Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)?

tiada jawapan
IBSSystem-03

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apa itu AKPK?

 

Apa itu Sistem Bangunan Perindustrian?

Bangunan Singapura

Sistem Bangunan Perindustrian adalah teknik pembinaan di mana komponen dihasilkan dalam persekitaran yang terkawal. Persekitaran yang terkawal boleh berada di lokasi atau di luar lokasi dan bergantung pada komponen yang dihasilkan atau jenis bangunan yang sedang dibina. Sistem Bangunan Perindustrian adalah istilah Malaysia untuk pembinaan pasang siap atau ringkasnya pra-fab. Penggunaannya menyaksikan peningkatan dalam industri pembinaan di seluruh dunia. Sistem ini biasa digunakan dalam pembangunan kediaman dan komersial di Malaysia. 

 

Bagaimana Sistem Bangunan Perindustrian Digunakan

Sistem Bangunan Berindustri mempunyai banyak kegunaan dalam dan luar industri pembinaan, walaupun kebanyakan penggunaannya berkisar pada industri pembinaan. Prefabrikasi biasanya digunakan di sektor automotif, di mana komponen kenderaan yang berlainan dihasilkan di pelbagai bahagian kilang dan disatukan pada pemasangan akhir.

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 1
Sayap Airbus pasang siap dibawa ke lokasi pemasangan terakhir

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, prefabrikasi telah memasuki bidang pembinaan dan lebih biasa digunakan pada masa ini. Sistem ini dapat digunakan untuk komponen kecil seperti bagian dinding atau, pada skala yang lebih besar, sebagai lantai skala penuh pada bangunan. Awalnya digunakan di rumah dan projek berskala kecil, Sistem Bangunan Berindustri kini digunakan dalam pembinaan berskala besar seperti hotel.

Untuk meletakkannya secara sederhana, ambil harta tanah. Dengan menggunakan kaedah pembinaan tradisional, setiap inci persegi harta tanah akan dibina di lokasi, dan setiap komponen harus diserahkan ke tapak pembinaan. Menerapkan Sistem Bangunan Berindustri, bahagian-bahagian harta tanah, misalnya dinding atau tangga, akan dibangun di luar lokasi, diangkut ke lokasi dan dipasang dengan mudah. Bayangkan membina rumah anda untuk membina rumah menggunakan blok bangunan atau Legos.

 

Prefabrikasi vs Modular

Menurut John L. dari acuity.com, prefabrikasi (Industrialised Building System in Malaysia) adalah istilah umum yang digunakan untuk bangunan pasang siap atau komponen bangunan yang dihasilkan di sebuah kilang sebelum tapak pembinaan pemasangan terakhirnya. Struktur modular, sebaliknya, merujuk kepada sesuatu yang dibina atau disusun dalam unit serba lengkap, serupa dengan blok bangunan. 

Agar sesuatu dilabel sebagai 'modular', sekurang-kurangnya 70% projek mesti disiapkan di kilang sebelum dihantar ke laman web. Semua struktur modular adalah prefabrikasi, tetapi tidak semua prefabrikasi adalah struktur modular. Contoh utama reka bentuk modular adalah Ac NoMad Hotel by Marriott di New York City yang akan datang, dengan 26 tingkat, mungkin menjadikannya struktur modular tertinggi di dunia.

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 2
Komponen pasang siap AC NoMad Hotel yang lengkap

 

Sejarah Prefabrikasi

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 3

Walaupun prefabrikasi mungkin sesuatu yang baru di Malaysia, sejarahnya dapat ditelusuri sejak tahun 3800 SM. Beberapa contoh di mana prefabrikasi digunakan sepanjang sejarah adalah: -

 • 3800 SM - Sweet Track, landasan kereta api tertua di dunia, dianggap telah menggunakan prefabricatio
 • 1755 - Setelah Gempa Bumi Lisbon tahun 1755, Daerah Baixa di Lisbon dibina semula menggunakan komponen pasang siap sambil memperkenalkan beberapa bentuk reka bentuk anti-gempa yang paling awal
 • 1851 - Istana Kristal di London menggunakan teknik prefabrikasi menggunakan besi dan kaca
 • 1941 hingga 1945 - Semasa Perang Dunia II, pemerintah Inggeris menggunakan prefabrikasi untuk membina rumah sementara untuk ribuan keluarga bandar yang 'dibom' dalam perang

 

Prefabrikasi di Malaysia

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 4

Walaupun istilah prefabrikasi dan Sistem Bangunan Perindustrian baru bagi kebanyakan rakyat Malaysia, prefabrikasi di Malaysia bermula pada tahun 1960-an. Contoh prefabrikasi pertama di Malaysia ialah flat Tunku Abdul Rahman di Jalan Pekeliling, siap pada tahun 1964 dan dirobohkan pada tahun 2014. Projek ini memaparkan tujuh blok flat 17 tingkat, empat blok flat 4 tingkat dan lot kedai 40 tingkat .

Contoh prefabrikasi lain yang digunakan di Malaysia ialah projek perumahan kos rendah pertama di Pulau Pinang di Jalan Rifle Range di Air Itam, Pulau Pinang. Selesai pada tahun 1965, lapan blok pangsapuri masih ada hingga sekarang.

Kini, Sistem Bangunan Perindustrian digunakan oleh banyak pemaju harta tanah besar di Malaysia. Rumah Selangorku Jade Hills Gamuda Land di Kajang menggunakan Sistem Bangunan Perindustrian. Dengan menggunakan sistem tersebut, 714 unit siap satu tahun lebih awal dari jadual. 

Pemaju lain yang menggunakan Sistem Bangunan Perindustrian adalah SP Setia, terkenal dengan kediaman dan komersial mereka, dan merupakan pemaju Setia Alam. SP Setia menganggarkan bahawa ia menggunakan Sistem Bangunan Perindustrian di hampir 25,000 unit kediaman. Lebih-lebih lagi, syarikat itu menerapkan sistem tersebut dalam pengembangan komersial seperti Setia City Mall, termasuk fasa baru, dan AIMST University Sungai Petani Campus di Sungai Petani, Kedah.

Sistem Bangunan Perindustrian juga telah digunakan dalam pembangunan bukan harta tanah. Penggunaan sistem ini yang paling jelas adalah SMART Tunnel yang terkenal. Projek besar ini menggunakan Sistem Bangunan Berindustri untuk membuat lapisan terowong yang didokumentasikan oleh National Geographic's Megastructures. Kaedah ini juga digunakan di bahagian bawah tanah MRT Kajang dan Putrajaya Lines.

Projek penting lain yang telah menggunakan Sistem Bangunan Perindustrian di Malaysia, seperti di malaysiaproject.blogspot, termasuk: -

 • CIQ Johor Bahru - balok, tiang dan papak konkrit pracetak
 • Open University Malaysia Kuala Lumpur - balok konkrit pracetak, tiang dan papak berongga
 • Projek Perumahan Rakyat Telipok, Sabah - sistem formwork keluli
 • Pangsapuri Kerajaan Putrajaya - dinding konkrit pracetak
 • Telekom Tower - struktur keluli untuk taman langit dan puncak bangunan
 • Kompleks Sukan Air Putrajaya - keluli berbentuk tiub dan keluli untuk sistem lantai
 • Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur - struktur bumbung keluli di Terminal Utama
 • Stesen Sentral Kuala Lumpur - struktur bumbung keluli dan papak teras berongga pracetak
 • Hospital Serdang - balok keluli, tiang keluli, dan kepingan separuh konkrit pracetak

 

Bagaimana Sistem Bangunan Perindustrian berfungsi?

CIDB IBS Sdn mengawasi Sistem Perindustrian Bangunan di Malaysia menggunakan Skor IBS, yang ditentukan berdasarkan Standard Industri Pembinaan 18 (CIS 18: 2010). Sistem pemarkahan mempunyai skor maksimum 100. Semakin tinggi Skor IBS, semakin tinggi peratusan prefabrikasi yang digunakan dalam projek. Walaupun mustahil untuk mencapai Skor IBS yang sempurna hari ini, beberapa projek dapat mencapai Skor IBS 70, lebih dekat dengan struktur modular.

 

Kelebihan Sistem Bangunan Perindustrian

Pengangkutan dan Logistik

Sistem Bangunan Perindustrian, yang lebih dikenali sebagai prefabrikasi, mempunyai banyak faedah.

 1. Logistik

Salah satu cabaran terbesar yang dihadapi oleh industri pembinaan ialah logistik, terutama ketika banyak bahan terlibat. Dengan pembuatan pasang siap, bahan mentah dapat dipasang di luar lokasi dan diangkut ke tapak pembinaan. Dengan kaedah pengangkutan yang lebih cekap tersedia di 21st abad, sejumlah besar bahagian pasang siap boleh diangkut pada waktu tertentu.

 1. Penjimatan ruang

Ruang penting dalam industri pembinaan, dan seringkali pembangun berhadapan dengan kekurangan ruang untuk melakukan pemasangan di tempat. Dengan Sistem Bangunan Perindustrian, keperluan untuk memperuntukkan zon khusus untuk pemasangan dihapuskan, membebaskan ruang berharga. Ini sangat menguntungkan projek-projek yang sedang dijalankan di kawasan yang ketat dan kawasan bandar yang sangat maju seperti Lembah Klang, Pulau Penang, Johor Bahru dan Melaka.

 1. Tidak mudah terdedah kepada cuaca

Selepas hujan

Walaupun cuaca tidak menjadi perhatian di tempat-tempat seperti Timur Tengah dan sebahagian Australia, Malaysia, sebagai negara tropika, rentan terhadap perubahan cuaca yang tiba-tiba dan tidak dapat diramalkan. Dengan pasang siap, sebahagian besar kerja dilakukan di dalam rumah tanpa perlu risau akan cuaca.

 1. Penggunaan bahan secara optimum

Prafabrikasi sering dilakukan dalam persekitaran terkawal, yang menghasilkan penggunaan bahan mentah yang lebih efisien, pencemaran bunyi yang terkawal dan kitar semula yang cekap. Dengan dorongan untuk pembinaan mesra alam meningkat setiap hari, Sistem Bangunan Perindustrian adalah kaedah pembinaan yang mesra alam.

 1. Kelenturan

Kaedah pembinaan tradisional sering meninggalkan kerja palsu sementara yang harus dibongkar secara kekal setelah selesai. Tetapi itu tidak berlaku untuk Sistem Bangunan Perindustrian. Setelah komponen tertentu siap pasang siap sepenuhnya, kilang dapat dipasang semula sesuai dengan komponen seterusnya. Ini termasuk memperluas bangunan, menambah mesin yang diperlukan, dan memasang sistem keselamatan khusus yang diperlukan untuk komponen baru.

 1. Pengurangan tenaga kerja dan keselamatan manual

Konsep Hari Pekerja dengan alat pada seluar jeans, tutup

Dengan menggunakan Sistem Bangunan Perindustrian, jumlah pekerja manual dapat dikurangkan kerana tidak diperlukan di tapak pembinaan. Juga, keperluan sentuhan manusia dalam kerja yang sukar dan berbahaya dapat dihilangkan kerana prefabrikasi sering menggunakan mesin dan robot. Penggunaan mesin juga akan memungkinkan pembuatan pasang siap sepanjang waktu, dan hubungan manusia hanya diperlukan untuk pengawasan dan penyelenggaraan kecemasan.

 1. Kurangkan tempoh pembinaan

Prefabrikasi membolehkan pemaju menjalankan lebih banyak kerja di tempat yang berbeza pada masa yang sama. Pembangun juga dapat menyelaraskan proses pembuatannya dan pembinaan sebenar untuk proses pembinaan yang lancar tanpa kelewatan, yang mengakibatkan tempoh pembinaan yang lebih pendek. Ini terbukti dalam projek Rumah Selangorku Jade Hills, di mana pemajunya, Gamuda Land, menekankan bahawa pasang siap membolehkan projek itu disiapkan setahun lebih awal dari jadual.

 1. Aplikasi teknologi canggih

Sistem seperti Sistem Bangunan Perindustrian membolehkan teknologi canggih untuk disatukan ke dalam proses pasang siap. Prefabrikasi hari ini menggunakan pemodelan 3D, sinar laser berketepatan tinggi dan kecerdasan buatan untuk mencipta produk akhir yang lebih halus.

 

Kelemahan Sistem Bangunan Perindustrian

Setiap sistem mempunyai bahagian kekurangannya, dan Sistem Bangunan Perindustrian tidak berbeza.

 1. Mimpi ngeri logistik

Sistem Bangunan Perindustrian membolehkan logistik komponen yang lebih baik dengan kawasan kerja di luar lokasi tetapi pengangkutan produk akhir boleh menjadi mimpi buruk logistik. Keadaan menjadi lebih teruk sekiranya produk pasang siap berukuran besar, panjang dan berat. Selalunya, mengangkut produk akhir seperti itu memerlukan banyak lori, tempat tidur kargo khusus yang dapat menangani beban yang melampau, dan kadang-kadang, pesawat khas seperti Antonov An-225, atau kapal mungkin diperlukan.

Rintangan tidak berhenti di situ kerana menggerakkan bahagian pasang siap yang besar memerlukan perancangan pengangkutan yang teliti. Ia merangkumi: -

 • Pra-merancang laluan yang harus ditempuh untuk mengelakkan jambatan overhead, talian kuasa dan jalan yang tidak sesuai
 • Penutupan sementara jalan yang mungkin melampaui waktu yang ditentukan
 • Pengangkutan hanya dapat dilakukan pada waktu malam apabila terdapat sedikit kesesakan lalu lintas

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 5
Katil khas mengangkut penjana 100 tan

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 6
Beban pasang siap besar memerlukan lima lori untuk diangkut

 1. Kos

Mengangkut sejumlah besar komponen pasang siap atau komponen tunggal yang besar akan menanggung kos yang lebih tinggi daripada kaedah pembinaan tradisional. Peralatan khas, kakitangan khusus dan perancangan yang teliti dapat menyumbang kepada kos pengangkutan yang tinggi. Mengurangkan ukuran komponen pasang siap akan mengatasi halangan ini, tetapi ia bukan penyelesaian universal, terutama dengan komponen besar seperti penjana 100 tan di atas.

 1. Jentera rosak

Menggunakan mesin dalam sistem seperti Sistem Bangunan Perindustrian sangat menguntungkan industri pembinaan dengan banyak faedahnya. Tetapi jika terdapat sekeping mesin yang rosak dan tidak dapat dikesan pada waktunya, komponen pasang siap tidak akan memenuhi spesifikasi yang diperlukan. Dan semakin lama masa yang diperlukan untuk mengesan mesin yang rosak, semakin banyak komponen kerosakan akan dihasilkan, dan semakin tinggi kos untuk memperbaiki kesalahan tersebut.

 

Adakah Prefabrikasi Masa Depan Industri Pembinaan?

Prefabrikasi digunakan lebih banyak daripada sekarang dalam industri pembinaan. Sistem Bangunan Perindustrian, unik untuk Malaysia, walaupun tidak relatif baru di Malaysia, digunakan lebih dari sebelumnya. Manfaat Sistem Bangunan Perindustrian sudah pasti ada dan sangat menguntungkan industri pembinaan.

Walaupun lampu hijau, fabrikasi bukanlah masa depan industri pembinaan. Ini kerana prefabrikasi bermula pada tahun 3800 SM. Prefabrikasi selalu ada, tetapi popularitinya hanya bertambah apabila teknologi dan kaedah pembinaan kami berkembang dari masa ke masa.

Oleh itu, seseorang mungkin tertanya-tanya apa masa depan industri pembinaan jika bukan pasang siap? Jawapannya sangat mengejutkan, iaitu cetakan pembinaan 3D (3DCP). 3DCP pertama kali dibayangkan pada tahun 1950-an, tetapi teknologi yang ada pada masa itu menghadirkan banyak rintangan yang tidak dapat diselesaikan. Semasa teknologi kami berkembang, 3DCP menjadi mungkin, dan banyak syarikat bereksperimen dengan bangunan bercetak 3D.

Saluran YouTube B1M disebutkan dalam video mereka bahawa percetakan 3D pada mulanya digunakan dalam prototaip skala kecil. Namun, kemajuan dalam teknologi percetakan 3D telah menyebabkan penciptaan struktur berfungsi sepenuhnya berskala besar.

Apa itu Sistem Bangunan Berindustri (IBS)? 7
Sebuah rumah cetak 3D oleh PERI di Beckum, Jerman, dengan pentauliahan kerajaan negara, yang pertama seumpamanya.

Penyiapan kediaman di atas membuka 3DCP pada skala yang jauh lebih besar daripada hari ini. Agensi Angkasa Eropah mencadangkan agar 3DCP dapat digunakan dalam pembangunan luar daratan di The Moon atau Mars. Walaupun memerlukan masa bertahun-tahun untuk bangunan bercetak 3D untuk menggantikan kaedah pembinaan tradisional, 3DCP disebut-sebut sebagai masa depan pembinaan.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!