Merdeka 118: Perbincangan mengenai Pasar Harta Sekitar

tiada jawapan
Merdeka 118

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Segala-galanya di Airbnb Malaysia

Merdeka 118: Latar belakang

Merdeka 118 adalah sebuah bangunan pencakar langit setinggi 644 meter yang sedang dalam pembinaan di Kuala Lumpur, Malaysia. Pencakar langit ini dibangunkan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB), salah satu syarikat pengurusan dana terbesar di Malaysia, dengan harga RM5B (USD 1.22B). Dijadwalkan siap pada tahun 2022 berikutan kelewatan akibat pandemi Covid-19, Merdeka 118 adalah bangunan tertinggi yang kini dalam pembinaan di seluruh planet ini.

Setelah selesai, pencakar langit akan menjadi yang 2nd- Bangunan tertinggi di dunia di belakang Burj Khalifa di Dubai, bangunan tertinggi di Asia Tenggara, melebihi Landmark 81 Bandaraya Ho Chi Minh, dan bangunan tertinggi di Malaysia, melebihi Menara Berkembar Petronas yang ikonik.

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 1
Kesan artis mengenai Merdeka 118 yang telah siap pada siang dan malam

 

Merdeka 118: Komposisi

Seperti namanya, Merdeka 118 mempunyai 118 tingkat, bangunan pertama di Asia Tenggara dengan jumlah lantai melebihi 100 tingkat. Kawasan bersih yang dapat disewa dari bangunan pencakar langit adalah 400,000 sq m (4,300,000 sq ft). Dari 118 tingkat, 100 tingkat adalah ruang sewa, dengan 80 tingkat berfungsi sebagai ruang pejabat. 60 lantai ruang pejabat tersebut akan dihuni oleh pemaju bangunan, PNB, dan anak syarikatnya.

Podium Merdeka 118 akan menjadi rumah bagi Warisan Merdeka Mall yang akan datang. Hyatt Group, yang terkenal dengan rangkaian hotel mewahnya, akan menempati 17 tingkat teratas dari baki tingkat atas. Rangkaian hotel akan memperkenalkan jenama hotel mewah tingkat atas mereka, Park Hyatt, yang menawarkan 12 tingkat hotel dan lima tingkat kediaman hotel, dengan jumlah keseluruhan 232 unit.

Selain daripada itu, 113ika Lantai Merdeka 118 akan menampilkan salah satu restoran tertinggi di dunia. 114ika hingga 117ika lantai akan menjadi rumah dek pemerhatian ke-5 tertinggi di dunia pada jarak 489.58m. Tingkat atas akan dijadikan ruang VIP. Merdeka 118 akan menampilkan atrium 36-lantai dengan sistem penyejukan daerah, kipas menara ekzos dan pendingin penggunaan dua kali, dan strategi HVAC yang unik untuk memudahkan kawalan suhu dan kelembapan di atrium, serta seluruh bangunan.

 

Merdeka 118: Lokasi

Merdeka 118: Perbincangan mengenai Pasar Harta Tanah Sekitar 2

Merdeka 118 sedang dibina di Bukit Petaling, bukit berkepadatan rendah di tenggara Kuala Lumpur. Bukit Petaling kaya dengan sejarah kerana Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kemerdekaan Tanah Melayu di Stadium Merdeka pada tahun 1957. Bukit Petaling juga merupakan rumah kepada struktur bersejarah lain di Malaysia seperti Stadium Negara, Stadium Chin Woo, Institusi Victoria, Sekolah Boys Methodist dan Plaza Rakyat pembangunan.

 

Merdeka 118: Kesalinghubungan

Merdeka 118 terletak di antara Jalan Maharajalela dan Jalan Hang Jebat, mudah dicapai ke jalan-jalan utama di Kuala Lumpur seperti Jalan Syed Putra, Jalan Hang Tuah, Jalan Pudu, Jalan Tun Tan Cheng Lock, Jalan Loke Yew dan Jalan Tun Razak.

Sudah tentu, 21st abad lebih tertumpu pada pengangkutan awam ke atas kenderaan. Lapan stesen kereta api berlainan yang dilalui oleh tujuh laluan berasingan boleh digunakan untuk sampai ke Merdeka 118. Stesen dan landasan tersebut adalah seperti berikut: -

 • Stesen MRT Merdeka (stesen khas untuk Merdeka 118), dilayan oleh Laluan Kajang
 • Stesen LRT Hang Tuah, dilayan oleh Ampang dan Sri Petaling Lines
 • Stesen Monorel Hang Tuah, dilayan oleh KL Monorail Line
 • Stesen Monorel Maharajalela, dilayan oleh KL Monorail Line
 • Stesen LRT Plaza Rakyat, dilayan oleh Ampang dan Sri Petaling Lines
 • Stesen MRT Pasar Seni, dilayan oleh Kajang Line
 • Stesen LRT Pasar Seni, dilayan oleh Laluan Kelana Jaya
 • Stesen KTM Kuala Lumpur, dilayan oleh Seremban dan Port Klang Lines

 

Merdeka 118: Reka Bentuk & Pembinaan

Pembangunan skala besar memerlukan pemain besar, dan Merdeka 118 tidak berbeza. Reka bentuk bangunan berpunca dari usaha bersama oleh RSP Architects Sdn. Bhd dan Fender Katsalidis Architects yang berpusat di Melbourne. Reka bentuk itu mendapat inspirasi dari tangan kanan Tunku Abdul Rahman yang terangkat ketika dia melaungkan 'Merdeka' tujuh kali pada 31st Ogos 1957. Inspirasi ini membawa ke puncak puncak 160m yang akan menjadikan ketinggian Merdeka 118 hingga 644m. Corak songket mengilhami bahagian depan bangunan. Lebih dari 8km LED akan dipasang di setiap sudut bangunan, menerangi bangunan sepanjang malam.

Merdeka 118: Perbincangan mengenai Pasar Harta Tanah Sekitar 3
Tangan terangkat Tunku Abdul Rahman mengilhami reka bentuk Merdeka 118

Pembinaan pencakar langit bermula pada tahun 2014 dengan kerja-kerja cerucuk yang dilakukan oleh Pintaras Geotechnic Sdn. Bhd. 137 cerucuk konkrit berukuran 60m dan dengan diameter 2.2m masing-masing tertanam ke dalam tanah untuk menyokong struktur dan menjaga integriti bangunan di sekitarnya. Setelah menyelesaikan kerja penimbunan, pembinaan di atas tanah bermula pada tahun 2016, dan kontrak tersebut diberikan kepada kerjasama Samsung C&T Corporation-UEM Group. Samsung C&T Corporation mempunyai profil terkenal dengan syarikat yang terlibat dalam pembinaan Menara 2 Menara Berkembar Petronas, Burj Khalifa di Dubai, Riyadh Metro di Riyadh, Jambatan Mersey Gateway di England.

Sehingga Februari 2021, pembinaan telah mencapai 116ika lantai, dan kerja-kerja fasad luaran ada di 96ika lantai. Turner International LLC yang berpusat di New York City memainkan peranan sebagai perunding pengurusan projek untuk keseluruhan pembangunan.

 

Merdeka 118: Kontroversi

Seperti projek mega, Merdeka 118 mempunyai kontroversi yang adil.

Asas berfungsi

Sebuah laporan oleh Malaysiakini pada 13 September tahun ini menyatakan bahawa asas dan kerja penumpukan perlu diperbaiki. Syukurlah, masalah ini telah diperbaiki, dan kerja-kerja pembinaan disambung semula seperti biasa.

 

Tanda harga

Banyak yang mengkritik belanjawan RM5B yang diperlukan untuk menyelesaikan Merdeka 118. Sejumlah besar dana dapat disalurkan ke cara lain, terutama meningkatkan sistem penjagaan kesihatan dan pendidikan negara. Perdana Menteri ketika itu, Dato 'Sri Najib Tun Razak menjawab kritikan tersebut dan mendakwa bahawa projek itu akan menghasilkan lebih banyak faedah melalui peluang ekonomi.

 

Keperluan untuk bangunan tinggi seperti itu

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 4

NST Dalam Talian, pada 8ika Mac 2021, menerbitkan sebuah artikel yang menyentuh persoalan perlunya pencakar langit berskala besar. Laporan tersebut merujuk kepada video YouTube 'Why Shanghai Tower Failed' oleh B1M, saluran YouTube yang memfokuskan pada pembinaan dan bangunan. Video tersebut menyebutkan bahawa Shanghai Tower, the 2nd bangunan tertinggi di dunia seluas 632m, kosong dan sedang berusaha menarik penyewa untuk mengisi ruang lantai seluas 380,000 m2 (4,090,300 kaki persegi).

Memandangkan Merdeka 118 memiliki lebih banyak ruang lantai daripada Menara Shanghai, persoalannya akan muncul jika keadaan seperti itu menimpa Merdeka 118. B1M sekali lagi menjawab soalan ini dengan menyatakan bahawa pemaju Merdeka 118 akan menempati 60% ruang lantai yang ada di bangunan, ruang yang tinggal dihuni oleh hotel dan pusat membeli-belah. Walaupun Menara Shanghai didominasi gedung pencakar langit, Merdeka 118 adalah pencakar langit penggunaan campuran.

 

Bangunan tertinggi ke-2 di dunia?

Seperti disebutkan di atas, Merdeka 118 akan menjadi 2nd bangunan tertinggi di planet ini setelah siap, tetapi B1M dan artikel lain menunjukkan bahawa prestasi ini hanya dapat dilakukan berkat puncak setinggi 160 meter. Ketinggian bumbung sebenar bangunan adalah 516m, yang menjadikan Merdeka 118 menjadi 8ika bangunan tertinggi di dunia.

Spire menambah 128m ketinggian keseluruhan (32m spire akan berlabuh ke dalam bangunan itu sendiri). Menara Shanghai dan Kota Shanghai dengan berani menyatakan bahawa Menara Shanghai adalah bangunan tertinggi di dunia kerana bangunan lain menggunakan menara untuk meningkatkan ketinggian mereka dan Menara Shanghai mempunyai bumbung yang jauh lebih tinggi daripada bangunan lain di planet ini.

Penggunaan menara telah menjadi kontroversi sejak selesai Menara Berkembar Petronas. Ketinggian seni bina sebenar Menara Berkembar Petronas hanya 378.6, dan puncak menara 73.4m ke ketinggian keseluruhan, mengambil gelaran bangunan tertinggi dari Chicago's Sears Towers (sekarang Menara Willis), setinggi 442m.

Majlis Bangunan Tinggi dan Habitat Bandar (CTBUH) kemudian memutuskan bahawa mana-mana komponen yang menjadi sebahagian daripada bangunan semasa pembinaan dapat dipertimbangkan ketika mengukur jumlah ketinggian bangunan. CTBUH juga menjelaskan apa-apa penambahan yang dibuat pada bangunan pasca-pembinaan, seperti antena, tidak akan dimasukkan ke dalam ketinggian penuh bangunan, menggagalkan Willis Tower dan bekas 1WTC di New York City dalam usaha menggunakan antena untuk meningkatkan ketinggian keseluruhannya.

 

Merdeka 118: Kesan pada Sifat Sekitar

Sebarang bangunan ikonik sememangnya akan memberi kesan besar kepada harta tanah sekitarnya, terutamanya harta tanah kediaman.

Lihat sebagai gimik penjualan

Kedekatan dengan nama berprestij seperti itu akan digunakan sebagai gimik penjualan, terutama pandangan yang mampu dimiliki oleh harta benda di sekitarnya. Contoh utama ini dapat dilihat pada harta tanah di sekitar Menara Berkembar Petronas. Yang paling jelas dari harta tanah tersebut ialah Four Seasons Private Residence, tepat di sebelah Menara Berkembar Petronas. Tempat penginapan ini menggunakan Menara Berkembar Petronas untuk memanfaatkan dan mempromosikan dirinya sebagai 'alamat baru eksklusif di bandar ini.'

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 5
Kediaman Peribadi Four Seasons

Perkembangan lain yang serupa seperti SO / Sofitel Residences di Oxley Towers KLCC yang akan datang, Fairmont KL dan Tropicana The Residence juga menggunakan lokasi mereka sebagai gimik penjualan. Beberapa harta tanah menggunakan gambar bangunan mereka dan Menara Berkembar Petronas dalam bingkai yang sama atau petikan yang mementingkan lokasi mereka.

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 6
Oxley Towers KLCC menggunakan sebut harga untuk menarik pembeli

Merdeka 118: Perbincangan mengenai Pasar Harta Tanah Sekitar 7
Tropicana The Residence dan Menara Berkembar Petronas dalam kerangka yang sama

Kesamaan dapat dijangkakan dengan harta tanah kediaman di sekitar Merdeka 118. Dua harta tanah kediaman yang berdekatan menggunakan jaraknya dengan Merdeka 118 sebagai gimik penjualan, Sunway Belfield dan Opus KL. Sunway Belfield, di laman webnya, menyebutkan bahawa penghuninya akan dapat melihat pemandangan bangunan tertinggi di Kuala Lumpur yang akan datang.

Merdeka 118: Perbincangan Mengenai Pasar Harta Tanah 8
Sunway Belfield

Kes ini juga sama dengan Opus KL, dengan perkembangan yang menyatakan bahawa ia 'terletak di sebelah 2nd bangunan tertinggi di dunia. '

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 9
Opus KL

Walaupun sangat sesuai untuk pemaju agar harta tanah mereka terletak di sebelah pencakar langit, pemandangan yang ditawarkan oleh pembangunan kediaman adalah yang paling tidak memprihatinkan pembeli rumah, yang dapat memberikan harta yang tepat dengan harga yang lebih rendah sekiranya dibangunkan di kawasan lain. Walaupun harta tanah yang disebutkan di atas berhampiran Menara Berkembar Petronas adalah kediaman mewah, mewah yang memenuhi keperluan golongan kaya raya, Sunway Belfield dan Opus KL melayani masyarakat umum berdasarkan denah lantai mereka. Pembangun yang menggunakan pandangan sebagai gimik penjualan untuk meningkatkan harga permintaan perkembangan mereka mungkin menyekat jumlah penonton yang dijangka, yang mungkin menjauhkan diri dan mempertimbangkan beberapa harta lain kerana titik harga yang lebih tinggi. 

 

Kenaikan titik harga

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 10

Mengenai titik harga, adalah pasti bahawa harga harta tanah akan melihat pertumbuhan apabila bangunan pencakar langit dibina berdekatan. Ambil Four Seasons Private Residences sebagai contoh. Walaupun harga pelancaran awal tidak didedahkan kepada umum, harga sub-penjualan dapat dianggap terlalu tinggi. Pangsapuri 1 bilik tidur di Four Seasons Private Residences rata-rata RM3,000,000, dan penthouse dupleks berukuran 12,000 kaki persegi di kawasan binaan dijual dengan harga RM44,000,000.

Begitu juga, harga Sunway Belfield dan Opus KL boleh dikatakan mencerminkan kenaikan harga sehingga tahap tertentu. Opus KL mempunyai harga bermula RM1.24 juta ketika dilancarkan pada tahun 2017, ketika Merdeka 118 berada di peringkat awal pembinaan. Seseorang boleh tertanya-tanya berapa harga pelancaran harta tanah serupa pada hari ini atau masa depan. Sunway Belfield mempunyai harga permulaan yang lebih sederhana iaitu RM652,000 tetapi naik lebih tinggi daripada RM1.8M.

 

Tempat letak kenderaan kekayaan

Merdeka 118: Perbincangan mengenai Pasar Harta Sekitar 11

Mana-mana projek kediaman akan disasarkan oleh kumpulan berpendapatan tinggi di negara ini, membeli harta tanah kediaman sebagai pelaburan atau memarkir kekayaan mereka. Baru-baru ini, terdapat peningkatan ketara dalam jumlah warga asing memilih untuk membeli harta tanah di negara lain untuk tujuan yang disebutkan di atas. 

Analogi boleh diambil dari pembangunan Forest City di Johor. Sejak awal projek, pengkritik telah melabel Forest City sebagai kaedah bagi warga negara China untuk memarkir kekayaan mereka di Malaysia, sejak Forest City menjadi sasaran warga China. Nasib yang sama akan menimpa harta tanah kediaman, terutama yang mempunyai tanda harga yang terlalu tinggi. Sebarang pembangunan kediaman di sekitar bangunan pencakar langit supertall akan menaikkan harga di luar kawalan. Ini akan mengakibatkan jumlah orang asing yang lebih tinggi membeli harta tanah kediaman ini untuk pelaburan atau melindungi kekayaan mereka di luar negara.

 

Kesan lain

Walaupun titik harga dan gimik penjualan 'lihat' adalah kesan yang paling jelas dari perspektif kewangan dan harta tanah, namun terdapat kesan lain yang disebabkan oleh pencakar langit. Kesan lain, seperti di Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB, termasuk: -

 • Pantulan haba
 • Kepekatan haba
 • Bayangan besar di sekitar bangunan
 • Sekatan untuk pencahayaan semula jadi
 • Sekatan ke udara segar
 • Perubahan aliran angin
 • Kesesakan lalu lintas
 • Pencemaran cahaya

 

Merdeka 118: Yang Terakhir dari Jenisnya?

Walaupun bangunan tinggi akan terus dibina di seluruh dunia, saluran YouTube B1M, dalam videonya baru-baru ini, menyatakan bahawa Merdeka 118 mungkin merupakan pencakar langit megatall terakhir yang pernah dibina. Pencakar langit 'megatall' adalah bangunan yang tingginya melebihi 600m (1,969 kaki). Hingga April 2021, hanya tiga gedung pencakar langit megatall yang pernah dibangun, Burj Khalifa Dubai (828m), Menara Shanghai Shanghai (632m) dan Menara Jam Abraj Al-Bait Mekah (601m). Setelah selesai, Merdeka 118 akan bergabung dengan kelab elit bangunan megatall ini. B1M juga menyatakan bahawa mungkin memerlukan masa bertahun-tahun untuk 5ika ahli untuk menyertai kelab sukar difahami ini kerana pelbagai sebab.

 

Ketidakpastian Menara Jeddah

Merdeka 118: Perbincangan di sekitar Pasar Harta Tanah 12

Menara Jeddah di Jeddah, Arab Saudi, merupakan bangunan pertama yang tingginya melebihi 1.000 m. Pembinaan dimulakan pada tahun 2013, tetapi kerana masalah pembersihan dan buruh Arab Saudi 2017-2019, pembinaan telah dihentikan dan tidak disambung semula. Diperkirakan bahwa karya tidak akan pernah dapat dilanjutkan, diturunkan ke ketinggian yang dapat dimengerti, atau ditinggalkan sama sekali. Sehingga 2017, bangunan pencakar langit yang belum selesai berada di ketinggian 252m.

 

Larangan China untuk pencakar langit

Kejatuhan ekonomi China menyaksikan pertumbuhan pencakar langit di wilayahnya yang belum pernah terjadi sebelumnya. B1M menekankan bahawa China telah membina lebih banyak bangunan pencakar langit dalam 30 tahun terakhir daripada yang dilakukan oleh Amerika Syarikat secara keseluruhan dari 20ika abad. Pada April 2020, Kementerian Perumahan dan Pembangunan Luar Bandar China mengeluarkan notis yang secara efektif melarang pembinaan bangunan baru melebihi 500m.

 

Kejadian yang tidak dapat diramalkan

Pencakar langit memerlukan masa bertahun-tahun untuk merancang, merancang dan membina. Merdeka 118 sendiri memerlukan empat tahun merancang dan merancang dan enam tahun lagi untuk dibina. Walaupun biasa untuk bangunan berskala besar ini membutuhkan waktu hingga satu dekade untuk diselesaikan, kejadian yang tidak dapat diramalkan dapat terjadi dalam jangka waktu tersebut.

Sebilangan besar bangunan pencakar langit biasanya dibayangkan ketika ekonomi negara maju dan membina bangunan tinggi dapat dilaksanakan secara kewangan. Cabaran terbesar yang dihadapi oleh pencakar langit adalah kemelesetan kewangan, yang sering menyebabkan bangunan pencakar langit dikecilkan menjadi ukuran yang dapat dikendalikan atau dibatalkan sama sekali, seperti Chicago Spire 610m. Berikutan wabak Covid-19, dunia mengalami kemerosotan ekonomi mini. Oleh itu jelas bahawa kekacauan ekonomi berpunca dari pertimbangan yang tidak berkaitan dengan kewangan, yang dapat menentukan nasib bangunan tinggi mana pun.

 

Ringkasan

Walaupun Merdeka 118 akan menandakan kehadirannya di seluruh dunia, kesannya terhadap infrastruktur di sekitarnya hanya akan terwujud setelah bangunan selesai dan dibuka untuk umum. Selama waktu yang belum pernah terjadi sebelumnya di tengah pandemi, kesan apa yang ditimbulkan oleh pencakar langit megatall tidak dapat dibayangkan. 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!