Renai Jelutong Residences Facade
 • Selesai
1629

Renai Jelutong Residences

 • Kediaman Perkhidmatan
Kawasan:
788 kaki² - 1314 kaki persegi
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 2
Progres PembinaanSelesai
Gambaran keseluruhan

Tinjauan Kediaman Renai Jelutong

Renai Jelutong Residences adalah kediaman perkhidmatan yang terletak di alamat Bukit Jelutong, Shah Alam. Penduduk di kondominium kediaman bebas ini dapat mengharapkan gaya hidup bandar yang ditandai dengan ketenangan dan ketenangan alam. Pembangunan ini diselesaikan pada tahun 2017 oleh WCT Holdings Berhad dan memiliki Sijil Penyelesaian dan Pematuhan (CCC). Kediaman ini terdiri daripada dua menara 15 tingkat yang dapat menampung sejumlah 222 unit yang berukuran dari 788 hingga 1314 kaki persegi. Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaan dan bersantai, Renai Jelutong Residences adalah rumah moden dan kontemporari yang ideal untuk penginapan segera. Harga seunit bermula minimum RM585,000.

Lokasi Kediaman Renai Jelutong

Bukit Jelutong adalah kawasan perumahan mewah yang terletak di Shah Alam, Selangor. Perbandaran seluas 2200 ekar itu merupakan bekas ladang kelapa sawit sebelum dibangunkan oleh Guthrie Property Holding Sdn Bhd pada tahun 1996. Pembangunan oleh anak syarikat Sime Darby sejak itu menjadi alamat popular bagi pembeli rumah yang mencari kediaman berprestij dan mesra alam di Selangor. Bukit Jelutong telah menerima beberapa penghargaan, seperti 'Anugerah Skim Perancangan Bandar Terbaik' oleh Institut Perancang Malaysia (MIP) pada tahun 1997 dan 'Landskap Kejiranan Terbaik di Selangor' oleh Kerajaan Negeri Selangor pada tahun 2001. Kawasan kediaman ini dirancang dengan unik menjadi kawasan perumahan berkepadatan rendah yang memberi sentuhan semula jadi yang menyegarkan kepada penduduk. Bukit Jelutong mempunyai banyak ruang terbuka dan kehijauan di sekitarnya, menjadikannya tempat perlindungan hijau bagi penduduk kota. Kawasan sekitarnya kebanyakannya terdiri daripada harta tanah seperti banglo, rumah dupleks, dan rumah teres. Namun, beberapa pelancaran hartanah bertingkat telah berkembang di sekitar pinggir bandar eksklusif juga.

Kawasan ini mempunyai jualan rata-rata RM 837,500, menjadikannya kawasan kejiranan yang kebanyakannya dihuni oleh penduduk dari golongan berpendapatan tinggi.
Kawasan kediaman yang damai tidak mempunyai kawasan komersial berskala besar untuk memastikan kesesakan lalu lintas dan pencemaran bunyi dikekalkan pada tahap minimum. Walaupun begitu, bandar ini mempunyai pusat perindustrian yang terletak di Taman Perindustrian Bukit Jelutong di mana syarikat multinasional berkepadatan rendah, industri berteknologi tinggi, pergudangan logistik dan kemudahan perkhidmatan berada.

Kejiranan yang makmur adalah kawasan yang erat kerana Persatuan Penduduk Bukit Jelutong mengadakan acara komuniti biasa. Persatuan ini mempunyai hubungan erat dengan pihak berkuasa tempatan dan bekerjasama untuk menjaga keselamatan penduduk. Oleh itu, keselamatan hampir tidak menjadi perhatian penduduk kerana kebanyakan kawasan di sekitar Bukit Jelutong dipagar dan dijaga melalui sokongan masyarakat dan persatuan.
Keadaan lalu lintas di kawasan tersebut biasanya berjalan lancar di kawasan perumahan berkepadatan rendah. Walau bagaimanapun, sedikit kesesakan dijangka berlaku di Lebuhraya Guthrie Corridor pada waktu sibuk pejabat.

Kesambungan

Renai Jelutong Residences terletak di sebelah beberapa lebuh raya utama yang menyediakan akses ke beberapa bahagian di Lembah Klang. Pertama, kediaman ini terletak berdekatan dengan Lebuhraya Koridor Guthrie yang membuka pintu ke Sungai Buloh, Rawang, dan Ipoh. Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE) juga dapat dicapai, menghubungkan penduduk ke Klang dan Kuala Lumpur. Juga menuju ke Klang adalah Lebuhraya Persekutuan, yang berfungsi sebagai penghubung ke Petaling Jaya dan pusat bandar Kuala Lumpur. Pembangunan ini juga dihubungkan dengan Lebuhraya ELITE yang membolehkan penduduk menuju Subang Jaya.

Bagi pengangkutan awam, moda kereta api terdekat yang tersedia saat ini adalah Stesen Komuter Batu Tiga yang berjarak 7 km dari tempat penginapan ini. Namun, setelah projek LRT3 selesai, penduduk Renai Jelutong Residences akan dapat menikmati akses mudah ke pelbagai lokasi antara Bandar Utama dan Johan Setia di Klang melalui jalur kereta api ringan. Perjalanan dengan bas juga boleh dilakukan dengan bas RapidKL nombor SA05 yang melalui pinggir bandar Bukit Jelutong semasa dalam perjalanan dari Seksyen 13 ke SJKC Subang. Bagi perjalanan udara, lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Subang yang berjarak hanya 15 minit perjalanan melalui NKVE. Calon penduduk yang merancang untuk menaiki penerbangan antarabangsa boleh menggunakan Lebuhraya ELITE untuk sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dalam masa 40 minit.

Kemudahan

Perkembangan ini yang dirancang untuk menjadi tempat perlindungan bagi penduduk tidak akan lengkap untuk penginapan kediaman tanpa ditempatkan berdekatan dengan pelbagai kemudahan. Membeli-belah untuk barangan runcit dan keperluan harian tidak menjadi masalah kerana Renai Jelutong Residences dikelilingi oleh beberapa kompleks membeli-belah dan pasar raya besar seperti Plaza Jelutong, Jaya Grocer, Mydin, dan Tesco Shah Alam. Lebih-lebih lagi, pusat komersial dan gaya hidup yang akan datang, Pusat Bandar Bukit Jelutong, akan menempatkan lebih banyak kemudahan dalam jarak yang dekat dengan penduduk.

Penduduk yang prihatin akan gembira mengetahui bahawa harta tanah ini terletak berdekatan dengan beberapa klinik kesihatan. Perkhidmatan kesihatan terdekat untuk penduduk ialah Klinik Mediviron @ Bukit Jelutong yang hanya berjarak tiga minit perjalanan dengan kereta. Bagi perkhidmatan hospital, KPJ Shah Alam, Pusat Perubatan Darul Ehsan, dan Sime Darby Healthcare terletak dalam jarak 10 km dari tempat tinggal untuk memenuhi sebarang masalah perubatan yang mendesak.

Calon penduduk dengan anak-anak tidak perlu mencari keperluan pendidikan anak mereka kerana terdapat banyak pilihan sekolah yang terletak di sekitar Renai Jelutong Residences. Terdapat institusi untuk semua tahap pembelajaran, mulai dari prasekolah hingga pendidikan tinggi.
Selain itu, pemain golf yang gemar dapat bergembira di beberapa padang golf yang terdapat di sekitarnya seperti Kursus Pitch & Putt Akademik Golf Guthrie dan Kelab Golf Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Bukit Jelutong juga mempunyai jejak joging khusus (Denai Larian Bukit Jelutong) untuk penduduk yang suka berjoging sambil mengagumi persekitaran Bukit Jelutong yang subur.

Berikut adalah senarai kemudahan yang boleh anda temui di sekitar Renai Jelutong Residences:

Membeli-belah dan barangan runcit

 • Plaza Jelutong
 • Ruang U8
 • Giant Shah Alam
 • Tesco Shah Alam
 • Jaya Grocer
 • Mydin

Kemudahan hospital dan perubatan

 • Klinik Mediviron @ Bukit Jelutong
 • Klinik Su Familia
 • Selcare Clinic Sdn Bhd
 • KPJ Shah Alam
 • Pusat Perubatan Darul Ehsan
 • Penjagaan Kesihatan Sime Darby

Pendidikan

 • SMK Bukit Jelutong
 • SK Bukit Jelutong
 • Politeknik Shah Alam
 • REAL Kampus Cahaya Sekolah
 • Sekolah Sri Cahaya
 • Universiti Pengurusan & Sains
 • Kolej PTPL (Shah Alam)

Sukan dan Rekreasi

 • Kursus Pitch & Putt Akademik Golf Guthrie
 • Monterez Golf & Country Club Kayangan Heights
 • Kelab Golf Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
 • Kelab Golf & Desa Saujana Shah Alam
 • Denai Larian Bukit Jelutong

Pelan Lantai Renai Jelutong Residences

Pangsapuri yang diservis ini menawarkan empat jenis unit untuk dipilih oleh bakal pembeli rumah. Jenis A adalah unit terkecil dengan luas binaan antara 788 hingga 813 kaki persegi. Unit yang selesa ini mempunyai dua bilik tidur dan dua bilik mandi. Jenis B lebih luas kerana dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan ukuran 1034 hingga 1099 kaki persegi. Peningkatan dari unit Type B adalah Type C yang berukuran 1254 kaki persegi. Ia mempunyai bilangan bilik tidur dan bilik mandi yang sama dengan Type B tetapi memiliki halaman tambahan. Terakhir, Jenis D adalah unit paling komoditi kerana merangkumi halaman dan ruang belajar di samping tiga bilik tidur dan dua bilik mandi. Unit terbesar berukuran 1314 kaki persegi, memberikan kemewahan tertinggi dalam hal ruang tamu.

Pembelian setiap unit separa berperabot memberi hak kepada pembeli rumah untuk dua tempat letak kereta. Oleh kerana unitnya separa berperabot, masing-masing dilengkapi dengan satu set peralatan elektrik dan kelengkapan tambahan. Ini termasuk pengering dan mesin basuh dua dalam satu, pendingin hawa unit terpisah untuk ruang tamu dan bilik tidur utama, serta kabinet dapur terbina dalam dengan tudung dan kompor. Bilik mandi utama juga dilengkapi dengan pemanas air sedangkan bilik mandi 2 mempunyai titik pemanas air. Calon pembeli rumah yang berharap dapat berpindah dengan cepat akan menjadikan unit separa berperabot sebagai pilihan yang mudah.

Secara keseluruhan, unit yang ditawarkan oleh Renai Jelutong Residences sesuai untuk isi rumah kecil hingga sederhana memandangkan unit terbesar hanya mempunyai tiga bilik mandi. Walaupun begitu, dapat dikatakan bahawa Renai Jelutong Residences bertujuan untuk memberikan kualiti dan bukannya kuantiti kerana setiap unit dirancang dengan elegan dan praktikal untuk mengoptimumkan ruang untuk keselesaan hidup.

Kemudahan dan Kemudahan Kediaman Renai Jelutong

Renai Jelutong Residences mempunyai pelbagai kemudahan dan kemudahan untuk kesenangan dan keselesaan para tetamu. Kediaman perkhidmatan menunjukkan ketinggian kehidupan pinggiran kota dengan dua tahap kemudahan gaya hidup. Antara tarikan utama adalah taman langit di atas setiap menara di mana seseorang dapat menyaksikan pemandangan Bukit Jelutong yang megah sambil berjalan-jalan di sekitar taman yang indah. Taman langit yang terletak di Tingkat 15 juga merupakan tempat yang sesuai untuk mengadakan pesta BBQ. Perhimpunan sosial juga boleh diadakan di dewan serbaguna dan bilik fungsi yang terdapat di tingkat yang sama. Untuk tempat percutian yang tenang, penduduk boleh menuju ke kabana berpantang di Tingkat 6 untuk beberapa saat kesunyian. Juga ditempatkan di Tingkat 6 adalah kemudahan rekreasi dalam lingkungan gaya resort untuk kesenangan seisi keluarga, seperti jakuzi, taman permainan kanak-kanak, dan kolam renang lenyap sejauh 40 meter.

Penduduk Renai Jelutong Residences boleh yakin bahawa keselamatan di premis dijaga dengan baik dengan sistem keselamatan tiga peringkat. Kediaman yang dilayan mempunyai perkhidmatan keselamatan 24 jam dengan pengawal rondaan dan pengawasan CCTV di kawasan umum. Selanjutnya, komuniti yang dijaga dilindungi oleh pagar perimeter untuk mengelakkan kehadiran individu yang tidak diundang. Terdapat juga sistem akses kad untuk pintu masuk utama, lobi, lif, dan tempat letak kereta.

Kemudahan dan kemudahan:

Tahap 1

 • Ciri air
 • Ruang ketibaan

Tahap 6

 • Jakuzi
 • Cabana
 • Gimnasium
 • Taman permainan kanak-kanak
 • Menukar bilik
 • Bilik mandi
 • Kolam tepi hilang
 • Kolam rehat
 • Kolam renang

Tahap 15s

 • Taman langit
 • Ruang duduk
 • Dek acara
 • Sudut BBQ
 • Dek Yoga
 • Dewan serbaguna
 • Bilik fungsi

Analisis Harta Tanah Renai Jelutong Residences

Renai Jelutong Residences adalah pangsapuri servis terbaik yang terutama dipasarkan di keluarga berpendapatan tinggi. Perkembangan kelas atas ditempatkan di kawasan kejiranan utama yang terkenal dengan ketenangan dan pemandangan hijau yang subur. Dengan rangkaian kemudahan gaya hidup yang mengagumkan dan aksesibilitas yang sangat baik ke lebuh raya terkemuka, Renai Jelutong Residences adalah rumah idaman bagi isi rumah bandar yang menginginkan kehidupan yang aman dan tenang.

Pasaran sasaran

Tanda harga Renai Jelutong Residences berkisar antara RM585,000 hingga RM906,000 atau dari RM742 per kaki persegi. Ini meletakkan pembangunan di segmen harta tanah mewah jika dibandingkan dengan harga jualan rata-rata Bukit Jelutong iaitu RM463 setiap kaki persegi. Namun, harga pembangunan yang tinggi dapat dijelaskan dengan lokasinya di kawasan perumahan eksklusif Bukit Jelutong serta unit pegangan bebas separa berperabot dan kemudahan gaya hidup utama. Renai Jelutong Residences pastinya merupakan pembelian untuk golongan berpendapatan tinggi yang tidak keberatan membelanjakan lebih banyak untuk pelaburan sepanjang hayat. Lebih-lebih lagi, pembangunan ini mempunyai persekitaran yang tenang dan mesra alam yang sukar dijumpai, terutama di kawasan metropolitan. Persekitaran yang tenang akan menjadi titik penjualan utama pasaran sasaran pembangunan keluarga muda dan rumah tangga kecil hingga sederhana yang menginginkan gaya hidup pinggir bandar yang selesa dan santai disertai dengan sentuhan alam.

Bagi pembeli rumah yang berharap dapat membeli harta tanah untuk pelaburan, Renai Jelutong Residences mempunyai beberapa potensi kerana terdapat beberapa pusat perdagangan dan taman perniagaan di sekitarnya. Namun, kerana pemandangan perniagaan dan perdagangan Bukit Jelutong belum berkembang sepenuhnya, calon pelabur dapat mengharapkan pulangan yang lebih baik pada tahun-tahun mendatang. Pada akhirnya, Renai Jelutong Residences adalah tawar-menawar yang berharga bagi isi rumah yang bersedia membayar untuk gaya hidup kehidupan menegak yang lebih berkualiti.

Analisis pesaing

Kawasan kejiranan kelas atas Bukit Jelutong adalah rumah bagi sejumlah pangsapuri mewah. Dua pangsapuri servis pegangan bebas yang ditempatkan berdekatan Renai Jelutong Residences telah dipilih untuk perbandingan dan analisis.

Suria Residence adalah pembangunan oleh Sunsuria yang terdiri daripada tiga blok yang menampung 545 unit. Ia adalah penerus Suria Jelutong, satu lagi harta tanah tinggi yang terletak bersebelahan dengannya yang berjaya dilancarkan. Suria Residence mempunyai harga yang paling berpatutan per kaki persegi dalam senarai walaupun merupakan harta tanah yang paling baru dibangunkan. Berbanding dengan Renai Jelutong Residences, ia menawarkan kawasan kawasan binaan yang sedikit lebih kecil. Walau bagaimanapun, unit tersebut masih sesuai untuk pasaran berorientasikan keluarganya. Sama seperti Renai Jelutong Residences, Suria Residence menggabungkan alam semula jadi ke dalam kemudahannya untuk kehidupan yang lebih hijau.

Radia Residences mempunyai harga paling mahal RM750 per kaki persegi walaupun siap pada tahun 2012. Ini mungkin disebabkan oleh bagaimana harta tanah itu merupakan pengembangan campuran unik yang dilengkapi dengan pusat membeli-belah, kedai runcit, dan pejabat. Projek ini menggabungkan kehidupan mewah dengan lancar dengan peluang komersial, sehingga menawarkan kemudahan optimum dengan pelbagai kedai runcit tepat di depan pintu seseorang. Pembangunan oleh Sime Darby dan UEM Sunrise terdiri daripada sebelas tingkat yang menempatkan 640 unit. Di antara pesaingnya, Radia Residences mempunyai kawasan binaan terbesar seluas 2216 kaki persegi. Walau bagaimanapun, jumlah ini akan menjadi jumlah yang mahal kerana harganya yang sudah terlalu tinggi per kaki persegi.

Satu kelemahan Radia Residences adalah kurangnya akses ke pengangkutan awam. Akibatnya, penduduk yang bergantung pada pengangkutan awam tidak akan menganggap Radia Residences menjadi pilihan tepat.

Kesimpulannya, Renai Jelutong Residences mungkin bukan pangsapuri servis terbaru dan paling ekonomik yang terdapat di Bukit Jelutong, tetapi ia masih menawarkan tawar-menawar yang baik dengan kemudahannya yang lengkap, pemandangan yang indah, dan akses ke jalan utama dan pengangkutan awam. Pembeli rumah yang ingin membeli harta tanah mewah yang mempunyai unsur semula jadi yang menyegarkan tidak mungkin kecewa dengan Renai Jelutong Residences.

wdt_ID Pembangunan Saiz Built-Up (kaki persegi) Harga jualan Harga PSF Tempoh Tanah Tahun Siap
1 Renai Jelutong Residences 788 - 1314 Dari RM 585,000 Dari RM742 Freehold 2017
2 Suria Residence 600 - 1200 Daripada RM 428,000 Dari RM710 Freehold 2018
3 Radia Residences 695 - 2216 Dari RM 552, 500 Dari RM750 Freehold 2012

Pembangun Renai Jelutong Residences: WCT Holdings Berhad

WCT Holdings Berhad ditubuhkan pada tahun 1981 dan kemudian disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun 1995. Syarikat ini adalah salah satu syarikat kejuruteraan dan pembinaan terkemuka di Malaysia, dan pemaju hartanah. Selama bertahun-tahun WCT telah berkembang dari syarikat satu mesin yang terlibat dalam kerja tanah menjadi jenama global yang diiktiraf kerana penyampaian produk dan perkhidmatan yang berkualiti. Syarikat ini menjalankan tiga perniagaan teras, khususnya kejuruteraan dan pembinaan, pembangunan harta tanah dan pelaburan harta tanah, dan pengurusan. Kepakaran kejuruteraan dan pembinaan WCT merangkumi lapangan terbang, litar lumba F1, skim bekalan empangan dan air, lebuh raya, kerja sivil, dan kerja-kerja infrastruktur berasaskan rel.

Selain itu, syarikat ini mempunyai portfolio pembangunan harta tanah yang luas yang terdiri daripada bandar, kediaman mewah, kediaman bertingkat, menara pejabat, hotel, dan pusat membeli-belah. WCT Holdings Berhad juga telah mendapat beberapa penghargaan untuk usaha baru-baru ini dalam pembinaan lestari, seperti Green Building Index (GBI) Gold untuk Ibu Pejabat Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI) dan GBI Certified for MyTOWN Shopping Centre. Beberapa pembangunan kediaman syarikat baru-baru ini termasuk Medini Signature, Waltz Residences, dan Impiria Residensi.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Komersial
Tempoh:
Freehold
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 2
Harga:
RM484,000 - RM915,000
Pemaju:
Urban Courtyard Sdn Bhd
Bilangan Tingkat:
15
Jumlah Unit:
222
Tahun Penyiapan:
2017
Kawasan Terbina (BUA):
788 kaki² - 1314 kaki persegi
Yuran penyelenggaraan:
RM0.35 平方英尺
Kemudahan
 • Cafeterias / Eateries
 • Kawasan Barbeque
 • Gimnasium
 • Jakuzi
 • Dewan Serbaguna
 • Nursery
 • Taman permainan
 • Kolam renang
 • Bilik Yoga / Deck

Lokasi

Wilayah
 • Selangor,
 • Shah Alam
Kejiranan

Pelan lantai

Jelajah 3d

 • Dalam Kemajuan
Dari RM506,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
 • SOFO
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 3
452 ft² - 1111 ft²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM567,800
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2
813 kaki² - 1285 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM450,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2 - 3
732 kaki² - 1227 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
Dari RM484,000

Cadangan Jual Unik

 
 1. Freehold
  Memiliki kediaman untuk generasi yang akan datang.
 2. Kediaman campuran berketumpatan rendah
  222 unit yang dibuat dengan baik tersebar di 15 tingkat.
 3. Selesai pembangunan
  Unit yang dilengkapi untuk bergerak tanpa gangguan dalam proses
 

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
7.5
Kemudahan
9
Keselamatan
8
Konsep
7
Kemudahan
7.5
Nilai wang
9
Penilaian Pustaka28 Undi
7.4
8

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM484,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!