BSN My Home Housing Scheme For Young Adults

tiada jawapan
BSN My Home

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)

Skim Perumahan Belia BSN

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 1

Ada pepatah yang mengatakan, "Anak muda hari ini akan mengalahkan kita esok." Cukup benar, dengan setiap hari yang berlalu, masyarakat Malaysia disanjung dengan kehadiran bakat-bakat muda yang akan membuktikan bahawa mereka lebih dari mampu melangkah dan berjaya menjadi warisan kita, ke mana sahaja kita pergi. Juga, kami lebih suka menggunakan istilah dewasa muda di sini berbanding milenium kerana milenium merujuk kepada individu berusia antara 25-44 tahun, sedangkan julat usia minimum untuk dewasa muda sedikit lebih luas, bermula dari 21 tahun. Anda akan melihat mengapa ini penting semasa kita terus berjalan.

Pada masa ini, anak muda sering dilihat memimpin peranan kepimpinan. Ada juga yang memegang peranan pengurusan di syarikat korporat besar, kerana kerja keras dan bakat mereka. Tetapi itu adalah topik lain sendiri dan kami tidak mahu terlalu banyak menyimpang. 

Maksud kami adalah, milenium masa kini jauh lebih bercita-cita tinggi dan berpengetahuan. Mungkin disebabkan persekitaran yang agak kompetitif dan kewangan yang kita jalani sekarang, generasi muda telah terbukti aktif mencapai matlamat kewangan jangka panjang. Sebenarnya, tinjauan 2020 yang dijalankan oleh Standard Chartered Bank menunjukkan 45.34% dewasa muda secara aktif menabung untuk pembelian besar, seperti harta tanah. Ini menunjukkan betapa dewasa muda berorientasikan masa depan dan betapa besar impian mereka.

Walau bagaimanapun, jika anda telah lama mengikuti blog harta tanah kami, anda pasti tahu bahawa membeli rumah bukanlah perkara yang mudah. Walaupun anda masih muda dan menjana banyak atau menyimpan banyak, wang sering menjadi faktor kedua dalam membeli rumah. Terdapat banyak kriteria yang harus anda penuhi terlebih dahulu, yang juga merupakan beberapa kejahatan yang diperlukan dalam membeli rumah, walaupun kami telah banyak membincangkannya ..

Berita baiknya ialah banyak bank dan institusi kewangan di Malaysia menawarkan pelbagai skim perumahan untuk membantu golongan muda dewasa mendapatkan rumah, dengan Skim Perumahan Belia BSN menjadi salah satu daripadanya.

 

Apa itu Skim Perumahan Belia BSN?

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 2

Skim Perumahan Belia BSN, atau BSN MyHome adalah skim perumahan yang dimulakan melalui usaha gabungan Bank Simpanan Nasional (BSN), KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja), dan CAGAMAS (Perbadanan Gadai janji Nasional Malaysia) untuk membantu anak muda membeli rumah pertama mereka. Usaha ini terutama menargetkan golongan berpendapatan sederhana, yang biasanya mendapat hujung yang lebih pendek ketika datang ke skim perumahan. Fikirkan SPNB dengan jangkauan yang lebih besar.

 

Apa yang menjadikan Skim Perumahan Belia BSN unik?

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 3

Berbanding dengan skim perumahan lain di luar sana, Skim Perumahan Belia BSN mempunyai beberapa sifat unik yang membantunya menonjol daripada yang lain.

 1. Skim Perumahan Belia BSN menawarkan pembiayaan 100% untuk pinjaman perumahan anda,
 2. Individu yang berdaftar diberi subsidi RM200 setiap bulan selama 24 bulan,
 3. Fleksibiliti dalam jenis harta tanah, iaitu: dalam pembangunan, siap, atau sub-penjualan / harta tanah sekunder.

Skim Perumahan Belia BSN: Pembiayaan 100% BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 4

Sebilangan besar skim perumahan atau program bantuan kewangan biasanya memerlukan pembeli rumah membayar wang pendahuluan 10% sebelum perkara lain. Bukan Skim Perumahan Belia BSN. Dengan program ini, pinjaman rumah anda disokong 100%, yang bermaksud anda tidak akan mengeluarkan satu sen pun semasa membeli harta tanah anda dari awal.

Ini berguna untuk kerajaan dan pengguna. Di satu pihak, ini mendorong orang dewasa muda untuk membeli harta tanah, yang seterusnya membolehkan pemerintah mewujudkan peluang pekerjaan, merangsang ekonomi negara dan membantu menyelesaikan masalah overhang harta tanah.

Sebaliknya, ini menjimatkan kesukaran orang dewasa muda untuk mengeluarkan sejumlah besar wang untuk membeli rumah pertama mereka. Dan membolehkan mereka menumpukan pada kos penutupan seperti:

 • Bayaran peguam,
 • Perjanjian Jual Beli (SPA),
 • Komisen ejen harta tanah,
 • Perjanjian pinjaman.

Mari kita anggap wang pendahuluan anda untuk rumah baru berjumlah RM30,000, dengan RM15,000 sebagai kos penutup anda. Bersama-sama, mereka memberi anda kembali sebanyak RM45,000. Di bawah Skim Perumahan Belia BSN, anda hanya membayar RM15,000 semasa pembelian awal, sementara baki RM30,000 dapat dikembalikan kemudian. Ini membolehkan pembeli fleksibiliti untuk membayar hutang secara beransur-ansur, selagi ia diselesaikan dalam jangka masa yang dinyatakan.

Juga, anda mungkin tertanya-tanya mengapa tugas setem tidak termasuk dalam kos tambahan. Ini kerana Skim Perumahan Belia BSN menawarkan pengecualian duti setem dengan harga RM300,000 pertama sebagai sebahagian daripada faedahnya. Bergantung pada harga harta tanah anda, ini bermakna anda membayar harga yang lebih kecil untuk Instrumen Pemindahan dan Instrumen Perjanjian Pinjaman atau tidak sama sekali.

 

Skim Perumahan Belia BSN: Program Subsidi RM200 24 Bulan

paparan bahagian atas kalendar kayu di atas meja kayu gelap

Pada pandangan pertama, RM200 bulanan mungkin kelihatan sedikit, kerana matematik cepat akan menunjukkan kepada anda jumlah keseluruhan yang terkumpul dalam setahun akan sama dengan RM2400, yang merupakan jumlah kebanyakan freshies mendapat di Malaysia bulanan. Tetapi biarkan bola salji untuk satu tahun lagi, dan anda akan dengan cepat menyedari bahawa jumlahnya cukup besar, RM4800 setelah jangka masa 24 bulan.

Sekiranya anda ingin menjimatkan sejumlah wang tambahan pada akhir setiap bulan, tambahan RM200 akan sangat berguna. Pada dasarnya, kerajaan berharap dapat mengurangkan beban kewangan sesama pembeli rumah selama dua tahun pertama membeli rumah, bantuan kewangan yang sangat dialu-alukan. 

 

Skim Perumahan Belia BSN: Fleksibiliti dalam jenis harta tanah

Pembinaan bangunan

Sebilangan besar skim perumahan hanya memenuhi sebilangan jenis harta tanah. Sebagai contoh, kempen HOC 2021 menawarkan rangkaian faedah untuk membantu pembeli rumah membeli rumah idaman mereka, tetapi harta tanah mesti berada di bawah pemilikan pemaju, yang bermaksud harta tanah atau harta tanah dari pasaran sekunder adalah di luar had.

Namun, ini tidak berlaku untuk Skim Perumahan Belia BSN. Dengan Skim Perumahan Belia BSN, pembeli mempunyai kelonggaran yang lebih besar dengan jenis harta tanah. Dan ini penting kerana harta yang anda beli akan menentukan jumlah kos tambahan (melarang instrumen undang-undang) yang akan anda kumpulkan dalam masa terdekat.

Skim Perumahan Belia BSN membolehkan individu membeli kediaman dari kategori berikut.

 • Dalam pembangunan,
 • Harta yang telah siap,
 • Sub jualan / hartanah pasaran sekunder, atau membeli kediaman anda dari penjual lain.

Fleksibiliti ini bermaksud individu boleh memilih sejumlah harta bergantung pada pilihan peribadi mereka. Sebagai contoh, mereka yang memilih harta tanah sub-sale akan lebih senang menguruskan pinjaman perumahan mereka, kerana mereka telah menghabiskan kos tambahan yang disertakan dengan harta tanah yang sedang dibangunkan atau siap, seperti:

 • Pengubahsuaian,
 • Perabot,
 • Perkhidmatan pemindahan rumah.

Pada dasarnya, Skim Perumahan Belia BSN dirancang untuk membantu orang dewasa muda menjimatkan kos semasa proses membeli rumah, kerana ini akan mendorong anak muda Malaysia untuk membeli rumah pertama mereka. Sebaliknya, ini membantu mengembangkan ekonomi. Situasi menang-menang.

Skim Perumahan Belia BSN juga dijadualkan berlangsung dari 1 Jan 2020 hingga 31 Dis 2021. Walaupun ada banyak masa untuk seseorang mendaftar untuk skema ini, kita harus menunjukkan bahawa ia berjalan berdasarkan 'first-come, first-service' kerana slot mereka yang terhad. Oleh itu, pemohon harus memohon skim secepat mungkin.

 

Skim Perumahan Belia BSN T&C

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 5

Seperti skim perumahan lain di luar sana, Skim Perumahan Belia BSN dilengkapi dengan satu set terma dan syarat standard yang harus dipenuhi oleh individu sebelum layak memasuki skim ini.

 • Berkebangsaan Malaysia
 • Berumur antara 21-45 tahun (oleh itu, kata-kata orang dewasa muda dan bukan milenium)
  • Selain itu, pemohon tidak boleh melebihi 70 tahun menjelang akhir tempoh
   • Tempoh Skim Perumahan Belia BSN meningkat hingga maksimum 35 tahun, dengan had umur maksimum 70 tahun menjelang akhir tempoh. Bagi pemohon yang bekerja sendiri, julat umur diturunkan kepada 65 tahun
    • Had umur maksimum bermaksud anda tidak boleh berusia di atas 65 atau 70 tahun menjelang akhir tempoh perkhidmatan anda. Andaikan anda sekarang berusia 35 tahun, dan pinjaman perumahan anda akan bertahan selama 35 tahun, ini bermakna anda harus melunaskan pinjaman anda tidak lebih dari 70 tahun, atau BSN akan secara automatik menolak pencarian pinjaman perumahan anda
    • Untuk makluman lain, individu yang bekerja sendiri diminta memberikan beberapa dokumen tambahan semasa mendaftar ke Skim Perumahan Belia BSN (lihat di bawah)
 • Pemohon mesti mempunyai pendapatan tetap dan tetap
 • Pendapatan isi rumah
  • Ini merangkumi elaun, bonus, komisen, lebih masa dan setiap faedah lain yang dibayar oleh majikan seseorang
 •   Pasangan bujang dan berkahwin
  •  Pemohon yang sudah berkahwin juga boleh memilih Skim Perumahan Belia BSN MyHome-I (lihat di bawah untuk penjelasan lebih lanjut),
 • Pembeli kali pertama
 • Menyimpan bukti pembelian harta tanah dan juga memiliki harta tanah
 • Harga harta tanah mestilah antara RM100,000 - RM500,000 sahaja
 • Boleh menjadi pemohon individu / bersama
 • Memegang akaun BSN GIRO / GIRO-i
 • Kadar faedah adalah Kadar Dasar BSN (BR) + (0.60% - 1%), bergantung pada julat harga harta tanah
  • Juga diperhatikan BR semasa BSN adalah 2.60%
 • 5% liputan MRTA berdasarkan harga pasaran atau pembelian, mana yang lebih rendah

 

Skim Perumahan Belia BSN: Dokumen yang Terlibat

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 6

Seterusnya, pemohon perlu mengemukakan dokumen berikut untuk pemeriksaan.

 •  Salinan Kad Pengenalan (pemohon individu / bersama)
 • Slip gaji 3 bulan terkini, versi asli dan salinan
 • Penyata bank 3 bulan terkini
 • Penyata bank 6 bulan terkini (pendapatan lain)
 • Penyata KWSP terkini
 • Surat pekerjaan
 • J Borang / pernyataan Cukai Pendapatan Terkini
 • Salinan SPA
 • Salinan Laporan Penilaian dari panel penilai dengan bank berdaftar

Sementara itu, individu yang bekerja sendiri, atau pemohon bersama mereka jika ada, perlu memberikan dokumen tambahan ini juga.

 • Pendaftaran syarikat (SSM)
 • Borang B / BE
 • Resit LHDN
 • Penyata kewangan syarikat
 • Penyata bank syarikat bertarikh 6 bulan terakhir
 • Laporan Tapak

Kami juga telah menyediakan infografik di bawah untuk rujukan anda.

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 7
Gambar ihsan BSN.

 

Skim Perumahan Belia BSN: Pakej pembayaran

Konsep simpanan wang.

Katakanlah anda telah mendaftar untuk Skim Perumahan Belia BSN hari ini, dan anda tidak pasti sama ada jangka masa 35 tahun untuk melunaskan pinjaman perumahan anda. Mungkin anda cuba melakukan kesalahan dengan berhati-hati dan bersiap sedia untuk hari-hari hujan. Itu betul-betul difahami. Dalam kes ini. BSN menawarkan dua bentuk pakej untuk membantu anda menguruskan pinjaman perumahan anda dengan lebih baik.

 • Pakej Bayaran Kedua (hanya untuk kakitangan kerajaan)
 • Pakej 2 Generasi

 

Pakej Caj Kedua

Pakej Caj Kedua adalah pilihan pembiayaan yang eksklusif untuk kakitangan kerajaan sahaja. Dalam istilah awam, ia memberikan pembiayaan tambahan kepada kakitangan kerajaan yang berdaftar di Skim Perumahan Belia BSN sekiranya jumlah pinjaman semasa tidak mencukupi.

 

Pakej 2 Generasi

Seperti namanya, Pakej 2 Generasi adalah pilihan pembiayaan bersama yang terdiri daripada dua pihak - ibu bapa dan anak-anak mereka. Pakej ini terbuka untuk semua rakyat Malaysia, walaupun ia mempunyai beberapa syarat.

 1. Kanak-kanak mesti berumur 21 tahun ke atas dan mendaftar di institusi pembelajaran
 2. Ibu bapa mesti menunjukkan pendapatan tetap sehingga 5 tahun
 3. Kanak-kanak mesti mengikuti program diploma secara minimum dan dijadualkan menamatkan pengajian dalam masa 3 tahun

 

Skim Perumahan Belia BSN MyHome-i: Program adik

Pandangan Sampingan Pasangan Muslim yang Menggunakan Telefon Pintar Duduk Di Rumah

Di bawah terma dan syarat Skim Perumahan Belia BSN, kami secara ringkas membincangkan mengenai Skim Perumahan Belia BSN MyHome-i, yang eksklusif untuk pasangan suami isteri. Terdapat dua faktor yang menjadikan skim ini berbeza dengan Skim Perumahan Belia.

 1.   Ia dikelompokkan di bawah Pembiayaan Islam, dan dengan itu dianggap patuh Syariah
 2.   Patuh Syariah menyatakan bahawa apa-apa wang yang dibuat atau diperolehi ke / dari pinjaman perumahan adalah sah, seperti yang ditentukan oleh prinsip-prinsip Islam
 3.   Perbezaan dalam perlindungan insurans gadai janji yang ditawarkan
 4.   Skim Perumahan Belia BSN → MRTA
 5.   Skim Perumahan Belia BSN MyHome-i → MLTA

Kami telah membincangkan perbezaan insurans gadai janji sebelum ini artikel, jadi kami akan memberikan anda 411.

Bagi mereka yang memilih MRTA, jumlah yang diinsuranskan akan berkurang dari masa ke masa, yang bermaksud jumlah yang dibayar kepada bank sekiranya berlaku kematian anda mungkin atau mungkin tidak cukup untuk menampung sebahagian besar pinjaman perumahan anda. Berita baiknya ialah MRTA jauh lebih berpatutan berbanding MLTA.

Namun bagi mereka yang memilih MLTA, jumlah yang diinsuranskan tetap konsisten dari masa ke masa. Sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini kepada anda, anda akan dibebaskan dari sebarang hutang tertunggak yang berkaitan dengan pinjaman perumahan, dan saudara-mara anda akan dibekalkan sejumlah wang tunai sebagai alat untuk menanggung ketidakhadiran anda. Kelemahannya adalah MLTA jauh lebih mahal untuk dilakukan. 

Pada akhirnya, keputusan untuk memilih MRTA atau MLTA pada dasarnya bergantung pada usia dan keadaan peribadi anda.

 

Skim Perumahan Belia BSN: Pelbagai

BSN My Home Housing Scheme For Young Adults 8

Walaupun Skim Perumahan Belia BSN sudah tentu menjadi daya tarik bagi orang dewasa muda yang ingin memiliki harta pertama, mereka perlu mengetahui satu peringatan yang sesuai dengan skema tersebut.

Sama seperti bank atau institusi kewangan lain di luar sana, BSN mengenakan bayaran pembayaran lewat jika anda tidak dapat membayar pinjaman perumahan anda tepat pada waktunya, jumlah yang dikenakan dikira dalam formula berikut:

Ansuran tertunggak * 1% * Tidak. Selewat-lewatnya hari / 365

Cukup fikir kami akan meletakkannya di luar sana sebagai peringatan agar anda sentiasa mengurus kewangan anda dengan berhemah!

 

Ringkasan

Skim Perumahan Belia BSN adalah kaedah terbaik bagi orang dewasa muda untuk membeli rumah pertama mereka. Memandangkan faedah dan faedah yang ditawarkan oleh skim ini, adalah memalukan bagi individu untuk tidak memanfaatkannya. Walaupun seperti skema perumahan lain yang ditawarkan di luar sana, ada baiknya melakukan usaha yang sewajarnya sebelum dengan senang hati berhenti untuk mendaftar ke program ini.

 

Soalan Lazim

Bagaimana saya layak untuk Skim Perumahan Belia BSN?

Terdapat banyak kriteria yang mesti anda penuhi untuk memenuhi syarat untuk Skim Perumahan Belia BSN, walaupun berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan:

 • Jadilah rakyat Malaysia
 • Berumur antara 21 - 45 tahun
 • Pastikan umur anda tidak melebihi 70 menjelang akhir tempoh
  •  Bagi individu yang bekerja sendiri, umur diturunkan kepada 65 tahun
 • Nilai harta tanah mesti berkisar antara RM100,000 - RM500,000
 • Jadilah pembeli rumah kali pertama
 • Pendapatan isi rumah
 • Mempunyai bukti pembelian harta tanah, atau bahawa anda memiliki harta tanah
 • Memegang akaun BSN GIRO / GIRO-i

Bagaimana Skim Peruhaman Belia BSN berbeza dengan skim perumahan yang lain?

Penonton sasaran utama Skim Perumahan Belia BSN adalah orang dewasa muda yang ingin memiliki kediaman pertama mereka tetapi tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk melakukannya. Beberapa faedah skim yang paling unik adalah:

 • Pembiayaan yang disokong oleh 100%
 • Subsidi bulanan RM200 selama 24 bulan
 • Fleksibiliti dalam jenis harta tanah seperti: harta tanah subsale

Apakah beberapa dokumen yang saya perlukan semasa memohon Skim Perumahan Belia BSN?

Untuk mendaftar ke program ini, anda memerlukan dokumen berikut:

 • Salinan Kad Pengenalan (pemohon individu / bersama)
 • Slip gaji 3 bulan terkini, versi asli dan salinan
 • Penyata bank 3 bulan terkini
 • Penyata bank 6 bulan terkini (pendapatan lain)
 • Penyata KWSP terkini
 • Surat pekerjaan
 • J Borang / pernyataan Cukai Pendapatan Terkini
 • Salinan SPA
 • Salinan Laporan Penilaian dari panel penilai dengan bank berdaftar

Bagi individu yang bekerja sendiri, BSN akan memerlukan dokumen tambahan ini untuk tujuan pemprosesan.

 • Pendaftaran syarikat (SSM)
 • Borang B / BE
 • Resit LHDN
 • Penyata kewangan syarikat
 • Penyata bank syarikat bertarikh 6 bulan terakhir
 • Laporan Tapak

Saya bimbang mungkin saya tidak dapat melunaskan pinjaman perumahan saya pada akhir tempoh saya, apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda berpendapat jangka waktu yang diberikan untuk melunaskan tempoh kerja anda mungkin terlalu pendek, yakinlah, BSN menawarkan dua pilihan pembayaran fleksibel berikut untuk anda mengatasinya.

 • Pakej Bayaran Kedua (hanya untuk kakitangan kerajaan)
 • Pakej 2 Generasi

Untuk maklumat tambahan mengenai dua pakej yang ditawarkan, rujuk artikel di atas.

Di sini dinyatakan dalam artikel bahawa terdapat dua jenis skema yang ditawarkan, Skim Perumahan Belia BSN dan Skim Perumahan Belia MyHome-i, bagaimana ia berbeza antara satu sama lain?

Skim Perumahan Belia BSN dan Skim Perumahan Belia MyHome-i berbeza dengan insurans gadai janji yang ditawarkan.

Skim Perumahan Belia BSN menawarkan MRTA sementara Skim Perumahan Belia MyHome-i menawarkan MLTA sebagai gantinya. Kedua-duanya pada asasnya menawarkan perlindungan insurans kepada pembeli rumah, walaupun faedahnya sangat berbeza, jadi semuanya bergantung pada pilihan peribadi.

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!