• Dalam Kemajuan
6533

Legasi Kampong Bharu

 • Kediaman Perkhidmatan
Kawasan:
950 kaki persegi - 1907 kaki persegi
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 4
Progres PembinaanTahap 2G
Gambaran keseluruhan

Gambaran Keseluruhan Legasi Kampong Bharu

Terletak di tengah-tengah ibu kota Malaysia, Legasi Kampong Bharu adalah salah satu pembangunan kediaman dan komersial yang paling dicari di Kuala Lumpur. Tepat dalam gabungan kota yang sibuk, pengembangan ini menjanjikan pengalaman yang tidak seperti yang lain bagi penduduk kota kerana dilengkapi dengan pemandangan indah Menara Berkembar Petronas dan Menara KL (Menara Kuala Lumpur). Lokasinya juga dianggap unik kerana terletak di tengah-tengah kawasan perkebunan Melayu yang asli, Kampung Baru, yang terbentang sejak awal abad ke-20 dan mempunyai budaya dan tradisi yang meleleh. Daya tarikan ini mempunyai kemampuan untuk menarik calon pembeli dari pelbagai lapisan masyarakat, menarik minat orang asing yang mencari pengalaman benar-benar Malaysia di metropolis, dan penduduk tempatan yang lebih suka penyebaran warisan dengan sentuhan moden.

Dibangunkan oleh UDA Holdings, sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang tersenarai awam, Legasi Kampong Bharu terdiri dari menara kediaman 43 tingkat yang terdiri dari 433 pangsapuri dan 206 rumah RUMAWIP, serta blok komersial 29 tingkat dengan 83 pejabat unit. Diilhamkan oleh seni bina Islam, pembangunan ini dilengkapi dengan semua kemudahan yang diperlukan dan seterusnya. Ini termasuk gimnasium, makan, dan kolam renang, untuk beberapa nama, dengan percikan tanaman hijau di dalam dan sekitar premisnya. Diiringi oleh ruang pejabat yang canggih, pembangunan separa kediaman ini adalah di mana produktiviti memenuhi ketenangan.


Seperti semua sifat lain, mantera 'lokasi, lokasi, lokasi' berlaku untuk Legasi Kampong Bharu, dan sangat berkesan. Perkembangan ini mempunyai akses mudah ke berbagai jenis makanan, pengangkutan awam, lebuh raya, penjagaan kesihatan dan bahkan pendidikan tinggi. Terlepas dari lingkungan kuno yang dimilikinya, calon pembeli pembangunan Legasi Kampong Bharu mempunyai pilihan untuk melihat ke luar dan menuju ke mana-mana lokasi yang diinginkan dengan mudah. Berada di pusat bandar di mana lalu lintas jam sibuk boleh menjadi sangat banyak, pilihan ini nampaknya merupakan salah satu hartanah penjualan unik pembangunan.

Lokasi Legasi Kampong Bharu

Memukul di tengah-tengah Kuala Lumpur, tidak diragukan lagi bahawa lokasi Legasi Kampung Bharu menjadi iri hati bagi pemaju dan penduduk. Sebilangan besar harta tanah di kawasan ini dianggap mewah dan boleh menjadi harga sewa dan beli yang terlalu tinggi. Ini disebabkan oleh permintaan dari ekspatriat yang lebih suka tinggal di bandar, di mana perusahaan komersial banyak. Pusat bandar ini juga mempunyai reputasi menempatkan perwakilan asing secara berkala di beberapa hotel terkenal di dunia yang tersebar di sekitar lanskapnya, secara tidak sengaja menyumbang kepada keseluruhan eksklusif di udara.

Walaupun menjadi pusat budaya tradisional Melayu di bandar ini, banyak penduduk Kampung Baru yang menentang pembangunan di kawasan itu untuk mengekalkan gaya hidup etnik Melayu. Oleh itu, kawasan-kawasan sekitar yang menjadi tumpuan pembangunan ini mungkin kelihatan kurang berkembang dengan beberapa gerai tradisional Melayu sederhana yang berjejer di jalanan. Sebaliknya, penyediaan ini mempunyai daya tarikan tersendiri kerana berakar pada budaya dan tradisi, memberikan jalan keluar dari hiruk pikuk kehidupan kota. Selain dari masalah pembangunan, Kampung Baru dikelilingi oleh jalan-jalan utama di bandar yang selalu sesak pada waktu siang dan malam. Hal ini terutama disebabkan oleh perencanaan bandar yang buruk yang menyebabkan jalan sempit, dan kurangnya penguatkuasaan undang-undang terhadap pemilik kenderaan yang meletak jalan di jalan raya dengan sengaja, semakin memperburuk kesesakan.

Walau bagaimanapun, pembangunan ini berutang banyak ke lokasi yang strategik. Terletak di tebing Sungai Klang, Legasi Kampong Bharu terletak di sepanjang Jalan Raja Muda Musa yang membuka ke Jalan Raja Abdullah, seterusnya menghubungkan ke Jalan Sultan Ismail dan jalan-jalan bandar utama lain seperti Jalan Ampang dan Jalan Tun Razak. Ia berada dalam jarak berjalan kaki dari beberapa lokasi seperti Quill City Mall, masjid ikonik - Masjid Jamek Kampung Baru, serta stesen Transit Aliran Ringan (LRT) dan Monorel, yang menyediakan akses yang sangat mudah ke hotspot di dan sekitar kota besar.

Kesambungan

Pada ketika ini, boleh membimbangkan mereka yang gemar memacu pembangunan Legasi Kampong Bharu. Jangan risau, kerana ia terletak di sebelah salah satu lebuh raya yang paling banyak dihubungkan di pusat bandar, Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH). Ini adalah lebuh raya bertingkat pertama yang dibina di Malaysia dan membentang sejauh 7.9km untuk meredakan kesesakan lalu lintas di ibu negara. AKLEH bermula kilometer sifar di pintu masuk Jalan Raja Abdullah dari persimpangan Jalan Sultan Ismail yang terletak tidak jauh dari pintu keluar tempat letak kenderaan Legasi Kampong Bharu. Lebuh raya utama lain yang mudah diakses termasuk Jalan Kuching, yang merupakan sebahagian dari Jalan Lingkaran Dalam Kuala Lumpur dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Rawang, dan Jalan Tun Razak, yang merupakan sebahagian daripada Lingkaran Tengah Kuala Lumpur 1. Semasa berada di roda, lokasi seperti kerana Quill City Mall dan Suria KLCC masing-masing berjarak 4 dan 10 minit. Tarikan utama lain di bandar yang hanya beberapa minit dari Legasi Kampong Bharu adalah Taman KLCC, taman awam seluas 50 ekar yang terletak di seberang Suria KLCC. Ini adalah rumah bagi berbagai air terjun, air pancut, air terjun dan kolam renungan yang menawarkan pengalaman yang sangat unik di tengah-tengah pencakar langit yang menjulang tinggi.

Sekiranya anda lebih suka berjalan kaki dan mengelakkan kesesakan lalu lintas pada waktu sibuk, Legasi Kampong Bharu menawarkan akses ke beberapa pengangkutan awam seperti LRT dan Monorel. Stesen LRT Kampung Baru adalah sebahagian daripada Laluan Kelana Jaya yang melayani bandar-bandar besar lain seperti Subang Jaya dan banyak lagi di sekitar wilayah Petaling Jaya. Stesen Monorel Medan Tuanku, sebaliknya, menyediakan perhentian antara bandar seperti Jalan Imbi, Jalan Bukit Bintang, Raja Chulan, dan Titiwangsa, untuk beberapa nama. Ini sangat sesuai untuk mereka yang ingin mengalami kehidupan dan bekerja di bandar tanpa perlu menghadapi kesesakan lalu lintas yang sibuk.

Kemudahan

Boleh dikatakan titik penjualan terbesar untuk pembangunan Legasi Kampong Bharu, hubungan pasti tidak menjadi masalah kerana ia terletak di tengah-tengah kota yang sibuk. Kedai-kedai dan makanan yang selesa terdapat di mana-mana dengan berjalan kaki di dasar pembangunan ini. Manjakan diri anda dengan pelbagai masakan khas Melayu seperti sate, gulai kambing, tom yam, ikan bakar, nasi kukus dan banyak lagi di sekitar kawasan budaya yang terdapat di Kampung Baru. Sekiranya anda mencari sesuatu yang lain daripada masakan tempatan, keluarlah dari kawasan kantong dengan berjalan kaki untuk menikmati hidangan barat seperti stik dan kaviar.

Perkembangan ini sangat sesuai untuk keluarga dan mereka yang bekerja di luar rumah kerana menyediakan akses ke kemudahan penting lain seperti penjagaan kesihatan dan pendidikan. Institut Jantung Negara (IJN) dan Kuala Lumpur General Hospital (GH) berada dekat dengan keperluan penjagaan kesihatan anda. Terletak masing-masing sejauh 1.5km dan 1.4km, kedua-dua institusi ini terkenal kerana memberikan perkhidmatan dan rawatan yang berkualiti kepada pesakit. Sama terkenalnya, Hospital Pakar Al Islam (dahulunya dikenali sebagai Pusat Perubatan Kampung Baru) terletak hanya sejauh 450 meter. Sekolah Rendah Kampung Bharu juga berjarak sekitar 5 minit pemanduan dari kawasan ini. Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi, mereka pasti dapat melakukannya di Universiti Kuala Lumpur (UniKL), yang berjarak 11 minit berjalan kaki dari Legasi Kampong Bharu.

Jelas, pemaju projek ini menganggap kemudahan sebagai bahagian utama dari pengalaman tinggal. Berikut adalah senarai kemudahan dan kemudahan lengkap yang berdekatan dengan Legasi Kampong Bharu.

Membeli-belah:

 • Suria KLCC
 • Pusat Beli-belah Quill City
 • Avenue K
 • Pusat Beli-belah Sunway Putra
 • SOGO Kuala Lumpur
 • Maju Junction Mall
 • The Intermark
 • Pavilion Kuala Lumpur
 • Galeri Starhill
 • Fahrenheit 88
 • Plaza Wang Sungei
 • Plaza Yat Rendah

Pendidikan:

 • SMK Convent Bukit Nanas
 • SMK Puteri Wilayah
 • Sekolah Antarabangsa MARIFAH (MIS)
 • Sekolah Islam Antarabangsa Spectrum Kuala Lumpur
 • Institusi St. John
 • PJ College of Art and Design
 • INTI International College Kuala Lumpur
 • Universiti Kuala Lumpur
 • Universiti Metropolitan Kuala Lumpur
 • Kolej Presiden KL
 • Kolej Binari
 • Kolej Pengajian Tinggi Raffles

Perkhidmatan Perubatan:

 • Hospital Pakar Al Islam
 • Institut Jantung Negara
 • Hospital Kuala Lumpur
 • Hospital Pakar KPJ Sentosa KL
 • Hospital Perkhidmatan Damai
 • Hospital Wanita dan Kanak-kanak Kuala Lumpur

Pelan Lantai Legasi Kampong Bharu

Pembangunan Legasi Kampong Bharu terdiri daripada dua bahagian, dengan yang pertama adalah pangsapuri kediaman 43 tingkat. Unit Jenis A di kawasan pangsapuri kediaman dibahagikan kepada unit Jenis A1 seluas 1,679 kaki persegi (3 + 1 tempat tidur, 4 tempat mandi), dan unit Jenis A2 seluas 1,907 kaki persegi (3 + 1 tempat tidur, 4 bilik mandi). Terdapat sejumlah 33 unit untuk setiap subkategori dengan pilihan pemandangan Menara Berkembar Petronas. Jenis A3, A4, dan A5 adalah penthouse dengan ukuran binaan masing-masing 2714 kaki persegi, 1904 kaki persegi, dan 2969 kaki persegi. Walau bagaimanapun, hanya ada satu unit yang tersedia untuk setiap penthouse. Sementara itu, terdapat sejumlah 364 unit Jenis B yang masing-masing berukuran 950 kaki persegi (3 tempat tidur, 2 tempat mandi), dengan pilihan pemandangan yang menakjubkan juga. Rumah RUMAWIP (Jenis C) berkeluasan 807 kaki persegi tetapi hanya disediakan untuk individu yang berkelayakan di bawah program yang dimulakan oleh Kementerian Wilayah Persekutuan. Pada masa penulisan, Jenis C telah habis dijual.

Menara Legasi, yang merupakan menara pejabat 29 tingkat, terdiri daripada 83 unit ruang pejabat yang benar-benar merangkumi estetika lokasinya yang padat budaya dalam bentuk reka bentuknya yang diilhamkan oleh Islam. Ruang pejabat di sini sangat sesuai untuk syarikat yang ingin berada di pusat, dengan pemandangan panorama bandar yang memukau.

Penduduk dan mereka yang bekerja di Menara Legasi dapat mengharapkan lebih banyak pilihan untuk makanan dan kemudahan pada waktunya kerana pembangunan juga terdiri dari satu tingkat dari 43 lot runcit mulai dari 78 kaki persegi hingga 7,169 kaki persegi. Ini sangat sesuai untuk pengusaha dan pelabur yang mencari perniagaan yang menguntungkan di lokasi utama. Berikut adalah susun atur unit untuk Jenis A1, A2, dan B. Untuk dimensi susun atur semua jenis, sila rujuk bahagian Pelan Lantai.

Pelan Lantai Legasi Kampong Bharu Jenis A1

Taipkan A1

Pelan Lantai Legasi Kampong Bharu Jenis A2

Taip A2

Pelan Lantai Legasi Kampong Bharu Jenis B

Jenis B

Berikut adalah rancangan bertingkat untuk projek Legasi Kampong Bharu.

Pelan Tingkat Legasi Kampong Bharu

Berdasarkan dimensi ini, sepertinya ada unit yang sesuai untuk setiap jenis penduduk - keluarga, pasangan, pengusaha, dan bahkan mereka yang lebih suka tinggal sendirian. Jenis A1 akan lebih sesuai untuk keluarga yang lebih kecil atau pasangan yang ingin mengembangkan unit keluarga mereka secara minimum, sementara Jenis A2 paling sesuai dengan unit keluarga yang lebih besar atau bahkan mereka yang ingin berkongsi ruang dengan rakan serumah. Jenis B, sebaliknya, adalah yang terbaik untuk individu yang lebih suka hidup sendiri. Apa pun pilihan anda, yakinlah ada lebih banyak lagi unit dalam bentuk kemudahan dan kemudahan.

Kemudahan dan Kemudahan Legasi Kampong Bharu

Di Legasi Kampong Bharu, penduduk dapat menikmati pelbagai kemudahan dan kemudahan luar biasa seperti kafe, tadika, kolam infiniti, gimnasium, kedai runcit, lubang barbeku komunal, dan taman ramuan. Ini melayani penduduk dengan pelbagai gaya hidup, seperti mereka yang bersenam setelah pulang dari kerja, atau mereka yang hanya ingin menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga melalui aktiviti alternatif dalam keselesaan tempat tinggal mereka sendiri.

Pintu masuk bangunan dilengkapi dengan keselamatan 24 jam dan pemantauan CCTV. Setiap penduduk diberikan kad kunci akses untuk walk-in, yang juga membuka lengan keselamatan untuk drive-in. Semua elemen ini mungkin kelihatan remeh di permukaan, tetapi inilah yang memberikan keselamatan dan kehidupan yang selesa kepada penghuni harta tanah.

Kemudahan dan kemudahan ::

 • Kolam infiniti
 • Pusat kecergasan
 • Lubang barbeque
 • Kad akses
 • Kolam renang
 • Perpustakaan
 • Kawasan permainan
 • Penjaga dan keselamatan
 • Tadika
 • Dewan pelbagai guna
 • Kafe
 • Surau

Analisis Harta Legasi Kampong Bharu

Projek pembangunan Legasi seluas 1.157 hektar di Kampung Baru mempunyai sebuah GDV kira-kira RM529 juta. Dengan jumlah peruntukan 30% diperuntukkan untuk Bumiputera, projek ini dijangka mendapat tarikan di kalangan penduduk Kampung Baru kerana kemampuannya.

Pasaran sasaran

Pasaran hartanah diyakini mengalami masa mendung kerana nampaknya lebih banyak penawaran daripada permintaan. Walaupun keadaan ini, harga harta tanah masih tinggi, mewujudkan apa yang dikenali sebagai gelembung harta tanah. Walau bagaimanapun, ini tidak banyak mempengaruhi projek kediaman bertingkat tinggi. Oleh itu, dapat dikatakan bahawa projek pembangunan Legasi akan melayani pencari rumah bandar kerana harganya tetap berpatutan. Selain penduduk tempatan di Kampung Baru, orang dewasa kelas menengah atas yang berusaha mengurangkan kos perjalanan ke bandar dengan selesa mampu membeli unit jarak jauh Legasi. Ini lebih masuk akal sekiranya kos untuk menyewa atau membeli unit tersebut dikongsi dengan rakan, rakan sekerja atau pasangan.

Due to the common sharing of apartments in central Kuala Lumpur, Legasi may also be targeting investors. The lower cost per unit allows these investors to keep their rent low and ensure a steady income.

Analisis pesaing

wdt_ID Nama Harga Harga PSF Kawasan Terbina (kaki persegi) Tempoh Bilangan Unit
1 Legasi Kampong Bharu, Kuala Lumpur Dari RM716,200 RM754 950 - 1907 Pajakan 765
2 Datum Jelatek, Keramat Dari RM640,000 RM1,164 550 - 1645 Pajakan 708
3 STAR Residences, KLCC Dari RM1 juta RM1,600 625 - 2262 Freehold 557

Berbanding dengan projek lain yang terkenal di sekitarnya, projek ini nampaknya memberi lebih banyak keuntungan. Projek serupa (STAR Residences) yang sedikit lebih dekat dengan pusat bandar, dengan dimensi yang sama, nampaknya mempunyai unit harga minimum yang lebih tinggi daripada julat tertinggi Legasi. Lebih jauh ke luar kota dan ke wilayah Keramat, projek seperti Datum Jelatek akan menelan belanja lebih murah daripada Legasi, bagaimanapun, akses ke pusat bandar dan bahagian lain dari Kuala Lumpur yang lebih besar terganggu dengan pengangkutan awam dan jalan raya yang terhad.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa kos per unit Legasi berbanding dengan harga yang hampir dengan pusat bandar jauh lebih rendah. Mengingat desakan penduduk tempatan untuk membangun Kampung Baru, dapat disimpulkan bahawa pembangunan ini dilihat sebagai metode untuk meningkatkan kehidupan penduduk setempat di sekitar daerah tersebut. Lokasi yang strategik, serta akses ke pengangkutan awam dan lebuh raya utama menjadi pemangkin dalam pembangunan sosio-ekonomi penduduk Kampung Baru.

Harga per kaki persegi untuk pembangunan ini bermula dari RM754, dengan ukuran binaan 950-1,907 kaki persegi untuk julat kediamannya. Projek ini dijangka siap pada tahun 2020.

Pembangun Legasi Kampong Bharu: UDA Holdings Bhd

UDA Holdings Bhd dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan Diperbadankan (MoF Inc.) dan diawasi oleh Kementerian Pembangunan Usahawan (MED). Selama lebih dari empat dekad, UDA telah menyumbang kepada pembangunan negara dengan memajukan urbanisasi di seluruh negara.

Dalam beberapa tahun akan datang, UDA akan menyaksikan pelbagai projek baru selesai Kuala Lumpur, Selangor, Johor, Pahang, Terengganu dan Kedah. Di Lembah Klang, ia telah menjalankan projek kediaman seperti Residensi 38 Bangsar, Legasi Jubilee di Kuala Lumpur, Dedaun Heights di Selangor dan Legasi Attalea di Sepang.

Ringkasan

Kesimpulannya, projek Legasi Kampong Bharu adalah salah satu buku. Ini adalah perkembangan di mana masa lalu memenuhi masa kini dan menjamin pengalaman yang benar-benar unik yang tinggal di kota besar Kuala Lumpur.

Dihiasi dengan kemudahan dan kemudahan dengan standard tertinggi, projek ini pasti akan menarik minat pelabur dan penduduk bandar. Menjadi tepat di tengah-tengah semua itu dan dengan banyak yang harus dilakukan dan dilihat, ia pasti dapat menyegarkan semua deria tubuh manusia.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Kediaman
Tempoh:
Pajakan
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 4
Harga:
RM715,000
Pemaju:
Harta Tanah UDA
Bilangan Tingkat:
43
Jumlah Unit:
430
Tahun Penyiapan:
2020
Kawasan Terbina (BUA):
950 kaki persegi - 1907 kaki persegi
Yuran penyelenggaraan:
RM0.30 平方英尺
Kemudahan
 • Kawasan Barbeque
 • Cafeterias / Eateries
 • Bilik Fungsi
 • Kolam renang
 • Bilik bacaan
 • Sistem sekuriti
 • Surau
 • Lihat

Lokasi

Wilayah
 • Kuala Lumpur,
 • Kampung Baru
Kejiranan

Video

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM782,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
454 kaki² - 882 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM377,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
500 kaki² - 700 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM400,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
653 kaki² - 1232 kaki²
Dari RM715,000

Cadangan Jual Unik

Mid-City Mixed Development
Located only 10 minutes from the KL city center, this project consists of both office towers and serviced apartments.
Extra Convenience
A 5-minute walk will take you to LRT Kampung Baru station.
Nearby Emergency Services
Within close proximity to Institut Jantung Negara (IJN) and Kuala Lumpur General Hospital (GH).

Garis masa

2017

24 Januari 2017

Pelancaran Legasi Kampong Bharu

Legasi Kampong Bharu dilancarkan pada 24 Jan dan mendapat sambutan hebat daripada orang ramai walaupun publisiti terhad.

17 Ogos 2017

Anugerah Hartanah PropertyGuru Asia

Legasi Kampong Bharu dianugerahkan dengan anugerah yang sangat dipuji untuk Pembangunan Penggunaan Campuran Terbaik pada Anugerah Hartanah PropertyGuru Asia tahunan keempat.

 

Pemandu Keputusan

Kesambungan
8
Kemudahan
9
Keselamatan
7
Konsep
9
Kemudahan
7
Nilai wang
7
Penilaian Pustaka26 Undi
8.4
7.8

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM715,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!