Residensi Melaka Tengah 2 Pemandangan Udara
 • Dalam Kemajuan
 • Berpatutan
2209

Residensi Melaka Tengah 2

 • Pangsapuri
Kawasan:
850 kaki² - 1050 kaki²
Katil:
3 - 3
Mandi:
2 - 2
Progres PembinaanTahap 3
Gambaran keseluruhan

Gambaran Keseluruhan Residensi Melaka Tengah 2

Residensi Melaka Tengah 2 terletak di daerah Melaka Tengah, negeri Melaka. Negeri ini terkenal sebagai destinasi pelancongan yang terkenal dan mempunyai sejarah yang kaya. Ia pernah menjadi pelabuhan perdagangan yang hebat yang membawa kepada warisan pelbagai budaya yang unik. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa Melaka diisytiharkan sebagai tapak warisan dunia Pertubuhan Pendidikan, Ilmiah, dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) pada tahun 2008. Negeri Melaka terletak dua jam dari Kuala Lumpur.

Residensi Melaka Tengah 2 mempunyai alamat yang strategik di daerah Melaka Tengah yang ramai. Pembangunan ini dibina di atas tanah selindung Melayu seluas 13.34 ekar. Terdapat 980 unit yang tersedia dengan ukuran bawaan mulai dari 850 kaki persegi hingga 1.000 kaki persegi, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk keluarga besar dengan anak-anak dan keluarga antara generasi yang mencari harta tanah.

Residensi Melaka Tengah 2 mempunyai gimnasium, gelanggang badminton, dan kolam renang. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak, terdapat juga tadika dan taman asuhan kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan PR1MA Corporation Malaysia (PR1MA) atau lebih dikenali sebagai Perbadanan PR1MA Malaysia, pembangunan yang indah ini dijangka siap pada awal 2023.

Residensi Melaka Tengah 2 Lokasi

Residensi Melaka Tengah 2 terletak di Melaka Tengah (daerah Melaka Tengah). Daerah Melaka Tengah meliputi kawasan seluas 299 km². Bandaraya Melaka, ibu kota negeri Melaka, juga terletak di sini. Terdapat juga banyak tempat bersejarah di Melaka Tengah, menjadikannya tempat pelancongan yang terkenal. Tiga sektor ekonomi utama Melaka Tengah ialah pelancongan, pertanian, dan industri.

Penduduk Melaka Tengah sekitar 463,000 dan demografi Melaka Tengah terdiri daripada orang Melayu dan kumpulan orang asli lain (60.6%), Cina (34.3%), India (4.4%), dan lain-lain (0.7%). Melaka Tengah mempunyai kepadatan penduduk 1,683 / km².
Walaupun lalu lintas boleh sesak di Melaka Tengah terutama pada hujung minggu dan cuti umum, kerajaan negeri sejak itu telah melaksanakan beberapa projek penyebaran lalu lintas seperti Ayer Keroh dan pusat bandar, untuk meredakan kesesakan ini.

Nisbah indeks jenayah terbaru di Malaysia melaporkan penurunan keseluruhan di kebanyakan negeri Malaysia, termasuk Melaka. Negara ini umumnya diketahui mempunyai kadar jenayah yang rendah, tetapi berhati-hati selalu diberikan untuk berhati-hati dengan pencopet di kawasan sibuk dan merampas pencuri.

Dari segi keselamatan, Balai Polis Batu Berendam terletak 6.6 km dari Residensi Melaka Tengah 2, dan Balai Polis Melaka Tengah terletak sejauh 8.1 km. Walau bagaimanapun, Residensi Melaka Tengah 2 juga merupakan pembangunan berpagar dan terjaga. Sebuah rumah pengawal yang terletak di pintu masuk dan pintu keluar tentu akan memberi ketenangan kepada penduduk mengenai keselamatan.

Kesambungan

Dari segi lebuh raya utama, Lebuhraya Alor Gajah - Melaka Tengah -Jasin (Lebuhraya AMJ) menyediakan akses ke Muar dan Alor Gajah. Lebuh raya itu dibina untuk memudahkan aliran lalu lintas di sepanjang Jalan Persekutuan 19 dan 5 yang menyediakan akses ke Simpang Ampat dan Muar. Lebuh raya AMJ terletak 6.4 km dari Residensi Melaka Tengah 2. Jalan keluar Ayer Keroh dari Lebuhraya Utara-Selatan terletak 17 km dari Residensi Melaka Tengah 2. Residensi Melaka Tengah 2 juga mudah diakses melalui Jalan Leong Boon Swee dan Bendahara Jalan raya.

Terminal Bas Sentral Melaka terletak 5 km dari Residensi Melaka Tengah 2. Ia adalah terminal pengangkutan awam terbesar di Bandar Melaka yang menempatkan perkhidmatan bas antara negeri dan bas domestik. Selain itu, terdapat juga terminal teksi di sini.

Stesen Monorel Tun Ali terletak 5.8 km dari Residensi Melaka Tengah 2. Monorel ini merangkumi gelung 2.5km yang bermula dari stesen Tun Ali, menyeberangi Sungai Melaka sebelum berhenti di stesen Tun Ali lagi. Perkhidmatan beroperasi dari jam 10 pagi hingga 10 malam pada hari bekerja, dengan waktu perkhidmatan yang dilanjutkan hingga tengah malam pada hujung minggu. Lapangan terbang Antarabangsa Melaka terletak 8.1 km dari Residensi Melaka Tengah 2.

Kemudahan

Untuk kemudahan penjagaan kesihatan, Hospital Umum Melaka, sebuah hospital awam, berjarak 6.9 km dari Residensi Melaka Tengah 2. Hospital Umum Melaka adalah hospital tertua dan utama bagi negeri Melaka. Untuk pilihan penjagaan kesihatan swasta, Pusat Perubatan Oriental Malacca Straits dan Putra Specialist Hospital terletak sejauh 4.3 km dan 6.9 km dari Residensi Melaka Tengah 2.

Ibu bapa dengan anak yang bersekolah mempunyai banyak pilihan untuk pilihan sekolah kerana terdapat kira-kira 87 sekolah rendah dan 35 sekolah menengah di Melaka Tengah. Untuk pilihan sekolah kerajaan, Sekolah Kebangsaan Tengkera Satu dan Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Tuah terletak kurang dari 5 km dari Residensi Melaka Tengah 2. Sekolah Antarabangsa Melaka terletak sejauh 5.2 km untuk ibu bapa yang mencari pilihan sekolah antarabangsa. Dari segi pilihan pendidikan tinggi, Kolej Perubatan Manipal Melaka dan kampus Universiti Multimedia Melaka berjarak kurang dari 10 km.

Penduduk juga gembira mengetahui bahawa Pasar Borong Batu Berendam terletak 5.4 dari Residensi Melaka Tengah 2. Ini akan menjadi tempat yang bagus untuk membeli hasil segar. Untuk pilihan pusat membeli-belah, baik Mahkota Parade dan Dataran Pahlawan Malacca Megamall masing-masing terletak sejauh 8 km dan 8.5 km. Tempat lain untuk membeli produk segar, bahan makanan, dan barang-barang rumah lain adalah di AEON Malacca Shopping Centre yang berjarak 9.6 km.

Dari segi aktiviti rekreasi, Melaka mempunyai senarai tempat menarik yang panjang. Penduduk boleh mengikuti Pelayaran Sungai Melaka yang indah, aktiviti yang popular bagi pelancong dan penduduk tempatan Melaka. Bahkan terdapat pelayaran malam di sini yang pastinya akan menjadi pengalaman yang ajaib. Untuk budaya, Muzium Budaya Cheng Ho terletak sejauh 7.5 km.

Laksamana Cheng Ho adalah seorang penjelajah China yang terkenal, dan muzium ini mempunyai banyak kenangan yang dia kumpulkan semasa perjalanannya. Penduduk yang mencari makanan tempatan yang baik dapat mengunjungi Pasar Malam Jonker Walk yang meriah. Ia adalah destinasi pelancongan yang terkenal di Melaka dan terkenal dengan pelbagai cenderamata dan produk tempatan lain yang terdapat di sini.

Hospital

 • Pusat Perubatan Selat Oriental Melaka (4.3 km)
 • Hospital Besar Melaka (6.9 km)
 • Hospital Pakar Putra (6.9 km)
 • Pusat Perubatan Mahkota (8 km)
 • Hospital Pantai Ayer Keroh (10.5 km)

Pendidikan

 • Sekolah Kebangsaan Tengkera Satu (3.7 km)
 • Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Tuah (4.3 km)
 • Sekolah Antarabangsa Melaka (5.2 km)
 • Sekolah Tinggi Melaka (8.4 km)
 • Sekolah Kebangsaan Jesus Convent Infant Jesus (8.5 km)
 • Kolej Perubatan Manipal Melaka (Universiti Manipal) (8.5 km)
 • Universiti Multimedia (10.7 km)
 • Universiti Teknikal Malaysia (Melaka) (19 km)

Membeli-belah / runcit

 • Pasar Borong Batu Berendam (5.4 km)
 • Perbarisan Mahkota (8 km)
 • Dataran Pahlawan Melaka Megamall (8.5 km)
 • Pusat Beli-belah AEON Melaka (9.6 km)

Tempat Rekreasi

 • Pelayaran Sungai Melaka (6.4 km)
 • Muzium Budaya Cheng Ho (7.5 km)
 • Pasar Malam Jonker Walk (8.1 km)

Pelan Lantai 2 Residensi Melaka Tengah

Terdapat 980 unit yang tersedia di Residensi Melaka Tengah 2, dengan tiga susun atur yang berbeza di Residensi Melaka Tengah 2. Ukuran binaan unit ini berkisar antara 850 kaki persegi hingga 1.000 kaki persegi. Berikut adalah pelan lantai untuk setiap susun atur:

Jenis A dan A1 kedua-duanya mempunyai ukuran binaan 850 kaki persegi. Satu-satunya perbezaan antara Jenis A dan A1 adalah susun atur unit. Jenis A dan A1 adalah pilihan yang baik untuk keluarga muda dan kecil. Dengan ukuran binaan yang lebih besar seluas 1.000 kaki persegi, Jenis B akan sesuai untuk keluarga yang lebih besar atau keluarga antar generasi yang kecil.

Residensi Melaka Tengah 2 Kemudahan dan Kemudahan

Residensi Melaka Tengah dilengkapi dengan kemudahan dan kemudahan untuk menjadikan kehidupan selesa bagi penghuninya. Peminat kecergasan boleh menggunakan gimnasium dan kolam renang dalam pembangunan. Setelah seharian bekerja, tidak perlu menempuh perjalanan di waktu sibuk untuk mencapai gimnasium atau kolam renang pasti sangat membantu. Untuk aktiviti sukan berkumpulan, terdapat gelanggang badminton yang dapat digunakan oleh penduduk untuk bersenam sambil meluangkan masa bersama keluarga dan rakan.

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, terdapat sebuah tadika dan taman asuhan kanak-kanak dalam pembangunan. Ini akan menjadi penjimat masa ketika menjemput dan menurunkan anak-anak. Untuk meraikan majlis khas atau mengadakan perjumpaan berkumpulan besar, penduduk boleh memanfaatkan dewan komuniti di Residensi Melaka Tengah 2. Terakhir, terdapat juga surau untuk umat Islam bersolat.

Analisis Harta Tanah Residensi Melaka Tengah 2

Misi PR1MA adalah memberi peluang kepada golongan berpendapatan B40 dan M40 di Malaysia untuk memiliki harta tanah. Sebagai sebahagian daripada pengembangan PR1MA, pembeli yang disasarkan untuk Residensi Melaka Tengah 2 adalah kategori B40 dan M40. Sehingga tahun 2020, mereka yang berpendapatan M40 mempunyai pendapatan minimum RM 4,850 sebulan dan mereka yang berpendapatan B40 mempunyai pendapatan minimum yang kurang dari RM 4,850.

Berdasarkan susunatur denah lantai, pasar sasaran utama untuk Residensi Lubok Jong adalah keluarga antara generasi muda dan kecil. Penduduk dari Lembah Klang mencari harta tanah persaraan di masa depan mungkin juga menganggap Residensi Melaka Tengah 2 sebagai gaya hidup yang lebih perlahan berbanding Lembah Klang akan menjadikannya ideal untuk menghabiskan tahun-tahun keemasan.

Residensi Melaka Tengah 2 Pembangun: PR1MA

Residensi Melaka Tengah 2 dibangunkan oleh PR1MA Corporation Malaysia (PR1MA) atau Perbadanan PR1MA Malaysia. Ditubuhkan di bawah Akta PR1MA 2012, PR1MA adalah sebahagian daripada inisiatif kerajaan Malaysia untuk membantu kategori B40 dan M40 untuk memiliki harta tanah. Rumah PR1MA biasanya berharga antara RM 100,000 hingga RM 400,000. Rumah di bawah pembangunan PR1MA dibuka untuk semua rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah purata RM 2,5000 hingga RM 15,000.

Pembangunan kediaman PR1MA merangkumi Residensi Padang Meha (Kulim, Kedah), Taman Pameran Residensi (Ipoh, Perak), dan Residensi Bagan Serai (Bagan Serai, Perak). Antara perkembangan komersialnya ialah M-Niaga Lubok Jong (Kelantan), M-Niaga Bintawa Riverfront (Sarawak), dan M-Niaga Tapah (Perak).

Ringkasan

Melaka Tengah 2 is strategically located in a beautiful location with a rich cultural heritage, a comfortable pace of life, and comfortable amenities and facilities. It makes Residensi Melaka Tengah 2 a great choice for families and empty nesters looking to spend their golden years in an idyllic setting.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Kediaman
Tempoh:
Freehold
Jenis:
 • Pangsapuri
Katil:
3 - 3
Mandi:
2 - 2
Status harta benda:
 • Berpatutan
Harga:
RM109,440
Pemaju:
PR1MA Corporation Malaysia (PR1MA)
Jumlah Unit:
980
Tahun Penyiapan:
2023
Kawasan Terbina (BUA):
850 kaki² - 1050 kaki²
Kemudahan
 • Mahkamah Badminton
 • Cafeterias / Eateries
 • Gimnasium
 • Tadika
 • Dewan Serbaguna
 • Kolam renang
 • Surau

Lokasi

Wilayah
 • Melaka,
 • Bandar Melaka
Kejiranan

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM782,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
454 kaki² - 882 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM377,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
500 kaki² - 700 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM400,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
653 kaki² - 1232 kaki²
Dari RM109,440

Cadangan Jual Unik

 1. Freehold
  Pelaburan jangka panjang.
 2. Lokasi strategik
  Diakses melalui Jalan Leong Boon Swee & Jalan Bendahara Melaka.
 3. Susun atur praktikal
  Unit yang dirancang dengan teliti untuk keluarga yang semakin meningkat.

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
8
Kemudahan
8.5
Keselamatan
8
Konsep
6
Kemudahan
6.5
Nilai wang
10
Penilaian Pustaka1 Undi
9.9
7.8

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM109,440

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!