Pintu Masuk Residensi Simpang Empat 2
 • Dalam Kemajuan
 • Berpatutan
1960

Residensi Simpang Empat 2

Kawasan:
1105 kaki² - 2323 kaki²
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 3
Progres PembinaanTahap 3
Gambaran keseluruhan

Tinjauan Residensi Simpang Empat 2

Residensi Simpang Empat 2 mewakili projek perumahan yang diilhamkan oleh alam semula jadi. Ini merangkumi kehidupan yang harmoni di ruang yang dirancang berdasarkan seni bina moden. Residensi Simpang Empat 2 disenaraikan sebagai projek perumahan pegangan bebas yang terletak di Alor Setar, Kedah. Projek yang dibangunkan oleh Perbadanan PR1MA Malaysia di bawah Program Perumahan Rakyat 1Malaysia ini menawarkan rumah teres yang terbahagi kepada dua kategori; rumah teres satu tingkat dan rumah teres dua tingkat.

Keindahan Residensi Simpang Empat 2 adalah bahawa ia membayangkan rasa dekat dengan alam untuk penghuninya. Ini jelas dapat dilihat dengan kehijauan yang subur di sawah yang menyelimuti rumah-rumah. Rumah-rumah ini direka dengan keanggunan dan kemodenan kontemporari. Rumah-rumah ini datang dari tingkap-tingkap besar dan pemandangan rumah-rumah ini dicat dengan warna putih yang memancarkan suasana yang bersih dan damai.

Lokasi Residensi Simpang Empat 2 yang strategik yang menjadikannya mudah diakses ke sejumlah pusat sosial dan infrastruktur ekonomi, memastikan kehidupan yang selesa dan berkesinambungan bagi penghuninya. Residensi Simpang Empat 2 mempunyai dua kategori rumah teres.

Salah satunya ialah rumah teres satu tingkat yang dijual dalam lingkungan RM 188,000 dan RM 274,000, sementara jenis yang lain adalah rumah teres dua tingkat yang dijual dalam lingkungan RM 271,000 dan RM 355,000. Residensi Simpang Empat 2 dibangunkan oleh PR1MA yang menjamin bahawa rumah-rumah ini mampu dimiliki oleh penghuninya.

Residensi Simpang Empat 2 Lokasi

Residensi Simpang Empat 2 terletak di Alor Setar, yang merupakan ibu negeri Kedah. Alor Setar terkenal sebagai hab pengedaran untuk pembuatan dan produk pertanian seperti padi dan ia juga merupakan pusat kerajaan negeri-negeri Kedah sejak kota ini ditubuhkan. Alor Setar juga terkenal dengan budaya yang kaya. Antara tempat terkenal untuk dikunjungi di Alor Setar adalah Balai Seni Negeri (Galeri Seni Negeri), Balai Nobat (Galeri Nobat), Menara Alor Star (Menara Alor Star), dan Muzium Padi. Ia juga dikenali sebagai tempat kelahiran Mahathir bin Mohamad.

Kemudahan untuk sampai ke bandar ini ditambah dengan Lebuhraya Utara-Selatan. Penduduk tempatan juga mempunyai pilihan antara teksi dan bas untuk berulang-alik di sekitar bandar. Alor Setar sendiri menempatkan banyak kawasan perumahan, salah satunya adalah Simpang Empat.

Simpang Empat sendiri juga disertai oleh beberapa tempat tarikan seperti Dunia Air Terkenal yang menawarkan peralatan dan kemudahan taman air bertaraf antarabangsa. Simpang Empat juga merupakan rumah bagi beberapa restoran terkenal seperti Gee Seng Seafood Restaurant dan Floating Seafood Restaurant.

Kesambungan

Residensi Simpang Empat 2 terletak di sepanjang jalan utama Jalan Utama Alor Star ke Jalan Tandop Sungai Petani. Ia juga berjarak 10km dari Pusat Bandar Alor Setar dan hanya 5km dari persimpangan atau jalan keluar PLUS. Perjalanan dari satu tempat ke tempat lain dipermudah dengan adanya pengangkutan awam seperti bas dan teksi.

Kemudahan

Residensi Simpang Empat 2 berada berdekatan dengan sejumlah kemudahan awam seperti sekolah seperti SK HJ Hassan Itam dan SMA Ihya Ul-Ulum Ad-Diniah dan masjid seperti Masjid Al'A'la. Residensi Simpang Empat 2 adalah komuniti kediaman tertutup yang berlokasi strategis berhampiran masjid, balai raya, taska, dan sekolah.

Ibu bapa tidak perlu melihat jauh untuk menghantar anak mereka ke sekolah kerana Residensi Simpang Empat 2 dikelilingi oleh pelbagai kemudahan yang berada dalam jarak yang mudah. Institusi pendidikan yang mendaftar di sekitar kawasan ini adalah SMK Dato 'Wan Mohd Saman, Sekolah Kebangsaan Alor Mengkudu, SM Sin Min, dan Sekolah Rendah Islam Darul Ulum. Sekiranya terdapat kecemasan perubatan, penduduk di kawasan itu akan lega apabila mengetahui bahawa Klinik Kesihatan Simpang Empat hanya berjarak 3.1 km dari Residensi Simpang Empat 2.

Selain itu, terdapat banyak kemudahan lain yang terdapat di sekitar kawasan perumahan seperti restoran, stesen minyak, tempat ibadah, perkhidmatan perbankan, kedai serbaneka, pejabat pos, dan kedai runcit seperti Alor Setar Mall dan Tesco Stargate. Ini menambah kemudahan bagi penduduk yang tinggal di kawasan perumahan ini, kerana jarak untuk pergi ke tempat-tempat ini dari Residensi Simpang Empat hanya beberapa minit lagi.

Berikut adalah senarai kemudahan dan kemudahan yang terdapat di sekitar Residensi Simpang Empat 2:

Pendidikan

 • SMK Dato 'Wan Mohd Saman
 • Sekolah Kebangsaan Alor Mengkudu
 • SM Sin Min
 • Sekolah Rendah Islam Darul Ulum
 • SK HJ Hassan Itam
 • SMA Ihya Ul-Ulum Ad-Diniah

Pusat Perubatan

 • Klinik Kesihatan Simpang Empat

Pusat membeli-belah

 • Pusat Beli-belah Alor Setar
 • Tesco Stargate

Masjid

 • Masjid Al-A'la Simpang Empat

Pelan Lantai Residensi Simpang Empat 2

Simpang Empat 2 consists of 432 units divided into two types: single-storey terraced houses (144 units) and double-storey terraced houses (288 units).

Oleh kerana pelbagai jenis rumah teres yang ditawarkan di Residensi Simpang Empat 2, jumlah bilik yang berkaitan dengan rumah-rumah ini juga berbeza-beza. Rumah teres satu tingkat dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi, sementara rumah teres dua tingkat dilengkapi dengan empat bilik tidur dan tiga bilik mandi. Setiap unit dirancang dengan susun atur asas: ruang tamu, ruang makan, dapur, bilik tidur utama, bilik tidur, dan bilik mandi. Berikut disenaraikan pelbagai jenis unit yang ada:

Rumah teres satu tingkat

 • Teres Satu Tingkat Jenis A1 (Unit Pertengahan) dengan saiz binaan 1,105 kaki persegi
 • Teres Setingkat A2 (Unit Akhir) dengan saiz binaan 1,105 kaki persegi
 • Teres Setingkat Jenis A3 (Unit Akhir) dengan saiz binaan 1,105 kaki persegi
 • Teres Satu Tingkat Jenis A4 (Unit Sudut) dengan saiz binaan 1,143 kaki persegi

Rumah teres dua tingkat

 • Teres Dua Tingkat Jenis B1 (Unit Pertengahan) dengan saiz binaan 2,323 kaki persegi
 • Teres Dua Tingkat Jenis B2 (Unit Akhir) dengan saiz binaan 1,925 kaki persegi
 • Teres Dua Tingkat Jenis B3 (Unit Akhir) dengan saiz binaan 1,925 kaki persegi
 • Teres Dua Tingkat Jenis B4 (Unit Sudut) dengan saiz binaan 2,000 kaki persegi

Kemudahan dan Kemudahan Residensi Simpang Empat 2

Keselesaan penduduk ditingkatkan dengan kemudahan yang terdapat di rumah-rumah ini. Keselamatan dan privasi penduduk juga terjamin dengan konsep kawasan perumahan berpagar dan berpagar yang diabaikan oleh kamera litar tertutup yang berfungsi dengan baik. Selain itu, terdapat juga kemudahan luar yang disediakan untuk kesejahteraan penduduk seperti taska, masjid, dan dewan serbaguna.

Berikut adalah senarai kemudahan dan kemudahan di Residensi Simpang Empat 2.

Kemudahan dan Kemudahan

 • Masjid
 • Nursery
 • Dewan Serbaguna
 • Tempat letak kereta

Analisis Harta Tanah Residensi Simpang Empat 2

Residensi Simpang Empat 2 dibangunkan oleh PR1MA yang memastikan bahawa rumah-rumah ini berada dalam anggaran penduduk, dan ia sedang dalam pembinaan dan siap dibina pada tahun 2021. Residensi Simpang Empat 2 hadir dalam dua kategori, rumah bertingkat satu, dan rumah teres dua tingkat. Rumah teres satu tingkat dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi, dan harga pelancarannya antara RM 188,000 hingga RM 274,000. Rumah teres dua tingkat di sisi lain, dilengkapi dengan empat bilik tidur dan tiga bilik mandi. Harga pelancaran untuk rumah teres dua tingkat ini antara RM 271,000 hingga RM 355,000.

Rumah teres satu tingkat sangat sesuai untuk pemilik tunggal, pasangan, atau keluarga kecil. Pasangan yang baru berkahwin juga akan menganggap susun atur sederhana ini sebagai rumah yang ideal untuk mereka tinggal. Susun atur rumah teres dua tingkat menjadikannya sesuai untuk keluarga besar dan juga keluarga dengan ahli keluarga besar. Harga jualan susun atur yang berbeza ini antara RM 188,000 dan RM 355,000, sehingga menjamin kemampuan rumah Residensi Simpang Empat 2. Oleh itu, ini menjelaskan mengapa semua segmen pelanggan akan mencari tempat tinggal di rumah seperti Residensi Simpang Empat 2 menjadikannya sebagai rumah yang sesuai untuk didiami.

Residensi Simpang Empat 2 Pembangun: Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA)

Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) ditubuhkan di bawah Akta PR1MA 2012 untuk merancang, membina, membina, dan memastikan perumahan berkualiti tinggi dengan konsep gaya hidup yang disediakan untuk isi rumah berpendapatan sederhana di kawasan bandar utama. Rumah-rumah yang dibangunkan di bawah kumpulan ini dibina berdasarkan pelbagai jenis dan saiz dalam komuniti bersepadu, dengan harga antara RM 100,000 hingga RM 400,000 untuk memenuhi anggaran setiap penduduk. PR1MA juga diketahui pembangunannya berpusat di kawasan bandar strategik utama di seluruh negara dan tersedia untuk semua rakyat Malaysia yang memperoleh pendapatan isi rumah bulanan antara RM 2,500 hingga RM 15,000.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Tempoh:
Freehold
Jenis:
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 3
Status harta benda:
 • Berpatutan
Harga:
RM169,200
Pemaju:
Perbadanan PR1MA Malaysia
Bilangan Tingkat:
2
Jumlah Unit:
432
Tahun Penyiapan:
2021
Kawasan Terbina (BUA):
1105 kaki² - 2323 kaki²
Kemudahan
 • Tadika
 • Nursery
 • Surau

Lokasi

Wilayah
 • Kedah,
 • Simpang Empat
Kejiranan

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM506,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
 • SOFO
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 3
452 ft² - 1111 ft²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM567,800
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2
813 kaki² - 1285 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM450,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2 - 3
732 kaki² - 1227 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
Dari RM169,200

Cadangan Jual Unik

 1. Freehold
  Pelaburan jangka panjang.
 2. Komuniti yang dijaga
  Keselamatan dan keselamatan terjamin untuk semua penduduk.
 3. Susun atur yang luas
  Unit-unit yang elegan dan luas dengan banyak pilihan binaan.

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
9
Kemudahan
8.5
Keselamatan
8
Konsep
7
Kemudahan
6.5
Nilai wang
10
Penilaian Pustaka0 Undian
0
8.2

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM169,200

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!