1Medini Residences Facade 2
 • Selesai
2070

1Medini Residences

 • Kondominium
Kawasan:
720 kaki² - 1704 kaki²
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 3
Progres PembinaanSelesai
Gambaran keseluruhan

Gambaran Keseluruhan Residences 1Medini

1Medini Residences yang dikembangkan oleh WCT adalah projek pembangunan harta tanah kediaman pertama yang dilancarkan di Kota Medini pada tahun 2012. Projek ini siap pada tahun 2015. WCT adalah sebuah syarikat pembangunan infrastruktur dan harta tanah yang mapan dengan portfolio pembangunan perbandaran yang berjaya, iaitu Bandar Bukit Tinggi Bandar Parklands di Klang. 1Medini Residences adalah bahagian tidak terpisahkan dari pembangunan bercampur 1Medini seluas 11 ekar WCT yang lengkap dengan harta tanah runcit, komersial dan kediaman.

1Medini Residences dan Medini Signature membentuk ruang kediaman, sementara 16 unit kedai-kedai runcit dan komersil 1Medini Hub melengkapkan pengalaman hidup bandar yang bersepadu dalam satu kawasan. Projek pembangunan campuran bersepadu 1Medini adalah penyertaan utama WCT di Medini City. Medini City adalah Daerah Pusat Perniagaan Iskandar Puteri (sebelumnya dikenali sebagai Nusajaya) yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai metropolis terbesar di Asia Tenggara dalam pembuatannya.

1Medini Residences merangkumi sejumlah 1.332 pangsapuri servis yang ditempatkan di 2 blok menara dan terdapat juga 18 unit vila taman yang unik yang merupakan rumah kediaman yang terlepas dari blok pangsapuri dan dibina di atas bumbung komersial 3 tingkat unit pejabat / kedai. Medini Residences menawarkan sebilangan besar ukuran pangsapuri dengan binaan bermula dari 720 kaki persegi hingga 1,704 kaki persegi dengan konfigurasi 1 hingga 4 bilik tidur.

Projek ini dilancarkan pada harga RM500 psf, dengan unit studio terkecil dengan harga yang sangat berpatutan iaitu RM360,000. Namun, sejak siap pada tahun 2015, sebahagian besarnya disebabkan oleh kelebihan bekalan harta tanah kediaman di sekitarnya dan pembangunan yang kurang memuaskan di kawasan lain di Iskandar Puteri, sentimen yang kecewa telah mendorong harga menjadi rendah baru. Pada masa ini, ia adalah pasaran pembeli mutlak di kawasan Iskandar Puteri. Walau bagaimanapun, pengesahan baru-baru ini oleh kerajaan Malaysia untuk menghidupkan semula projek RTS yang terhenti sekali lagi telah meningkatkan minat terhadap pasaran harta tanah di kawasan ini.

1Medini Residences terletak di pusat, mudah diakses dan dihubungkan dengan lancar ke pusat bandar raya Johor Bahru, perkembangan khas lain di sekitar Iskandar Puteri, lapangan terbang Senai International dan juga pautan tambak kedua Malaysia-Singapura. Akses ke pusat bandar raya Johor Bahru melalui Lebuhraya Pantai akan mengambil masa kurang dari 20 minit. Lapangan Terbang Antarabangsa Senai berjarak hanya 25 minit dan sambungan Kedua ke Singapura berjarak sekitar 15 minit pemanduan.

Dengan menghidupkan semula projek RTS, dalam beberapa tahun ke depan, hubungan Johor-Singapura akan ditingkatkan dengan lancar dan masa perjalanan antara bandar-bandar ini akan berkurang dengan ketara.

1Medini Residences terletak di salah satu zon paling cepat berkembang di Medini City. Ia dikelilingi oleh perkembangan unggulan seperti EduCity, hab pendidikan antarabangsa; Kota Iskandar, Ibu Kota Pentadbiran Negeri Johor yang baru; Pelabuhan Puteri, pembangunan di tepi laut di selat dari Singapura; Horizon Hills Golf Club, Southern Industrial & Logistics Clusters (SiLC) sebuah taman perindustrian yang menjadi tuan rumah kepada teknologi canggih, bioteknologi dan perniagaan logistik bersepadu dan taman tema LEGOLAND® Malaysia, LEGOLAND pertama di Asia.

Bandar Medini menikmati status istimewa di mana tidak ada sekatan pemilikan asing. Tidak ada had harga minimum untuk pembeli harta tanah asing. Pembelian harta tanah asing juga dikecualikan daripada cukai keuntungan harta tanah sehingga 31 Disember 2025. Oleh itu, 1Medini Residences, salah satu projek kediaman siap dengan harga terendah akan menikmati potensi tanpa had untuk menarik pelabur asing.

Pembangunan bercampur bersepadu Iskandar Malaysia adalah projek pembangunan ladang hijau 30 tahun yang bercita-cita tinggi. Tidak seperti pengembangan baru plug-in lain di kawasan yang mapan, pembangunan greenfield memerlukan usaha yang lebih besar untuk menyatukan berbagai bahagian keseluruhan dan juga masa pengasuhan yang lebih lama untuk mencapai kematangan.

Melangkah ke hadapan dari tahun 2020, pemulihan projek sambungan RTS Malaysia-Singapura sangat penting untuk meningkatkan minat di kawasan ini. Usaha bersepadu oleh perancang induk untuk menyegarkan sektor unggulan ekonomi lain di Iskandar Malaysia dapat mendorong pertumbuhan penduduk, berpotensi mewujudkan permintaan perumahan yang lebih tinggi di kawasan itu.

Lokasi Kediaman 1Medini

Bandar Medini
1Medini Residences terletak di Kota Medini (juga dikenali sebagai Medini Iskandar) di zon utara Iskandar Puteri (dahulunya dikenali sebagai Nusajaya) di negeri selatan Johor. Hujung selatan Semenanjung ini memiliki kedudukan istimewa di dekatnya dengan Singapura, salah satu negara yang paling bersemangat dan mahal di dunia.

Pinggir bandar Medini yang baru, berlabuh di tengah-tengah Iskandar Puteri adalah pembangunan perbandaran bandar bersepadu baru yang dirancang untuk menempatkan 450.000 penduduk menjelang 2030.

Bandar Medini ditetapkan sebagai Kawasan Perniagaan Pusat (CBD) pembangunan Iskandar Malaysia yang bercita-cita tinggi dan merupakan zon paling cepat berkembang di daerah Iskandar Puteri. Berkeluasan lebih dari 2,230 ekar, Kota Medini dijangka mempunyai nilai pembangunan kasar (GDV) US$20 bilion (RM81.6 bilion) dalam tempoh 15 hingga 20 tahun akan datang dan dijadualkan siap pada tahun 2045.

Medini City dirancang untuk menjadi sebuah bandar yang merangkumi semua penawaran unik dalam perdagangan dan logistik, pelancongan, penjagaan kesihatan dan pendidikan. Medini City juga disokong dengan melengkapkan projek pembangunan di kawasan sekitar Iskandar Puteri seperti pusat pentadbiran kerajaan Kota Iskandar, Puteri Harbour sebuah bandar peranginan bergaya resort, EduCity sebuah pusat pendidikan bersepadu yang terkenal di dunia.

Medini City dilancarkan pada tahun 2007 dan sebahagian besarnya masih dalam pembinaan, oleh itu kawasan ini masih jarang dihuni. Pelan induk pembangunan Kota Medini telah membayangkan penciptaan kawasan bangunan seluas 188 juta kaki persegi dari harta tanah campuran.

Iskandar Puteri
Iskandar Puteri (dahulunya dikenali sebagai Nusajaya) adalah bandar kedua terbesar di Johor selepas Johor Bahru (JB) dan merupakan pembangunan bersepadu bandar terbesar di Asia Tenggara. Secara tematik dibahagikan kepada enam zon pembangunan yang tersusun rapi dan dirancang untuk menggabungkan aspek kediaman, komersial dan perindustrian dengan lancar untuk gaya hidup komunal yang lestari dan mandiri.

Medini City adalah pembangunan yang tidak terpisahkan dalam pembangunan Iskandar Puteri seluas 24,000 ekar (kira-kira satu per tujuh ukuran Singapura) yang lebih besar, Zon Bendera Iskandar Malaysia B. Pembangunan Iskandar Puteri yang diiktiraf secara antarabangsa merangkumi beberapa komponen pertumbuhan ekonomi dan pertumbuhan mandiri seperti sebagai pelancongan dan rekreasi, kesihatan dan kesejahteraan, pemerintah, pendidikan, perniagaan dan industri untuk tidak hanya memenuhi pasar lokal tetapi juga dirancang untuk memacu pertumbuhan organik di wilayah ini.

Pelan induk untuk bandar yang mandiri diakui di peringkat antarabangsa, dan dianugerahkan Anugerah Juara Hijau 2017 dalam dua kategori: "Bandar Hijau Baru Muncul" dan "Infrastruktur Pintar dan Hijau: Pembangunan Greenfield" di Greenery, Rekreasi, Infrastruktur, Taman Antarabangsa (IGRIP) Persidangan dan Kongres Asia-Pasifik Taman Bandar Dunia.

In the early 2010s, the completion of the Malaysia-Singapore Second Link was the catalyst that made Iskandar Puteri a much sought-after prime property location. From Legoland in Iskandar Puteri, the Second Crossing bridge is approximately 14km away, and the 44km E2 Second Link Expressway linking the North-South Expressway (NSE), Senai Airport, Johor Bahru and Taman Perling is constructed around Iskandar Puteri, providing convenient access to the entire region.

Stesen Iskandar Puteri kereta api berkelajuan tinggi Kuala Lumpur – Singapura yang dicadangkan adalah pemangkin yang mendorong minat lebih lanjut ke lokasi tersebut. Pelabur yang berminat melihat semua kemajuan pembangunan yang dirancang oleh induk. Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini ketika projek ini memasuki tahap kritikal dalam mengembangkan komponen komersial dan perindustrian, ketidakpastian perubahan dalam dasar kerajaan seperti isu pemilikan harta tanah asing dan kelewatan pelaksanaan projek infrastruktur penting telah merosot minat dalam pembangunan. Ulasan secara kritikal menyebut botol itu setengah kosong dan bukannya separuh penuh, seterusnya melemahkan sentimen.

Iskandar Malaysia
Di atas dan di luar Iskandar Puteri adalah pembangunan koridor selatan bercita-cita besar Iskandar Malaysia (dahulunya dikenali sebagai Wilayah Pembangunan Iskandar). Dilancarkan pada tahun 2006 di bawah Rancangan Malaysia ke-9, seluas 547,669 ekar yang ditetapkan sebagai kawasan ekonomi khas, akan dibangunkan selama 40 tahun menjadi sebuah metropolis bertaraf dunia yang serba lengkap dan berkesinambungan.

Dalam tinjauan yang diterbitkan mengenai kemajuan pembangunan Iskandar Malaysia, disimpulkan bahawa sehingga 2018, Iskandar Puteri mempunyai jumlah projek yang paling banyak disiapkan seperti yang dirancang dalam rancangan induk Iskandar Malaysia. Beberapa projek yang disiapkan merangkumi projek Educity @ Iskandar, Bio-Xcel Malaysia, Puteri Harbour, Legoland Malaysia, Pinewood Iskandar Malaysia Studio, University of Reading Malaysia dan pembangunan kediaman. Sumber: NST https://www.nst.com.my/news/nation/2018/04/357376/iskandar-set-become-metropolis

Kesambungan

Infrastruktur penyambungan Iskandar Malaysia telah dirancang dan dibuat dengan teliti untuk memastikan kebolehaksesan dan kesampaian yang lancar bagi semua industri yang dirancang dan mempromosikan projek tandatangan. Kelebihan besar untuk menjadi sebahagian daripada projek pembangunan ladang hijau adalah bahawa setiap komponen pembangunan dipikirkan dengan baik, disokong oleh rancangan induk dan infrastruktur canggih yang umum.

Kerja-kerja infrastruktur asas Iskandar Malaysia menelan belanja Kerajaan Malaysia sebanyak RM10 bilion untuk jangka masa 4 tahun. Di Kota Medini sendiri, RM1.83 bilion telah dibelanjakan untuk menyelesaikan jaringan jalan sejauh 60 kilometer, 58 perhentian bas tertutup, lebih dari seribu tiang lampu tersuai, loji rawatan kumbahan STP untuk 500 ribu PE dan utiliti penting lain.

Bandar Medini dihubungkan dengan baik ke lapangan terbang antarabangsa (Lapangan Terbang Senai dan Lapangan Terbang Changi), pelabuhan laut (Pelabuhan Tanjung Pelepas, Pelabuhan Pasir Gudang, Pelabuhan Tanjung Langsat, Pelabuhan Jurong dan Pelabuhan Penguasa Singapura) serta rangkaian kereta api dan jalan raya. Pintu gerbang bersepadu dirancang dengan teliti untuk memberi akses ke Bandar Medini dan Iskandar Puteri untuk memastikan pembangunan ekonomi dan sosial yang mampan.

Hubungan Malaysia-Singapura

Tambak Johor – Singapura
Pautan Kedua Malaysia-Singapura

Kesambungan lebuh raya

Lebuhraya Utara-Selatan
Pautan Selatan Lebuhraya Pantai
Lebuhraya Pautan Kedua
Lebuhraya Pasir Gudang

Lapangan terbang

25 minit ke Lapangan Terbang Antarabangsa Senai
35 minit ke Seletar Airport
45 minit ke Lapangan Terbang Changi

Pelabuhan laut

15 minit ke Pelabuhan Tanjung Pelepas
20 minit ke Pelabuhan Jurong (Singapura)
45 minit ke Pelabuhan Johor

Kesambungan rel

Transit Rapid Bas Iskandar Malaysia (BRT) Johor
Sistem Transit Rapid Johor-Singapura (RTS)

Hubungan Malaysia-Singapura

Pada masa ini, terdapat dua pelabuhan darat di Johor yang menghubungkan Malaysia dan Singapura secara langsung. Tambak Johor – Singapura adalah tambak sepanjang 1,056 meter yang menghubungkan Johor Bahru ke daerah Woodlands di Singapura. Ia berfungsi sebagai jalan dan jalan rel KTM. Jalur Kedua Malaysia-Singapura adalah jambatan sepanjang 1.9 kilometer yang menghubungkan Tanjung Kupang di Gelang Patah yang terletak di barat daya Johor dengan Tuas di barat laut Singapura. 1Medini Residences terletak di lokasi strategik 6.5 km dari CIQ Sultan Abu Bakar Tanjung Kupang (CIQ Second Link).

Akses Jalan

Medini City dihubungkan secara meluas ke rangkaian lebuh raya yang terancang. Lebuhraya Pantai Iskandar, yang terdiri daripada Lebuhraya Pantai Barat Johor Bahru dan Lebuhraya Pantai Baru, dengan persimpangan kedudukan yang baik menghubungkan Bandar Medini ke kawasan pembangunan Iskandar Malaysia yang lain seperti Johor Bahru, Danga Bay, Taman Perling, Kota Iskandar dan Puteri Pelabuhan. Akses persimpangan terdekat adalah di Bulatan Medini Roundabout yang berjarak kurang dari 1.5km dari 1Medini Residences.

Meningkatkan hubungan Kota Medini adalah Coastal Highway Southern Link (CHSL) yang baru siap dibina, yang merupakan lanjutan dari Iskandar Coastal Highway. Lebuh raya sejauh 5.2 km menyediakan hubungan terus antara Medini City dan Second Link Expressway yang menghubungkan terus ke Singapura. Lebuh raya penghubung akan mengurangkan jarak perjalanan antara Second-Link dan Medini sejauh 10km. Waktu perjalanan dari Kota Medini ke pusat pemeriksaan Imigresen dan Kuarantin Pabean Sultan Abu Bakar hanya lima minit melalui rangkaian perhubungan baru ini.

Lebuhraya Pautan Kedua juga menghubungkan dengan 2 lebuh raya utama, Lebuhraya Utara-Selatan yang menuju ke utara dan Pelabuhan Tanjung Pelepas yang menuju ke barat. Lebuhraya Pautan Kedua yang menghubungkan Bandar Medini ke Lapangan Terbang Senai, Johor Bahru dan Taman Perling serta beberapa zon utama lain di Iskandar Puteri.

Transit Rapid Bas Iskandar Malaysia (BRT) Johor
Rangkaian Transit Aliran Bas Iskandar Malaysia (IMBRT) bernilai RM2.56 bilion akan datang yang dijangka siap pada tahun 2022 akan meliputi 90% populasi Iskandar Malaysia. Rangkaian yang luas dibahagikan kepada 3 batang, 26 laluan pengumpan langsung dan 42. Bas berkapasiti tinggi dengan lorong bas khusus akan menghubungkan Johor Bahru ke industri dan kawasan perumahan di Tebrau, universiti dan perusahaan kecil dan sederhana di Skudai dan zon khas Iskandar Puteri.

Akan ada lebih dari 750 bas yang melayani laluan IMBRT dengan 39 stesen yang dirancang di sepanjang landasan sepanjang 51km dan ia akan merangkumi perhentian di kawasan lalu lintas tinggi di Larkin, Bukit Chagar berhampiran Tambak dan Medini berhampiran Pautan Kedua Tuas.

Perjalanan udara

Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di Johor Bahru mempunyai kapasiti untuk menangani sehingga empat juta penumpang setiap tahun dan dihubungkan terus ke bandar-bandar besar ASEAN seperti Bangkok, Jakarta, Seoul dan Guangzhou. Ia juga merupakan lapangan terbang penting yang menghubungkan penerbangan tempatan ke Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Kota Kinabalu. Pengurusan lapangan terbang sedang dalam proses merundingkan perkhidmatan langsung ke Shanghai, pusat kewangan China.

Kesambungan rel

Sistem Transit Rapid Johor-Singapura (RTS) yang akan datang diharapkan dapat mengurangkan aliran lalu lintas yang sesak dari dua hubungan Johor-Singapura yang ada iaitu jambatan Causeway dan jambatan Tuas Second-link.

Dianggarkan lebih daripada 300,000 rakyat Malaysia melakukan perjalanan melintasi Tambak Johor-Singapura dan sekitar 145,000 kenderaan melalui kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Johor Bahru setiap hari. Ini adalah kerumitan yang sangat baik untuk berulang-alik setiap hari di mana memerlukan sekitar 1 hingga 2 jam untuk melintasi jambatan Causeway sepanjang 1km pada hari kerja, sementara pada hujung minggu dan cuti perjalanan memerlukan lebih lama. Untuk mengurangkan masa perjalanan, ada yang menyeberangi jambatan dengan berjalan kaki. Terdapat juga sebilangan besar rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura yang membayar sewa yang terlalu tinggi untuk mengelakkan tugas harian yang sukar ini.

Pada masa ini, satu-satunya alternatif untuk perjalanan darat melintasi jambatan adalah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tebrau Shuttle antara JB Sentral dan Woodlands. Oleh itu, pengenalan perkhidmatan kereta api yang sangat efisien diharapkan dapat meningkatkan perjalanan harian rakyat Malaysia dan Singapura.

Sistem Transit Rapid Johor-Singapura (RTS)
RTS adalah sistem transit cepat ringan rentas sempadan yang diharapkan dapat mengangkut hingga 10,000 penumpang per jam setiap arah di Selat Singapura. RTS akan mempunyai kemudahan kastam, imigrasi dan karantina (CIQ) lokasi bersama sehingga penumpang menjalani pelepasan CIQ hanya sekali pada waktu keberangkatan mereka.

Di sisi Singapura, jalur RTS sejauh 4.2km akan meliputi wilayah utara-selatan Singapura. Fasa 1 terletak di Woodlands, titik paling utara Singapura yang paling dekat dengan Johor. Terdapat rancangan untuk mengintegrasikan RTS dengan Thomson Line MRT Singapura, sistem MRT bawah tanah 30km. Pekerjaan pembinaan dijangka akan dimulai pada tahun 2021 dan jika semuanya berjalan seperti yang direncanakan, perkhidmatan kereta api akan beroperasi pada tahun 2026.

Kemudahan

Bandar Medini mungkin sebuah bandar yang agak baru tetapi lengkap dengan pelbagai kemudahan. Tidak seperti pembangunan kediaman di kawasan perbandaran yang lebih mapan dan matang di mana keperluan penduduk disediakan oleh pertubuhan perniagaan yang lebih tua, di dalam dan sekitar Bandar Medini semua kemudahan moden dan bergaya.

16 unit kedai komersial dan runcit dalam pembangunan 1Medini, di mana 1Medini Residences adalah sebahagian daripada, menyediakan kemudahan kedai makan dan kedai keperluan harian. Kemudahan di Medini City masih disatukan kerana perniagaan komersial dan runcit baru ditubuhkan untuk memenuhi jumlah penduduk yang terus meningkat.

Dalam jarak 10km atau kurang dari 15 minit perjalanan, penduduk 1Medini Residences dapat dengan mudah mengakses pasar raya besar untuk keperluan harian, pendidikan berkualiti dan perkhidmatan kesihatan.

Di Bukit Indah, kawasan yang lebih matang dan mapan, terdapat lebih banyak pilihan tempat makan, kedai hiburan, pejabat, bengkel, serta AEON dan Tesco Hypermarket. Dalam jarak 5 minit pemanduan ke arah selatan, terdapat perkampungan Puteri Harbour mewah di mana penduduk yang berminat dengan produk dan perkhidmatan kelas atas dapat membeli-belah atau minum petang di kafe-kafe di luar rumah dengan pemandangan tepi laut dengan kapal layar yang terparkir di marina.

Penjagaan kesihatan yang berkualiti adalah salah satu industri khas Iskandar Puteri yang diperuntukkan untuk menarik penduduk yang akan bersara di Singapura dan juga dipromosikan untuk menarik pelancong kesihatan antarabangsa. Warga 1Medini Residences dapat dengan mudah mengakses perkhidmatan kesihatan swasta berkualiti tinggi di Gleneagles Hospital Medini yang berada dalam jarak berjalan kaki dari apartmen perkhidmatan.

Di jalan raya, dalam jarak 2km, Signature Educity adalah gabungan 10 sekolah terkenal di dunia yang menyediakan pendidikan berkualiti.

Penjagaan kesihatan dan kesihatan

 • Taman Kesihatan Afiat
 • Hospital Columbia Asia - 12km
 • Hospital Gleneagles Medini - kurang dari 1km

Pusat kesihatan dan kesihatan Afiat Healthpark seluas 67 ekar adalah kemudahan penjagaan kesihatan sehenti yang menawarkan perubatan moden, tradisional dan pelengkap serta menyokong perkhidmatan kesihatan. Di dalam taman kesihatan terdapat The BrandLaureate World BestBrands Award 2019 di pemenang Healthcare-Private Hospital Columbia Asia Hospital, sebuah kemudahan perubatan moden yang mengagumkan yang dikendalikan oleh doktor yang berkemahiran tinggi dan jururawat terlatih.

Bersebelahan dengan Columbia Asia Hospital adalah DB Medical & Wellness Center, pusat klinik kesihatan swasta yang dibina dengan suite perubatan, perkhidmatan perubatan sokongan dan pusat rawatan. Di samping kemudahan penjagaan kesihatan ini, DB Vintage Hotel 18-tingkat 128-bilik untuk menyokong industri pelancongan penjagaan kesihatan yang diperuntukkan untuk memenuhi permintaan tempatan dan serantau yang meningkat untuk penjagaan kesihatan utama dan merangkumi semua
Perkhidmatan.

Lebih dekat dengan 1Medini Residences adalah Hospital Gliniagles Medini seluas 15 ekar, penyedia penjagaan kesihatan antarabangsa yang terkemuka. Hospital ini adalah kemudahan penjagaan kesihatan yang terintegrasi dengan 300 tempat tidur, blok pejabat perubatan 162 suite, rumah jagaan, pusat pemulihan dan juga pelbagai kepakaran. Kesihatan dan kesejahteraan lain yang terdapat di sekitarnya termasuk pembangunan kesihatan bandar terpadu Afiniti Medini dan KL Gynecologist @ Sunway Medical Center.

Pendidikan

 • EduCity Iskandar Malaysia (EduCity) 2km
 • Gunung Kelly Malaysia 1.3km
 • Sekolah Antarabangsa Sunway 600m
 • Akademi eSports Iskandar Puteri (AOES) 800m
 • Sekolah Kebangsaan Medini 700m
 • Sekolah Antarabangsa Stellar 2km
 • Sekolah Amerika Raffles 2.4km

EduCity Iskandar Malaysia (EduCity) adalah pusat pendidikan pelbagai universiti yang unik yang menjadi tuan rumah kepada 10 universiti dan institusi pengajian tinggi terkenal di dunia yang berjarak kurang dari 2km dari 1Medini Residences. EduCity adalah yang pertama seumpamanya di Asia dan merangkumi universiti dan institut pengajian tinggi, akademik-industri aksi dan pusat R&D, penginapan pelajar, serta kemudahan rekreasi dan sukan.

Senarai sekolah adalah seperti berikut:

 • Perubatan Universiti Newcastle Malaysia (NUMed)
 • Marlborough College Malaysia (MCM)
 • Kampus Universiti Southampton Malaysia (USMC)
 • Universiti Membaca Malaysia (UoRM)
 • Institut Teknologi Maritim Belanda (NMIT)
 • Universiti Raffles Iskandar (RUI)
 • Universiti Multimedia (MMU)
 • Institut Pembangunan Pengurusan Singapura (MDIS)
 • Johan Cruyff Institute Malaysia (JCIM)
 • Sekolah Amanah Rendah dan Menengah

Bagi sekolah tadika, sekolah rendah dan menengah, penduduk mempunyai pilihan sekolah awam dan swasta di sekitarnya. Sekolah eSports pertama di Malaysia, Akademi eSports Iskandar Puteri hanya berdedikasi untuk melatih dan memelihara pemain eSports yang baru berkembang dan berjarak kurang dari 1 km dari 1Medini Residences.

Pusat pentadbiran kerajaan Kota Iskandar

Pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor seluas 320 ekar dan Fasa 1 telah siap dan diduduki oleh kira-kira 2.200 penjawat awam kerajaan negeri Johor. Fasa 2 melibatkan pembinaan perumahan penjawat awam negeri sementara Fasa 3 merangkumi bangunan pentadbiran persekutuan. Jumlah GDV untuk Fasa 2 dan 3 adalah RM1.1bn.

Taman Perindustrian

 • Taman Teknologi Nusajaya

Taman Teknologi Nusajaya seluas 210 hektar, apabila siap sepenuhnya, diharapkan dapat menyokong komuniti lebih dari 20.000 orang dari sekitar 200 perusahaan dalam industri pertumbuhan utama seperti elektronik, pemprosesan makanan, farmasi dan alat perubatan.

 • Kluster Perindustrian & Logistik Selatan (SiLC)

Taman perindustrian Selatan & Kluster Logistik (SiLC) 1.300 ekar difokuskan untuk mengembangkan rantaian nilai kluster industri bersepadu di tiga bidang utama: teknologi canggih, bioteknologi dan logistik bersepadu.

Rekreasi dan Riadah

 • Resort LEGOLAND® Malaysia

Iskandar Puteri adalah rumah bagi salah satu tarikan pelancongan dan rekreasi yang paling popular di kawasan ini, LEGOLAND® Malaysia Resort, yang terdiri daripada Taman Tema LEGOLAND®, Taman Air LEGOLAND® dan Hotel LEGOLAND®. Terdapat juga banyak taman rekreasi di sekitar Bandar Medini.

Taman Utama dan Hubungan Hijau
A1. Taman Pengembaraan
A2. Taman Botani
A3. Piazza Tengah
A4. Taman yang boleh dimakan
A5. Warisan Foret
A6. Taman Kanak-kanak
A7. Penyambung Taman
A8. Boulevard Pejalan Kaki
A9. Kesenian Awam
B1. Taman Mahkota (BCB)
B2. Tasik Emerald (Sunway
B3. Tepi Tasik (UMLandUMLand)
B4. Taman M (Macrolink)
B5. Tasik Pinewood

Pelan Lantai 1Medini Residences / pelan tingkat

1Medini Residences merangkumi 2 blok dari 1,332 unit pangsapuri servis dengan binaan antara 720 hingga 1,704 kaki persegi. Setiap 2 blok menara 1Medini Residences dibahagikan rapi ke sayap timur dan barat dan 14 unit pangsapuri di setiap satu lantai dibahagi sama rata antara 2 sayap ini. Reka bentuk struktur menara kediaman yang unik membolehkan lebih banyak unit sudut daripada unit perantaraan. Semua unit standard yang berukuran lebih besar dari 1.000 kaki persegi menikmati pemandangan sudut sementara susun atur studio dan 2 bilik tidur yang lebih kecil memenuhi slot perantaraan.

wdt_ID Taipkan Jenis unit Kawasan Terbina (kaki persegi) Jumlah unit setiap tingkat Kedudukan Jumlah bilik Jumlah bilik mandi
1 Taip A / A1 Piawai 1,314 2 Sudut 3 2
2 Taip B / B1 Piawai 1,019 4 Sudut 2 2
3 Taip C / C1 Piawai 873 4 Pertengahan 2 1
4 Jenis D Studio 720 2 Pertengahan 1 1
5 Taipkan E Dupleks 1,510 1 Sudut 3 3
6 Taip E1 Dupleks 1,704 1 Sudut 4 3

1Medini Residences menawarkan 5 saiz pangsapuri dalam 9 susun atur yang dapat dikelompokkan menjadi 3 kategori - unit jenis studio kecil dengan binaan 720 kaki persegi, unit ukuran kecil dan sederhana standard berukuran 873 hingga 1.314 kaki persegi. dan dupleks besar dengan kawasan binaan antara 1,510 hingga 1,704 kaki persegi.

Yang paling kecil dari 5 susun atur adalah Type-D, 1bedroom dan 1 bathroom-type studio yang berukuran 720 kaki persegi. Setiap tingkat mempunyai 2 unit terhad dan hanya boleh didapati sebagai lot pertengahan. Saiz seterusnya adalah 2 bilik tidur standard 873 kaki persegi dan 1 bilik mandi Type-C dengan 4 unit per tingkat. Pangsapuri standard yang lebih besar adalah unit sudut reka bentuk Type-A dan Type-B yang berukuran 1.019 kaki persegi dan 1.314 kaki persegi. Type-B dibina dengan 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi dan unit standard Type-A yang lebih besar mempunyai bilik tidur tambahan dan lebih luas di ruang tamu umum. Jenis A, B dan C dilengkapi dengan varian masing-masing yang serupa dalam binaan tetapi berbeza sedikit dari segi saiz bilik tidur, bilik mandi dan dapur.

Pembeli dengan isi rumah yang lebih besar menuntut lebih banyak ruang dan bilik boleh mempertimbangkan unit dupleks. Type-E dengan kawasan binaan seluas 1,510 kaki persegi yang dibina dengan 3 bilik tidur dan 3 bilik mandi dan ruang tamu yang luas atau Jenis-E1 seluas 1,704 kaki persegi, ukuran teratas dari semua Kediaman 1Medini yang mempunyai 4 bilik tidur dan 3 bilik air.

Kemudahan dan Kemudahan 1Medini Residences

1Medini Residences dilengkapi dengan kemudahan asas di rumah.

Keselamatan

 • Keselamatan 24 jam melalui pengawal terlatih
 • Kad akses keselamatan
 • Pengawasan CCTV.

Sukan

 • Kolam renang
 • Gelanggang tenis
 • Gimnasium
 • Trek joging
 • Sauna

Kawasan Aktiviti

 • Pit BBQ

Children’s Area

 • Taman Permainan Kanak-Kanak
 • Kolam Wading

Perkhidmatan

 • Minimart

Analisis Harta 1Medini Residences

Analisis pesaing

Pada masa ini, sebahagian besar pembangunan kediaman yang disiapkan tertumpu di Zon A projek Medini City. Zon A, yang dikenali sebagai Medini North merangkumi LEGOLAND® Malaysia Resort, Mall of Medini, Gleneagles Medini Hospital, dan beberapa pembangunan kediaman. Dalam radius 1.5 km 1Medini Residences, terdapat beberapa projek pangsapuri servis yang siap dibina berdasarkan konsep pembangunan bersepadu penggunaan campuran yang sama. Konsep hab gaya hidup all-in-one menggabungkan kemudahan hidup-kerja-kerja di satu kawasan.

Semua projek di kawasan ini dibina di atas tanah komersial pegangan pajak selama 99 tahun dengan pengaturan khas untuk jangka masa 30 tahun. Oleh kerana kawasan Medini ditetapkan sebagai zon ekonomi khas, tidak ada sekatan pemilikan asing. Tidak ada ambang harga minimum untuk pembeli harta tanah asing, dan pembelian harta tanah asing dikecualikan dari cukai keuntungan harta tanah sehingga 31 Disember 2025.

Semua projek mempunyai kepadatan yang agak tinggi dengan sebahagian besar blok kediaman menjulang tinggi 30 tingkat kecuali Afiniti Residences Medini yang merupakan sebahagian daripada pembangunan yang berkaitan dengan kesihatan.

Semua projek kediaman dirancang untuk menawarkan pelbagai susun atur dan ukuran dari studio untuk penghuni tunggal hingga unit 4 bilik untuk menampung keluarga besar.

wdt_ID Pembangunan Kawasan Terbina (kaki persegi) Harga jualan Harga PSF Tempoh Tanah Tahun Siap
1 1Medini Residences 720 hingga 1,704 Dari RM360,000 RM500 Pajakan 2015
2 Tandatangan Medini 655 hingga 1.600 Dari RM420,000 RM630 Pajakan 2016
3 Meridin Suites Residences 521 hingga 2,134 Dari RM350,000 RM660 Pajakan 2018
4 D'Pristine Medini 644 hingga 1,416 Dari RM430,000 RM670 Pajakan 2017
5 Iskandar Residences Medini 657 hingga 3,411 Dari RM460,000 RM700 Pajakan 2016
6 Afiniti Residences Medini 484 hingga 1,064 Dari RM340,000 RM700 hingga RM800 Pajakan 2016
7 Paradiso Nuova Medini 713 hingga 6,080 Dari RM610,000 RM850 Pajakan 2018
8 Grand Medini 474 hingga 1,119 Dari RM520,000 RM1,100 Pajakan 2018

1Medini Residences adalah projek kediaman pertama yang dilancarkan di Medini City pada tahun 2012 dan harga pelancaran psf termurah RM500 psf. Projek kediaman seterusnya dilancarkan dengan harga melebihi RM600 psf.

Dalam jangka masa 2 tahun, antara 2012 dan 2014, dari pelancaran projek pertama hingga 2016, harga pelancaran meningkat dua kali ganda dari RM500 psf hingga Rm1,100 psf didorong oleh unjuran ledakan penduduk yang optimis dan juga kejayaan yang sangat dinantikan oleh Iskandar Malaysia.

Sejak itu, ketika projek-projek tersebut selesai dan permintaan yang melebihi permintaan, harganya melemah. Dalam 5 tahun kebelakangan ini, timbunan stok yang melimpah dan kelewatan dalam projek RTS dan HSR telah mempengaruhi harga secara buruk. Berdasarkan penjualan yang diniagakan, harga di semua segmen telah menurun dan kini berada pada tahap terendah.

Menurut tinjauan Datamine mengenai harta tanah kediaman di Medini, harga menurun sekitar 13.4% dalam 1 tahun terakhir, dengan Afiniti dan Iskandar Residence menurun paling banyak sekitar 20 peratus. Sehingga Ogos 2020, harga rata-rata unit pangsapuri yang diservis di kawasan ini adalah sekitar RM650,000 dan RM773 psf.

Namun, dengan kebangkitan semula projek RTS dan penawaran yang terhad di hulu, penurunan harga akan berkurang dan permintaan akan bertambah dengan peningkatan aktiviti komersial dan perindustrian di Medini. Dilaporkan pada tahun 2015 bahawa perancang utama Medini menghentikan penjualan tanah untuk mengatasi kelebihan bekalan harta tanah kediaman di Medini. Oleh itu, sehingga penjualan tanah di masa hadapan berlaku, calon pembeli akan melihat pembelian dari stok yang telah siap.

Banyak pengulas berpendapat bahawa kebangkitan RTS akan memberi kesan yang sangat minimum terhadap permintaan dan harga harta tanah kediaman di Kota Medini kerana jaraknya menjadikannya kurang senang untuk mengakses RTS. Banyak juga yang berpendapat bahawa jika dibandingkan dengan Johor Bahru di mana stesen RTS akan dibina, Medini akan menjadi pilihan kedua bagi pembeli harta tanah. Walau bagaimanapun, harga psf yang lebih rendah di Medini City dan persekitaran yang lebih tenang adalah beberapa kelebihan Medini City berbanding Johor Bahru yang lebih tua.

Pasaran sasaran

Pasaran sasaran harta tanah kediaman di Kota Medini adalah orang asing. Malaysia mempunyai peraturan ketat yang menyekat pemilikan harta tanah asing tetapi mengawal ambang harga minimum harta tanah yang boleh dibeli oleh orang asing dan hadnya berbeza dari satu negeri ke negeri. Untuk menarik lebih banyak pelabur harta tanah ke Kota Medini, telah diberikan status istimewa di mana tidak ada batasan pemilikan asing. Tidak ada had harga minimum untuk pembeli harta tanah asing. Pembelian harta tanah asing juga dikecualikan daripada cukai keuntungan harta tanah sehingga 31 Disember 2025.

Kategori pertama ialah pelabur serantau Asia Tenggara yang ingin melabur di hartanah yang terletak tidak jauh dari negara asalnya. Titik harga yang berpatutan dan rendah untuk taraf hidup yang serupa atau lebih baik adalah faktor penarik utama bagi harta tanah di Medini City dan bandar-bandar utama Iskandar di sekitarnya. Sejak pelancaran Medini City, sebahagian besar pembeli dalam kategori ini termasuk pelabur dari Singapura, China, Korea Selatan dan Jepun. Ekspatriat ini berada di sini untuk memanfaatkan kos sara hidup yang lebih rendah, persekitaran yang bersih, dekat dengan Singapura dan pilihan pendidikan yang berkualiti melalui sekolah antarabangsa untuk anak-anak mereka.

Menurut Laporan Hurun Cina, satu daripada tiga orang kaya China memiliki harta tanah di luar negara. Malaysia dan Singapura adalah antara 10 negara teratas di mana mereka memiliki harta tanah. Harga rumah kediaman Johor yang berpatutan dan unjuran hasil sewa yang tinggi adalah faktor penarik utama bagi pelabur ini.

Kumpulan kedua pembeli asing adalah mereka yang tidak mampu membayar harga rumah yang terlalu tinggi di bandar asal mereka. Dalam menetapkan harga rumah global pada tahun 2019, CBRE dan globalpropertyguide meletakkan Singapura sebagai pasaran harta tanah kediaman termahal kedua di seluruh dunia selepas Hongkong. Dalam senarai 10 teratas, bandar-bandar utama di China, seperti Shanghai, Shenzhen dan Beijing juga berada di kedudukan lebih tinggi daripada London dan Paris. Harga kediaman yang terlalu tinggi di bandar-bandar ini menyebabkan kebanyakan penduduk tempatan tidak memiliki rumah.

Di Singapura, harga purata sebuah kondominium sekurang-kurangnya 7 kali lebih tinggi daripada harga purata di Medini City. Sebagai contoh, hartanah HDB yang merupakan bentuk perumahan termurah di Singapura berharga dua kali ganda berbanding harga rata-rata pangsapuri di Kota Medini.

Selain itu, faktor penting lain yang menjadikan Kota Medini sebagai lokasi yang diinginkan bagi pembeli rumah serantau adalah peluang untuk memberikan pendidikan antarabangsa kepada anak-anak mereka dengan kos yang jauh lebih rendah berbanding belajar di Amerika atau Inggeris. Perkembangan Educity yang strategik sangat penting dalam menarik keluarga dengan anak-anak usia sekolah ke Iskandar Puteri. Sekolah swasta dan Institusi Pengajian Tinggi yang berkualiti di sekitar Bandaraya Medini diharapkan dapat sekolah sekurang-kurangnya 16,000 pelajar setiap tahun.

Kos sara hidup yang lebih rendah di Johor berbanding Singapura juga merupakan tarikan besar bagi pesara Singapura yang ingin menambah dana persaraan mereka dengan menetap di kawasan baru moden yang berdekatan dengan rumah dengan perkhidmatan perumahan dan penjagaan kesihatan yang lebih murah. Dianggarkan bahawa pada tahun 2030 akan ada 900,000 rakyat Singapura berusia 65 tahun ke atas. Iskandar Puteri dilengkapi dengan kemudahan penjagaan kesihatan yang berkualiti, kos sara hidup yang lebih murah dan gaya hidup yang lebih santai yang merupakan pilihan tempat tinggal yang ideal untuk bersara.

Selain itu, Iskandar Malaysia adalah salah satu lokasi yang sangat digemari di bawah Program Malaysia My Second Home (MM2H) yang membolehkan orang asing yang memenuhi kriteria pendapatan dan kekayaan tertentu tinggal di Malaysia selama mungkin dengan pas lawatan sosial 10-tahun kemasukan .

Walau bagaimanapun, dalam beberapa hari kebelakangan ini terdapat kebimbangan besar di kalangan pelabur asing mengenai dasar Malaysia yang tidak jelas mengenai pemilikan harta tanah asing secara umum dan program MM2H.

1Medini Residences’ Developer: WCT Land Sdn

WCT Land Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 1996, adalah cabang harta tanah dari WCT Holdings Berhad, syarikat tersenarai dengan permodalan pasaran sekitar RM2billion. WCT adalah nama yang terkenal dalam pembinaan, pembangunan harta tanah dan kejuruteraan. WCT sebagai kumpulan mempunyai rekod prestasi yang mengagumkan dari pembinaan trek F1 ke lebuh raya dan pembangunan perbandaran bersepadu hingga rumah mewah gaya resort.

WCT mempunyai rekod prestasi 17 tahun yang terbukti dalam pembangunan harta tanah dan telah menyampaikan lebih daripada 15,000 unit harta tanah kediaman dan komersial berjumlah nilai pembangunan kasar (GDV) lebih daripada RM 4 bilion. Portfolio pembangunan harta tanah syarikat merangkumi bandar, kediaman mewah, kediaman bertingkat tinggi, harta tanah industri, pejabat, pembangunan komersil campuran, konsesi, hotel dan pusat membeli-belah. WCT kini mempunyai bank tanah seluas 820 ekar di Malaysia.

Syarikat ini mempunyai jejak yang kuat dalam projek pembangunan hartanah di Klang, Sabah dan Johor. Beberapa projeknya yang sudah selesai adalah d'Banyan Residency @ Sutera, gaya hidup resort di Sabah; Rumah mewah d'Laman Greenville di Bukit Tinggi Klang dan Paradigma Sapphire projek kediaman berdekatan dengan Paradigm Mall di Petaling Jaya.

Pada masa ini, WCT mempunyai 2 projek pembangunan kediaman yang sedang berjalan dengan NDV sebanyak RM240 juta. Paradigm Residences di Johor Bahru dan Aronia Apartments di Bandar Parklands Klang dijadualkan siap dalam 2 tahun akan datang. Fokus kumpulan ini adalah dalam pembinaan infrastruktur, lebuh raya dan harta tanah komersial. Sehingga Jun 2020, buku pesanan syarikat menambah pesanan kerja bernilai RM6 bilion yang mengagumkan.

Kumpulan ini juga memiliki dan mengurus lima pusat membeli-belah / pusat membeli-belah, iaitu Bukit Tinggi Shopping Center di Klang, pusat-pusat membeli-belah lapangan terbang @ klia2 dan Terminal SkyPark di Selangor, Paradigm Mall di Petaling Jaya dan Paradigm Mall di Johor Bahru. Di kawasan perhotelan, Kumpulan memiliki Première Hotel di Klang dan New World Petaling Jaya Hotel di Petaling Jaya.

Ringkasan

Garis Masa Pembangunan
Tidak seperti projek pembangunan kediaman satu blok di lokasi yang telah ditetapkan, 1Medini Residences adalah sebahagian daripada skema pembangunan ladang hijau multi-komponen yang jauh lebih besar. Seluruh daerah Iskandar Puteri yang merupakan kawasan zon Kota Medini dibangunkan dari awal.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah projek pembangunan ladang hijau memerlukan masa untuk membina, memelihara dan matang. Kerumitan pembangunan yang mandiri dan mampan juga harus disusun tepat pada masanya dan lancar untuk kejayaan optimum setiap komponen projek. Kejayaan satu elemen dalam pembangunan tidak terpisahkan bergantung pada kemajuan komponen lain yang berkaitan.

Untuk menilai potensi 1Medini Residences dan harta tanah kediaman lain di sekitar Bandar Medini, pemahaman umum mengenai kedua-dua daerah Iskandar Puteri dan juga seluruh pembangunan wilayah Iskandar Malaysia mesti disatukan. Medini adalah zon pengembangan inti Iskandar dan setiap komponen pembangunan, terutama yang terletak di daerah Iskandar Puteri di sekitarnya, mesti tumbuh bersamaan.

Kekuatan utama Iskandar Malaysia ialah terdapat perancang penyelaras penyeliaan dengan rancangan pembangunan yang jelas dan tersusun. Oleh itu, pembangunan masa depan semua sektor diharapkan dirancang, disusun dan diselaraskan agar sesuai dengan gambaran yang lebih besar daripada pembangunan sembarangan secara spontan. Ulasan projek pembangunan menganggap projek bercita-cita tinggi itu telah menyelesaikan dua fasa pertumbuhan pertama, infrastruktur dan perumahan. Ke depan, sangat penting dalam meningkatkan pembangunan di sektor komersial dan perindustrian untuk mendorong pertumbuhan dan memastikan kejayaan keseluruhan pembangunan.

Menurut statistik Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA) yang diterbitkan, sejak awal Iskandar Malaysia pada tahun 2006 hingga 2019, projek pembangunan koridor wilayah telah menarik jumlah pelaburan kumulatif berjumlah RM302 bilion. Walau bagaimanapun, hampir separuh daripada jumlah pelaburan ini telah difokuskan pada projek pembangunan harta tanah, menyebabkan jurang ketidakseimbangan pelaburan dalam sektor perindustrian yang menyokong.

Pelaburan yang dilakukan untuk sektor yang dipromosikan lain adalah kurang daripada separuh; pembuatan (23.8%), logistik (2.8%), pelancongan (2.6%), penjagaan kesihatan (1.5%), pendidikan (1.1%), perkhidmatan kewangan dan perniagaan (0.7%) dan industri kreatif (0.5%).

Kekurangan dalam kegiatan komersial, ledakan penduduk yang diproyeksikan tidak terjadi setelah jangka waktu pembangunan yang direncanakan, oleh itu permintaan untuk jumlah perumahan tidak sesuai dengan penawaran. Permintaan yang diproyeksikan untuk 1.2 juta harta tanah kediaman di Iskandar Malaysia menjelang tahun 2025 berdasarkan anggaran populasi 3 juta. Pada akhir tahun 2019, kadar pengambilalihan yang rendah dari 700,000 unit kediaman yang telah siap telah meninggalkan stok harta tanah yang besar dan trend harga sub-penjualan telah menurun.

Selain ketidakcocokan dalam pengembangan sektoral di rantau ini, perubahan flip-flop yang sering berlaku terhadap dasar-dasar pemerintah antara 2018 dan 2020, baik di Malaysia dan di luar negeri, telah menjadi penghambat besar bagi projek-projek serantau untuk maju dengan yakin sesuai dengan pelan induk asal. Rundingan semula Rel Berkelajuan Tinggi dan RTS untuk melancarkan hubungan antara Malaysia dan Singapura, dasar pelaburan harta tanah kediaman asing yang tidak jelas dan juga isu perdagangan global yang sentiasa berubah adalah beberapa halangan dalam memajukan rancangan pembangunan Iskandar Malaysia ke hadapan sebagai dirancang pada tahun 2006.

Ke depan, bagi pelabur dan pembeli rumah yang kehilangan peluang pelaburan yang baik di Medini City pada awal tahun 2010, mungkin akan mencari tawaran yang baik di kawasan ini. Di pasaran sub-penjualan, 1Medini Residences dengan harga pelancaran terendah akan dianggap pembelian nilai yang baik dibandingkan dengan pelancaran kemudian yang dijual dengan harga psf yang lebih tinggi.

Medini City hari ini dapat dianggap lebih matang setelah dua fasa pertumbuhan pertama dan kini beralih ke fasa pembangunan ketiga dengan pengembangan infrastruktur penyambungan dan juga pertumbuhan industri-industri lain yang dipromosikan yang akan menjadi pemacu utama permintaan di kawasan ini.

Kebangkitan semula projek RTS yang akan meningkatkan hubungan antara Malaysia dan Singapura dengan pasti telah menimbulkan semangat untuk menjana minat di Kota Medini. Untuk berjaya membuat perjanjian dengan pembeli asing yang berpotensi, mesti ada dasar pemerintah yang pasti dan jelas mengenai pemilikan harta tanah dan kediaman jangka panjang di Malaysia untuk orang asing.

Hartanah di Medini City adalah untuk pelaburan jangka sederhana dan jangka panjang. Oleh kerana sebahagian besar kerja pembinaan harta tanah kediaman dan komersial baru bermula pada tahun 2012 hingga 2013, dan sehingga sekarang, kawasan ini masih sibuk dengan kerja-kerja pembinaan. Memandangkan seluruh kawasan ini dibangun dari awal, Medini City masih merupakan sebuah bandar yang masih muda yang perlahan-lahan terbentuk. 13 tahun boleh dianggap sebagai masa menunggu yang lama, tetapi untuk projek yang bercita-cita tinggi seperti Iskandar Malaysia, 13 tahun mungkin terlalu pendek untuk menjadikan wilayah yang luas menjadi metropolis global. Rom tidak dibina dalam sehari.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Kediaman
Tempoh:
Pajakan
Jenis:
 • Kondominium
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 3
Harga:
RM360,000
Pemaju:
WCT Land Sdn Bhd
Jumlah Unit:
1332
Tahun Penyiapan:
2015
Kawasan Terbina (BUA):
720 kaki² - 1704 kaki²
Yuran penyelenggaraan:
RM0.30 平方英尺
Kemudahan
 • Kawasan Barbeque
 • Cafeterias / Eateries
 • Gimnasium
 • Trek joging
 • Taman berlandskap
 • Taman permainan
 • Kolam renang
 • Sauna
 • Gelanggang tenis

Lokasi

Wilayah
 • Iskandar Puteri,
 • Johor
Kejiranan

Video

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM640,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 5
Mandi:
2 - 4
892 kaki² - 1788 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM566,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
Katil:
2 - 6
Mandi:
2 - 6
840 kaki² - 3281 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM660,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
3 - 5
Mandi:
2 - 5
567 kaki persegi - 1687 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM830,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 5
Mandi:
2 - 5
1012 kaki persegi - 6544 kaki persegi
Dari RM360,000

Cadangan Jual Unik

 1. Terletak di bandar yang matang
  Dikelilingi oleh kemudahan yang ada.
 2. Susun atur bilik yang luas
  Ruang luas sesuai untuk keluarga dengan anak-anak.
 3. Kemudahan di depan pintu
  Kedai runcit dan pusat membeli-belah berada dalam jarak berjalan kaki

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
6
Kemudahan
9
Keselamatan
8
Konsep
8
Kemudahan
7
Nilai wang
8
Penilaian Pustaka5 Undian
6.1
7.7

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM360,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!