Straits Residence Facade
 • Dalam Kemajuan
4096

Straits Residence

 • Kediaman Perkhidmatan
Kawasan:
861 kaki persegi - 1356 kaki persegi
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
Progres PembinaanTahap 2E
Gambaran keseluruhan

Gambaran Keseluruhan Straits Residence

Straits Residence adalah pembangunan kediaman yang dilayan oleh Kerjaya Prospek Property Sdn Bhd (KPP) untuk orang yang mencari kemodenan dan eksklusif dalam gaya hidup mereka. Dengan balkoni yang menawarkan pemandangan pinggir laut yang tidak terganggu, penduduk dapat menikmati kehangatan sinar matahari sebelum memulakan hari mereka.

The Straits Residence terletak secara strategik di sepanjang Jalan Seri Tanjung di Pulau Pinang bersebelahan Straits Quay Marina Mall. Kesalinghubungan dan kemudahan pasti menjadi titik tolak pemaju kerana penduduk dapat mengakses pusat membeli-belah, kedai makan, kedai serbaneka, dan klinik yang semuanya terletak berdekatan.

Pembangunan mewah ini mempunyai 246 unit pegangan bebas dengan ukuran binaan mulai dari 861 kaki persegi hingga 1356 kaki persegi. Pemaju menggabungkan elemen seni bina moden dengan peralatan rumah tangga yang canggih yang membantu penduduk beralih ke rumah baru mereka dengan lebih lancar. Setiap unit dilengkapi dengan barang kemas, kelengkapan, jubin, dan meja granit. Sebagai langkah keselamatan tambahan, unit-unit dilengkapi dengan teknologi rumah pintar yang membolehkan para penduduk memiliki ketenangan jiwa.

Dari segi susun atur bilik, Straits Residence menawarkan suite 1 dan 2 bilik tidur. Jenis A hingga F dengan pengecualian Jenis E adalah semua unit 2 bilik tidur. Bergantung pada jenis unit, pembeli rumah boleh memilih antara tiga pemandangan berbeza, iaitu pemandangan laut marina, pemandangan Gurney Drive dan laut, atau pemandangan Seri Tanjung Pinang.

Lokasi Kediaman Selat

Straits Residence adalah pembangunan kediaman dengan perkhidmatan yang terletak di Jalan Seri Tanjung Pinang dan terletak di sebelah Quay Marina Mall. KPP mendakwa bahawa Straits Residence duduk di "kawasan kejiranan berprofil tinggi dengan suite yang dikategorikan dengan murah hati dan dikonfigurasi". Straits Residence adalah sebahagian daripada kawasan pembangunan seluas 12 ekar yang meliputi dari bukit Batu Ferringhi yang tenang hingga Gurney Drive yang meriah. Dari segi kawasan projek, Straits Residence meliputi sekitar 1 ekar tanah. Dalam pembangunan mewah seluas 12 hektar itu terdapat banglo, vila, teres, dan suite, semuanya dikendalikan oleh Straits Quay, pusat komersial Marina.

Straits Residence dekat dengan pelbagai kemudahan sosial seperti bistro, butik, restoran, hotel makanan laut, kafe tepi laut, menunggang bot, bar, dan persekitaran tepi laut yang indah. Memandangkan populariti Pulau Pinang di kalangan pelancong dan ahli perniagaan, penduduk dapat mengharapkan gabungan penduduk tempatan dan ekspatriat dari sekurang-kurangnya 12 negara yang berlainan di daerah ini.

Kesambungan

Lokasi strategik Straits Residence memungkinkan akses ke mod dan infrastruktur pengangkutan yang dikembangkan. Semasa melakukan perjalanan ke Pulau Pinang dari Semenanjung Malaysia, penduduk boleh memilih perkhidmatan feri penumpang atau memandu di seberang Jambatan Pulau Pinang untuk sampai ke Straits Residence. Bagi peniaga yang kerap melakukan perjalanan dari Pulau Pinang ke bandar-bandar besar lain atau bahkan di luar negara, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang tidak jauh dari Straits Residence. Dari segi sistem jalan raya, Straits Residence terletak berhampiran dengan Jalan Tanjung Tokong, jalan utama di utara Georgetown.

Senarai berikut menggambarkan hubungan yang berbeza dengan Straits Residence:

 • Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang: 18.4 km
 • Jambatan Pulau Pinang: 12.2 km
 • Jalan Tanjung Tokong: 2.4 km
 • Hentian bas Quayside, Jalan Sri Tanjung Pinang: 60 m
 • Perhentian bas Sri Tanjung Pinang, Jalan Sri Tanjung Pinang: 650 m

Straits Residence terletak hanya 0.1 km dari Straits Quay dan sekitar 12.2 km dari Jambatan Pulau Pinang.

Kemudahan

Tidak dinafikan, salah satu tarikan Straits Residence adalah jaraknya yang dekat dengan Straits Quay Mall (sekitar 100m). Memandangkan Pulau Pulau Pinang adalah salah satu tempat pelancongan dan pusat perniagaan paling popular di Malaysia, penduduk dapat menikmati kepelbagaian mempunyai penduduk tempatan dan ekspatriat di daerah ini. Gabungan lokal dan ekspatriat di kawasan ini memungkinkan akses mudah ke pelbagai masakan tempatan dan antarabangsa.

Pandangan Google Street yang cepat menunjukkan bahawa Straits Residence terletak berhampiran dengan Straits Quay, Straits Quay Event Hall, Straits Quay Convention Center, Penangpac, dan WAF Fine Art Gallery. Penduduk juga boleh memilih untuk pergi ke Gurney Drive atau Georgetown untuk lebih banyak hiburan dan makanan yang baik kerana kedua-dua tempat ini hanya beberapa minit dari Gurney Drive dan Georgetown. Georgetown terkenal dengan tapak warisan UNESCO dan tempat menarik lain seperti muzium Wonderfood, 1st Avenue Penang, Jeti Pulau Pinang dan banyak lagi.

Beberapa pusat perubatan, sekolah dan kedai runcit berhampiran Straits Residence disenaraikan di bawah.

Perkhidmatan Perubatan:

 • Hospital Pulau
 • Hospital Adventist Pulau Pinang
 • Gis Pmu Tg Tokong
 • Klinik Korea Pulau Pinang

Pendidikan:

 • Sekolah Antarabangsa Dalat
 • Sekolah Jenis Kebangsaan Hun Bin
 • SRK Tanjong Tokong
 • SMK Tanjong Bunga

Membeli-belah:

 • Selat Quay
 • Prangin Mall

Pelan Lantai Kediaman Selat

Straits Residence mempunyai total 246 unit dengan ukuran antara 861 kaki persegi hingga 1690 kaki persegi. Namun, unit hanya terhad untuk suite 1 atau 2 bilik tidur. Walau bagaimanapun, pembeli berpotensi mempunyai 6 susun atur yang berbeza untuk dipilih dengan masing-masing menawarkan pemandangan balkoni tepi laut yang hebat.

KPP menawarkan Straits Residence yang mempunyai susun atur yang baik dan dioptimumkan yang memaksimumkan penggunaan ruang. Mereka juga mendakwa bahawa setiap unit dilengkapi dengan cahaya semula jadi yang indah dan pemandangan panorama. Titik penjualan yang unik adalah penyertaan teknologi rumah pintar seperti pembantu suara dan kunci digital untuk setiap unit. Semua ciri ini menambah nilai keseluruhan rumah Straits Residence dan tarikannya kepada bakal pembeli.

Suite 1 - Bilik Tidur
Suite 1 Bilik Tidur menawarkan pemandangan kediaman yang jelas digabungkan dengan rasa ringan dan keindahan semula jadi. Suite satu bilik tidur ini menawarkan balkoni, pemandangan laut, pemandangan kota Pulau Pinang, Wi-Fi percuma dan penyaman udara.

Denah lantai untuk suite 1 bilik tidur adalah seperti berikut:

Pelan Lantai Straits Residence Jenis E

Pelan lantai Suite 1 Bilik Tidur Jenis E

Jenis E 1 bilik tidur, 1 bilik mandi, dan 1 bilik serbuk. Ia mempunyai ukuran binaan 861 kaki persegi.

Suite 2 Bilik Tidur
Suite 2 bilik tidur menawarkan gabungan ruang dan kemewahan. Pilihan ini mempunyai 2 bilik tidur en suite dan 2 tempat letak kereta serta pemandangan Gurney dan laut.

Untuk rancangan 2-kamar tidur, dapur dan bilik mandi dilengkapi dengan barang kemas berjenama, kelengkapan, batu, jubin porselin, dan peralatan terkemuka untuk memuji gaya hidup penduduk. Walaupun suite 1 bilik tidur hanya terdapat dalam 1 susun atur, bakal pembeli mempunyai lebih banyak alternatif dengan konfigurasi 2 bilik tidur. Pilihan susun atur yang berbeza dibincangkan lebih lanjut di bawah.

Pelan Lantai Kediaman Selat Jenis A

Pelan lantai Suite 2-Bilik Tidur Jenis

Suite 2-bilik tidur jenis A mempunyai 2 bilik tidur, 2 bilik mandi, dan 1 bilik serbuk. Ukuran pelan ini ialah 1356 kaki persegi.

Pelan Lantai Kediaman Selat Jenis B

Pelan lantai Suite 2-Bilik Tidur Jenis B

Suite 2-bilik tidur jenis B mempunyai 2 tempat tidur, 2 bilik mandi, dan 1 bilik serbuk. Ukuran pelan ini ialah 1335 kaki persegi.

Pelan Lantai Kediaman Selat Jenis C

Pelan lantai Suite 2-Bilik Tidur Jenis C

Suite 2-bilik tidur jenis C mempunyai 2 bilik tidur, 2 bilik mandi, dan 1 bilik serbuk. Ukuran pelan ini ialah 1335 kaki persegi.

Pelan Lantai Kediaman Selat Jenis D

Pelan lantai Suite 2-Bilik Tidur Jenis D

Suite 2-bilik tidur jenis D mempunyai 2 bilik tidur, 2 bilik mandi, dan 1 bilik serbuk. Ukuran pelan ini ialah 1292 kaki persegi.

Pelan Lantai Kediaman Selat Jenis F

Pelan lantai Suite 2-Bilik Tidur Jenis F

Suite 2-bilik tidur jenis F mempunyai 2 bilik tidur, 2 bilik mandi, dan 1 bilik serbuk. Ukuran pelan ini ialah 1302 kaki persegi.

Kemudahan dan Kemudahan Straits Residence

Pemilik rumah di Straits Residence dapat menikmati kemudahan dan kemudahan mewah dan moden dari keselesaan tempat tinggal mereka. Seluruh tingkat 29 dikhaskan untuk menawarkan kemudahan dan kemudahan rekreasi untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Penduduk yang aktif dan peka kesihatan boleh memilih sesi latihan di bilik gim sementara profesional yang bekerja dapat menghantar anak-anak mereka ke taska. Pada hujung minggu, keluarga muda dapat membawa anak-anak mereka ke kawasan permainan atau kolam renang.

Kemudahan di atas bumbung juga menawarkan taman bumbung dan kawasan BBQ dengan pemandangan laut, Gurney Drive dan Tanjung Penang. Terdapat juga dek matahari terbenam milik peribadi yang menghadap ke matahari terbenam di laut. Walaupun gimnasium, trek joging, dan kolam infiniti mungkin terdengar biasa bagi sesetengah orang, kemudahan ini di Straits Residence semuanya menghadap ke Laut Andaman yang indah.

Kemudahan tingkat 29:

 • Kolam jakuzi
 • Kolam Lap Infinity
 • Kolam Wading
 • Nursery
 • Bilik Gim
 • Kawasan Permainan Kanak-kanak
 • Deck kolam
 • Bilik Fungsi

Analisis Kediaman Selat

Pulau Pinang berada di antara 10 bandar teratas yang dapat didiami di Asia yang hebat. Pulau Pulau Pinang mencatatkan jumlah penduduk sekitar 800,000 orang. Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang adalah terminal lapangan terbang paling sibuk kedua di Malaysia. Dengan tahap urbanisasi 90.8%, Pulau Pinang menempatkan pelbagai syarikat multinasional (MNC) dengan majoriti syarikat di daratan Pulau Pinang. Sebagai salah satu pusat pelancongan dan ekonomi terkuat di Malaysia, Pulau Pinang pastinya menjadi pilihan popular di kalangan penduduk tempatan dan ekspatriat yang ingin mencari rumah atau peluang pelaburan di Malaysia.

Straits Residence dijangka siap pada Disember 2020. Dengan harga antara RM 1,022,000 hingga sekitar RM 1,897,000, kedua-dua suite 1-Bilik Tidur dan 2-Bilik Tidur kini dibuka untuk penjualan. Pecahan saiz binaan adalah 861, 1292, 1302, 1335 dan 1356 kaki persegi.

Pelabur yang berpotensi mempunyai kemampuan untuk memilih dari berbagai ukuran bawaan yang mengakibatkan mereka dapat menargetkan pasaran yang berbeza. Oleh kerana Straits Residence terletak di kawasan yang mewah, harga per kaki persegi berada di hujung spektrum yang lebih tinggi. Oleh itu, pasaran sasaran mungkin lebih halus daripada projek perumahan lain yang lebih berpatutan.

Selain ukuran yang berbeza, Straits Residence terletak di lokasi strategik berhampiran pelbagai kemudahan memandangkan ia adalah sebahagian daripada projek pembangunan Straits Quay seluas 12 ekar. Pemandangan laut yang indah pasti menambahkan rasa eksklusif untuk projek ini.

Pasaran sasaran

Oleh kerana demografi Pulau Pinang yang pelbagai, Straits Residence dapat menyasarkan penduduk tempatan dan ekspatriat sebagai calon pembeli. Namun, memandangkan harga yang lebih tinggi, pasaran sasaran tempatan KPP mungkin terdiri daripada kebanyakan orang dari strata berpendapatan tinggi. Ekspatriat juga boleh membeli unit di Straits Residence kerana harga minimum unit adalah sekitar RM 1,000,000.

Dari segi susun atur bilik, walaupun hanya mempunyai konfigurasi 1 atau 2 bilik tidur, bakal pembeli boleh mendapat keuntungan yang lebih luas. Walaupun pembeli berpotensi terhad untuk memilih konfigurasi hanya 1 atau 2 bilik tidur, mereka tidak akan merasa seperti tinggal di lubang merpati memandangkan ukuran bongkah yang luas. Suite 1 bilik tidur sangat sesuai untuk pasangan muda yang ingin berkongsi unit bersama.

Keluarga kecil hingga sederhana akan mendapat keuntungan lebih banyak dari susun atur 2 bilik tidur. Bagi keluarga kecil, mereka tidak perlu risau untuk berpindah setelah keluarga mereka berkembang. Keluarga dengan 2 anak akan hidup dengan lebih selesa jika memilih susun atur 2 bilik yang lebih besar. Walau bagaimanapun, keluarga yang lebih besar mungkin mempertimbangkan semula tinggal di Straits Residence kerana pada masa ini tidak ada konfigurasi 3 atau 4 bilik tidur.

Analisis pesaing

Dengan menganalisis trend harga urus niaga hartanah yang baru selesai dibina di Straits Residence, berikut adalah penemuannya:

wdt_ID Jenis Harta / Unit Harga Saiz (kaki persegi) Harga PSF Tahun Penyiapan Tempoh Bayaran Penyelenggaraan
1 Straits Residence (Kediaman Berkhidmat) RM 1,020,000 861 RM 1,180 2020 Freehold RM 0.38 psf
2 Straits Residence (Kediaman Berkhidmat) RM 1,800,000 1,356 RM 1,180 2020 Freehold RM 0.38 psf
3 Straits Residence (Kediaman Berkhidmat) N / A 1,335 RM 1,180 2020 Freehold RM 0.38 psf
4 Straits Residence (Kediaman Berkhidmat) N / A 1,292 RM 1,180 2020 Freehold RM 0.38 psf
5 Straits Residence (Kediaman Berkhidmat) N / A 1,305 RM 1,180 2020 Freehold RM 0.38 psf
6 Penthouse (Kondo / Dupleks) RM 3,500,000 - RM 5,000,000 5,000 RM 438 - RM 700 2016 Freehold NA
7 The Marinox Sky Villas (Dupleks / Kondo) RM 819,000 1,260 RM 515 - RM 1020 2016 Pajakan RM 0.2 psf
8 Tamarind (Kondo) RM 600,000 1,042 RM 678 - RM 1,166 2019 Freehold NA
10 Kediaman Bandar (Kondo) RM 345,000 460 RM 776 - RM 1343 2017 Freehold RM 0.3 psf
11 Landmark (Kondo / Dupleks / Kedai / SoHo / Studio) RM 1,677,500 - RM 3,132,800 2,622 RM 1239 - RM 1291 2017 Freehold RM 0.4 psf

Melihat jadualnya, jelas bahawa kebanyakan projek, selain dari The Marinox Sky Villas, memiliki hak milik tanah pegangan bebas. Sebilangan besar pembeli pada masa ini lebih suka unit pegangan bebas kerana mereka ingin mendapatkan harta tanah untuk generasi masa depan mereka. Dari segi pemain besar semasa, KPP tidak mempunyai pesaing langsung memandangkan Straits Residence adalah satu-satunya projek yang akan datang di kawasan ini.

Namun, dengan melihat harga permulaan, Straits Residence berdiri di salah satu projek termahal di kawasan ini dengan hanya The Penthouse yang melampaui projek dengan harga bermula RM 3,500,000. Walaupun ini sepertinya merupakan alasan yang baik untuk tanda harga yang lebih tinggi pada unit Straits Residence, Penthouse menawarkan ukuran binaan permulaan yang jauh lebih besar dari 5000 kaki persegi berbanding 861 kaki persegi Strait Residence.

Oleh itu, seperti yang dilihat dari jadual, saiz binaan yang relatif lebih kecil tetapi harga permulaan yang cukup tinggi meletakkan Straits Residence sebagai peneraju untuk projek termahal di kawasan ini dengan harga PSF RM 1180. Walau bagaimanapun, Penthouse ini siap dibina 4 tahun yang lalu , dan sejak itu, harga PSF mungkin meningkat yang seterusnya membenarkan harga PSF Straits Residence semakin tinggi.

Dari segi kos penyelenggaraan, RM 0.38 psf nampaknya dibenarkan kerana projek lain berkisar antara RM0.20 hingga RM0.40 psf. Namun, memandangkan ukuran Straits Residence yang dibangun adalah 1356 kaki persegi, biaya per bulan pasti lebih rendah daripada projek lain yang memiliki ukuran binaan hingga 5600 kaki persegi.

Straits Residence’s Developer: Kerjaya Prospek Property Sdn Bhd

Harta Kerjaya Prospek (KPP) adalah salah satu pemaju harta tanah yang paling terkenal di rantau ini yang terkenal dengan projek-projek luar biasa mereka sebelum ini yang menonjol kerana reka bentuk seni bina dan seni yang hebat.

Selain itu, Kerjaya Prospek Property sering memberi penekanan untuk mengintegrasikan kemodenan dengan alam semula jadi. KPP terkenal kerana telah membangunkan projek yang mengagumkan di Lembah Klang dan Melaka. Ditandai sebagai salah satu keputusan pelaburan terbaik di Lembah Klang adalah 222 Residensi dan 288 Residensi @ Setapak, Viridian @ Cheras Idaman, Residency V @ OKR, Kaleidoscope dan 100 Residensi @ Setiawangsa.

In 2015/2016, Kerjaya Prospek Property (KPP) developers won the Asia Property Award for the Best Commercial Landscape Architecture for its Malacca mixed development project, The Shore @ Malacca River. Li KeQiang, Premier of the People’s Republic of China, visited The Shore at Malacca River with his delegates in 2015.

Kerjaya Prospek Property (KPP) sering percaya dalam menegakkan nilai korporat yang kuat, kecemerlangan pengurusan, dinamisme perniagaan dan menegakkan visi untuk memastikan bahawa setiap produk dan perkhidmatan yang mereka berikan sesuai dengan standard dan kualiti yang ditetapkan. Sebagai pembangun gaya hidup tersendiri, KPP ingin mengubah cara pembangunan harta tanah menjadi sesuatu yang lebih menarik dan menyegarkan.

Terdapat beberapa hartanah yang akan datang oleh Kerjaya Prospek Property (KPP). Sebahagian daripadanya merangkumi; Malaysia Grand Bazaar @ BBCC, Jalan Pudu, Pembangunan Komersial Campuran Bloomsvale, Axon di Bukit Bintang dan banyak lagi.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Kediaman
Tempoh:
Freehold
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
Harga:
RM1,000,000 - RM1,500,000
Pemaju:
Harta Tanah Kerjaya Propsek
Bilangan Tingkat:
28
Jumlah Unit:
246
Tahun Penyiapan:
2020
Kawasan Terbina (BUA):
861 kaki persegi - 1356 kaki persegi
Yuran penyelenggaraan:
RM0.38 平方英尺
Kemudahan
 • Kawasan Barbeque
 • Bilik Fungsi
 • Gimnasium
 • Kolam renang
 • Deck kolam
 • Lihat

Lokasi

Wilayah
 • Penang,
 • Tanjung Tokong
Kejiranan

Pelan lantai

Jelajah 3d

Suite 1 Bilik Tidur

 

Suite 2 Bilik Tidur

 
 • Dalam Kemajuan
Dari RM506,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
 • SOFO
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 3
452 ft² - 1111 ft²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM567,800
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2
813 kaki² - 1285 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM450,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2 - 3
732 kaki² - 1227 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
Dari RM1,000,000

Cadangan Jual Unik

Harta Pegangan Bebas
A freehold, luxury residential project that is located in Straits Quay.
Enhanced Security System
Low density residence equipped with smart home technology & high quality finishes.
Accessible In All Aspects
Located within a 5-minute walk to an international school, grocery store and other conveniences.

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
8
Kemudahan
9
Keselamatan
9
Konsep
8
Kemudahan
7
Nilai wang
6
Penilaian Pustaka32 Votes
7.8
7.8

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM1,000,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!