Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2021

tiada jawapan
HOC2021

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apa itu Rumah Mesra Rakyat?

Membeli kediaman lebih daripada sekadar mengetuk pintu pemaju atau ejen harta tanah dan memunggah wang anda selama bertahun-tahun untuk mendapatkannya. Walaupun anda dapat melakukannya, bank-bank akan berada di belakang Anda, sebenarnya pemerintah mungkin akan mulai bertanya apakah anda telah menyatakan pajak anda secara konsisten.

Sama seperti perkhidmatan atau barang lain dengan nilai tinggi di luar sana, seringkali terdapat kos tambahan yang berkaitan dengan pembeliannya. Fikirkan untuk dimasukkan ke hospital misalnya. Terdapat banyak kos selain rawatan dan perundingan. Sebagai pesakit yang ditempatkan di hospital, anda diharapkan membayar kos rawatan di hospital, yuran peralatan, mungkin gaun hospital anda dan mungkin juga makanan anda dengan andaian bahawa ia tidak termasuk dalam bungkusan.

Oleh itu, analogi yang sama berlaku untuk membeli rumah. Apabila anda memutuskan untuk membeli kediaman anak dara anda, anda bukan sahaja diharapkan dapat membayar rumah tersebut tetapi anda juga akan diminta untuk menampung kos tambahan ini, yang juga dikenali sebagai instrumen:

 • Tugas setem,
 • Perjanjian pinjaman,
 • Perjanjian Jual Beli (SPA),
 • Yuran guaman,
 • Komisen untuk ejen harta tanah (jika berkenaan).

Oftentimes, the sight of these additional costs can diminish our excitement. Why? Because it’s additional money spent. 

Sebenarnya, anda mungkin akan kecewa kerana mengetahui sebahagian besar kos tambahan berkisar pada sekumpulan instrumen atau dokumen undang-undang, dalam istilah awam. Mengapa di bumi anda perlu membayar begitu banyak untuk sehelai kertas? Semuanya kelihatan agak berlebihan, dan rasanya tidak dapat menyumbang kepada proses pembelian rumah yang sebenarnya. Tetapi jangan sampai mengatakannya kepada rakan anda yang mengamalkan undang-undang. Mereka pasti akan memberi anda banyak maklumat.

Sebenarnya, instrumen ini memainkan dua peranan penting, iaitu:

 • Satu bentuk hasil kerajaan,
 • Satu bentuk bukti yang boleh diterima untuk melindungi pembeli rumah dari sebarang bentuk eksploitasi sekiranya perkara-perkara melanda kipas.

Masih fikir dokumen undang-undang "berlebihan"? Kertas-kertas ini adalah salah satu daripada beberapa perkara yang ada di antara anda dan kemungkinan kehilangan rumah sekiranya keadaan menuju ke selatan. Tanpa dokumen-dokumen ini menyokong anda, undang-undang tidak akan dapat membela anda. Fikirkan insurans, tetapi untuk kediaman dan dari segi undang-undang. Ini membawa kita ke topik kita hari ini - HOC 2021.

Kerajaan Malaysia memahami bahawa mengeluarkan lebih banyak wang untuk dokumen undang-undang boleh menjadi perkara yang memilukan, dan itulah sebabnya mereka datang dengan HOC 2021 untuk membantu menghilangkan kesakitan anda. Sebelum meneruskan, kita harus mengatakan bahawa apa-apa undang-undang yang berkaitan dengan pembelian rumah berada di bawah spektrum yang lebih luas. 

Kami akan bercakap mengenai tugas setem hari ini, memandangkan kaitannya dengan HOC 2021. Mari kita mulakan.

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2021

HOC

 

Untuk menyedari apa itu HOC 2021 dan duti setem, seseorang mesti terlebih dahulu memahami asal-usul HOC.

HOC, atau lebih dikenali sebagai Kempen Pemilikan Rumah, adalah insentif yang dimulakan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 2019 untuk membantu membendung masalah overhang harta tanah dan meningkatkan pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia. Permulaan program insentif ini menjadi kenyataan ketika pemerintah menyadari ada lonjakan permintaan untuk kepemilikan rumah, walaupun tuntutan tersebut terutama berasal dari mereka yang tidak memiliki kemampuan finansial untuk mendapatkannya. Ringkasnya, pemerintah berusaha untuk membantu rakyat Malaysia yang berjuang untuk merealisasikan impian rumah mereka menjadi kenyataan, dan itu bagus kerana ini menunjukkan bahawa mereka mendengarkan.

Ia juga membantu mengatasi masalah overhang harta tanah, yang merupakan masalah besar kepada negara sekiranya dibiarkan lama tidak ditangani. Overhang harta merujuk kepada unit kediaman yang telah siap diakreditasi Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC) yang tidak terjual selama sembilan bulan atau lebih. Sekiranya anda ingin tahu mengenai unit kediaman yang disimpulkan di sini, berikut adalah:

 • Rumah,
 • Unit kondominium,
 • Pangsapuri,
 • Rumah pangsa,
 • Pangsapuri Servis dan SOHO digunakan sebagai rumah.

Mengapa harta tanah digantung?

Langit bandar Toronto, Ontario, Kanada

Overhang hartanah adalah kes berlebihan atau kekurangan permintaan, yang bermaksud pemaju perumahan menaikkan unit kediaman pada kadar lebih cepat daripada yang mampu dibelanjakan oleh pengguna. Ini berlaku kerana beberapa sebab:

 • Perancangan yang buruk oleh pemaju,
 • Kekurangan kajian / Kajian yang tidak tepat menggambarkan pasaran harta tanah dan daya beli rakyat Malaysia,
 • Koordinasi yang lemah antara pihak berkuasa tempatan semasa proses pembinaan,
 • Kelewatan rancangan tempatan, yang menghasilkan pengembangan lebih lanjut,
 • Permintaan buatan,
 • Kos lebih tinggi.

Dengan risiko terdengar seolah-olah kita berpihak, isu overhang harta dapat difahami dengan sempurna, memandangkan pemaju hanya berusaha mencari nafkah. Masalah yang membingungkan di sini adalah bahawa kajian masa lalu telah melaporkan keadaan yang tidak tepat, yang mengakibatkan harta benda yang tidak terjual semakin bertambah. Overhang harta pada asasnya serius kerana satu sebab mudah - Ia mengakibatkan kerugian kewangan yang besar.

Pada Q2 2019 sahaja, a kajian statistik yang dijalankan oleh Nawawi Tie Leung Property Consultants Sdn Bhd menganggarkan bahawa 52,666 unit kediaman di negara ini tidak terjual.

Berusaha mengekang harta benda yang tidak terjual

Untuk mengatasi masalah overhang harta tanah, pemerintah bekerjasama dengan Real Estate and Housing Developers Association Malaysia (REHDA) untuk melancarkan HOC 2019 untuk meningkatkan penjualan harta tanah. 

Awalnya dimaksudkan untuk dijalankan dari 1 Januari 2019 - 30 Jun 2019 saja, usaha itu menjaringkan pemerintah Jualan bernilai RM14.65 bilion, dengan 19,784 unit dilaporkan terjual pada 13 September 2019. Ini mendorong Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, untuk memperpanjang tempoh promosi hingga 31 Disember 2019, yang mengakibatkan penjualan lebih lanjut dan pengurangan harta tanah yang semakin meningkat. 

Keuntungan HOC 2019 & HOC 2021

Bercakap mengenai HOC 2019, program ini menawarkan faedah berikut:

 • Diskaun 10% yang ditawarkan oleh pemaju untuk hartanah berharga antara RM300,001 - RM2,500,000,
 • Pengecualian duti setem pada Instrumen Pemindahan dengan syarat berikut:

wdt_ID Harga Harta Tanah Tugas Setem
1 RM100,000 pertama Dikecualikan
2 RM 100,001 - RM 500,000 Dikecualikan
3 RM 500,001 - RM 1,000,000 Dikecualikan
4 RM 1,000,001 - RM 2,500,000 3%

 • Pengecualian duti setem pada Instrumen Perjanjian Pinjaman / Mendapatkan Pinjaman
wdt_ID Harga Tugas Setem
1 Sehingga RM2,500,000 Dikecualikan

Semua ini mungkin terdengar agak teoritis dan sukar difahami, jadi kami telah meneruskan dan memberikan contoh matematik hipotesis kepada anda.

Mari kita anggap bahawa anda membeli rumah dengan syarat berikut:

 • Rumah anda berharga RM500,000,
 • Anda dikehendaki membuat pendahuluan 10%,
wdt_ID Penerangan Tanpa HOC Dengan HOC
1 Bayaran Pendahuluan [RM500,000 x 10%] ~ ([RM500,000 x 90%] x 10%)
2 Pengecualian Duti Setem pada Instrumen
Pemindahan

1% dengan harga RM100,000 pertama

2% untuk RM100,001 seterusnya - RM 500,000 "RM100,000 x 1%

RM400,000 x 2%Dikecualikan

Dikecualikan
3 Pengecualian Duti Setem pada Pinjaman
Perjanjian / Menjamin Pinjaman
* RM450,000 x 0.5% Dikecualikan
4 Pinjaman Perumahan Bulanan
(Anggaplah anda membayar Perumahan 4%
Pinjaman bulanan melebihi jangka masa 35
tahun @ harga pembelian 90%)
RM1992.49 RM1793.24
5 Jumlah kos yang dikeluarkan ** RM50,000 + RM1,000 + RM8,000
+ RM 1992.49 = RM60992.49
** RM45,000 + RM1793.24 = RM46793.24
~ Diskaun 10% yang ditawarkan oleh pemaju adalah berdasarkan harga pendahuluan
* Perjanjian Pinjaman ditetapkan pada kadar 0.5% tetap + pendahuluan
** Kos tidak termasuk yuran undang-undang dan komisen ejen harta tanah

Sebagai ringkasan jadual di atas, seseorang yang mendaftar di bawah HOC menjimatkan sejumlah RM14,198.25 yang besar sekiranya harta tanah mereka berharga RM500,000, cukup untuk menjamin sewaan mereka selama setahun dengan andaian mereka tinggal di sebuah kondo di kawasan kelas atas seperti Mont Kiara.

Sekiranya jadual di atas masih terlalu membingungkan bagi anda, berikut adalah infografik untuk membantu anda memahami faedahnya dengan lebih baik. 

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2021 1
HOC 2019 & 2021 Faedah Instrumen Pindahan. Gambar ihsan REHDA.

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2021 2
HOC 2019 & 2021 Faedah Perjanjian Pinjaman / Melindungi Pinjaman. Gambar ihsan REHDA.

Pada hakikatnya, HOC memberikan pengecualian kepada pembeli untuk duti setem, pinjaman dan potongan 10%. Memberi insentif yang terbaik.

Sebagai catatan terakhir, jika anda ingin mengukur pinjaman perumahan bulanan anda, anda selalu boleh merujuk kepada kalkulator pinjaman rumah yang direka khas untuk orang dalam talian Malaysia. Sebenarnya, inilah satu untuk anda!

Kembalinya HOC 2021

Permulaan MCO 2020 menjadikan 729,000 rakyat Malaysia menganggur dan lebih daripada separuh negara berjuang secara kewangan. Sebenarnya, dengan Covid-19 mempengaruhi ekonomi Malaysia tahun lalu, isu overhang harta menjadi isu yang lebih utama dalam pasaran harta tanah.

Pada separuh pertama tahun 2020, laporkan berdasarkan Laporan Harta Tanah H1 2020,NST melaporkan bahawa 32,000 unit tidak terjual, sementara nilainya turun dari RM68.53 bilion menjadi RM47 bilion. Sekiranya semua ini terlalu sukar untuk anda fahami, ketahuilah bahawa negara ini mengalami kerugian sebanyak RM21.53 bilion pada separuh pertama tahun 2020 dari overhang harta tanah sahaja.

Dengan ekonomi negara terjejas teruk, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (PENJANA) negara untuk membantu merevitalisasi ekonomi. Pada akhirnya, rancangan untuk merangsang perniagaan, yang kemudiannya akan meningkatkan daya beli dan menimbulkan permintaan di kalangan rakyat Malaysia. Ini wajar kerana mewujudkan kitaran ekonomi yang sihat untuk negara. Sebaliknya, ini juga akan membawa kepada kepulangan HOC 2020-2021.

Awalnya dijadualkan berlangsung dari Jun 2020 hingga Mei 2021, pemerintah baru-baru ini mengumumkan pelanjutannya ke Dis 2021 sebaliknya, setelah menyedari bahawa tempoh promosi terlalu pendek jangka masa untuk rakyat Malaysia pulih dan membuat sebarang rancangan untuk membeli harta tanah.

Tidak banyak yang boleh diperkatakan mengenai HOC 2021. Hampir semua faedah dan faedah yang ditawarkan dalam HOC 2019 juga telah kembali ke HOC 2021, yang bermaksud mereka yang memohon HOC 2021 akan menikmati faedah yang sama dengan yang ada pada tahun 2019.

Juga, sebelum kita lupa, inilah bentuk duti setem untuk harta tanah.

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2021 3
Ya, setem harfiah. Jangan main-main. Gambar ihsan dari
Koo Chin Nam & Co.

Kelayakan HOC 2021

Konsep senarai semak atau semak

Mari bercakap mengenai kelayakan. Walaupun maklumatnya agak mudah, seseorang harus memenuhi senarai kriteria / syarat sederhana untuk memenuhi syarat untuk HOC 2021. Oleh itu, kita mesti membincangkannya.

Sebagai permulaan, individu yang mendaftar untuk HOC 2021 perlu mengambil perhatian terhadap kriteria berikut:

 • Tempoh pengecualian hanya berlaku antara bulan Jun 2020 - 20 Disember 2021,
 • Hanya unit kediaman (rujuk HOC 2021 untuk definisi) yang ditauliahkan Developer’s License & Advertisement and Sale Permit (APDL), atau CCC memenuhi syarat untuk pengecualian,
 • Harga harta tanah mesti berada dalam lingkungan RM300,001 - RM2,500,000,
 • Harta yang dibeli mesti berlaku dalam bentuk pemaju à pembeli, yang bermaksud membeli dari pasar sekunder atau rakan -> fesyen rakan tidak berlaku,
 • Pengecualian duti setem hanya berlaku untuk harta tanah yang dibeli antara bulan Jun 2020 - 20 Dis 2021,
 • Potongan harga 10% dari pemaju berlaku untuk semua unit yang tidak dikenakan kawalan harga kerajaan,
 • Hartanah di Semenanjung Malaysia yang layak untuk HOC 2021 mesti didaftarkan di bawah REHDA
  •  Hartanah yang terletak di Sarawak mesti didaftarkan di bawah SHEDA sebaliknya,
  • Ditto untuk hartanah di Sabah, SHAREDA.

Sebagai catatan terakhir, pembeli rumah yang ingin memastikan sama ada pemaju kediaman mereka berdaftar di bawah HOC boleh melakukannya di sini untuk REHDA, SHEDA, dan SHAREDA masing-masing.

HOC 2021 - Pelbagai

Mengira kos

Seperti disebutkan di awal artikel, banyak biaya tambahan harus dipertimbangkan sebelum seseorang menyelesaikan pembelian harta tanah. Selain tugas setem yang diliputi dalam HOC, pelbagai di sini merujuk kepada faktor tambahan seperti yuran perundingan undang-undang, Perjanjian Jual Beli (SPA) dan komisen ejen harta tanah untuk menamakan beberapa. Walaupun kita tidak akan membicarakannya secara terperinci dalam artikel ini, kita merasa perlu memperingatkan pembaca tentangnya.

Malangnya, kebanyakan kos lain-lain tidak dilindungi di bawah HOC 2021 dan pembeli rumah perlu menjelaskan faktor tambahan ini dengan pemaju atau peguam mereka untuk memastikan bahawa semuanya telah dijaga. Bergantung pada saluran di mana anda membeli kediaman anda, iaitu: melalui ejen harta tanah atau terus dari pemaju, faktor seperti komisen ejen harta tanah mungkin atau mungkin tidak dapat dilaksanakan.

Bayaran undang-undang muncul dalam gambar apabila seseorang membuat pertolongan peguam untuk menolong tugas setem atau bentuk perjanjian apa pun, pada ketika itu anda mungkin atau mungkin tidak mengharapkan diri anda untuk membayar tambahan kos untuk khidmat nasihat undang-undang. Sebilangan peguam cukup baik untuk menggabungkan semuanya, dan yang lain tidak begitu. Pada penghujung hari, semuanya bergantung kepada pembeli rumah untuk menjelaskan masalah ini di tempat untuk memastikan bahawa mereka sudah tahu sebelum membuat pinjaman perumahan bernilai seumur hidup.

Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia yang berpengetahuan lain boleh memilih untuk mengambil alih masalah dan menyelesaikan tugas setem sendiri LANGKAH, sebuah portal dalam talian oleh LHDN yang membolehkan pengguna memohon cap. Ini menjimatkan masa dan sangat menjimatkan kos, walaupun pengguna mungkin harus menghabiskan banyak waktu untuk melakukan kerja rumah mereka sebelum melakukannya sendiri, agar tidak ada banyak kesalahan yang merosakkan seluruh usaha tugas setem.

Ringkasan

Membebankan kos tambahan selalu menjadi masalah tekanan bagi pembeli rumah pertama kali. Lagipun, membeli rumah sahaja boleh mendapat harga yang besar. Syukurlah, pengenalan HOC 2021 membantu menghilangkan sedikit tekanan, meninggalkan pembeli rumah pertama dengan sedikit ruang bernafas.

Soalan Lazim

Apa itu HOC 2021?

HOC 2021, atau Kepemilikan Rumah 2021 adalah program insentif yang dirancang untuk mendorong rakyat Malaysia membeli harta tanah mereka sendiri dengan menawarkan pengecualian duti setem pada Instrumen Pemindahan dan Instrumen Perjanjian Pinjaman / Memperolehi Pinjaman.

Berapa lamakah jangka masa HOC 2021?

HOC 2021 akan berlangsung dari Jun 2020 - 20 Dis 2021.

Bagaimana harta tanah saya layak untuk HOC 2021?

Individu yang ingin memohon HOC 2021 harus memenuhi kriteria berikut:

 • Hartanah yang dibeli mesti berada dalam jangka masa Jun 2020 ~ Dis 2021.
 • Hanya unit harta tanah yang diakreditasi dengan APDL atau CCC yang layak mendapat pengecualian,
 • Harga harta tanah mesti berada dalam lingkungan RM300,001 ~ RM2,500,000,
 • Harta yang dibeli mesti berlaku dengan cara pemaju à pembeli, harta yang dibeli dari pasaran sekunder tidak akan diambil kira,
 • Hartanah mesti didaftarkan di bawah badan berikut:
  • Semenanjung Malaysia → REHDA,
  • Sarawak → SHEDA,
  •  Sabah → SHAREDA.

Adakah saya hanya terhad pada satu harta tanah untuk HOC 2021?

Tidak ada had harta tanah untuk HOC 2021. Dengan kata lain, anda boleh menggunakan HOC 2021 untuk semua harta tanah yang anda beli, asalkan memenuhi kriteria di atas.

Saya bimbang harta tanah saya tidak termasuk dalam promosi diskaun 10%, bagaimana saya dapat mengetahui sama ada harta tanah saya termasuk dalam senarai?

REHDA akan menerbitkan senarai panjang pembangun yang didaftarkan di bawah program insentif HOC 2021, ini bermaksud anda hanya boleh merujuk senarai tersebut untuk mengetahui apakah pemaju anda disertakan.

Berapakah kadar pengecualian untuk Instrumen Perjanjian Pinjaman / Mendapatkan Pinjaman?

Tidak seperti Instrumen Pindahan, Instrumen Perjanjian Pinjaman / Mendapatkan Pinjaman dikenakan kadar bayaran pendahuluan 0.5% *.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!