Fasad Embayu
 • Dalam Kemajuan
6973

Embayu Damansara Barat

 • Kediaman Perkhidmatan
Kawasan:
1000 kaki² - 1173 kaki persegi
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 3
Progres PembinaanTahap 2A
Gambaran keseluruhan

Gambaran Keseluruhan Embayu

Terselip kemas di luar batas Subang Jaya, Sungai Buloh dan Shah Alam, Embayu adalah salah satu perkembangan paling menarik untuk cendawan di Kota Barat Damansara. Kondominium kediaman bertema resort ini mentakrifkan kediaman yang tenang dengan memasukkan konsep hidup hijau di tempat perlindungan yang selamat. Menggabungkan unsur kemodenan dan alam semula jadi, Embayu menyediakan lebih daripada sekadar rumah untuk calon pembeli. Ia memberikan pengalaman hidup Malaysia yang benar-benar unik dengan badan air yang mengalir, dedaunan yang teduh dan pengalaman luar yang tenang.

The condominium was developed by Premier Group, a member of PRG Holdings Bhd. Embayu has a relatively low density and serves as the perfect place to relax after an exhausting day at work. Its facilities and amenities offer a sense of convenience to its residents, with the majority of them being concentrated at its miniature park. The main podium of the facility includes a swimming pool, a wading pool, a glass enclosed gym, a BBQ pit, a playground, a sheltered green area with gazebos, and others.

Berhubung kesambungan, Embayu terletak di antara beberapa lebuh raya utama yang menghubungkan ke bahagian-bahagian utama di Lembah Klang. Calon pembeli dapat menikmati akses lancar ke daerah Damansara dan Subang melalui beberapa jalan tanpa tol, sementara akses ke bahagian lain dimungkinkan menggunakan Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) yang baru dicetak.

Lokasi Embayu

Embayu terletak jauh dari kesibukan kota-kota besar di Lembah Klang. Ia bersempadan dengan kawasan seperti Subang Jaya, Shah Alam, Sungai Buloh dan Kota Damansara tengah. Walaupun berada jauh dari kota-kota yang sibuk ini, Embayu berada berdekatan dengan pelbagai kemudahan dan kemudahan yang memenuhi keperluan seperti makan, membeli-belah dan rekreasi, untuk beberapa nama. Tapak pembangunan Embayu terletak di sepanjang Persiaran Kosmos yang merupakan jalan panjang dan lurus yang menghubungkan kawasan tersebut dengan Persimpangan DASH Subang 2 (Jalan Sungai Buloh). Lebuh raya ini terletak kurang dari 1km ke selatan tapak projek dan membolehkan perjalanan merentas bandar yang lancar ketika berada di atas roda.

Pada ketika ini, calon pembeli mempunyai pilihan untuk menuju ke barat di sepanjang DASH ke kawasan seperti Denai Alam, Bukit Jelutong dan Puncak Alam. Sekiranya menuju ke arah timur di jalan raya ini, pemilik rumah Embayu akan dapat mengakses beberapa bahagian seperti Kota Damansara, dan lebih jauh ke utara, Sungai Buloh. Di sepanjang jalan timur ini, calon pembeli boleh melompat di Persimpangan Lapangan Terbang DASH Subang yang menyediakan akses ke selatan ke wilayah Subang. Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (Lapangan Terbang Subang) terletak kira-kira 2.5km dari tempat ini dan pasti akan memberi manfaat kepada mereka yang sering berkunjung di halaman belakang rumah kita dan juga kawasan ASEAN.

Lebih dekat dengan lokasi projek Embayu, beberapa kawasan perumahan atau kabupaten di mana-mana terdapat garis lanskap. Kawasan perumahan seperti Taman Subang Murni, Taman Pinggiran Subang, Taman Subang Damai, Taman Subang Damai, Kampung Melayu Subang dan banyak lagi yang lain menempati lingkungan sekitar 1.5km, dengan Embayu berfungsi sebagai pusat gempa. Ini merupakan petunjuk yang baik bahawa kawasan ini sudah matang dan berpotensi menempatkan beberapa kemudahan dan kemudahan penting untuk memenuhi populasi besar per kapita.

Kesambungan

Calon pembeli Embayu akan mendapati bahawa berkeliling sangat mudah kerana dihubungkan dengan baik melalui DASH yang baru dilancarkan. Lebuh raya ini juga menghubungkan calon pembeli ke KTM Skypark, yang menghubungkan ke lokasi sejauh Tanjung Malim, Batu Caves, Tampin dan Pelabuhan Klang. Di sepanjang laluan Tanjung Malim, penumpang dapat mengakses stesen KTM seperti Kepong, Sungai Buloh, Rawang, Batang Kali dan Kuala Kubu Bahru. Jalur Batu Caves akan membawa penumpang ke stesen seperti Sentul, Kampung Batu dan Taman Wahyu. Jalur Tampin di seberang stesen perkhidmatan yang merangkumi MidValley, Kajang, Bangi, Nilai, Seremban dan Rembau, antara lain.

Untuk mengakses stesen di sepanjang laluan KTM KL Sentral-Pelabuhan Klang, penumpang akan turun di stesen KTM Subang Jaya yang hanya sehenti dari stesen Skypark. Stesen perkhidmatan arah Pelabuhan Klang seperti Shah Alam, Klang, Teluk Gadong dan Jalan Kastam. Arah KL Sentral akan membawa penumpang ke stesen seperti Kg Dato Harun, Petaling dan Angkasapuri. Di stesen KTM Subang Jaya, calon pembeli berpeluang melompat di laluan LRT Kelana Jaya yang menyediakan lokasi seperti Taipan, Putra Heights, Glenmarie, Ara Damansara, Kelana Jaya, Asia Jaya, KL Sentral, KLCC, Wangsa Maju dan Gombak . Dengan beberapa garis pertindihan yang ada pada seseorang, sedikit perancangan sebelum perjalanan pasti akan mengurangkan masa perjalanan ke tahap minimum.

Kemudahan

Walaupun pusat bandar besar jauh boleh diakses melalui stesen KTM Skypark, terdapat banyak pilihan penting setiap hari di sekitar daerah Embayu itu sendiri. Ambil contohnya 99 Speedmart di sepanjang Persiaran Angkasa yang terletak kira-kira 350 meter dari tapak projek. Beberapa restoran mulai dari masakan Melayu hingga Cina biasanya tersedia dalam radius 200 meter. Kedai-kedai penting lain seperti bengkel kenderaan dan vendor perkakas rumah juga terdapat dalam jarak dekat. Star Avenue Lifestyle Mall, yang merupakan kegemaran tempatan untuk membeli-belah, terletak kira-kira 2.5km tenggara Embayu atau setara dengan 8 minit pemanduan. Pusat membeli-belah ini mempunyai tempat untuk memenuhi pelbagai keperluan seperti makan, pakaian, kecergasan dan juga hiburan. Nama isi rumah seperti Secret Recipe, Texas Chicken, Brands Outlet, MR DIY, Guardian dan banyak lagi terdapat di sini. Terdapat juga gerai terkenal lain di sekitar Star Avenue Mall termasuk Sushi King, Subway, 7-Eleven, The Avenue Shellout dan Original Satay Recipe. Kawasan ini dianggap sebagai tempat tumpuan tempatan untuk apa sahaja dan apa sahaja. Lebih dekat ke Embayu dan dalam jarak berjalan kaki terdapat pelbagai pilihan tempat makan tempatan dan barat termasuk Roti Canai Terbang, Tom Yam Udang Galah, Lasagna & Nasi Arab, Restoran Adyar Ananda Bhavan, Restoran Zheng Yang dan banyak lagi.

Sejauh sekolah, calon pembeli Embayu pasti akan dimanjakan dengan pilihan. Di daerah Subang Bestari, yang menuju ke timur laut Embayu, terdapat beberapa pilihan seperti SMK Subang Bestari, Sekolah Rendah Islam As-Sakinah Subang, SK Subang Bestari dan HELP International School. Sekolah-sekolah ini terletak sekitar 10 minit perjalanan dengan roda atau 2.9km dari Embayu. Di sebelah selatan Embayu, tetapi di seberang DASH, terdapat pilihan lain seperti SMK Subang, SK Subang, Sekolah Rendah Alkhawarizmi, SK Jalan U3 dan Sekolah Menengah Islam Manarat. Calon pembeli dapat masuk ke kelompok sekolah ini dalam masa 15 minit dari belakang.

Kemudahan perubatan dan penjagaan kesihatan di sekitar Embayu kebanyakannya berada dalam radius 2-3km dari pembangunan tersebut. Klinik An-nisa terletak kira-kira 1.5km utara projek di Seksyen U5, sementara Klink Aspalela terletak sekitar 1km ke timur. Klinik Medistar dan Klinik Pakar Wanita Mey terletak di kawasan Star Avenue Lifestyle Mall, sementara beberapa klinik lain terdapat di seberang DASH dan memerlukan masa sekitar 10 minit untuk sampai. Hospital terletak lebih dekat dengan bandar-bandar besar seperti kawasan Subang Jaya dan Kota Damansara. Hanya 10 minit melewati Lapangan Terbang Subang di DASH adalah Pusat Perubatan Ara Damansara, sementara Hospital Thompson Kota Damansara dapat diakses melalui jalan raya dari DASH ke Kota Damansara tengah dalam 15 minit.

Berikut adalah senarai kemudahan dan kemudahan lengkap di sekitar Embayu:

Membeli-belah

 • Star Avenue Lifestyle Mall
 • AEON Mall Shah Alam
 • Kamamax Shah Alam
 • Arena Bintang
 • Bandar Pemborong Brother's Mall USJ 1
 • Streetstone Uptown Kota Damansara
 • Pasar Jalan Apolo

Pendidikan

 • SMK Subang Bestari
 • Sekolah Rendah Islam As-Sakinah Subang
 • SK Subang Bestari
 • MEMBANTU Sekolah Antarabangsa
 • MK Subang
 • SK Subang
 • Sekolah Rendah Alkhawarizmi
 • SK Jalan U3
 • Sekolah Menengah Islam Manarat

Kemudahan hospital dan perubatan

 • Klinik An-nisa
 • Klinik Aspalela
 • Medik Klinik Medistar
 • Klinik Pakar Wanita Mey
 • Pusat Perubatan Ara Damansara
 • Hospital Thompson Kota Damansara

Pelan Lantai Embayu

Unit Embayu tersebar di seluruh bangunan seluas 1.000-1.173 kaki persegi. Unit Jenis A berukuran 1.000 kaki persegi dan dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 tempat mandi. Sebaliknya, unit A1 mempunyai jumlah bilik tidur dan tab mandi yang sama tetapi sedikit lebih besar dengan jumlah bangunan seluas 1.031 kaki persegi untuk menampung balkoni. Julat B berukuran 1,141 kaki persegi dalam ukuran binaan dan dilengkapi dengan 4 bilik tidur dan 3 tab mandi. Adik saudaranya, jajaran B1, juga dilengkapi dengan jumlah bilik tidur dan bilik mandi yang sama tetapi sedikit lebih besar pada ketinggian 1,173 kaki persegi untuk menampung balkoni. Kedua-dua julat B dan B1 mempunyai spesifikasi dua kunci untuk memenuhi penonton yang lebih luas.

Berikut adalah dimensi untuk semua jenis unit yang terdapat di Embayu:

Pelan Lantai Embayu Jenis A

Pelan Lantai Embayu Jenis B

Dilihat dari dimensi di atas, dapat dikatakan bahawa Embayu mencari calon penghuni dengan unit keluarga besar kerana unit jarak bawah dilengkapi dengan minimum 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Melihat kerana terletak di antara kemudahan dan kemudahan yang lebih menarik bagi unit keluarga, Embayu pasti akan memikat mereka yang merindukan penyelesaian jangka panjang.

Kemudahan dan Kemudahan Embayu

Menjadi pembangunan kediaman bertema resort, Embayu dilengkapi dengan kemudahan dan kemudahan canggih yang memberikan masa lapang dan keselesaan. Ia memiliki geladak santai yang membolehkan calon penghuni menikmati sedikit kesenangan dalam hidup seperti suara air terjun dan pemandangan tumbuh-tumbuhan yang subur di boulevard hijau. Kemudahan dan kemudahan lain yang terdapat di Embayu termasuk kawasan rumput, kolam pemandangan, cabana, gundukan rekreasi, kolam renang dan mengembara, gimnasium, geladak tontonan, lubang BBQ, taman permainan kanak-kanak dan geladak kolam renang. Semua gabungan ini pasti memberi pengalaman kediaman yang sihat kepada penduduk di Embayu. Berikut adalah senarai kemudahan dan kemudahan lengkap di Avelia Ampang:

Kemudahan dan kemudahan

 • Kawasan rumput
 • Kolam yang indah
 • Air terjun
 • Cabana
 • Dek riadah
 • Gundukan rekreasi
 • Jalan raya hijau
 • Kolam renang
 • Dewan serbaguna
 • Gimnasium
 • Melihat dek
 • Kawasan riadah
 • Rumput acara
 • Lubang BBQ
 • Taman permainan kanak-kanak
 • Kolam renang
 • Dek kolam
 • Tempat menukar pakaian

Analisis Harta Embayu

Pasaran sasaran

Memandangkan rangkaian unit (A & A1) terendah di Embayu dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi, projek ini boleh menyasarkan unit keluarga yang terdiri daripada 3-5 orang ahli. Unit bertingkat lebih tinggi (B & B2) yang dilengkapi dengan 4 bilik tidur dan 3 tempat mandi boleh menampung keluarga dengan 5-6 ahli. Dengan memerhatikan kemudahan dan kemudahan sekitarnya seperti sekolah dan klinik yang terdapat di mana-mana, keluarga dari pelbagai generasi tentunya akan dijaga dengan baik. Embayu juga sesuai untuk single yang bekerja di sekitar daerah Subang Jaya dan Damansara tetapi lebih suka sewa bulanan mereka rendah. Hartanah di Subang dan Damansara diketahui mendapat harga sewa yang tinggi kerana lebih dekat dengan tempat-tempat popular di sekitar Lembah Klang. Namun, dengan adanya DASH, calon penghuni Embayu telah saling terhubung. Oleh itu, pelabur harta tanah boleh tergoda untuk membuat langkah Embayu untuk memanfaatkan prospek sewa yang hebat. Tempat penginapan ini juga diharapkan dapat menaikan nilai pada waktunya kerana jaraknya dekat dengan lapangan terbang Subang Jaya, yang memberikan waktu menunggu lebih sedikit berbanding KLIA 1 dan 2 di Sepang.

Analisis pesaing

Sebilangan besar pangsapuri dan kondominium kediaman di sekitar Embayu dibina pada awal tahun 2000an dan tidak dilengkapi dengan kemudahan dan kemudahan moden. Nadayu 801 adalah titik perbandingan yang jelas bagi Embayu kerana ia serupa dalam banyak cara seperti saiz binaan, jangka masa tanah dan anggaran tahun siap. Embayu akan mengumpulkan calon pembeli sekitar RM510 per kaki persegi sepanjang 1,000-1,173 kaki persegi dalam ukuran bawaan, sementara Nadayu 801 berharga RM668 per kaki persegi di seluruh 1,033-1,151 kaki persegi Berdasarkan senarai kemudahan dan kemudahan yang ada, Embayu dilengkapi dengan jauh lebih banyak berbanding dengan Nadayu 801 dan memberikan lebih banyak keuntungan. Lebih jauh di DASH dan lebih dekat ke Sungai Buloh adalah Kasturi Idaman, yang memamerkan Kota Damansara dalam alamatnya dan sedikit lebih murah daripada Embayu. Walau bagaimanapun, pembangunan kediaman ini agak terpencil dari pusat Kota Damansara dan memerlukan perjalanan di beberapa jalan yang sempit sebelum melanggar jalan raya utama atau jalan raya di daerah ini. Ia juga dilengkapi dengan kemudahan dan kemudahan yang lebih rendah dan disiapkan lebih dari satu dekad yang lalu, yang dapat mengakibatkan kos pengubahsuaian yang tinggi. Ini menjadikan Embayu sebagai harta tanah yang ideal untuk dipertimbangkan oleh calon pembeli di daerah Kota Damansara Barat.

wdt_ID Pembangunan Membina Harga jualan Harga per kaki persegi Pemilikan tanah Tahun tamat
1 Embayu, Damansara Barat 1,000-1,173 kaki persegi Dari RM510,000 dan seterusnya RM510 Pajakan 2022
2 Nadayu 801, Subang Murni 1,033-1,151 kaki persegi Dari RM690,000 dan seterusnya RM668 Pajakan 2022
3 Kasturi Idaman, Kota Damansara 945-1,328 kaki persegi RM390,000 dan seterusnya RM413 Pajakan 2010

Pembangun Embayu: Kumpulan Premier

PRG atau Kumpulan Premier (ahli PRG Holdings Bhd) adalah syarikat tempatan yang terkenal dengan segmen syarikat di seluruh industri seperti pembuatan, pembangunan harta tanah, pembinaan dan beberapa yang lain. Segmen hartanahnya merangkumi pembangunan dan pembinaan harta tanah kediaman dan komersial. Projek mercu tandanya adalah Picasso Residence di tengah-tengah Kuala Lumpur yang menawarkan reka bentuk dan kemudahan seni bina kontemporari yang dapat dinikmati oleh penduduk bandar.

Ringkasan

Dengan pelbagai kemudahan dan kemudahan di dalam dan sekitarnya, Embayu dijadwalkan menjadi salah satu projek kediaman yang lebih berjaya di Kota Barat Damansara. Terima kasih kepada DASH yang baru ditugaskan, perjalanan ke mana-mana bahagian di Lembah Klang menjadi mudah. Projek yang sangat berpatutan ini pastinya menarik minat bakal pembeli mulai dari pelabur hingga unit keluarga besar.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Kediaman
Tempoh:
Pajakan
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
3 - 4
Mandi:
2 - 3
Harga:
RM510,000
Pemaju:
Premier Group (ahli PRG Holdings Bhd)
Bilangan Tingkat:
14
Jumlah Unit:
650
Tahun Penyiapan:
2022
Kawasan Terbina (BUA):
1000 kaki² - 1173 kaki persegi
Yuran penyelenggaraan:
RM0.25 平方英尺
Kemudahan
 • Park
 • Kawasan Barbeque
 • Bilik Fungsi
 • Kemasukan Gated
 • Gimnasium
 • Taman berlandskap
 • Deck kolam
 • Sistem sekuriti
 • Lihat

Lokasi

Wilayah
 • Selangor,
 • Shah Alam
Kejiranan

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM506,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
 • SOFO
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 3
452 ft² - 1111 ft²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM567,800
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2
813 kaki² - 1285 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM450,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2 - 3
732 kaki² - 1227 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM1,000,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 4
Mandi:
1 - 4
455 kaki² - 2455 kaki persegi
Dari RM510,000

Cadangan Jual Unik

 1. Konsep hidup hijau
  Diilhamkan oleh alam semula jadi di sekitar rumah.
 2. Susun atur yang luas
  Unit yang dirancang dengan teliti untuk keluarga yang semakin meningkat.
 3. Ketumpatan rendah
  Tempat kediaman yang sempurna untuk berehat setelah seharian.

Garis masa

2016

19hb Julai 2016

Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama

PRG Holdings Bhd menandatangani perjanjian usaha sama dengan Baycity Park Sdn Bhd untuk memulakan projek Embayu mereka.

 

2019

20 Ogos 2019

PRG melancarkan galeri penjualan Embayu @ Damansara West secara rasmi

PRG Holdings Bhd secara rasmi melancarkan galeri penjualan untuk projek pembangunan hartanah Embayu @ Damansara West minggu lalu. Kondominium bertema resort ini terletak di kawasan seluas 6.5 ekar, menawarkan 650 unit kediaman dengan harga bermula RM450,000 dari 1000 kaki persegi dan seterusnya.

 

2020

28 Mac 2020

PRG akan melancarkan Embayu @ Damansara West pada 19 April

Pemaju yang berubah menjadi pengeluar PRG Holdings Bhd merancang untuk melancarkan Embayu @ Damansara West secara rasmi pada 19 April. Kondominium ini terletak di Seksyen U5 di Shah Alam, Selangor, dan mempunyai nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM270 juta. Ia adalah projek usaha sama (JV) antara PRG dan pemilik tanah, Baycity Park Sdn Bhd.

 

Pemandu Keputusan

Kesambungan
7
Kemudahan
9
Keselamatan
7
Konsep
6
Kemudahan
7
Nilai wang
8
Penilaian Pustaka34 Undi
6.9
7.3

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM510,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!