Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan

tiada jawapan
Panduan-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apa itu RUMAWIP?

One of the consequences of migration from rural to urban areas is a rise in population. This could then lead to housing shortages and increase in squatter settlements. The squatter settlement can get worse during an economic recession and pandemic outbreak. For example, as a result of the Covid-19 pandemic, the United Nations Children’s Fund (UNICEF) reported that kadar pengangguran di kalangan isi rumah bandar berpendapatan rendah meningkat sebanyak 50% di Lembah Klang, dari bulan September hingga Disember 2020. 

Oleh kerana isi rumah ini mengalami penurunan pendapatan, mereka mungkin berakhir di jalanan jika mereka tidak dapat membayar sewa atau ansuran gadai janji bulanan. Sebilangan daripada mereka mungkin tidak mempunyai cukup wang untuk makanan. Itulah sebabnya mengapa keperluan asas tempat tinggal di kalangan golongan berpendapatan rendah mesti dijaga oleh pemerintah. Menyedari hakikat ini, kerajaan Malaysia berusaha untuk menyelesaikannya melalui beberapa projek seperti Rumah PPR dan PPRT. 

 

Apa itu Rumah PPR?

Kerja Pembinaan Rumah Kayu

Rumah PPR yang juga dikenali sebagai Program Perumahan Rakyat adalah inisiatif kerajaan Malaysia untuk menyediakan golongan berpendapatan bawah kategori B40 untuk mencari rumah dan membasmi kawasan setinggan di seluruh negara. Mengikut Laporan Tinjauan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, ambang pendapatan bagi isi rumah di bawah kategori B40 di Malaysia adalah RM 4,849 sebulan. 

Terdapat dua kategori di bawah inisiatif ini, iaitu:

Rumah PPR untuk Pemilikan

Di bawah kategori ini, setiap rumah PPR dibuka dengan harga RM 35,000 di Semenanjung Malaysia dan RM 42,000 di Malaysia Timur. 

Rumah PPR untuk Disewa

Sebagai alternatif, setiap rumah PPR juga boleh disewa dengan harga RM 124 sebulan. Kadar yang berpatutan ini akan membolehkan sebanyak mungkin penghasilan B40 hidup di bawah bumbung yang selamat dan selesa. 

 

Pada Februari 2021, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia, Datuk Zuraida Kamaruddin, mengumumkan bahawa Rumah PPR kini akan dikenali sebagai Rumah Malaysia. Akan ada sejumlah 4,120 rumah baru yang akan dibina di 11 lokasi di seluruh Malaysia, termasuk Kluang, Sembrong dan Pengerang di negeri Johor. Rumah-rumah di bawah Rumah Malaysia mempunyai ukuran bangunan lebih besar seluas 900 kaki persegi. 

 

Ciri PPR Rumah

Tangan dengan dinding tekstur lukisan roller, tutup

Semua rumah PPR mematuhi Standard Perumahan Negara untuk Perumahan Kos Rendah (CIS3: 2005). Berikut adalah beberapa ciri rumah PPR:

Jenis kediaman

 • Kawasan Bandar: Rumah bertingkat yang berkisar antara 5 hingga 18 tingkat. 
 • Kawasan Pinggir Bandar: Rumah teres

Saiz terbina dalam

 • Tidak kurang dari 700 kaki persegi. 

Konfigurasi perumahan

 • 3 bilik tidur, 2 bilik mandi, ruang tamu, dan dapur. 

Berdasarkan ukuran bawaan, Rumah PPR sangat sesuai untuk keluarga. Pendapatan berpendapatan rendah berpeluang berpindah ke rumah yang lebih selesa tanpa menanggung beban komitmen kewangan mereka. Pilihan untuk menyewa harta tanah juga memberi lebih banyak fleksibiliti kepada penghasilan B40 yang mungkin tidak dapat membeli harta tanah. Sebahagian besarnya, ini akan memberi peluang kepada golongan berpendapatan rendah untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

Rumah PPR juga mempunyai pelbagai kemudahan untuk kemudahan penduduk. Kemudahan mesra kanak-kanak termasuk tadika dan taman permainan. Terdapat juga dewan komuniti yang boleh digunakan penduduk untuk mengadakan perhimpunan sosial dan meraikan majlis-majlis khas, serta surau di mana umat Islam dapat bersolat. Terdapat juga kemudahan untuk orang kurang upaya di kawasan ini.  

Senarai lengkap kemudahan adalah seperti di bawah: 

 • Tadika
 • Taman permainan
 • Dewan komuniti
 • Surau
 • Kawasan pelupusan sampah
 • Ruang Niaga
 • Kemudahan untuk orang kurang upaya

 

Di mana saya boleh mendapatkan senarai PPR Rumah yang Tersedia?

Senarai lengkap rumah PPR yang ada untuk pembelian atau sewa boleh didapati dengan mudah di sini. 

Setelah mengklik, pilih 'Semua Skema' dan pilih 'PPR Dimiliki atau PPR Untuk Disewa' sebelum mengklik butang 'Cari'. 

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 1

Contoh projek yang ada di bawah PPR Untuk Disewa:

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 2

Ini adalah projek yang tersedia di bawah 'PPR untuk Disewa' pada 20 Februari 2021. 

wdt_ID Nyatakan Daerah Nama Projek
1 Kedah Langkawi PPR Kuah
2 Kedah Langkawi PPR Ulu Melaka
3 Sabah Kota Belud PPR Ulu Pirasan
4 Wilayah Persekutuan Labuan Labuan PPR Batu Arang

Pada masa penulisan, tidak ada projek yang tersedia di bawah 'PPR Dimiliki'. Walau bagaimanapun, kedua-dua senarai akan diperbaharui secara berperingkat pada masa akan datang. 

Siapa yang boleh memohon Rumah PPR?

Keluarga Cina muda di luar rumah

Jadi, bagaimana anda tahu jika anda layak untuk memohon PPR Rumah? Berikut adalah kriteria asas: 

 1. Warganegara Malaysia
 2. Berumur 18 tahun ke atas
 3. Jumlah pendapatan isi rumah kurang dari RM 3,000 sebulan
 4. Tidak memiliki harta. 

Contoh Pengiraan Pendapatan:

Senario A: Kedua-dua suami dan isteri adalah penghasilan. 

 • Suami: Bergaji RM 1,800 sebulan
 • Isteri: Bergaji RM 1,000 sebulan
 • Jumlah pendapatan isi rumah adalah RM 2,800 (yang kurang daripada RM 3,000) dan oleh itu, isi rumah ini layak mendapat skim rumah PPR. 

Senario B: Suami adalah satu-satunya penghasilan pendapatan untuk isi rumah, dan dia memperoleh pendapatan bulanan sebanyak RM 2,700. Oleh itu, isi rumah ini layak untuk memohon rumah PPR. 

Namun, perhatikan bahawa mungkin ada kriteria tambahan yang ditetapkan oleh pemerintah negara bagian di Malaysia. Ini juga boleh berbeza-beza dari negeri ke negeri. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kriteria tambahan ini, jangan ragu untuk menghubungi jabatan negeri masing-masing:

 

Bagaimana cara memohon Rumah PPR?

Sekiranya anda telah memenuhi semua kriteria untuk memohon Rumah PPR dan sekarang anda sudah bersedia untuk mengajukan permohonan, anda boleh terus menghantar permohonan anda yang dapat dikirimkan secara online melalui Laman web Sistem Pengurusan Rumah Negara.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk aplikasi dalam talian: 

Langkah 1: Sekiranya anda pengguna baru, pilih 'Daftar Akaun'. Sekiranya anda sudah mendaftar sebelumnya, anda boleh terus ke Langkah 4. 

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 3

Langkah 2: Masukkan nama anda, nombor kad pengenalan (IC), alamat e-mel, dan kemudian klik 'Daftar'.

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 4  

Langkah 3: E-mel pengesahan akan dihantar kepada anda. Klik pautan di e-mel dan anda akan diarahkan ke halaman di bawah untuk menetapkan kata laluan anda:

J: Masukkan kata laluan pilihan anda di bawah 'Kata Laluan'. Perhatikan syarat-syarat untuk membuat kata laluan yang akan dipaparkan. 

B: Setelah berjaya membuat kata laluan pilihan anda, anda perlu memasukkan kata laluan anda sekali lagi di bawah 'Pengesahan Kata Laluan.' 

C: Setelah anda menyelesaikan kedua-dua langkah tersebut, klik 'Simpan'. 

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 5

Langkah 4: Anda kemudian akan diarahkan kembali ke halaman utama. Ingatlah untuk memastikan bahawa tab 'Pemohon' dipilih (bukannya 'setiausaha', 'pemaju', atau 'ejen'). Masukkan nombor IC anda, kata laluan yang anda simpan, dan klik 'Log masuk'.

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 6

Langkah 5: Pilih skema PPR pilihan anda (baik PPR Dimiliki atau PPR Untuk Disewa) dan kemudian teruskan menghantar permohonan anda. 

Rumah PPR dan PPRT: Panduan Permulaan 7

Sekiranya anda memerlukan penjelasan lebih lanjut mengenai proses permohonan, ini boleh didapati dengan mudah dalam panduan ini di sini. 

Sebagai alternatif, anda juga boleh menghubungi: 

Jabatan Perumahan Negara, 

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, 

Tingkat 30-38, 

No.51, Persiaran Perdana Presint 4, 

62100 Putrajaya 

Telefon: 603-8891 4410 (Bahagian Perancangan Perumahan) 

Faks: 603 - 8891 4045


Apa itu RUMAH PPRT?

Tapak pembinaan bangunan dengan perancah

Rumah PPRT, yang merupakan singkatan dari Program Perumahan Rakyat Termiskin, juga merupakan inisiatif lain dari kerajaan Malaysia untuk membantu golongan miskin dan miskin tegar di Malaysia. Walau bagaimanapun, program ini berada di bawah bidang kuasa Kementerian Pembangunan Luar Bandar Malaysia (Kementerian Pembangunan Luar Bandar). 

Objektifnya adalah untuk meningkatkan kualiti hidup di kalangan orang miskin dan miskin tegar di Malaysia, dengan membaiki rumah yang ada atau membina rumah mampu milik yang baru, supaya mereka dapat memiliki tempat yang lebih selamat dan selesa untuk memanggil rumah dan menumbuhkan keluarga. Pada tahun 2019, kerajaan Malaysia memperuntukkan RM 200 juta untuk inisiatif ini, dan peruntukan ini kemudiannya meningkat kepada RM 264.2 juta pada tahun 2020. 

Inisiatif Rumah PPRT merangkumi kawasan luar bandar di Malaysia dan kawasan lain yang dipilih oleh kerajaan Malaysia. 

Skop Rumah PPRT

Pelbagai jenis alat pengubahsuaian rumah di atas meja bengkel

Terdapat dua ruang lingkup dalam inisiatif ini, iaitu: 

Pembaikan

Terdapat tiga elemen di bawah skop ini iaitu penyelenggaraan, pembaikan rumah, dan permintaan. Bantuan akan diberikan sekiranya dianggap ekonomik untuk harta tanah tersebut diperbaiki. Namun, bantuan itu hanya merangkumi pembaikan komponen asas rumah seperti atap (tiang dan balok), atap, siling, tangga, dapur, tandas, bilik mandi, pintu, lantai (terbuat dari simen atau kayu), tingkap, paip , saliran (saluran perimeter / saluran keluar), pembentungan, pendawaian elektrik, dan jalan masuk ke pintu masuk rumah panggung. 

    Bantuan juga akan diperluas untuk memperbaiki harta benda yang mengalami kerusakan kecil akibat kebakaran, banjir, tanah runtuh, atau ribut lebat. Walau bagaimanapun, bantuan ini tidak termasuk membina atau membaiki bahagian luar rumah seperti pagar, telaga, garaj, dan lain-lain. Bahan binaan yang digunakan mestilah sama atau setara dengan spesifikasi bahan binaan baru. 

   Sekiranya tanah tersebut dimiliki sebagian atau sepenuhnya oleh pihak lain (tanah tersebut dimiliki oleh ibu bapa, saudara kandung, saudara-mara yang mempunyai pertalian darah dengan pemohon, tanah milik pemerintah, atau tanah Wakaf), pemohon diminta untuk menyerahkan Tanah Gunakan Borang Kebenaran, yang boleh didapati di sini. 

   Jumlah maksimum bantuan dalam kategori ini yang mungkin diterima oleh pemohon adalah RM 13,000 di Semenanjung Malaysia dan RM 15,000 di Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan Labuan. 

Bangunan Baru

Berikut adalah kriteria dalam skop ini: 

 • Bantuan akan diberikan untuk pemohon yang tidak memiliki harta tanah.
 • Harta semasa habis.
 • Harta tanah sekarang tidak selamat untuk didiami.
 • Adalah tidak ekonomik untuk memperbaiki harta tanah semasa. 
 • Pemohon memiliki tanah sepenuhnya; atau
 • Memiliki sebahagian tanah atau mendapatkan izin dari tuan tanah (tanah tersebut dimiliki oleh ibu bapa, adik beradik, saudara-mara yang mempunyai pertalian darah dengan pemohon, tanah milik kerajaan, atau tanah Wakaf. Dalam hal ini, pemohon diminta untuk mengemukakan Borang Kebenaran Guna Tanah, yang boleh didapati di sini.

Jadual di bawah menunjukkan jumlah bantuan yang mungkin diterima oleh pemohon: 

wdt_ID Kawasan Jenis hartanah Nilaikan
1 Semenanjung Malaysia 3 Bilik Tidur (660 kaki persegi) RM 56,000
2 Sabah, Sarawak, & Wilayah Persekutuan Labuan 3 Bilik Tidur (660 kaki persegi)
Rumah Panjang atau Rumah Panjang (715 kaki persegi)
RM 68,000

Who Can Apply for Rumah PPRT?

Konsep pejabat rumah, tinggal di rumah dan bekerja di rumah

Kumpulan sasaran utama Rumah PPRT adalah ketua isi rumah dari kategori miskin dan tegar di Malaysia. Ini ditentukan oleh Pendapatan Garis Kemiskinan (PLI) semasa di Malaysia. The Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan bahawa pada tahun 2019, purata PLI nasional adalah RM 2,208 sebulan. Ini adalah semakan semula RM 980 sebulan. 

Dari kumpulan sasaran ini, kriteria kelayakan adalah seperti di bawah: 

 1. Disahkan sebagai miskin atau miskin tegar dan berdaftar di Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih). 
 2. Disahkan dan diperakui layak oleh mesyuarat Kumpulan Fokus Pembasmian Kemiskinan Peringkat Daerah atau Negeri, atau jawatankuasa setaraf di peringkat negeri; atau 
 3. Disahkan oleh agensi kerajaan yang terlibat dalam program pembasmian kemiskinan; atau
 4. Disahkan oleh jawatankuasa peringkat kementerian.

Namun, perhatikan bahawa keutamaan akan diberikan kepada: 

 1. Warga emas
 2. Orang yang mengalami kecacatan (juga dikenali sebagai 'Orang Kurang Upaya' atau OKU di Malaysia).
 3. Ibu bapa tunggal dengan tanggungan berganda
 4. Mangsa bencana kecil

Pada akhirnya, inisiatif Rumah PPRT akan ditumpukan di negeri dan daerah Malaysia yang mempunyai kadar kemiskinan tegar yang tinggi. 

 

Apakah Borang yang Perlu Dihantar untuk Memohon PPRT Rumah?

Rumah PPRBerikut adalah borang-borang yang perlu anda isi dan hantar:

 1. Permohonan Bentuk
 2. Kebenaran Guna Tanah Bentuk (jika berkenaan)

Sekiranya anda memerlukan bantuan atau penjelasan lebih lanjut, anda boleh mengklik ini pautan untuk senarai kenalan (termasuk kenalan pejabat negeri masing-masing). 

 

Soalan Lazim untuk Rumah PPR dan PPRT

Rumah PPR

Bolehkah saya memilih Rumah PPR untuk Disewa sekarang, dan membeli harta tanah di bawah Rumah PPR untuk Pemilikan nanti? 

Itu hanya dapat diubah setelah menerima petunjuk dari Kementerian Perumahan dan Pemerintah Daerah (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) bahawa harta tersebut layak untuk dibeli. Harga jualan bergantung pada nilai pasaran semasa.

 

Saya adalah satu-satunya pencari nafkah keluarga saya dan saya memperoleh pendapatan bulanan sebanyak RM 2,500. Ibu bapa saya yang berumur tidak bekerja, dan adik-adik saya masih bersekolah. Adakah saya layak untuk memohon PPR Rumah?

Ya, kerana jumlah pendapatan isi rumah kurang dari RM 3,000.

 

Saya tidak biasa membuat permohonan dalam talian. Adakah ada pilihan lain untuk saya?

Ya, permohonan secara langsung boleh dihantar di pejabat jabatan negeri masing-masing.

 

Adakah jumlah maksimum permohonan yang dapat dikemukakan oleh setiap isi rumah?

Ya, hanya satu permohonan yang boleh dihantar setiap isi rumah.

 

Rumah PPRT

Perlukah saya memohon bantuan di bawah 'Pembaikan' atau 'Bangunan Baru' di bawah skim Rumah PPRT?

Sekiranya harta tanah semasa tidak dapat diperbaiki, anda boleh memohon bantuan di bawah 'Bangunan Baru'.

 

Salah satu kriteria kelayakan untuk memohon Rumah PPRT adalah mendaftar di Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih). Sekiranya saya belum mendaftar, bagaimana saya boleh melakukannya? 

Anda boleh memulakan proses pendaftaran di Pejabat Pembangunan Negeri atau Pejabat Daerah masing-masing.

 

Adakah cara lain untuk saya memenuhi kriteria kelayakan selain mendaftar dengan Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih)?

Ya, ini adalah pilihan lain:

 • Disahkan dan diperakui layak oleh mesyuarat Kumpulan Fokus Pembasmian Kemiskinan Peringkat Daerah atau Negeri, atau jawatankuasa setaraf di peringkat negeri; atau 
 • Disahkan oleh agensi kerajaan yang terlibat dalam program pembasmian kemiskinan; atau
 • Disahkan oleh jawatankuasa peringkat kementerian.

 

Bolehkah saya menghantar permohonan PPRT secara dalam talian?

Malangnya, semua permohonan mesti dihantar sendiri di pejabat negeri masing-masing. Anda boleh klik pautan ini untuk alamat setiap pejabat.

 

Kesimpulannya

Pada akhir 2020 dan awal 2021, Pantai Timur Malaysia menderita apa yang disifatkan oleh penduduk sebagai banjir terburuk dalam setengah abad. Beberapa nyawa terkorban kerana banjir dan banyak terpaksa dipindahkan buat sementara waktu. Banyak rumah juga yang rosak dan mereka yang tidak mempunyai kemudahan untuk memperbaiki rumah mereka akan menderita paling banyak kerana mereka tidak mempunyai pilihan selain tinggal di rumah-rumah yang kusut dan mencari rumah lain. 

Pada 12 Februari 2021, the New Straits Times reported the plight Chin Kok Choy, a former carpenter, and his family are going through. Akibat strok, dia tidak lagi dapat bekerja dan isterinya terpaksa mengambil alih peranan sebagai pencari nafkah keluarga. Dia memperoleh pekerjaan sebagai pembantu dapur dan memperoleh RM40 sehari. Pendapatannya yang sedikit digunakan untuk menyara seluruh keluarga dan mereka hanya mempunyai cukup untuk mendapatkannya. Rumah tempat mereka tinggal runtuh, tetapi mereka tidak mempunyai kaedah untuk memperbaiki rumah mereka.

Terdapat banyak lagi kisah tragis di Malaysia, rumah yang musnah akibat bencana alam, keluarga yang hampir tidak dapat bertahan hidup dan sangat memerlukan dana untuk memperbaiki rumah mereka dan hidup dalam keadaan yang menyedihkan sehingga mereka mendapat bantuan. Mudah bagi penderitaan mereka untuk tidak disedari oleh masyarakat lain, tetapi dengan inisiatif seperti Rumah PPR dan Rumah PPRT, rakyat Malaysia ini berharap dapat tinggal di rumah yang lebih baik. 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!