Mengubah Harta Anda Menjadi Airbnb: Panduan Pemula Terbaik

tiada jawapan
AirBnB

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Menyewa vs Membeli

Ketahui mengenai semua formaliti yang harus dijaga sebelum menjadi tuan rumah Airbnb!

Sekiranya anda telah berkeliling - baiklah, sebelum keseluruhan situasi Covid - ada kemungkinan anda membayar untuk tinggal di rumah orang lain dan bukannya di hotel, dan anda melakukannya kerana Airbnb. Sekiranya pengalaman anda hebat, anda mungkin memikirkan bagaimana menjadi tuan rumah Airbnb sendiri.

Airbnb becomes immensely popular in Malaysia

Sesungguhnya, penggunaan Airbnb sebagai tempat tinggal di rumah telah meletup di peringkat antarabangsa sejak bertahun-tahun sejak syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2008. Hal yang sama berlaku untuk Malaysia, kerana semakin banyak pelancong masuk ke negara ini dari tahun ke tahun, tuan rumah Airbnb diberi peluang yang sangat baik untuk memperoleh keuntungan besar, terutamanya pada musim cuti

Pengenalan Airbnb pasti menarik kerana memupuk ekonomi perkongsian dengan membenarkan pemilik harta tanah menyewakan harta tanah mereka. Keluarga yang tak terhitung jumlahnya telah melompat menggunakan kereta udara Airbnb dan bergantung pada platform untuk membayar gadai janji dan tinggal di rumah mereka. Oleh itu, pendapatan sewa yang dikumpulkan adalah lebih penting di tengah krisis Covid-19 semasa kerana wabak tersebut telah mewujudkan kedudukan yang tidak dapat ditanggung bagi banyak isi rumah yang berjuang untuk memenuhi keperluan.

Namun, sangat mengejutkan apabila melihat minat terhadap sewa jangka pendek dan perkongsian rumah meningkat pada tahun 2020 dengan keperluan pekerja bekerja dari rumah dan lebih banyak orang menjadi 'nomad digital' kerana banyak pejabat ditutup semasa penutupan.

Walaupun Airbnb menawarkan peluang luar biasa bagi pemilik harta tanah untuk memaksimumkan pendapatan sewa, masih ada beberapa formaliti yang harus dijaga sebelum menjadi tuan rumah Airbnb. Oleh itu, tanpa basa-basi lagi, mari kita bincangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai mengubah kediaman atau harta tanah pelaburan anda menjadi Airbnb!

 

Lokasi, Lokasi, Lokasi

airbnb malaysia

Seperti jenis harta tanah, lokasi adalah faktor terpenting untuk memaksimumkan potensi pendapatan pemilik rumah. Sebelum memulakan memperbaiki ruang sewa anda, anda perlu membuat sedikit kajian mengenai permintaan di kawasan anda. 

Sekiranya harta tanah anda tidak berada di hotspot Airbnb, anda mungkin cacat dari awal. Tetapi jika harta tanah anda terletak berhampiran dengan tempat tarikan yang dicari seperti pusat membeli-belah, pantai, taman tema, muzium - ada peluang lebih tinggi bahawa terdapat permintaan yang tetap dan kuat untuk perjalanan Airbnb di sekitar kawasan anda.

Walau bagaimanapun, anda masih dapat meningkatkan peluang dan menarik kadar penghunian yang besar jika anda memberikan penyenaraian Airbnb anda dengan penerangan yang menarik dan bermaklumat mengenai mengapa tempat anda unik, seperti mempunyai taman belakang peribadi di mana para tetamu dapat menikmati makan malam romantis; kolam renang untuk berehat dan mengisi semula; atau halaman untuk mengadakan sesi memasak BBQ. Pastikan untuk menyertakan foto hebat kerana gambarnya sama pentingnya dengan senarai Airbnb seperti marshmallow dan coklat untuk graham cracker.

 

Tentukan Jenis Penyenaraian Sewa Anda

AirBnb Malaysia

 

Airbnb membolehkan tuan rumah menyenaraikan ruang sewa mulai dari bilik peribadi hingga keseluruhan rumah. Baik itu pangsapuri atau ruangan di pangsapuri, jika anda mempunyai ruang yang tersedia, hosting Airbnb dapat menjadi kesempatan untuk mengubah ruang tambahan Anda menjadi pendapatan tambahan.

Walaupun bebas untuk menyenaraikan kediaman anda di Airbnb, penting untuk diingat bahawa syarikat akan mengambil sedikit bayaran yuran tempahan anda, yang pada amnya adalah 3% rata bagi setiap tempahan yang dikenakan pada hos. Ini adalah sesuatu yang perlu anda pertimbangkan sebagai kos penyelenggaraan dan operasi yang berterusan untuk menjalankan perniagaan Airbnb.

 

Ketahui Undang-Undang

Airbnb

Seterusnya, pemilik harta tanah perlu meluangkan masa untuk meneliti sama ada jika sah menjadi tuan rumah di kawasan anda dan syarat apa yang perlu anda penuhi. Sebelum menjadi hos Airbnb secara rasmi, penting untuk memahami bagaimana undang-undang berfungsi di negara kita. 

Berita baiknya adalah, Airbnb dianggap sah seperti yang diumumkan oleh Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan, dan Pemerintah Tempatan pada tahun 2016. Sebenarnya tidak ada undang-undang khusus yang mengatakan Airbnb dilarang di Malaysia, kerana sifat pelancong tertarik pada harga yang berpatutan dan persetujuan bersama yang dibuat antara tuan rumah dan pengembara. 

Adakah ini bermakna anda selamat untuk mengiklankan kediaman anda di laman web ini? Belum lagi. 

Pihak berkuasa tempatan mempunyai suara.

AirBnb Malaysia

 

Walaupun tidak ada undang-undang persekutuan yang bertindak berdasarkan Airbnb, seperti penerbitan lesen atau undang-undang baru khusus untuk mengatur penyewaan / homestay jangka pendek seperti Airbnb, saat ini peraturan tersebut diatur oleh pemerintah daerah di setiap negeri. 

Apa yang berlaku untuk satu kawasan mungkin tidak berlaku di kawasan lain kerana undang-undang tempatan berbeza dari bandar ke bandar. Sebagai contoh, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) menganggap bahawa melanggar undang-undang bagi penduduk Sabah untuk menyewa harta tanah mereka melalui Airbnb. Hujah utama adalah bahawa sewa jangka pendek adalah kediaman persendirian yang tidak boleh dibenarkan untuk perniagaan komersial. Selanjutnya, akomodasi semacam itu tidak dirancang dengan peraturan dan perlindungan yang sama seperti hotel, seperti pertimbangan keselamatan bangunan dan undang-undang kebakaran. Oleh itu, untuk menyenaraikan Airbnb di Sabah, harta tanah mesti terletak di tanah yang dikategorikan untuk penggunaan komersial atau komersial sahaja, dan dikenakan lesen rumah penginapan untuk beroperasi.

Di Pulau Pinang, rumah kediaman yang disewa untuk jangka pendek telah dikeluarkan saman oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dengan denda berjumlah RM250. Pengendali ini didenda kerana menjalankan perniagaan tanpa lesen di bawah Undang-Undang Kecil Majlis Tempatan 1991 untuk Perdagangan, Perniagaan, dan Industri. Dianggap hanya pangsapuri yang diservis yang dibenarkan mengoperasikan homestay atau penginapan jangka pendek, sementara semua pangsapuri kediaman, kondominium, rumah pangsa, dan rumah kediaman berpagar dilarang menjalankan perniagaan rumah penginapan.

Namun, setelah tekanan berterusan kepada majlis tempatan untuk menyusun garis panduan untuk mengatur perniagaan sewa jangka pendek seperti Airbnb, Pulau Pinang kini menjadi negeri pertama di negara ini yang mengatur perkembangan industri penginapan jangka pendek (STA) dengan bangunan baru oleh -laun. Diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perumahan Negeri Jagdeep Singh Deo baru-baru ini pada bulan Mac 2021, bahawa undang-undang kecil ini memastikan perkhidmatan dan platform perkongsian rumah, seperti Airbnb, hanya dapat beroperasi di sebuah bangunan jika 75% penduduknya menyetujuinya di mesyuarat agung tahunan (AGM) pemilik unit. Undang-undang kecil ini akan dikuatkuasakan oleh Gabungan Pengurusan Gabungan (JMC), dan persatuan perumahan atau jawatankuasa perumahan untuk mengawal siapa yang datang dan masuk di tempat kediaman mereka. Kami akan beralih ke topik JMC nanti.

Di KL, Airbnb adalah sah, tetapi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengumumkan bahawa semua pengendali Airbnb diwajibkan untuk mendaftarkan harta tanah mereka dengan perbandaran, jika gagal tindakan yang dapat diambil. Ini merupakan amalan bagi Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk membuat kajian ke atas pengendali yang menyewa harta tanah mereka untuk penginapan jangka pendek secara sah dan mereka ditempatkan di bawah pengawasan DBKL. Pendaftaran boleh dilakukan pada elesen.dbkl.gov.my.

That’s not it. The residential management also has a say.

AirBnb Malaysia

Sekiranya anda tinggal di sebuah kondo, pastikan anda memeriksa dengan pihak pengurusan kondo anda jika anda dibenarkan untuk menjadi tuan rumah tetamu yang membayar di premis anda. Oleh kerana sebilangan besar pangsapuri, kondominium, dan harta tanah bertingkat di seluruh Lembah Klang, DBKL menyerahkan kuasanya kepada pihak pengurusan kediaman dalam menetapkan peraturan untuk mengendalikan operasi penginapan jangka pendek (STA).

Sebagai pemilik unit di harta tanah berstrata, anda masih terikat dengan 'peraturan rumah' tertentu yang ditetapkan oleh pihak pengurusan kondo. Berdasarkan Strata Management Act 2013 (SMA), Seksyen 70 (2) SMA memberi kuasa kepada badan pengurusan bersama (JMB) atau pengurusan syarikat (MC) untuk membuat undang-undang kecil tambahan dalam mengatur operasi STA dengan meluluskan resolusi khas di AGM. Oleh itu, penting untuk diperhatikan bahawa bukan sahaja kuasa pengurusan kediaman berlaku di KL, tetapi di mana-mana tempat di seluruh Malaysia. Sekiranya tidak ada panduan yang ditetapkan di tingkat dewan daerah, keputusan pengurusan anda akan muktamad.

Oleh itu, pihak pengurusan juga mempunyai kewenangan untuk menjatuhkan denda tidak lebih dari RM200 kepada pemilik yang melanggar mana-mana undang-undang kecil yang dibuat. Namun, inilah fakta yang menarik. Pihak pengurusan hanya dibenarkan mendenda pemilik hanya sekali atas kesalahan tersebut. Dengan kata lain, pengurusan kondo tidak boleh mendenda pemilik unit setiap hari kerana melanggar undang-undang kecil.

Dari contoh-contoh di atas, jelas bahawa beberapa bandar sangat ketat untuk mengehoskan tetamu yang membayar, sementara yang lain lebih ringan. Penting bagi pemilik yang berminat untuk menyewakan harta tanah mereka dalam jangka pendek untuk memeriksa peraturan dan undang-undang kecil yang dikuatkuasakan oleh dewan tempatan, persatuan perumahan, dan papan kondo untuk memastikan anda mematuhi undang-undang. Sekiranya semuanya baik dengan majlis tempatan dan pengurusan kondo anda, anda lebih dekat untuk memulakan usaha Airbnb anda!

 

Lindungi Pelaburan Anda

Sering kali, 99% tetamu Airbnb mematuhi peraturan rumah dan memikirkan perniagaan mereka sendiri sepanjang penginapan mereka. Walau bagaimanapun, selalu ada kumpulan 1% yang tidak senang yang sukar, dan malangnya, tuan rumah mesti merasakannya. Tidak jarang didengar oleh para tetamu nakal untuk mengganggu dan memecahkan perabot atau mencuri sesuatu seperti peralatan elektrik. 

Sebanyak mana yang anda harapkan untuk menjaga harta benda anda dalam keadaan baik, kemalangan boleh berlaku, dan keadaan boleh pecah atau rosak. Untuk melindungi pelaburan anda, pastikan insurans anda merangkumi usaha baru anda. 

Selain dari Deposit Keselamatan Airbnb yang dikumpulkan dari para tetamu yang melindungi harta Airbnb anda dari sebarang kerosakan kecil, Airbnb juga menawarkan sesuatu yang disebut Jaminan Host Airbnb mereka, yang merupakan insurans liabiliti automatik kepada setiap tuan rumah. Jaminan Tuan Rumah memberikan perlindungan kepada hos hingga $1,000,000 dan ini akan melindungi kerosakan, kerosakan, atau barang yang hilang ke harta tanah sekiranya kerosakan tersebut melebihi deposit keselamatan yang dibayar oleh tetamu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa batasan yang perlu diketahui oleh pemilik rumah mengenai parameter Jaminan Host mereka. Pengecualian ini merangkumi: 

  • Pencurian tunai dan sekuriti (contohnya: bon simpanan, sijil stok)
  • Kerosakan dari keausan biasa
  • Kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada tetamu atau orang lain 

Tetapi walaupun dengan polisi jaminan yang anda dapat dari Airbnb, mungkin lebih baik membeli insurans jangka pendek anda sendiri sekiranya anda bimbang akan ditinggalkan dengan bil untuk kerosakan tidak sengaja yang mahal. Dan sebelum anda mula menerima tetamu, ada baiknya anda membaca polisi insurans pemilik rumah atau penyewa anda yang sedia ada untuk memeriksa tahap perlindungan dan pelepasan kewangan yang anda dapat sekiranya berlaku kerosakan pada rumah, harta benda, atau barang peribadi. Beberapa polisi menetapkan bahawa penyewa tambahan boleh menafikan keseluruhan polisi anda.

Secara keseluruhan, sama ada anda memilih untuk mendapatkan insurans tambahan bergantung pada tahap risiko yang anda selesa. Oleh kerana mendapatkan insurans rumah untuk penyewaan Airbnb seringkali mahal, tuan rumah juga dapat mengurangkan potensi risiko dengan meneliti tetamu secara menyeluruh, menetapkan had penghunian, menetapkan peraturan rumah yang jelas, dan juga melindungi anak-anak di premis anda.

 

Bagaimana Airbnb Mempengaruhi Industri Hartanah?

AirBnb Malaysia

Seperti kebanyakan perkara dalam kehidupan, penginapan jangka pendek seperti Airbnb adalah beg positif dan negatif. Tidak dinafikan bahawa populariti Airbnb yang meletup benar-benar mengganggu pasaran harta tanah. Ini mungkin membawa kejutan bekalan positif untuk penginapan jangka pendek, tetapi juga dapat mempengaruhi kualiti hidup tetangga sekitarnya. Jadi apa maksudnya untuk harta tanah tradisional? Mari lihat di bawah!

 

Kos Sewa Lebih Tinggi

Pemilik rumah dengan harta tanah di kawasan permintaan tinggi dapat memperoleh pendapatan lebih besar menyewa kediaman mereka untuk jangka pendek di Airbnb daripada yang mereka lakukan dengan sewa jangka panjang tradisional. Sudah tentu, apabila tuan rumah dapat mengenakan tarif yang lebih tinggi kepada pelancong untuk penginapan jangka pendek, mengapa tidak? 

Bandar dan bandar mempunyai bekalan perumahan yang terhad, jadi proses ini mendorong kenaikan harga sewa bagi penduduk tempatan yang perlu tinggal di kota-kota yang berkembang untuk jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, jika kawasan ini tidak terlalu menarik, dan oleh itu, tidak menarik banyak permintaan untuk sewa jangka pendek, rumah-rumah ini tidak melihat kenaikan sewa yang tinggi kerana harta tanah masih diduduki terutamanya oleh penduduk jangka panjang atau pemiliknya diri mereka.

Kekurangan Perumahan untuk Penyewa Jangka Panjang

Oleh kerana menyewa melalui Airbnb mungkin lebih menguntungkan daripada menyewa kepada penyewa jangka panjang, banyak pemilik rumah telah melakukan peralihan tetap dari penyewaan jangka panjang ke jangka pendek dan mengembangkan model perniagaan beli-untuk-membiarkan profesional untuk dibekalkan kepada pelancong. Dengan populariti Airbnb yang besar, pelabur terus menyenaraikan hartanah mereka di platform sebagai strategi yang sangat baik untuk memperoleh pendapatan dari pelbagai hartanah pelaburan yang mereka miliki. 

Oleh itu, ini menjadikan pengurangan bekalan perumahan bagi penduduk tempatan yang tinggal dan bekerja di kawasan permintaan tinggi yang menarik perjalanan Airbnb kerana harta tanah kediaman beralih dari melayani penduduk tempatan kepada melayani pelancong. 

Walau bagaimanapun, penyewaan jangka pendek melalui platform seperti Airbnb dilihat dapat meningkatkan kecekapan di pasaran di mana hartanah tidak digunakan sepenuhnya. Sebagai contoh, pangsapuri yang kosong semasa percutian adalah kerugian kecekapan yang dapat dikurangkan melalui penyewaan jangka pendek kepada pelancong. Di samping itu, pasaran dengan penawaran harta tanah yang berlebihan juga dapat memperoleh keuntungan dari lonjakan permintaan sewa jangka pendek pada masa Covid kerana pekerja mencari pengaturan kerja jarak jauh yang fleksibel.

 

Krisis Perumahan Mampu

Walaupun pengembangan berterusan Airbnb ke bandar membawa potensi keuntungan ekonomi yang besar, kos untuk penyewa dan pembeli rumah kali pertama mungkin melebihi faedahnya kepada pelancong dan pemilik rumah. 

Didapati bahawa pelancongan berlebihan yang difasilitasi oleh Airbnb memberi kesan negatif terhadap harga rumah dan masyarakat setempat, dan kesannya lebih kuat di kawasan dengan jumlah pemilik yang lebih sedikit, seperti bandar tujuan percutian. Oleh itu, perumahan menjadi lebih tidak terjangkau untuk penduduk tempatan kerana mereka berharga dari kawasan perumahan mereka sendiri. 

 

Penduduk tempatan Berpindah ke Kawasan Lebih Mampu

Airbnb telah menjadi faktor utama dalam menaikkan harga sewa dan harga rumah. Ini memaksa penduduk tempatan berpindah ke bandar yang lebih berpatutan dan lebih murah untuk mengatasi masalah kenaikan gaji dan gaji yang tidak stabil

Satu lagi masalah utama mengapa penduduk tempatan berpindah adalah bahawa mereka dijaga pada waktu malam oleh pihak di pangsapuri Airbnb yang berdekatan. Ini menyebabkan penduduk tempatan meninggalkan kawasan bandar sepenuhnya dan berpindah ke kawasan pinggir bandar untuk mencari ketenangan dan ketenangan. 

 

Populariti Penggodaman Rumah

Menampilkan pemandangan bandar yang indah dari dapur dan makan di kondominium

Peretasan rumah adalah apabila anda menyewakan sebahagian dari kediaman utama anda untuk memperoleh pendapatan. Ekonomi perkongsian telah menjadikan konsep ini lebih popular daripada sebelumnya.

Dengan harga rumah melambung tinggi di seluruh negara, pemilik rumah menyewa bilik ganti di rumah mereka untuk membantu membayar gadai janji mereka. Bagi pembeli rumah yang baru-baru ini bergelut dengan pendapatan yang tidak stabil dan kenaikan kos sara hidup untuk mendapatkan rumah tradisional, penggodaman rumah menawarkan jalan alternatif kepada pemilik rumah. Apabila dilakukan dengan betul, ia membantu pemilik untuk menghasilkan pendapatan pasif yang seringkali merangkumi keseluruhan gadai janji.

Ringkasan

Sudah jelas bahawa model perniagaan Airbnb ada di sini untuk kekal. Walaupun dengan wabak COVID-19, syarikat dapat mencipta kembali model perniagaannya dengan cepat di mana mereka kini merangkumi 'Pengalaman Dalam Talian' seperti konsert dan pertunjukan memasak oleh tuan rumah dari seluruh dunia. Ini telah memberi kesan buruk kepada keseluruhan permainan harta tanah. Oleh kerana teknologi dalam ekonomi perkongsian terus berkembang, tidak diragukan lagi bahawa Airbnb akan terus menjadi pemacu perubahan dan evolusi dalam industri harta tanah.

Seperti mana-mana usaha yang melibatkan wang, pengetahuan dan pemahaman terkini mengenai trend terkini adalah kunci kejayaan dalam menjadi hos Airbnb. Melabur dengan bijak, senaraikan dengan tepat, dan terus mengikuti perkembangan ekonomi dan politik negara kita untuk melaksanakan apa sahaja yang mungkin untuk menyaksikan keuntungan masuk ketika anda berjaya menjadi tuan rumah Airbnb di Malaysia!

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!