Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya

tiada jawapan
LPM

Perkongsian bermakna!

Lihat juga:Rumah Mesra Rakyat (Perumahan Mampu Milik)

Panduan Permulaan untuk Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya

Apa jenis Rumah Mampu Milik dan bentuk bantuan lain yang diberikan oleh Lembaga Perumahan Melaka?

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 1 Foto: Unsplash (@Hao Pan)

 

Terkenal dengan makanan Nonya, budaya Peranakan, seni bina kuno yang indah, dan tempat bersejarah yang menakjubkan - teka di mana tempat ini di Malaysia?

Anda betul - tidak lain adalah Melaka! Tetapi hari ini, kita tidak akan membincangkan betapa indahnya negeri ini dan semua tempat bersejarah dan budaya yang terkenal untuk dikunjungi, melainkan, rangkaian program perumahan mampu milik yang tersedia untuk masyarakat, berkat usaha terpuji kerajaan negeri, melalui Lembaga Perumahan Melaka - atau dikenali sebagai Lembaga Perumahan Melaka (LPM).

Berdasarkan laporan oleh Khazanah Research Institute pada tahun 2017, Melaka dikategorikan sebagai salah satu penyedia perumahan yang paling berpatutan di negara ini. Oleh itu, tanpa basa-basi lagi, mari kita tunjukkan siapa LPM, kepentingan LPM, dan beberapa skim perumahan mampu milik yang ditawarkan oleh mereka!

 

Pertama, mari kita lalui sedikit latar belakang

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 2 Foto: www.malacca.ws

Melaka adalah salah satu negeri yang lebih kecil di Malaysia dengan keluasan sekitar 165,000 hektar. Digelar sebagai ibu kota bersejarah tidak rasmi Malaysia, ia terkenal sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO pertama di Malaysia selain George Town, Pulau Pinang. 

Negeri ini secara pentadbiran dibahagikan kepada tiga daerah - Melaka Tengah, Jasin, dan Alor Gajah. Alor Gajah, yang terletak di bahagian utara Melaka, adalah daerah terbesar di negeri ini, tetapi Melaka Tengah, walaupun merupakan daerah terkecil, mempunyai kepadatan bandar tertinggi. Ini kerana daerah Melaka Tengah - dengan jumlah penduduk 579,000 orang - adalah destinasi utama pelancong dengan kawasan bersejarah dan budaya di pusat bandar. 

Dari segi kemampuan perumahan, Melaka mempunyai perumahan mampu milik dengan harga terbaik di Malaysia, dengan keseimbangan penawaran dan permintaan yang baik. Malahan, menurut laporan Khazanah Research Institute pada tahun 2019, Melaka adalah satu-satunya negeri di Malaysia yang memperoleh pulangan rata-rata 3.1 pada 2016, yang menunjukkan bahawa perumahan di Melaka mampu dimiliki oleh penduduknya. Sebagai perbandingan, Kuala Lumpur menjaringkan gol pada 4.9 dan Pulau Pinang mendapat skor 5.5, yang kedua-duanya 'sangat tidak mampu dicapai'.

 

Pada zaman Covid-19

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 3 Foto: Unsplash (@Mika Baumeister)

Sudah tentu, pasaran hartanah Melaka reda ketika wabak itu melanda pada tahun 2020. Namun, yang menarik, di tengah-tengah perjuangan untuk mengawal wabak COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan ketiga (MCO 3.0) yang secara tidak langsung telah melanda industri harta tanah Malaysia, di Melaka semakin popular di kalangan pembeli harta tanah terutama di daerah seperti Alor Gajah, Bukit Katil, dan Melaka Tengah.

Pasar kediaman yang berkembang pesat di Melaka mungkin kerana harga hartanahnya adalah yang paling berpatutan berbanding dengan negeri lain seperti Selangor, Kuala Lumpur, dan Pulau Pinang. Selanjutnya, Melaka adalah negeri yang jauh lebih maju dari segi pasaran hartanah berbanding dengan negeri lain seperti Negeri Sembilan, yang membantu mendorong Melaka ke tempat nombor satu bagi pencari harta tanah.

Permintaan kekal tinggi untuk rumah berharga di bawah RM500,000. Berbanding dengan harta tanah mewah, rumah mampu milik mudah dijual di Melaka kerana permintaan yang tinggi di kalangan pembeli tempatan untuk kategori ini, terutamanya rumah yang didaratkan. Ini disebabkan oleh harga berpatutan yang ditawarkan oleh pemaju yang sesuai dengan tahap pendapatan pembeli dengan pelaburan harta tanah atau pembelian yang mereka buat.

Selain itu, campur tangan negara - melalui peranan aktif yang diambil oleh Lembaga Perumahan Melaka (LPM) - dalam menangani kemampuan mampu milik dan pemilikan rumah dengan berkesan, adalah elemen penting lain yang mendorong kemampuan perumahan di Melaka. 

 

Jadi, siapakah Lembaga Perumahan Melaka (LPM)?

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 4 Foto: Lembaga Perumahan Melaka

Melaka adalah salah satu daripada beberapa negeri di Malaysia yang telah menubuhkan Lembaga Perumahannya sendiri, yang dikenali sebagai Lembaga Perumahan Melaka (LPM). LPM adalah agensi kerajaan negeri yang mengawasi projek pembangunan perumahan di Melaka. Lembaga ini ditubuhkan pada tahun 2002 melalui berlakunya Enakmen Lembaga Perumahan Melaka 2002. 

Sebelum penubuhan LPM, projek pembangunan perumahan di negeri ini dipantau oleh unit Perumahan dan Kerajaan Tempatan di daerah ini. Hakikatnya, kerajaan negeri Melaka adalah negeri kedua yang menubuhkan Lembaga Perumahannya setelah kerajaan negeri Selangor memperkuat peranan kerajaan negeri dalam sektor perumahan, dan juga memastikan penyampaian unit rumah mampu milik kepada rakyat dengan betul dan berkesan.

Dengan cogan kata "Rumah Idaman Pelengkap Kehidupan", yang diterjemahkan menjadi "Rumah Impian Membuat Hidup Kita Seluruh", LPM memainkan peranan penting untuk merealisasikan dan menyelaraskan pembangunan perumahan kos rendah dan mampu milik di Melaka untuk mencapai matlamat "Satu Keluarga, Satu Rumah ”.

 

Objektif mereka adalah:

 • Merancang, mengkoordinasikan, melaksanakan, memantau, dan memelihara pembangunan projek perumahan.
 • Untuk mewujudkan persekitaran perumahan yang selesa, harmoni, dan selamat.
 • Untuk menyediakan perumahan mampu milik yang mencukupi sesuai dengan tema "Satu Keluarga, Satu Rumah".
 • Memberi perkhidmatan berkualiti untuk setiap projek perumahan.
 • Untuk bertindak sebagai Pusat Sehenti (OSC) untuk Perumahan.
 • Menjadi sumber dan pusat rujukan maklumat perumahan di negeri Melaka.

 

Dengan misi menjadikan kepemilikan rumah lebih berpatutan dan mudah diakses oleh penduduk di Melaka, kerajaan negeri menyasarkan untuk membina lebih daripada 48,000 unit rumah mampu milik di negeri ini dengan kerjasama kerajaan Persekutuan dalam tempoh lima tahun akan datang.

19,232 unit akan dibangunkan oleh Lembaga Perumahan Melaka (LPM), agensi atau jabatan kerajaan negeri lain, dan pemaju swasta; sementara 28,922 unit rumah mampu milik akan dibina oleh jabatan atau agensi Persekutuan.

 

Apakah jenis program perumahan mampu milik yang ditawarkan oleh LPM?

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 5

Foto: Berita Harian

Sebilangan besar pembangunan perumahan yang anda lihat di sekitar Melaka adalah projek dari LPM sendiri. Sejajar dengan Dasar Perumahan Negara (2018-2025), setiap skim perumahan ditujukan khusus kepada kumpulan sasaran yang berlainan dalam kategori pendapatan B40 (40% bawah). 

Untuk memenuhi permintaan perumahan yang mampu dimiliki, LPM bekerjasama dengan pemaju yang berbeza dari sektor swasta seperti Scientex Heights Sdn Bhd, Home Spectrum Sdn Bhd, dan Teladan Setia Sdn Bhd untuk pembangunan di kawasan tertentu. Ini untuk memastikan bahawa rakyat Malaysia dari semua peringkat pendapatan, terutama yang berpendapatan rendah, akan mendapat akses ke rumah yang mencukupi, berkualiti dan berpatutan.

Permintaan di pasaran kediaman Melaka, yang sangat kukuh dan berdaya tahan, berbeza dari segmen ke segmen. Itulah sebabnya semua projek akan dibangunkan mengikut taraf hidup kumpulan sasaran yang berlainan di Melaka. 

 

Sebelum ini, skim perumahan LPM mempunyai pelbagai nama seperti 

 • Rumah Berkat (rumah sewa kos rendah), 
 • Rumah Kos Rendah (rumah kos rendah), 
 • Rumah Sejahtera (rumah kos rendah), 
 • Rumah Harapan (rumah kos sederhana),
 • Rumah Belia (rumah mampu milik), dan 
 • Rumah Mampu Milik (rumah mampu milik). 

 

Walau bagaimanapun, LPM memahami bahawa semua nama ini membingungkan orang ramai. Oleh itu, mulai 16 Jun 2020, mereka telah menjenamakan semula nama-nama sebelumnya menjadi 4 kategori baru:

wdt_ID Kategori Bekas Kategori Baru
1 Rumah Berkat (rumah sewa kos rendah berharga RM150 sebulan) Rumah Sewa LPM
2 Rumah Kos Rendah (rumah kos rendah berharga RM35,000 - RM42,000) RMM "Jenis A"
3 Rumah Harapan (rumah kos sederhana rendah berharga RM80,000 - RM100,000) RMM "Jenis B"
4 Rumah Mampu Milik (perumahan mampu milik tidak melebihi RM180,000) RMM "Jenis C"

 

Berita baiknya ialah, program perumahan mampu milik oleh LPM tidak hanya terhad kepada orang yang tinggal di Melaka tetapi juga terbuka kepada semua warganegara Malaysia dari negeri lain untuk memohon! Namun, keutamaan diberikan kepada pemohon yang dilahirkan di Melaka.

Apakah syarat kelayakan?

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 6 Foto: Freepik (@jcomp)

Skim perumahan Jenis A, B, dan C masing-masing mempunyai terma dan syarat masing-masing, bergantung pada pilihan dan tahap pendapatan pemohon. Lihat di bawah:

 

RMM "Jenis A" dan RMM "Jenis B":

 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
 • Pemohon mestilah berumur 20 tahun ke atas.
 • Pendapatan tidak melebihi RM 3,000 sebulan.
 • Tidak pernah memiliki rumah.

 

RMM "Jenis C":

 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
 • Pemohon mestilah berumur 20 tahun ke atas.
 • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM 8,000 sebulan.

 

Rumah Sewa LPM:

 • Pemohon dan pasangan adalah warganegara Malaysia.
 • Mesti pasangan suami isteri.
 • Pemohon berumur antara 20 hingga 35 tahun.
 • Pemohon dan pasangan tidak memiliki rumah.
 • Pemohon bekerja di Melaka.
 • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM 3,000 sebulan.
 • Tempoh sewaan hanya 3 tahun.
 • Tiada rekod jenayah.

 

Sekiranya anda layak dan berminat untuk memohon, anda perlu memberikan pelbagai dokumentasi untuk mengesahkan kelayakan anda untuk skim perumahan:

 • 1 gambar berukuran pasport
 • 1 salinan kad pengenalan pemohon
 • 1 salinan kad pengenalan pasangan
 • 1 salinan Sijil Perkahwinan atau dokumentasi yang serupa (jika berkenaan)
 • 1 salinan Sijil Perceraian atau Sijil Kematian (jika berkenaan)
 • 1 salinan slip gaji terkini atau borang pengisytiharan pendapatan (pemohon & pasangan) yang diperakui oleh majikan / MPKK
 • kos pemprosesan sebanyak RM10.00
 • 1 salinan Surat Beranak untuk pemohon dari Sabah dan Sarawak

 

Cara memohon?

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 7

Foto: Freepik (@yanalya)

 

Permohonan untuk skim perumahan mampu milik LPM boleh dibuat dengan memuat turun dan mengisi borang permohonan di: https://lpnm.gov.my/media/muat-turun/, dan kemudian menyerahkannya dengan tangan ke pejabat LPM di Ayer Keroh. Pejabat LPM juga dapat dihubungi untuk sebarang pertanyaan dari hari Isnin - Jumaat, 8 pagi - 17:00 pada 06-2320450.

 

Sebagai alternatif, aplikasi juga boleh dilakukan secara dalam talian melalui langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke pautan https://espt.lpnm.gov.my/frontend/web/user/login
 2. Klik 'Dafter Pengguna.'
 3. Isi maklumat yang diperlukan.
 4. Sahkan melalui e-mel.
 5. Pilih projek yang sesuai dengan kelayakan anda.
 6. Buat permohonan dan isikan maklumat yang diperlukan.
 7. Periksa status dan maklum balas melalui maklumat hubungan yang diberikan.

 

Untuk hartanah apa skim perumahan LPM digunakan?

 

Senarai ini diambil dari laman web rasmi Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan dikemas kini sehingga 10 Mei 2021. Dengan sokongan pemaju swasta untuk menghasilkan rumah mampu milik, banyak pilihannya. Setiap unit yang ditawarkan bergantung pada ketersediaan dan LPM menasihati pemohon untuk memohon projek yang 'sedang dalam pembinaan'. Lihat beberapa projek perumahan mampu milik di bawah:

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 8

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 9 Foto: Lembaga Perumahan Melaka

 

Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa rumah yang didarat tetap menjadi hak pilihan di kalangan penduduk Melaka tempatan. Itulah sebabnya mengapa sebahagian besar pemaju terus memberi tumpuan untuk membangunkan unit kediaman yang didarat untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk rumah mampu milik. Selain itu, sebahagian besar pemain di Melaka adalah pemaju tempatan dengan pemahaman yang tinggi tentang pasaran. 

Oleh itu, selama 24 tahun yang lalu, kita telah melihat bahawa Melaka telah mendahului banyak negeri lain dengan salah satu lekapan perumahan yang paling rendah di Malaysia, meningkatkan keadaan pasaran penawaran dan permintaan yang sihat dan seimbang. Sekiranya anda tidak menyedari kejayaan negeri kecil ini dalam menyediakan rumah mampu milik, sekarang anda seharusnya!

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 10 Foto: Lembaga Perumahan Melaka

 

Apakah bantuan lain yang diberikan oleh LPM?

 

Selain menyediakan rumah mampu milik yang mencukupi untuk rakyat, LPM juga memimpin projek penyelenggaraan skim perumahan di bawah pemerintahan negeri. Oleh kerana bandar menjadi lebih sesak dengan pendatang luar bandar dan juga pertambahan penduduk secara semula jadi, tidak dapat dinafikan bahawa beberapa perumahan di bandar-bandar dalam negeri mulai merosot dengan kemudahan lama. 

Pemerintah negeri mengumumkan bahwa mereka telah memperuntukkan RM2.8 juta untuk memperbaiki rumah-rumah yang rusak, sehingga flat dan pangsapuri awam dapat dijaga dengan baik. Ini juga bermaksud bahawa pemilik rumah tidak perlu membayar dari poket mereka untuk kerja-kerja pembaikan dan peningkatan, yang banyak meningkatkan kesejahteraan orang. Lembaga Perumahan Melaka menggunakan lebihan dana dan keuntungannya untuk memperbaiki rumah-rumah usang di kampung-kampung, yang membantu memastikan semua orang dipertanggungjawabkan dalam program perumahan negeri ini.

 

Sokongan tambahan oleh kerajaan negeri

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 11

Foto: Bernama

Walaupun tidak secara langsung di bawah inisiatif LPM, perlu diketahui bahawa semua badan termasuk kerajaan negeri bekerjasama erat untuk membantu penduduk tempatan memiliki kediaman. Pada tahun 2019, pemerintah negeri mengambil inisiatif untuk melaksanakan program 'Rumah Peduli' - yang kini dijenamakan semula sebagai 'Rumah Prihatin' - dalam usaha memberikan rumah percuma kepada golongan miskin di Melaka.

Sebuah rumah berharga RM30,000, yang terdiri daripada 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi, akan ditanggung oleh 100% oleh kerajaan sekiranya pemohon memenuhi syarat kelayakan dan berjaya melalui kelulusan yang diperlukan. 

Program ini bertujuan untuk membantu isi rumah miskin yang memiliki tanah tetapi tidak mampu membina rumah mereka sendiri. Sehingga Julai 2020, program 'Rumah Prihatin' telah mencatatkan sejumlah 127 rumah sedang dibina. Sebenarnya, masih terdapat beberapa aplikasi dalam barisan dan masih dalam peringkat perolehan.

 

Ringkasan

Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dan Skim Perumahan Mampu Miliknya 12

Lembaga Perumahan Melaka (LPM), bersama-sama dengan pemerintah negeri, sangat penting dalam merumuskan dasar-dasar untuk membantu meningkatkan masalah aksesibiliti dan kemampuan rumah di negeri ini, serta mengatur bagaimana pemain dalam industri dapat menjalankan perniagaan mereka secara profesional supaya pembeli rumah tidak dieksploitasi. Selain itu, LPM juga memainkan peranan penting dalam pengurusan dan penyelenggaraan harta tanah untuk memastikan perumahan berkualiti untuk semua, terutama bagi keluarga berpendapatan rendah.

Melalui kerjasama aktif kerajaan negeri dan LPM dengan pemaju di sektor swasta, kita pasti akan melihat semakin banyak unit rumah mampu milik dibina pada tahun-tahun akan datang untuk memenuhi keperluan pelbagai tahap pendapatan dan status keluarga masyarakat. 

Sekiranya anda berminat dan berkelayakan untuk melamar program perumahan mampu milik di Melaka, cepatlah memohon secepat mungkin! Kami harap anda merealisasikan impian untuk memiliki rumah impian anda sendiri kerana bilangan unit kediaman mampu milik yang dibekalkan sangat terhad!

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!