E-mel: [email protected]

Ringkasan

In conclusion, the Rumah Impian Bangsa Johor scheme is a wonderful initiative for many to own a property in the state of Johor, a strategically-located home amidst comfortable facilities and amenities. If RIBJ isn’t your cup of tea, there are more housing projects that sell affordable homes.

Frequently Asked Question (FAQ)

Untuk membantu anda, berikut adalah beberapa Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Saya sangat berminat dengan skema RIBJ dan benar-benar mahu terpilih. Bolehkah saya mengemukakan permohonan sementara isteri saya mengemukakan yang lain, untuk meningkatkan peluang mendapat persetujuan?

Tidak, hanya satu permohonan yang boleh dihantar setiap isi rumah.

Adakah bayaran dikenakan semasa saya memohon?

Tidak, ia percuma.

Saya tidak selesa untuk membuat permohonan dalam talian kerana saya tidak begitu mahir teknologi. Adakah terdapat pilihan lain untuk saya gunakan? 

Tidak, sayangnya, hanya permohonan dalam talian yang diterima kerana penyaringan pertama proses kelulusan dilakukan melalui sistem.

Semasa saya mendaftar, adakah saya perlu menghantar dokumen?

Tidak, kerana hanya pemohon yang berjaya diminta untuk menyerahkan dokumen yang diperlukan.

Adakah terdapat ejen yang boleh membantu saya dalam proses pendaftaran?

Tidak, belum ada ejen yang dilantik untuk skim RBIJ. Orang ramai dinasihatkan untuk selalu berhati-hati dalam hal ini dan menolak sebarang tawaran dari mana-mana pihak yang mengaku sebagai ejen dan ingin membantu proses pendaftaran.  

Setelah berjaya membuat permohonan, adakah bank panel yang boleh saya gunakan untuk pinjaman perumahan?

Ya, bank panel adalah Maybank, Bank Rakyat, Bank Simpanan Nasional, CIMB, RHB, dan Public Bank. 

Saya berminat untuk memohon RIBJ Mersing. Saya memperoleh pendapatan bulanan RM 2,800 dan isteri memperoleh RM 1,750 sebulan. Adakah saya memenuhi kriteria pendapatan?

Ya, kerana jumlah pendapatan isi rumah anda setiap bulan berjumlah RM 4,630 dan ini tidak melebihi RM 5,000.

Saya kini tinggal di harta tanah saya sendiri di Muar. Projek RIBJ Mersing nampaknya sangat menarik. Bolehkah saya mengemukakan permohonan?

Tidak, untuk memenuhi syarat untuk RIBJ Mersing, pemohon tidak boleh memiliki harta tanah.

Saya dilahirkan di Perak, dan saya bekerja di Kuala Lumpur. Bolehkah saya memohon RIBJ Mersing?

Tidak, untuk RIBJ Mersing, pemohon mestilah 'rakyat' atau warganegara Johor.

Saya tinggal bersama ibu bapa saya di rumah sewa, dan saya berminat dengan RIBJ Mersing kerana tidak jauh dari rumah kami yang ada. Saya adalah satu-satunya pencari nafkah keluarga dan saya memperoleh RM 3,500 sebulan. Saya juga anak bongsu dalam keluarga saya. Adakah saya layak?

Ya, anda melakukannya kerana pendapatan isi rumah bulanan anda tidak melebihi RM 5,000 dan pada masa ini anda tidak memiliki harta. Anda juga bukan anak sulung atau satu-satunya anak keluarga anda.

Bolehkah saya menjual semula harta tanah saya di kemudian hari?

Tidak, penjualan semula harta tanah terhad. 

 

Rujukan:

Maklumat dari item #3 dan #4 dalam Soalan Lazim diperoleh daripada perbincangan dengan kakitangan (yang enggan namanya disebutkan) di Yayasan Sultan Ibrahim Johor (07-356 4848) - 16 Mac, jam 11.05 pagi.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!