6 Tips for First Time Homebuyers

tiada jawapan
pembeli rumah

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Menyewa vs Membeli

6 Tips for First Time Homebuyers: A potential headache or a breeze

berfikiran cetek

Semua orang bermimpi membeli rumah. Bagi kebanyakan kita, ini adalah tujuan terakhir di masa dewasa, duduk di belakang untuk memulakan keluarga anda sendiri. Yang mengatakan, membeli rumah tidak pernah menjadi proses yang mudah, kerana terdapat banyak rintangan yang harus diatasi sebelum melakukannya.

Malangnya, sebelum kita sampai di sana, kita berhenti mati di trek kita. Salah satu daripada dua halangan terbesar yang ada di antara kita dan membeli rumah adalah celik kewangan (il). Sebenarnya, 70% rakyat Malaysia didapati buta huruf dari segi kewangan, yang bermaksud masih jauh sebelum kita sampai ke sana. Melek huruf dari segi kewangan, yang secara longgar didefinisikan sebagai kemampuan mengurus wang seseorang, adalah penting kerana secara asasnya merupakan pintu masuk untuk mewujudkan rumah dalam kehidupan, di antara banyak kemewahan lain.

Penyanyi mendiang Prince pernah mengatakan ini, "Wang tidak dapat membelikan kebahagiaan Anda, tetapi ia akan membayar pencarian." Sentimen yang boleh dikaitkan dengan orang dewasa, kami pasti. Ini tidak membantu bahawa kita hidup di dunia yang memberitakan "kepuasan batin" atas pemilikan materialistik & persetujuan masyarakat. Tidak, kami tidak mengatakan bahawa anda harus bekerja sendiri tanpa akal untuk mendapatkan rumah, tetapi adalah bodoh untuk menolak peranan penting yang dimainkan oleh celik kewangan dan wang dalam kehidupan kita.

Halangan utama lain yang menghalangi kita adalah kekurangan asas membeli rumah. Ya, literasi harta tanah di kalangan rakyat Malaysia sangat rendah dan menyedihkan. Literasi harta benda dan celik kewangan juga sering berlaku, jadi selamat untuk mengatakan bahawa terdapat sebilangan besar rakyat Malaysia di luar sana yang mungkin kurang mendapat maklumat ketika membeli rumah.

Walaupun tanpa statistik atau nombor untuk menambah topik, jumlah panduan membeli rumah yang disasarkan kepada rakyat Malaysia di internet harus bercakap sendiri. Ringkasnya, banyak dari kita tidak dapat menguruskan kewangan kita dengan baik, kita juga tidak dapat mencapai impian membeli rumah dengan mudah.

Kami pasti anda sudah membaca bahagian panduan pembelian rumah anda dengan adil. Oleh itu, daripada membosankan anda dengan perkara yang sudah anda ketahui, kami fikir kami akan memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang kurang dikenali, seperti psikologi membeli!

Mari sampai ke sana.

 

Petua 1: Lakukan usaha yang sewajarnya

ketekunan wajar

Anda mungkin berfikir ... Duh! Tetapi mari kita lihat anda berada di halaman yang sama dengan kami. Ketika bercakap tentang membeli rumah, fikiran kita cenderung untuk melayang ke arah gambaran besar - Wang dan Gadai janji. Benar, kedua-duanya menjadi faktor penentu bagaimana, apa, dan di mana rumah baru anda akan kelihatan. Tetapi kita bercakap tentang mengenal kawasan sekitar rumah anda, orang-orang, jalan-jalan untuk beberapa nama.

Sebagai permulaan, luangkan masa untuk mengunjungi tempat di mana rumah masa depan anda berada. Perhatikan lalu lintas, buat beberapa pusingan dan perhatikan perbezaan antara pagi, petang dan malam. Adakah kawasan itu sesak secara besar-besaran pada waktu pagi? Bagaimana perbandingannya dengan beberapa kawasan berpenduduk padat di Lembah Klang? Berapa lama masa yang anda perlukan untuk bekerja dengan keadaan lalu lintas yang anda lalui? Bagaimana dengan waktu malam, adakah mati pada waktu malam? Adakah dianggap kawasan selamat?

Sekiranya tempat itu adalah kawasan kejiranan yang agak tenang dengan beberapa pokok hijau yang subur, luangkan masa untuk berjalan melalui kawasan sekitar. Nafas di udara, dengarkan komuniti. Sebilangan mungkin memilih komuniti yang lebih mesra ekspatriat, yang lain berada di rumah dengan suasana seperti pinggiran bandar.

Seterusnya, periksa pusat hiburan di sekitarnya. Seberapa dekat pusat membeli-belah terdekat ke rumah anda? Adakah anda mempunyai akses ke pasar basah untuk mendapatkan bahan makanan segar anda? Atau adakah barang runcit yang dibeli di kedai setiap hujung minggu? Adakah tempat ini mempunyai banyak pilihan tempat makan? Atau kekurangan akan baik dengan anda.

Sering kali, kami menggunakan tanda harga dan tahun-tahun yang diperlukan untuk melunaskan gadai janji yang kami lupakan selebihnya. Pada masa anda telah membuat wang pendahuluan dan mengikat diri anda untuk jangka hayat, anda mungkin mempunyai pemikiran kedua mengenai pembelian tersebut. Anda tidak mahu itu. Nasihat kami, ketepikan tanda harga sebentar dan jadilah yang sesuai dengan tempat ini.

Fikirkanlah… Adakah anda lebih suka tinggal di rumah kos sederhana dengan persekitaran yang tenang, atau rumah borjuasi tetapi dengan persekitaran yang kurang ideal? Sebilangan mungkin lebih suka yang pertama, yang lain yang terakhir. Tetapi jika anda tidak dapat membayangkan diri anda hidup bahagia di kedua-duanya, mungkin sudah tiba masanya untuk mencari di tempat lain. Mengetahui persekitaran anda, di dalam dan di luar rumah anda adalah penting, tempoh.

 

Petua 2: Kenali motif anda untuk mendapatkan rumah

6 Tips for First Time Homebuyers 1

Semua orang mahu membeli rumah, tetapi persoalan yang lebih besar ialah - Mengapa anda mahu membeli rumah? Orang membeli rumah dengan pelbagai alasan, dan tidak ada jawapan yang betul dan salah untuk soalan itu. Walau bagaimanapun, membeli rumah dengan alasan yang salah dengan harapan yang salah tidak akan memberi kesan baik kepada sesiapa pun.

Adakah anda membeli kediaman kerana konsep itu telah dibahas kepada anda sejak muda? Adakah anda terdesak untuk membeli satu kerana orang lain sepertinya melakukannya, tetapi bukan? Atau adakah anda melakukannya kerana anda benar-benar ingin memiliki kediaman dan menginginkan ruang peribadi untuk diri sendiri? Mungkin anda ingin menjadikan rumah anda menjadi rumah AirBnB dan memanfaatkan industri pelancongan, mempunyai pendapatan sampingan? Sebilangan orang membeli kediaman kerana ingin membina ekuiti sebaliknya, yang merupakan pelaburan jangka panjang dan alasan yang cukup baik.

Katakan anda ingin memperoleh keuntungan dari harta yang anda beli, baik dengan mengubahnya menjadi AirBnB atau hanya membina ekuiti. Itu membuka senarai tanggungjawab yang berbeza yang perlu anda perhatikan. Sebagai contoh, mengubah unit anda menjadi AirBnb akan melibatkan menyelami undang-undang harta tanah Malaysia.

 • Tahukah anda bahawa AirBnB dianggap haram sekiranya syarat-syarat tertentu tidak dipenuhi?
 • Bagaimana anda dapat mencapai objektif tersebut sambil mematuhi undang-undang?
 • Bagaimana anda berjaya mendaftarkan tempat anda di laman web ini dan memahami T&C yang disertakan bersama dengan mengkomersialkan tempat anda?
 • Apa yang berlaku jika AirBnB anda dibelasah oleh sekumpulan penghuni yang tidak teratur, dan they’ve stolen some valuable possessions like a PS4?
 • Adakah anda bersedia menghadapi kemungkinan bahawa anda tidak akan dapat menanggung kerugian anda?

Ini semua asas yang perlu diteliti sebelum anda berangkat untuk mengubah tempat anda menjadi mini-suite.

Begitu juga hal yang sama membina ekuiti, yang melibatkan menjaga nilai rumah anda dan memastikannya tetap stabil selama bertahun-tahun akan datang. Membangun ekuiti sendiri menghasilkan keprihatinan yang unik.

 • Di mana anda harus membeli harta tanah di Lembah Klang?
 • Ekuiti rumah anda berpotensi naik atau turun bergantung pada lokasinya beberapa tahun kemudian berdasarkan penilaian pasaran hartanah mengenainya.

Kemudian ada juga faktor tidak langsung yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan ekuiti, seperti pemeliharaan, kerja penyelenggaraan. Harus mengeluarkan wang setiap setengah tahun untuk memastikan tempat anda tetap berjalan lancar adalah tugas sendiri, dan menuntut sebahagian besar gaji anda. Adakah anda bersedia menghadapi ketakutan itu?

Kepekaan adalah suatu keharusan ketika membeli rumah, seperti yang mengganggu harapan anda. Semakin cepat anda dapat mengenal pasti alasan anda untuk mendapatkannya, semakin cepat anda dapat mempersiapkan diri secara mental untuk menghadapi cabaran masa depan yang mungkin timbul.

 

Petua 3: Mengamalkan pemikiran praktikal

6 Tips for First Time Homebuyers 2

Emosi adalah sebahagian besar psikologi pengguna. Kami pasti anda pernah ke bilik pameran harta tanah sebelum ini. Senang melihat mereka dan berkhayal tentang tempat tinggal masa depan anda. Tetapi perlu juga diperhatikan bahawa banyak orang cenderung menjadi mangsa cita-cita membeli rumah dan kehilangan diri mereka ketika ini, termasuk kita sendiri. Pasaran hartanah sangat kompetitif, dan pemaju menggunakan sejumlah taktik pemasaran untuk menarik perhatian pembeli.

Beberapa taktik ini merangkumi tetapi tidak terhad kepada:

 • Pemasaran nostalgia,
 • Perdagangan visual,
 • Penulisan persuasif,
 • Pemasaran kekurangan atau urgensi,
 • Perkhidmatan pelanggan yang hebat.

Mari kita lihat secara ringkas kepada mereka.

 

Pemasaran nostalgia

Nostalgia melahirkan keakraban, dan keakraban menimbulkan keselesaan. Ini menjadikan nostalgia pemasaran sebagai alat yang sangat ampuh untuk mendorong perbelanjaan emosi. Dalam pemasaran harta tanah, ini dicapai melalui sekumpulan petunjuk visual yang dirancang untuk membangkitkan perasaan itu. Fikirkan perabot, alat bantu yang menyertainya, jubin, atau elemen reka bentuk dinding untuk menamakan beberapa.

6 Tips for First Time Homebuyers 3

Gambar ihsan dari atap.co

Adakah gambar ini mengingatkan anda masa yang anda habiskan di UK? 

Nostalgia bermaksud berbeza bagi setiap orang, dan menimbulkan pelbagai emosi yang unik dalam diri kita. Ambil gambar di atas. Bagi sesetengah orang, dinding bata mungkin mengingatkan mereka tentang rumah masa kecil mereka. Bagi yang lain, ruang tamu membangkitkan kenangan baik seseorang tentang masa mereka di luar negara. Mungkin ada yang berfikir, "Ya, ini mungkin rumah saya. Saya mahu ia kelihatan seperti ini! "

Jauh sebelum anda mengetahuinya, gambar akan terpahat di dalam benak anda, anda akan melihat kewangan anda dan berfikir jika anda mampu mendapat tempat. Tujuannya adalah untuk menghasilkan emosi positif. Selagi anda memikirkannya, walaupun pada akhirnya anda tidak membuat pembelian, pemaju telah memenangi separuh daripada pertempuran.

 

Perdagangan visual

Barang dagangan visual adalah kebalikan dari pemasaran nostalgia. Walaupun pemasaran nostalgia memanfaatkan masa lalu, perdagangan visual hanya tertumpu pada masa kini. Matlamat akhir untuk kedua-dua taktik adalah sama, untuk menghasilkan emosi positif, tetapi prosesnya sangat berbeza. Penjualan barang dagangan visual adalah menginginkannya sekarang. Selain itu, ia memfokuskan pada estetika dan kesan, berbanding sentimentaliti.

6 Tips for First Time Homebuyers 4

Gambar ihsan dari EU Rumah Penting

6 Tips for First Time Homebuyers 5

Gambar ihsan dari mengesyorkan.my

Kejutan, kejutan! Ini berasal dari sebuah banglo di Lembah Klang.

6 Tips for First Time Homebuyers 6

Gambar ihsan dari Reka Bentuk Caitlin McCarthy

Untuk perwakilan visual, banyak perniagaan memberi tumpuan kepada elemen berikut untuk menjadikan produk mereka menarik - Pencahayaan, Sudut, Penempatan atau Penentududukan. Semua gambar di atas membanggakan.

Penting untuk diingat bahawa hiasan yang anda lihat di bilik pameran ditaja atau disewa oleh pemaju dari pelbagai perabot rumah untuk merapikan bilik pameran mereka. Selalunya, hiasan rumah 70% yang anda lihat tidak akan pernah masuk ke ruang kediaman anda, dan yang terbaik, separuh daripadanya adalah barang baru, yang bermaksud ia tidak mempunyai tujuan selain kelihatan cantik.

Untuk isyarat visual, selalu senang melihatnya dalam bentuk daging. Pertimbangkan untuk menukar sudut dan belajar melihat perkara dari cahaya yang berbeza. Terutama dalam lawatan ke rumah, ejen harta tanah hanya akan menunjukkan kepada anda sudut yang mereka mahu anda lihat. Selalu membantu meminta kebenaran ejen harta tanah untuk berkeliaran di tempat anda sendiri, tanpa perlu mengikuti perubahan. Mungkin kemudian, anda mungkin menyedari bahawa tidak semuanya kelihatan seperti itu.

 

Penulisan Persuasif

Menulis dapat membangkitkan emosi tertentu yang tidak dapat dilakukan oleh gambar. Walaupun sekarang kita hidup dalam dunia visual, elemen penulisan dan visual berjalan bersama; mereka saling melengkapi dan bekerjasama untuk menggambarkan produk dengan sebaik mungkin.

Pertimbangkan gambar berikut.

 

6 Tips for First Time Homebuyers 7

Gambar ihsan dari Salinan Baru

VS

6 Tips for First Time Homebuyers 8

Gambar ihsan dari Re Tipter

Ini adalah dua contoh yang melampau. Senarai harta tanah yang ditulis dengan teruk tidak semestinya bersifat clickbait-y, norak atau murahan sepanjang masa. Selagi hambar, tidak mampu berbicara dengan penontonnya, atau tetap menarik perhatian, itu adalah salinan iklan yang buruk. Inilah contoh yang lebih sesuai untuk dibandingkan dengan pembaca kami.

"Senada Residences adalah impian pemain golf menjadi kenyataan. Penduduknya menikmati pakej penuh faedah dari harta tanah, dari kemudahan dan kepraktisan hingga eksklusif dan perawakan, menjadikannya dunia yang tersingkir dari bandar KL, dan mudah tersesat di dalamnya. "

VS

"Senada Residence terletak di Taman Tun Dr. Ismail. Tempat itu adalah kediaman berskala besar yang merangkumi lapangan pemain golf. Harga harta tanah di sini rata-rata mencecah RM700,000 dan kawasan sekitarnya bagus. "

Penulisan pertama mungkin tidak menyampaikan maklumat secara kosong, tetapi cukup menarik bagi anda untuk terus membaca. Sementara itu, penulisan kedua langsung, tetapi tidak mempunyai kemampuan untuk berhubung dengan penontonnya. Dengan mengandaikan lokasi, harga dan kemudahan adalah gangguan bagi pembaca, mereka mungkin akan ditangguhkan dari membaca lebih lanjut. Pada dasarnya, anda telah menutup pintu pembangun sebelum mereka berjaya menghubungi.

Menulis membantu menghilangkan perasaan yang sukar digambarkan dengan memasukkannya ke dalam kata-kata, dan ia menambah kesan yang sangat hebat yang mungkin dimiliki oleh pembeli rumah mengenai senarai harta tanah. Sebenarnya, mereka mungkin merupakan satu-satunya perkara terakhir antara harta yang berjaya dijual dan tidak berminat dengan pembeli.

 

Pemasaran Kekurangan / Urgensi

Pemaju dan ejen harta tanah adalah peminat taktik penjualan "promosi" seperti itu. Sekiranya anda pernah mempunyai ejen harta tanah, beritahu anda serangkaian kata-kata seperti - "Pra-pelancaran", "Potongan awal burung," "Pertengahan pelancaran," "Fasa Satu," "Fasa Kedua," atau "250 unit untuk pergi! " Jangan salah, ini adalah frasa yang biasa digunakan untuk menarik pembeli berpotensi untuk melihat unit mereka.

Urgensi atau kekurangan adalah cara yang baik untuk memaksa individu membeli harta benda yang diingini dengan cepat, terutamanya jika mereka memerhatikan mereka sebentar. Pada ketika itu, mereka bersedia membuang logik ke luar tingkap dan dengan cepat membuat wang pendahuluan. Ironinya, taktik promosi ini hanyalah gimik pemasaran untuk menarik perhatian pembeli sepanjang masa, tanpa menjanjikan beberapa faedah yang dinyatakan.

Takut kehilangan adalah perasaan yang kuat, dan sukar bagi orang untuk mengabaikannya apabila selalu menghentak anda. Sekiranya anda dapat memahami psikologi di sebalik perasaan ini, anda akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk membuat keputusan yang tepat. Membeli harta tanah dengan sesuka hati tidak pernah menyenangkan, dan perkara terakhir yang harus anda lakukan ialah membiarkan ketakutan untuk menentukan perbelanjaan anda.

 

Perkhidmatan pelanggan yang hebat

Perkhidmatan pelanggan yang luar biasa adalah perkara masa lalu, terutamanya ketika pasaran harta tanah penuh dengan persaingan. Hari-hari ini, kebanyakan ejen harta tanah berusaha keras untuk membuat anda merasa selesa dan selesa di bilik pameran. Walaupun begitu, sebilangan orang masih mementingkan perkhidmatan pelanggan, dan kadang-kadang, ini mungkin menjadi faktor penentu sama ada seseorang memilih untuk membeli harta tanah.

Tidak banyak yang perlu ditambahkan. Mengusahakan pelanggan anda mungkin akan menghasilkan beberapa bentuk ganjaran, dan pembelian harta tanah adalah satu bentuk penjualan. Sekiranya perkhidmatan ini luar biasa, orang lebih senang untuk melindungi dan membuat perjanjian.

Ingatlah, anda tidak boleh membeli harta tanah hanya kerana ejen harta tanah itu sangat ramah kepada anda, atau bahawa mereka berusaha keras. Pada penghujung hari, pilihan peribadi anda juga perlu diperkatakan.

 

Tip 4: Spend within your budget

6 Tips for First Time Homebuyers 9

Katakan ibu bapa anda tidak mempunyai kekuatan kewangan untuk menyokong anda, yang bermaksud anda sekarang harus mengeluarkan setiap sen dari poket anda jika anda mahukan tempat anda sendiri.

Dengan membelanjakan mengikut anggaran anda, kami tidak bermaksud membeli rumah yang berharga RM1,000,000 apabila gaji anda hanya berjumlah RM3,000 sebulan. Kami bercakap tentang benar-benar menjaga anggaran yang diperuntukkan dan perbelanjaan untuk apa yang anda mahukan. Katakan rumah impian anda memperoleh harga RM350,000 pada harga 750 kaki persegi sekarang, tetapi ejen harta tanah mengesyorkan untuk membeli unit yang lebih besar dengan harga RM400,000 dengan unit 950 kaki persegi. Dengan kata-kata mereka, tambahan RM50,000 banyak.

Di atas kertas, mungkin terdengar seperti tangkapan untuk membelanjakan lebih banyak. Dengan tambahan RM50,000, anda mendapat tempat seluas 200 kaki persegi lebih luas. Tetapi luangkan sedikit masa dan fikirkan jika perlu menghabiskan jumlah itu sama sekali. Adakah anda mempunyai apa yang diperlukan untuk menampung kos tambahan? Kos tambahan mungkin menetapkan jangka hayat anda dengan tambahan 5 hingga 10 tahun. Adakah anda mahukan itu?

Sekiranya anda mempunyai kekuatan kewangan untuk melakukannya, perbelanjaan tambahan adalah baik. Tetapi jika anda tidak berada di tempat yang mencukupi secara finansial untuk menampung kos tambahan, atau "menaik taraf" ke unit yang lebih baik, mungkin lebih baik menggunakan tenaga perbelanjaan anda sebelum membuat lompatan iman itu. Cuba hadir di kelas celik kewangan dan tentukan sama ada anda mampu membayar semua itu.

Daripada membelanjakan jumlah tambahan dengan tergesa-gesa, mungkin lebih bermanfaat untuk menjaga disiplin dan menepati anggaran anda.

 

Tip 5: Take your time

6 Tips for First Time Homebuyers 10

Membeli rumah tidak boleh menjadi perlumbaan tetapi masyarakat menjadikannya seperti satu. Ramai di antara kita menetapkan garis masa untuk diri kita sendiri dan dengan panik berusaha untuk membelinya kerana takut bahawa kita tidak akan dapat melunaskan gadai janji kita jika kita melewati jangka masa tersebut. Selalunya, ini menyebabkan penyesalan selama bertahun-tahun dan tidak akan kembali.

Sekiranya anda berada di usia di mana semua orang di sekitar anda nampaknya membeli rumah tetapi anda tidak melakukannya, tidak perlu merasa putus asa. Semua orang mencapai matlamat mereka dalam masa mereka sendiri dan tidak mengapa. Pasti, kebanyakan gadai janji mungkin akan menolak anda sekiranya anda melebihi usia maksimum pada saat anda hampir berakhir pada akhir gadai janji anda, tetapi terdapat banyak pilihan di luar sana yang membolehkan anda memperpanjang atau membayar gadai janji anda secara fleksibel iaitu: pinjaman bersama, dan pinjaman generasi kedua. Beberapa skema di luar sana bahkan menawarkan a 10% diskaun dan pengecualian duti setem jika anda menangkapnya pada masa yang tepat.

Sangat baik untuk tidak pernah membeli rumah dan menggunakan sewaan seumur hidup jika anda tidak bersedia membeli rumah, walaupun sewa sepanjang hayat akan menimbulkan masalahnya sendiri. Dan, jika anda mempunyai hak istimewa untuk mempunyai ibu bapa yang menyokong dan tidak beracun, mungkin bukan idea buruk untuk mempertimbangkan semula rancangan anda untuk berpindah.

Lagipun, membeli rumah adalah perkara yang besar.

 

Tip 6: Learn to embrace the learning process

6 Tips for First Time Homebuyers 11

Hore! Anda akhirnya membeli rumah anda. Terlepas dari semua kesukaran dan pertarungan panjang yang mampu dilakukan, anda berjaya sampai ke garisan penamat. Sekarang, cabaran baru menanti anda - Melihat gadai janji anda dan membina rumah impian anda.

Orang-orang agak negatif membeli rumah kerana mereka menetapkan kos yang dikeluarkan dan berapa kerap mereka membuat anda mengembalikan jumlah X. Kami di sini untuk menyokong perkara itu. Sekiranya anda telah membuat keputusan besar untuk membeli rumah anda, belajarlah untuk menikmati prosesnya.

Wang itu telah dibelanjakan pula, dan pembinaannya sedang dijalankan. Penyesalan tidak ada gunanya. Daripada mengalahkan diri sendiri atas keputusan anda yang "dibuat dengan buruk", nikmati kegembiraan dalam menyaksikan segala sesuatu menjadi hidup. Kadang-kadang, anda mungkin mendapati diri anda mempelajari satu atau dua perkara mengenai harta benda dalam prosesnya.

Melihat tempat kosong berkembang menjadi tempat yang akhirnya dapat anda panggil pulang boleh menjadi terapi dan menarik. Ia seperti membesarkan anak. Kadang-kadang, ia akan menuntut dan memberi tekanan. Beberapa hari, anda mungkin mempersoalkan keputusan anda. Tetapi akan ada hari-hari di mana anda akan mengagumi tempat anda dan menyedari bahawa ia telah berkembang menjadi rumah abadi. Sekiranya anda boleh bertahan, pengalaman akan sentiasa bermanfaat.

 

Ringkasan

6 Tips for First Time Homebuyers 12

Tidak semestinya anda perlu membebankan garis masa pada diri anda ketika membeli rumah. Untuk membuat keputusan yang besar ini sering memerlukan pertimbangan dan pertimbangan yang teliti. Apabila anda sudah bersedia untuk membeli rumah, perjalanan menyaksikan kediaman anda bersama akan menjadi sesuatu yang bermanfaat dan tidak dapat dilupakan. Membeli rumah lebih dari sekadar wang dan gadai janji. Kesediaan mental juga berperanan dalam perkara tersebut. Daripada mempercepat proses dan berpotensi membuat penyesalan selama bertahun-tahun, seseorang harus merenungkan pilihan mereka dan menentukan sama ada seseorang itu bersedia secara psikologi untuk mendapatkannya. 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!