Skim Sewa Untuk Dimiliki

tiada jawapan
RentToOwnScheme-07

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Menyewa vs Membeli

 

Skim Sewa-Untuk-Milik: Apa itu?

sewa untuk memiliki pasangan skim dan rumah

Skim Rent-to-Own adalah skema yang diperkenalkan di Malaysia untuk memiliki harta tanah dengan menyewa harta tanah terpilih untuk jangka waktu yang ditetapkan sebelum membelinya. Untuk kata-kata sehari-hari, ia serupa dengan sampel percuma tetapi dengan harga, dengan harga seperti itu berpatutan.

 

Skim Sewa-Sendiri: Bagaimana Ia Berfungsi?

Skim Sewa-Untuk-Milik mungkin terdengar rumit tetapi prosesnya membuatnya mudah bagi pengguna biasa. Skim ini melibatkan beberapa proses utama yang mesti dilalui oleh pemohon: -

 1. Pemohon memilih harta tanah yang menawarkan Skim Sewa-Untuk-Milik
 2. Pemohon menandatangani dokumen pajakan dengan pemaju / pihak yang memberikan skim seperti bank yang menyatakan tempoh pajakan
 3. Pemohon perlu membayar deposit jaminan yang akan dikembalikan, biasanya sekitar 5% dari harga harta tanah
 4. Pemohon berpindah ke harta tanah terpilih setelah semua formaliti dan kesahan dipenuhi
 5. Pemohon membayar sewa melalui tempoh pajakan mengikut perjanjian pajakan
 6. Setelah tempoh pajakan matang, pemohon mempunyai dua pilihan: -
  • Jalankan haknya untuk membeli harta yang disewa pada kadar terkunci semasa pajakan ditandatangani (harga ketika pajakan ditandatangani); atau
  • Ketepikan haknya untuk membeli harta yang disewa dan tidak membeli harta itu

Skim ini dapat disamakan dengan perjanjian sewa beli untuk kenderaan bermotor. Perjanjian sewa beli adalah jaminan dengan pilihan untuk membeli. Apabila perjanjian sewa beli ditandatangani, pembeli akan menerima kereta dari peniaga, tetapi pemilik kenderaan yang sebenarnya adalah bank atau institusi kewangan yang membiayai pembelian.

Setelah pembeli melunaskan jumlah pinjamannya ke bank, pembeli dapat 'membeli' kenderaan tersebut dan hak milik dipindahkan kepada pembeli. Skim Rent-to-Own serupa dengan ini, tetapi pemilikan tidak dipindahkan kepada pembeli dan tetap bersama pemaju atau pihak yang melaksanakan skim tersebut.

 

Skim Sewa-Untuk-Milik: Siapa yang Boleh Menggunakannya?

pelbagai jenis rumah

Walaupun setiap Skim Rent-to-Own mempunyai kriteria dan syarat tersendiri, beberapa syarat penting dapat dilihat. Ia merangkumi: -

 1. Pemohon mestilah warganegara Malaysia
 2. Pemohon mesti mempunyai jumlah penjamin yang betul, biasanya dari ahli keluarga
 3. Pemohon mesti mempunyai gabungan pendapatan isi rumah melebihi had yang ditetapkan (biasanya RM5,000 ke atas)

Warga asing tidak dibenarkan mendaftar dalam skim ini, sementara keadaannya tidak diketahui bagi penduduk tetap.

 

Skim Sewa-Untuk-Milik: Kelebihannya

Skim Sewa Untuk Milik 1

Setiap skim yang berkaitan dengan industri harta tanah mempunyai faedah dan faedahnya, dan Skim Sewa Untuk Milik tidak berbeza. Beberapa kelebihan skim ini adalah: -

 1. Perumahan yang lebih berpatutan

Salah satu sebab utama skim ini diperkenalkan adalah untuk membantu keluarga berpendapatan rendah untuk mendapatkan rumah. Skim Rent-to-Own membolehkan keluarga ini membeli rumah walaupun mereka tidak dapat memenuhi wang pendahuluan 10% atau tidak layak mendapat pinjaman bank kerana pendapatan tidak mencukupi.

 1. Tiada wang pendahuluan

Tanyakan kepada mana-mana pemilik rumah apa rintangan terbesar mereka adalah membeli rumah, dan jawapan mereka kemungkinan besar tidak memenuhi wang pendahuluan 10%. Dengan Skim Sewa-Untuk-Milik, pembeli rumah pada dasarnya dapat memintas syarat pembayaran pendahuluan 10%, yang selalunya merupakan jumlah yang besar memandangkan harga harta tanah di Malaysia hari ini.

 1. Masa untuk mendapatkan pinjaman bank

Pada mulanya, sebuah isi rumah mungkin tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk layak mendapat pinjaman bank. Dengan menggunakan Skim Sewa Untuk Milik, isi rumah ini akan memiliki rumah sendiri untuk tempoh pajakan yang dipersetujui. Sangat mungkin pendapatan keluarga meningkat dan menjadikan mereka layak mendapat pinjaman bank dalam tempoh tersebut.

 1. Cuba sebelum anda membeli

Skim Rent-to-Own menawarkan peluang kepada pemohon untuk 'mencuba' rumah baru mereka. Tempoh sewa dapat digunakan untuk memeriksa kawasan sekitar, menyesuaikan diri dengan hubungan, dan mengetahui kemungkinan masalah dengan rumah mereka sendiri. Sekiranya pemohon tidak berpuas hati dengan rumah mereka, mereka selalu boleh memilih untuk tidak menggunakan hak mereka untuk membeli harta tanah dan mencari alternatif.

 1. Harga terkunci

Manfaat utama Skim Sewa Untuk Milik ialah pemohon dapat mengunci harga yang diharapkan ketika membeli kediaman mereka setelah pajakan tamat. Sebagai contoh, jika pemohon mengunci harta tanah dengan harga RM700,000 pada tahun 2021, dia masih dapat membeli unit tersebut pada harga RM700,000 setelah perjanjian pajakan tamat. Semakin lama tempoh pajakan, semakin baik pemohon dapat menyimpan lebih banyak.

 1. Deposit yang boleh dikembalikan

Sebilangan besar Skim Sewa-Untuk-Milik memerlukan deposit keselamatan sekitar 5% dari nilai harta tanah. Deposit ini akan dikembalikan tanpa mengira keputusan pemohon setelah tamatnya perjanjian sewa. Wang deposit kemudiannya boleh digunakan untuk tujuan lain yang berharga.

 

Skim Sewa Untuk Dimiliki: Kekurangannya

 1. Pemohon tidak memiliki harta tanah

Walaupun Skim Sewa Untuk Milik menawarkan cara yang lebih mudah untuk memiliki harta tanah, pemohon tidak memiliki harta itu sepanjang tempoh pajakan, dan penantian menjadi lebih lama jika pemohon memutuskan untuk membeli harta itu pada akhir pajakan. Contohnya, jika pemohon mempunyai tempoh pajakan selama 5 tahun dan memilih untuk membeli harta tanah, dia terikat dengan tempoh pembayaran pinjaman.

Ini akan menyebabkan pemohon menunggu waktu yang lebih lama untuk mendapatkan hak milik rumahnya, sementara seseorang yang memilih pinjaman bank tradisional hanya akan terikat dengan tempoh pembayaran pinjaman. Satu-satunya saguhati adalah Skim Sewa Untuk Milik tidak memerlukan wang pendahuluan.

 1. Kegagalan membayar sewa adalah berbahaya

Kegagalan membayar sewa boleh mengakibatkan pengusiran dari harta tanah, menyebabkan pemohon kehilangan tempat tinggal.

 1. Turun pada harga harta tanah

Skim Rent-to-Own adalah pilihan yang sesuai selagi harga harta tanah meningkat. Tetapi apabila harga turun, pemohon akan terikat dengan perjanjian sewa walaupun mereka mampu membeli rumah secara tradisional.

 1. Terikat dengan pajakan

Setelah pemohon menandatangani perjanjian pajakan, dia akan terikat dengan kontrak untuk keseluruhan tempoh pajakan. Keadaan menjadi lebih teruk sekiranya tempoh pajakan ditandatangani untuk jangka masa yang panjang, seperti 3 atau 5 tahun. Ini boleh menyebabkan pemohon tidak dapat membubarkan pajakan walaupun memperoleh kemampuan kewangan untuk membeli rumah melalui pinjaman bank.

 1. Perbelanjaan lebih tinggi berbanding pembelian tradisional

Perlu diingat bahawa pemohon harus melalui keseluruhan tempoh pajakan dan kemudian tempoh pinjaman bank. Ini boleh menyebabkan pemohon Skim Sewa-Untuk-Milik meminta lebih banyak wang daripada pembeli tradisional. Anggaplah bahawa perjanjian sewa untuk Skim Sewa-untuk-Milik adalah 5 tahun pada harga RM2,000 sebulan, dan pemohon kemudian membeli unit bernilai RM 700,000 melalui pinjaman bank dengan kadar faedah 3.5% selama 30 tahun. Pemohon perlu membayar pembayaran pinjaman sebanyak RM1,131,593, termasuk faedah, dan tambahan RM120,000 di bawah skim tersebut, untuk jumlah perbelanjaan sebanyak RM1,251,593. Perhatikan bahawa jumlah ini dapat meningkat kerana kadar faedah bank.

Pembeli tradisional hanya akan membayar RM1,131,593 dan menjimatkan RM120,000, yang boleh digunakan untuk membiayai harta benda atau kenderaan lain. Tambahan pula, pembeli konvensional akan memperoleh hak milik rumahnya dalam 30 tahun. Pemohon di bawah Skim Sewa Untuk Memiliki dalam senario yang tepat memerlukan 35 tahun untuk memperoleh hak milik.

 

Skim Sewa-Untuk-Milik: Institusi yang Menawarkan skim

Walaupun terdapat banyak institusi dan organisasi yang menyediakan Skim Sewa-Untuk-Milik atau serupa, orang-orang yang berminat harus memperhatikan tiga Skim Sewa-Untuk-Milik yang paling dicari dan terkenal di Malaysia; Maybank HouzeKEY, PR1MA, dan Smart Sewa oleh Rumah Selangorku.

 1. Maybank HouzeKEY

Skim Sewa Untuk Dimiliki 2

Maybank adalah salah satu daripada beberapa bank di Malaysia yang menawarkan Skim Sewa Untuk Milik melalui sayap Islam Maybank. Semasa PR1MA dan Smart Sewa hanya boleh digunakan untuk harta tanah sehingga RM500,000 atau kurang, Maybank HouzeKEY menawarkan skim ini untuk hartanah sehingga RM1M. Manfaat lain dari HouzeKEY ialah Maybank bekerjasama dengan pemaju hartanah, memberikan lebih banyak pilihan harta tanah kepada calon pemohon.

Perincian skim: -

 • Pembiayaan 100%
 • Bayaran pendahuluan 0%
 • Pembayaran 0% semasa harta tanah sedang dalam pembinaan
 • Deposit jaminan 3 bulan, yang kurang daripada 1% dari harga harta tanah dan akan dikembalikan
 •  Harga terkunci dengan pembayaran balik bulanan yang rendah
 • Pembiayaan sehingga RM1M
 • Terdapat untuk hartanah di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor

Kriteria

 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia
 • Pemohon mesti berumur antara 18 hingga 70 tahun
 • Pemohon tidak boleh mempunyai lebih daripada 1 pembiayaan rumah dari jenis apa pun
 • Pemohon boleh merangkumi sehingga 3 penjamin
 • Pemohon tidak boleh membuat permohonan bersama

Kelebihan

 • Pembiayaan sehingga RM1M
 • Pilihan harta tanah yang lebih luas
 • Bekerjasama dengan pemaju harta tanah
 • Boleh digunakan untuk projek yang siap dan akan datang
 • Terdapat untuk hartanah di Lembah Klang, Johor dan Pulau Pinang
 • Tiada sekatan pendapatan isi rumah
 • Diskaun Bumiputra
 • Pengeluaran KWSP boleh digunakan untuk menampung pembayaran bulanan
 • Pengecualian duti setem pada Memorandum of Transfer (MOT) dan perjanjian pembiayaan
 • Potongan harga 10% untuk pembelian pasaran harta tanah utama
 • Pemohon boleh melantik calon yang boleh meneruskan skim sekiranya pemohon meninggal dunia
 • Pembayaran bermula dari tarikh pindah masuk atau 14 hari kalendar selepas tarikh pindahan dikeluarkan oleh Bank untuk mengambil kunci

Keburukan

 • Pembayaran yang tidak dijawab akan dianggap sebagai lalai dengan kesan undang-undang
 • Pemohon bertanggungjawab untuk semua perbelanjaan, caj dan utiliti
 1. PR1MA (Perumahan Rakyat 1Malaysia)

Logo PR1MA

PR1MA adalah inisiatif oleh kerajaan Malaysia yang memberikan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan B40. PR1MA melancarkan Skim Rent-to-Own mereka sendiri kerana pemohon tidak layak mendapat pinjaman bank perumahan tradisional. Skim ini akan bermula pada bulan Jun 2021 untuk semua projek PR1MA di Malaysia.

Perincian skema

 • Harga harta tanah antara RM100,000 hingga RM400,000
 •  Hartanah boleh didapati di seluruh negara

Kriteria

 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas
 • Pendapatan isi rumah bulanan gabungan pemohon mestilah dalam lingkungan antara RM2,500 dan RM15,000
 • Pemohon dan pasangannya tidak boleh memiliki lebih dari 1 harta lain

Kelebihan

 • Hartanah PR1MA terletak di seluruh negara
 • Skim tersedia untuk projek PR1MA yang ada dan yang akan datang
 • Kumpulan pendapatan B40 akan mendapat keuntungan tanpa memerlukan pinjaman bank
 • Skim yang disokong oleh kerajaan

Keburukan

 • Moratorium 5 tahun akan dikenakan ke atas harta tanah, di mana harta tanah tidak dapat dijual atau dipindahkan tanpa persetujuan PR1MA
 • Terhad untuk harta tanah PR1MA sahaja
 • Sejumlah unit tersedia dan mungkin menyebabkan kadar penolakan yang tinggi
 1. Pintar Sewa

SMART Sewa adalah Skim Sewa Untuk Dimiliki oleh Rumah Selangorku, inisiatif perumahan oleh Kerajaan Negeri Selangor. Skim ini mensasarkan kumpulan pendapatan B40 Malaysia dengan menawarkan skim ini untuk harta tanah sekitar RM200,000.

Perincian skema

 • Sewa purata rendah
 • Hartanah di seluruh Selangor
 • Tempoh permulaan sehingga 5 tahun

Kriteria

 • Pemohon (dan pasangan sekiranya ada) mestilah warganegara Malaysia
 • Pemohon mesti berumur 18 tahun ke atas
 • Pemohon mesti mempunyai komitmen keluarga atau kewangan
 • Pendapatan isi rumah bulanan pemohon tidak boleh melebihi RM5,000 untuk rumah kos rendah; atau tidak melebihi RM15,000 untuk jenis rumah lain, dengan keutamaan diberikan kepada pemohon dengan pendapatan isi rumah bulanan tidak melebihi RM10,000
 • Pemohon dan / atau pasangan pemohon mesti tinggal atau bekerja di Selangor
 • Pemohon tidak boleh memiliki harta tanah di Selangor, dan harta yang dipohon mestilah berada dalam jarak 25 km dari tempat kerja pemohon
 • Sekiranya pemohon mempunyai harta lain di Selangor, harta tanah yang dipohon mestilah terletak lebih dari 50km dari rumah pertama pemohon
 • Pemohon mestilah pemilih berdaftar di Selangor, iaitu pemohon memilih kawasan Parlimen dan DUN di Selangor

Kelebihan

 • Inisiatif yang disokong oleh kerajaan negeri
 • Minimum 2 tahun dan maksimum 5 tahun tempoh permulaan
 • Pulangan 30% dari jumlah sewa dibayar dan digunakan sebagai deposit sekiranya penyewa dapat membeli harta tanah dalam jangka masa 5 tahun yang ditetapkan
 • Harga sewa rendah, tertakluk pada kadar pasaran lokasi harta tanah

Keburukan

 • Terhad untuk harta tanah di Selangor
 • Kriteria bilangan yang lebih tinggi, yang mungkin tidak dapat dipenuhi oleh pemohon
 • Pemohon yang berkahwin dengan orang bukan warganegara Malaysia tidak layak walaupun pemohon memenuhi semua kriteria lain

 

Skim Sewa-Untuk-Milik: Sekiranya Anda Memohon?

kunci rumah skim sewa untuk dimiliki

Semuanya bergantung pada kemampuan kewangan pemohon dan adakah Skim Sewa Untuk Milik adalah pilihan terbaik untuk mereka. Adalah sangat disarankan agar pemohon di masa depan membiasakan diri dengan kebiasaan dan tipu daya Skim Sewa Untuk Memiliki dan mengumpulkan semua intel sebelum menggunakannya. 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!