Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru

tiada jawapan
Konsep hidup bersama

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Merdeka 118: Perbincangan mengenai Pasar Harta Sekitar

Co-living adalah konsep trailblazing yang telah menjadi tajuk utama dalam dunia harta tanah dalam beberapa tahun terakhir. Walaupun agak kurang didengar di kalangan rakyat Malaysia, konsep yang baik dan hidup ini banyak diamalkan di luar negara. Sebenarnya, konsep ini semakin mendapat perhatian di kalangan komuniti digital nomad / antarabangsa di Malaysia sebagai gaya hidup alternatif dan hanya perlu waktu sebelum lebih ramai rakyat Malaysia mengikuti trend ini.

Co-working to co-living

Kami pasti anda pernah mendengar perkataan ruang kerja. Seperti namanya, aco-working space adalah pengaturan di mana para profesional dari pelbagai latar belakang dan bidang, yang sering tidak berkaitan, bekerja di satu ruang yang sama. Melakukannya memungkinkan mereka untuk mengurangkan perbelanjaan tambahan, seperti kos perniagaan, utiliti dan sewa untuk beberapa nama. Ini amat berguna untuk usahawan muda atau pemula yang baru memulakan usaha mereka dan lebih suka terus bergerak dari awal.

Sekarang, ambil konsep itu dan ubah menjadi tempat tinggal, dan anda akan tinggal bersama di tempatnya. Kehidupan bersama pada dasarnya adalah evolusi kerja sama, di mana para profesional tidak hanya berkumpul untuk bekerja di satu kawasan yang sama, tetapi mereka tinggal, makan dan bersantai di tempat yang sama juga. Ringkasnya, anda berkongsi tempat tinggal anda dengan sekumpulan individu yang berpikiran sama.

Co-living

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru 1

Ruang hidup bersama dilahirkan dari keperluan untuk memenuhi keperluan profesional yang mencari tempat tinggal yang menawarkan cara hidup yang fleksibel namun sederhana, menekankan pada fleksibiliti. Maksudnya, kita bermaksud orang yang sangat berminat untuk menyewa tempat tinggal dan tidak lebih dari itu. Ini juga bermaksud mempunyai pilihan untuk naik dan keluar bila-bila masa dan di mana sahaja anda mahu, tanpa peringatan tambahan.

Lebih penting lagi, itu adalah jawapan kepada doa profesional muda yang berjuang untuk menabung dan merancang masa depan mereka di tengah kenaikan kos sara hidup. Apabila kos sara hidup meningkat, prioriti mereka juga berubah. Pada masa ini, banyak yang menggunakan pemikiran yang bijak untuk mengurangkan kerugian kewangan mereka. Idea umum adalah untuk bersusah payah pada awal 20-30-an, dan berusaha untuk meminimumkan perbelanjaan mereka dengan cara apa pun yang mereka dapat untuk mencapai tujuan hidup mereka.

Sekiranya terdapat tempat tinggal bersama, ini bermaksud tidak perlu membayar banyak wang seperti yang biasa anda lakukan dalam model sewaan konvensional atau produk lain yang disertakan dengan unit ini.

Is it rental?

Tetapi tunggu sebentar ... Tempat di mana anda berkongsi sebahagian besar ruang kediaman anda dengan sekumpulan orang yang tidak dikenali, tidak pada dasarnya sama dengan menyewa rumah? Ya dan tidak. Secara teknikal, kedua-dua tempat tinggal dan sewa mempunyai konsep yang sama dan sama. Sekurang-kurangnya dalam gambaran yang lebih besar.

Yet dig a little deeper and you will find that both co-living and rental living spaces fundamentally fuels a different purpose, and it is the little grace notes within these two separate establishments that provides them their unique identity. It gives a sense of community.

Tempat untuk rangkaian

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru yang baru 2

Kepelbagaian, komuniti, dan sentrisitas mungkin merupakan kata terbaik untuk merangkum ideologi ruang hidup bersama. Pada intinya, ruang hidup bersama dirancang untuk menghubungkan sekumpulan individu, tempatan dan antarabangsa untuk alasan profesional. Dengan kata lain, ia adalah tempat rangkaian pertama, dan tempat tinggal kedua.

Semua yang anda lakukan di sini didorong oleh keinginan untuk berhubung dengan profesional industri yang serupa atau berbeza. Oleh kerana orang berkumpul di bawah bumbung yang sama untuk bekerja, adalah wajar bagi sekumpulan pemikiran untuk terbang dan mencetuskan pertukaran idea secara beransur-ansur.

Dari sana, pertukaran bertukar menjadi pengalaman belajar yang membawa anda ke banyak peluang dan senarai individu yang lebih kaya, yang membolehkan anda memperluas rangkaian dan semoga melancarkan karier anda ke tahap yang lebih tinggi.

Seperti semua yang berlaku, sesi ini juga mengumpulkan sekumpulan individu yang mempunyai minat dan tujuan yang sama untuk mencari peluang perniagaan yang berpotensi. Ini berfungsi sebagai pintu gerbang yang berkesan untuk membangun komuniti profesional yang mandiri, sentiasa berkembang dan sentiasa inklusif tanpa memerlukan interaksi paksa.

Ringkasnya, anda boleh mengatakan bahawa ruang bersama adalah tempat mewah untuk rangkaian dan orang-orang di belakang konsep ini bangga dengan penubuhannya. Tidak ada rasa malu dalam hal itu, kerana ada individu yang akan membayar untuk bersosial demi profesion mereka. 

Activities 

Sudah tentu, ruang bersama bukan hanya mengenai rangkaian. Lagipun, ini adalah ruang tamu, yang bermaksud ia harus dilengkapi dengan kemudahan, kemudahan dan daya tarikan tersendiri. Berikut adalah beberapa perkara menyeronokkan yang akan anda lakukan sekiranya anda tinggal di tempat tinggal bersama.

Pertemuan mingguan

Tempat tinggal bersama tidak asing dengan perjumpaan mingguan. Oleh kerana tempat-tempat ini sering melihat kemasukan orang yang datang dan pergi, pihak pengurusan sering memaksa mereka untuk menyambut dan memperkenalkan pendatang baru kepada masyarakat yang tinggal. Ini membolehkan semua pihak bersosial dan berinteraksi antara satu sama lain, sama ada untuk tujuan riadah atau perniagaan.

Berbagai aktiviti santai

Selain daripada perjumpaan mingguan, aktiviti yang memenuhi banyak orang dan minat sering diadakan di tempat tinggal bersama, kebanyakan oleh penduduknya. Sebilangan besar ruang tamu mempunyai kemudahan yang sama seperti yang anda dapati di sebuah pangsapuri kontemporari iaitu gimnasium, geladak langit dan kawasan umum. Yang mengatakan, ruang tamu bersama mempunyai kemudahan yang lebih menarik seperti zon hiburan (Ruang istirahat PS4) atau dapur / ruang makan untuk penghuni untuk mengadakan acara peribadi mereka.

Idea hiburan dan keseronokan di ruang tamu bersama hanya berdasarkan kreativiti penduduk. Pepatah "Sekiranya anda dapat memimpikannya, anda dapat melakukannya" adalah cara yang tepat untuk menggambarkan aktiviti di tempat tinggal bersama. Penduduk boleh datang dengan aktiviti mereka sendiri untuk bersantai dan bersusah payah tanpa perlu menunggu pihak pengurusan mengadakan acara untuk semua orang.

Ringkasnya, seseorang dapat menduga bahawa ruang hidup bersama adalah kata lain untuk "asrama untuk orang dewasa" dikurangi peraturan dan perintah berkurung yang biasa disertakan dengan satu.

Differences of co-living space and rental

Kami membuat selari cepat antara ruang tamu bersama dan model sewaan khas anda di atas. Ruang bersama adalah platform untuk tujuan rangkaian. Sementara itu, rumah sewa run-of-the-mill hanyalah tempat kediaman dan tidak lebih dari itu.

Oleh itu, kedua-duanya secara asasnya berkongsi konsep yang sama - Berkongsi ruang anda dengan sekumpulan orang yang tidak dikenali. Oleh itu, apakah perbezaan halus yang menentukan ruang hidup bersama? Berikut adalah beberapa langkah yang betul.

One-bill-pays-all approach

Perkara pertama yang harus anda ketahui mengenai ruang bersama adalah pendekatan satu bil mereka terhadap sewa. Tidak seperti rumah sewa yang disertakan dengan kos tambahan dalam bil berasingan, tempat tinggal bersama biasanya membebankan semua perbelanjaan lain menjadi satu dan memasukkannya ke dalam bayaran sewa.

Mempunyai pendekatan satu bil adalah baik kerana dua sebab.

  1. Anda tidak perlu ribut-ribut atau menjejaki kos tambahan yang dikenakan setiap bulan, yang bermaksud lebih mudah
  2. Kos sewa dan lain-lain anda diseragamkan dan akan tetap sama sepanjang penginapan anda. Ini juga bermaksud bahawa kos anda tidak akan berubah-ubah dan dikenakan kenaikan yang tidak munasabah

Perkara kedua sangat penting kerana individu yang menyewa kediaman / tempat tinggal di bawah model konvensional akan sering menghadapi masalah kenaikan harga secara rawak dari tuan tanah mereka, iaitu, bayaran sewa, utiliti atau penyelenggaraan.

Oleh kerana ruang hidup bersama dimaksudkan untuk ekonomis untuk menarik para profesional muda atau milenium, segala bentuk perubahan harga dikenakan kontrol ketat oleh pihak manajemen, untuk memastikan harga terus tetap menguntungkan dan layak untuk kebutuhan semua orang.

Ruang kediaman yang lengkap

Nilai tambah untuk tinggal di tempat tinggal bersama adalah tempat yang lengkap dari atas ke bawah, dan warga tidak perlu risau untuk mengeluarkan wang tambahan untuk perabot. Ini termasuk bilik anda. Secara amnya, kebanyakan bilik dilengkapi dengan Wi-fi, almari pakaian dan kemudahan standard, yang bermaksud yang perlu anda lakukan hanyalah membawa barang keperluan anda dan menetap dengan baik.

Dan apabila anda sudah bersedia untuk pergi, anda boleh membawa apa sahaja milik anda dan meninggalkan barang yang ada di dalam bilik. Ia semudah peranti plug n 'play, hanya untuk harta tanah.

Absence of a landlord

Anda boleh berpendapat bahawa pengurusan yang mengurus tempat adalah tuan tanah, tetapi kedua-dua pihak sangat berbeza antara satu sama lain. Seorang pengurusan ditugaskan untuk menjaga tempat dan memastikan semuanya berjalan dalam keadaan terbaik.

Tuan tanah bagaimanapun, melakukan lebih daripada sekadar menjalankan tempat. Kadang-kadang, mereka mungkin tinggal di bawah bumbung yang sama dengan anda, yang boleh membuat keadaan janggal bagi penyewa dan tuan tanah. Sebilangan orang bahkan akan menjatuhkan peraturan yang tidak perlu kepada penyewa. Masa lain, mereka mungkin orang jahat menjadikan pengalaman menyewa anda sebagai neraka yang hidup.

Jelas sekali, kita hanya bercakap mengenai senario terburuk, dan tidak semua tuan tanah jahat seperti itu. Maksud kami adalah, ketiadaan tuan tanah bermaksud tidak perlu penyewa menghalangi mereka, juga tidak perlu hidup dalam ketakutan terus-menerus untuk bertanya-tanya apakah tuan tanah mereka ingin mendapatkannya.

Dengan pengurusan, anda dapat mengharapkan perkara sentiasa profesional dan telus. Peraturan di bawah pengurusan juga lebih lancar dan lembut. Selagi anda belajar untuk menjaga tempat tinggal anda dalam keadaan baik dan mematuhi peraturan yang telah ditetapkan untuk masyarakat umum, anda boleh pergi.

Lokasi berpusat

A co-living space is almost always situated in the heart of the city. City centres and expensive cities such as Kuala Lumpur, Hong Kong, San Francisco are some of the major cities that witness skyrocketed housing costs. If that isn’t the case, they’re usually situated on the fringes of the city, which means the residents are a stone’s throw away from any major lifestyle hubs at worst.

Ini juga sama dengan akses ke semua bentuk pengangkutan awam, restoran tempatan, tempat kerja seseorang dan kemudahan penjagaan kesihatan utama. Ringkasnya, semuanya dapat dicapai.

Ini tidak berlaku dengan rumah sewa konvensional, kerana individu mungkin terpaksa menghabiskan beberapa bulan dengan susah payah untuk mencari rumah yang terletak di kawasan tengah. Kemudian, mereka harus mempertimbangkan anggaran dan bersiap untuk menyewa tempat impian mereka. Prosesnya sangat berlarutan dan kerumitan yang tidak perlu. Tambahan pula, tidak semua kediaman yang ideal semestinya terletak di tengah-tengah bandar, yang menjadikan menyewa tempat di lokasi terpusat menjadi masalah yang sukar.

Kelenturan

Perkara terakhir kami di bahagian ini adalah fleksibiliti.

Fleksibiliti dalam pengertian ini merujuk kepada kewajipan kontrak yang disertakan dengan menyewa ruang. Model sewaan tradisional memerlukan penyewa menandatangani pajakan 11-12 bulan dan membayar deposit 2-3 bulan di muka untuk menjamin tempat tersebut.

Sekiranya penyewa mendapati diri mereka menamatkan penyewaan mereka sebelum waktunya, mereka berisiko kehilangan deposit akibat penamatan awal. Dalam beberapa kes lain, mereka terpaksa mencari pengganti sebelum penyewaan mereka berakhir.

Tidak ada yang berlaku untuk tempat tinggal bersama. Dan, selain daripada mempunyai pendekatan satu-bil dan kebebasan untuk naik-turun, tempat tinggal bersama seperti Co-Living @ Damai Residence membolehkan penyewa memilih saiz bilik mereka.

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru 3

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru 4

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru 5

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru yang baru 6

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru yang baru 7

 

Contoh bilik yang ditawarkan oleh Co-Living @ Damai Residence. Harga disenaraikan pada tahun 2020. Gambar milik Co-Living @ Damai Residence

Pros and cons

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru 8

Kami telah banyak membincangkan tentang bagaimana ruang tempat tinggal mungkin berbeza dengan ruang sewa tradisional. Mari kita lihat secara ringkas kebaikan dan keburukan yang datang dengan tinggal di tempat tinggal bersama.

Kelebihan

Penglibatan sosial yang berterusan

Ekstrovert akan berkembang maju di ruang bersama. Dengan orang-orang yang masuk dan keluar setiap hari untuk menetap di tempat tinggal bersama, orang ekstrovert mungkin akan berhadapan dengan kumpulan orang yang tidak berkesudahan untuk berteman dan bergaul. Pepatah, semakin banyak anda bersosialisasi semakin luas rangkaian anda, adalah gambaran yang tepat untuk mereka.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa introvert akan mengalami kesulitan, tetapi ekstrovert pasti akan merasa seperti di rumah di sini, kerana mereka terus dirangsang pada tahap sosial. Walau bagaimana pun, orang yang merasa bersemangat untuk bersosial dan berteman dengan orang lain akan sesuai.

Komuniti yang sangat antarabangsa dan pelbagai

Tempat tinggal bersama melihat banyak bakat dan individu antarabangsa berpusu-pusu menuju ke tempat penginapan, jadi tidak menghairankan apabila profesional tempatan yang ingin mendedahkan diri mereka ke persada antarabangsa akan mendapati tempat tinggal bersama juga menjadi tempat yang menarik.

Sistem sokongan sosial yang aktif

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak kajian menunjukkan tempat tinggal bersama menjadi penyangga berkesan terhadap kemurungan dan tekanan bagi banyak profesional. Ini berkat rasa semangat komunal di mana tempat itu aktif memupuk, yang mewujudkan sistem sokongan yang sihat bagi banyak orang. Dan kesannya lebih jelas pada masa Covid-19, di mana mereka yang terdampar di luar negara dan tinggal di tempat tinggal bersama telah menemui rasa tenang di antara rakan sebaya mereka.

Hakikatnya, faedahnya juga diberikan kepada warga tua yang tinggal di tempat tinggal bersama. A belajar di India mendapati bahawa orang tua yang tinggal di tempat tinggal bersama mempunyai waktu yang lebih mudah untuk mengatasi kesunyian, serangan kegelisahan dan risiko kesihatan yang tinggi, kerana kemampuan mereka untuk meminta pertolongan dari masyarakat dengan segera sekiranya ada masalah mendesak.

Keburukan

Lack of privacy

Ruang kongsi bersama secara semula jadi bermaksud anda terpaksa berkongsi tempat nongkrong kegemaran anda dengan orang lain, dari kawasan komunal ke zon hiburan dan juga kawasan belajar.

Ini mungkin menjadi pemecah masalah bagi individu yang mencari lebih banyak ruang kediaman tradisional dan menginginkan privasi mereka sendiri. Dengan rumah sewaan kuno yang bagus, anda masih dapat merasakan "hak milik" kepada ruang anda, kerana ada lebih sedikit orang di bawah bumbung yang sama untuk "bersaing" untuk mendapat tempat. Selain itu, sebilangan rakan serumah lebih suka menjaga diri sendiri dan jarang bersosial antara satu sama lain kecuali jika perlu, menjadikan semua perkara lebih dapat ditanggung.

Ruang bersama adalah kebalikan dari itu. Anda akan mendapati diri anda sentiasa bersosial dengan orang-orang dengan satu cara atau yang lain, dan mungkin ada kalanya anda merasa seolah-olah tempat peribadi anda "terancam" oleh kehadiran orang asing.

Lebih-lebih lagi, penghuni di tempat tinggal bersama harus menggunakan kemudahan bersama tertentu dengan yang lain, mengambil bilik mandi misalnya, yang mungkin akan menyebabkan beberapa orang tidak bekerja.

Sayangnya, satu-satunya privasi yang anda miliki ketika berkongsi tempat tinggal bersama adalah di dalam bilik anda, dan kadang-kadang memerlukan sedikit kemahiran untuk dapat hidup dengan sekumpulan orang asing yang lengkap, bagaimanapun keluarga mereka .

Short-term solution 

Sudah tentu ada orang yang tinggal di tempat tinggal bersama untuk jangka masa panjang, walaupun mereka kebanyakannya bujang. Namun, bagi kebanyakan bahagian, kebanyakan yang tinggal di dalamnya cenderung berpindah dari tempat itu setelah jangka masa tertentu, sama ada untuk berpindah ke tempat lain atau atas sebab peribadi seperti memulakan keluarga atau mendapatkan tempat sendiri.

Tujuan ruang bersama adalah untuk memenuhi profesional yang lebih suka tinggal di mana sahaja, ini termasuk pekerja jarak jauh atau nomad digital dan dengan meluaskannya, komuniti antarabangsa / ekspatriat.

Ringkasnya, akan tiba masanya orang yang anda kenali dalam lingkungan sosial terdekat anda akan meninggalkan sarang, dan anda akan dipaksa untuk berteman dengan individu baru dan menjalin hubungan baru. Selain itu, tempat tinggal bersama bukanlah tempat yang ideal untuk memulakan keluarga, memandangkan kurangnya privasi.

Walaupun begitu, jika anda dapat melewati keseronokan untuk menyaksikan orang-orang datang dan pergi dan membina hubungan baru berulang-ulang, dan anda sangat yakin untuk memberikan diri anda ke ruang hidup bersama, ini tidak akan menjadi halangan.

Rules

Ya, kami menyebutkan bahawa tempat tinggal bersama mempunyai peraturan yang lebih lancar dan lembut. Itu masih berlaku, walaupun ada beberapa peraturan tambahan yang harus anda patuhi sepanjang penginapan anda.

Sebagai permulaan, kemudahan bersama anda hanya boleh dibuat berdasarkan tempahan sahaja. Maksudnya jika anda ingin mengakses kemudahan tertentu, katakanlah zon hiburan atau bilik mesyuarat, anda mungkin perlu menempah kemudahan ini terlebih dahulu untuk memastikan anda mendapatkannya. Ini dilakukan dengan tujuan untuk menjaga keadilan di kalangan penghuninya.

Selanjutnya, mereka yang tinggal di tempat tinggal bersama diharapkan dapat mengambil berat terhadap anggota lain yang tinggal di bawah bumbung yang sama. Perkara-perkara sederhana seperti menjaga kebisingan selepas 11:00 untuk memastikan peti sejuk atau peralatan dapur biasa tetap halal bagi saudara-saudara Muslim anda mungkin merasa terhad bagi sebahagian daripada kita.

Beberapa peraturan ini mungkin merupakan pengetahuan umum namun tidak diucapkan, ada yang dinyatakan dan dinyatakan dalam peraturan. Garisnya semakin kabur ketika anda tinggal dengan komuniti antarabangsa, yang kadang-kadang dapat menimbulkan konflik budaya.

Secara keseluruhan

Konsep Hidup Bersama: Gaya hidup baru yang baru 9

Perkara penting yang perlu diperhatikan mengenai kebaikan dan keburukan hidup di tempat tinggal bersama adalah menyedari bahawa mereka bukan peraturan yang sukar dan cepat. Dan faedahnya lebih psikologi daripada objektif.

Pada penghujung hari, penting bagi kita untuk ingat bahawa memerlukan sedikit kemahiran untuk tinggal di bawah bumbung yang sama dengan orang yang tidak dikenali, lebih-lebih lagi untuk tempat tinggal bersama.

Ruang bersama adalah mengenai pengalaman manusia dan lebih kurang mengenai kemudahan atau kemudahan. Sekiranya minat anda terletak pada pembentukan hubungan yang bermakna dan mencari rasa kekitaan dalam sekumpulan orang asing, tempat tinggal bersama dapat dengan mudah menjadi tempat penginapan yang menarik, dan mungkin tempat yang patut dikompromi.

Tempat tinggal bersama di Malaysia

Ruang hidup bersama masih merupakan konsep yang agak hijau dan bayi di Malaysia yang hanya menarik minat profesional muda dan milenium pada masa ini. Namun, sejumlah perniagaan telah merasakan tren yang sedang meningkat dan memanfaatkan model perniagaannya untuk memasarkannya pada tingkat yang akan menarik minat orang banyak.  

Ruang hidup bersama yang paling terkenal di Malaysia adalah Damai Residence yang disebutkan di atas, walaupun terdapat beberapa nama lain di luar sana yang boleh anda pertimbangkan untuk dicari.

Ringkasan

Tempat tinggal bersama adalah kebaikan bagi orang yang mencari rangkaian dan mencari gaya hidup alternatif berbanding dengan model sewa tradisional anda. Memandangkan masa dan kesabaran yang cukup untuk membiarkan konsep berkembang, mungkin ia akan mendapat tempat tersendiri dalam pasaran harta tanah Malaysia.

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!