Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat

tiada jawapan
jenis pejabat

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Jenis Rumah di Malaysia

Pengenalan kepada Unit SoHo, SoFo dan SoVo

Bahagian dalaman pejabat rumah

Sebagai calon pembeli harta tanah yang sentiasa mencari unit pejabat untuk menjadi tuan rumah pasukan kecil atau besar anda, nama-nama jenis pejabat mungkin selalu menimbulkan kebingungan. Di antara unit SoHo, SoFo dan SoVo, mungkin sukar untuk memilih unit yang sesuai untuk mendirikan pejabat untuk permulaan yang seterusnya.

Namun, jangan takut kerana sangat mudah untuk membezakan unit ini antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, persamaannya agak umum, kerana semua unit ini dirancang dan dioptimumkan untuk tujuan komersial.

 

Kesamaan antara SoHo, SoFo dan SoVo Units

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 1

Sekiranya pembeli harta tanah berpotensi membalik keseluruhan brosur unit, dia pasti ingin tahu mengenai harga unit SoHo, SoFo dan SoVo. Ini kerana harganya biasanya lebih tinggi daripada unit kediaman. Pemilik unit ini perlu membayar bil seperti penilaian unit, bil air, elektrik dan telefon sendiri kerana semuanya bertajuk komersial, Ini menyumbang kepada tingginya harga unit ini. 

 

Semua unit ini umumnya terletak di kawasan panas di kawasan bandar, sering digelar sebagai pusat perniagaan yang berkembang pesat. Ini bermaksud bahawa harta tanah ini terletak di kawasan di mana akses ke pengangkutan awam dan kemudahan seperti pusat membeli-belah berada dalam jarak sangat dekat. Gaya dan keselesaan yang diberikan oleh unit ini akan menjadi perbezaan antara lot kedai biasa dan unit SoHo, SoFo dan SoVo.

 

Perbezaan antara Unit SoHo, SoFo dan SoVo

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 2

Imej melalui Pinterest

Walaupun unit SoHo dilindungi oleh Akta Pembangunan Perumahan (HDA), kerana adanya Perjanjian Jual Beli (SPA) standard, perlu diperhatikan bahawa unit SoFo dan SoVo tidak memiliki bentuk perlindungan ini. Ini akan menjadi kebimbangan sebagai bakal pembeli - dengan tidak adanya SPA standard bagi mereka.

Sebab di sebalik kehadiran SPA untuk unit SoHo adalah semata-mata kerana mereka mempunyai tajuk komersial walaupun digunakan untuk tujuan kediaman. Tanpa bentuk perlindungan bagi pemilik unit SoVo dan SoFo, setiap perselisihan yang timbul harus diselesaikan di mahkamah dan ini akan diselesaikan berdasarkan SPA yang ditandatangani oleh pembeli dan penjual. 

Kepentingan HDA mungkin tidak disorot oleh kebanyakan orang dan sebilangan besar mungkin tidak menyedarinya. Pada hakikatnya, ia pasti harus diperhatikan oleh semua orang. Berikut adalah beberapa kepentingan yang dimiliki oleh HDA:

 

Kepentingan a Akta Pembangunan Perumahan (HDA)

 

  1. Pemaju bertanggungjawab membayar denda atas kelewatan penyiapan projek. Ini dikira berdasarkan hari ke hari pada kadar 10% setahun dari harga SPA.
  2. Pembeli akan mengalami tempoh tanggungan kecacatan, merangkumi sekitar 24 bulan dari hari pembeli menerima penghantaran barang kosong. Ini akan menyebabkan pembeli mendapat kunci rumah. Sebarang kesalahan dalam tempoh ini harus diperbaiki oleh pembangun.

 

Unit SoHo

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 3

Imej melalui Pinterest

Unit SoHo terkenal kerana fleksibiliti mereka digunakan sebagai pejabat atau rumah. Oleh itu, ia adalah singkatan dari pejabat kecil, pejabat rumah. Unit SoHo membolehkan pemiliknya menyatukan keseimbangan kerja dan kehidupan yang baik. Oleh itu, kebanyakan lelaki bujang, pengantin baru dan pemilik baru akan memilih jenis unit ini.

Ini untuk menggabungkan kehidupan seharian mereka dengan pekerjaan tanpa memisahkan kedua-dua aspek ini antara satu sama lain. Unit SoHo biasanya terdiri dari ruang tamu, bilik tidur dan bilik mandi. Namun, mereka tidak akan menghabiskan banyak ruang terutama dengan kenyataan bahawa unit-unit ini direka oleh pereka dalaman yang selalu mempertimbangkan gaya hidup yang selesa namun berkesinambungan untuk calon penghuni. Sifat-sifat ini bertajuk strata dan selalunya terdapat dalam ukuran sederhana. 

 

Kesesuaian Unit SoHo

Unit SoHo mungkin tidak berfungsi untuk semua orang. Walau bagaimanapun, ia bukan satu ukuran yang sesuai untuk semua konsep. Sebelum melabur dalam unit SoHo, calon pembeli harus menganalisis keperluannya dan melabur dalam harta tanah yang sesuai dengan keperluan dan kehendak mereka. Secara amnya, unit SoHo mungkin berguna untuk beberapa kumpulan individu. 

 

1. Pembeli yang WFH (Bekerja dari Rumah)

 

Dengan ekonomi pertunjukan yang berkembang pesat sekarang, pekerjaan bebas tidak asing bagi golongan belia - dengan fleksibiliti yang luas dari segi lokasi dan waktu kerja. Namun, apa gunanya fleksibiliti jika seseorang tidak memiliki persekitaran kerja yang kondusif untuk bermula. Dalam kes ini, unit SoHo berguna untuk freelancer seperti itu.

Bukan hanya itu, ia adalah pilihan yang baik untuk pekerja yang syarikatnya memberi anda pilihan untuk bekerja dari rumah. Pemilik perniagaan juga akan mendapat keuntungan besar. Persekitaran yang kondusif untuk merancang perniagaan juga penting. Dengan kedamaian yang dapat ditawarkan oleh unit SoHo, idea-idea baru untuk mengembangkan perniagaan seseorang juga akan masuk dengan mudah!

Sama ada seseorang akan berfikir untuk memulakan perniagaan yang menawarkan perkhidmatan penulisan iklan atau perniagaan berasaskan cryptocurrency, ruang dan keselesaan dari unit SoHo akan membawa pemilik perniagaan yang bercita-cita tinggi. Unit ini juga membolehkan seseorang berehat dengan selesa semasa bekerja. Ini akan mengimbangi keseimbangan kerja-kehidupan yang sempurna. 

 

2. Syarikat Permulaan

 

Syarikat permulaan, tidak seperti syarikat biasa, adalah perniagaan berskala kecil. Akan ada banyak pekerjaan dasar yang terlibat dan perkara pertama yang diinginkan oleh setiap pemilik adalah keselesaan. Tempat itu sangat sesuai untuk memimpin pasukan 2 yang akhirnya boleh naik hingga sekitar 10 atau lebih.

Untuk membenarkan ini, unit SoHo khas akan mempunyai ukuran binaan antara 420 kaki persegi hingga 806 kaki persegi. Unit SoHo akan mempromosikan persekitaran yang kondusif untuk bekerja tanpa merasa terlalu sempit. Ini akan mendorong pekerja lebih jauh. 

 

Unit SoHo untuk Dijual

  1. Arcoris SoHo
  2. Central SoHo @ Pusat Kediaman
  3. Taman Scott
  4. SOHO Suites @ KLCC

 

Unit SoFo

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 4

Unit SoFo pastinya berbeza jika dibandingkan dengan unit SoHo. Ia juga merupakan singkatan dari pejabat kecil, pejabat yang fleksibel. Unit seperti itu memang kecil tetapi unit ini mempunyai ciri khas.

Setiap unit SoFo mempunyai partisi dalaman (dinding yang dapat dirobohkan) dan ini akhirnya akan memberi pemilik fleksibiliti untuk menyesuaikan unit untuk menampung keperluan semasa. Sekiranya seseorang ingin memiliki ruang yang lebih besar, 2 unit dapat dibeli dan partisi dapat dirobohkan untuk memenuhi ruang tamu yang besar.

 

Unit SoFo untuk Dijual

  1. Atria SoFo

 

Unit SoVo

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 5

Sekiranya seseorang ingin melabur dalam unit untuk permulaan kecil, Unit SoVo, atau pejabat kecil, pejabat maya, harus dipertimbangkan. Sebagai unit yang lengkap dengan hanya kemudahan penting yang diperlukan, unit SoVo dapat digunakan untuk memulai perjalanan baru bersama dengan rakan sekerja.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa unit SoVo tidak terdiri daripada kemudahan kediaman seperti gimnasium, kolam renang dan ruang santai. Tidak seperti unit SoHo dan SoFo, unit SoVo hanya untuk tujuan komersial. Ini bermaksud bahawa ia tidak boleh dijadikan kediaman. Selain itu, jika tidak disetujui oleh pihak pengurusan, pemilik juga tidak dapat bermalam di unit ini.

Oleh kerana unit-unit ini dianggap sebagai unit komersial, Skema Bearing Minat Pengembang tersedia untuk pembeli yang berminat. Ini akan membolehkan pembeli membayar 10% dari harga sehingga projek selesai. Pemilik unit perlu membayar air, elektrik, telefon sebagai bil penilaian berdasarkan harga komersil. Ini lebih tinggi daripada kadar harta tanah kediaman. 

 

Unit SoVo untuk Dijual

  1. Q SoVo
  2. i-SoVo, Shah Alam

 

Perkara Penting Yang Perlu Diketahui Sebelum Membeli Unit Pejabat

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 6

Imej melalui tenor

Sebelum melabur dalam unit pejabat jenis apa pun, ada beberapa perkara penting yang harus diketahui oleh seseorang. Perlu diingat hakikat bahawa, tidak seperti harta tanah kediaman, hartanah jenis pejabat (SoVo, SoHo dan SoFo) mempunyai metrik pemilikan rumah yang berbeza.

1. Margin Pinjaman

 

Dari segi pinjaman harta tanah, unit kediaman akan mempunyai margin pinjaman maksimum 90%. Walau bagaimanapun, ini tidak sama dalam hal harta tanah pejabat. Margin pinjaman maksimum pinjaman akan lebih rendah dan seterusnya, jangka masa pinjaman akan menjadi lebih pendek. Oleh kerana unit ini bersifat komersial, had maksimum had pembiayaan 70% setelah pembelian harta tanah ketiga dan seterusnya tidak terpakai di sini.

Untuk mengelakkan berlakunya komplikasi lebih lanjut, ada baiknya meminta bantuan daripada pemaju harta tanah bank yang mengeluarkan pinjaman untuk panduan terperinci. Tempoh pinjaman yang lebih pendek pasti kelihatan seperti kejatuhan tetapi pada hakikatnya, ia akan menerapkan disiplin kewangan dan setelah pembayaran pinjaman berjaya diselesaikan, orang itu kemudian dapat memberi tumpuan untuk melabur dalam harta tanah berikutnya. 

2. Utility and Maintenance Bills 

 

Bagi bil utiliti dan penyelenggaraan, ketiga-tiga unit dikenakan undang-undang yang berkaitan dengan harta komersial. Oleh itu, bil utiliti, bil penilaian komersial dan sewa lebih tinggi berbanding dengan unit kediaman. Unit-unit ini dibina di atas tanah komersial dan penukaran bil seseorang dari komersial ke kediaman adalah berdasarkan kes demi kes dan dalam keadaan yang luar biasa. 

 

3. Syarat Pinjaman

 

Dibina di atas tanah komersial, unit SoHo, SoVo dan SoFo dikenakan syarat pinjaman komersial. Namun, alasan mengapa pejabat-pejabat ini berada dalam kedudukan yang kurang baik untuk dilaburkan adalah bahawa jumlah pinjaman jauh lebih rendah berbanding dengan pinjaman perumahan. Ditambah dengan harga unit yang agak tinggi, tidak diragukan lagi bahawa pelabur dan bakal pembeli akan berfikir dua kali sebelum melabur dalam unit-unit ini.

Dalam kes unit SoHo, tidak ada perbedaan yang jelas mengenai apakah mereka harus dibiayai menggunakan pinjaman rumah atau pakej pinjaman harta tanah komersial. Tidak ada garis panduan menyeluruh untuk diikuti oleh bank dan diputuskan oleh bank untuk setiap projek secara berasingan, bergantung pada toleransi bank untuk kemungkinan berlaku. 

 

4. GST

 

Sekiranya seseorang memiliki lebih dari 2 harta tanah komersial, lebih dari satu ekar tanah komersial atau harta komersial, atau tanah dengan nilai pasaran lebih dari RM 2,000,000 dan mempunyai niat untuk menjual, mereka dianggap berada dalam perniagaan. Ini sesuai dengan panduan baru-baru ini yang diterbitkan oleh The Royal Malaysia Department Customs. Oleh itu, mereka dikenakan cukai.

 

5. Perlindungan Undang-Undang dan Perjanjian Jual Beli (SPA)

 

Ketika membeli unit SoHo, SoFo dan SoVo, selalunya, bakal pembeli rumah tidak mengetahui kesahihan di sekitarnya. Untuk unit SoFo dan SoVo, Perjanjian Jual Beli standard tidak terpakai di sini. Ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa mereka tidak diatur oleh Undang-Undang Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966 (HDA).

Unit SoHo, sebaliknya, mempunyai SPA standard biasa. Menurut Kanun Tanah Nasional, jika unit SoVo dan SoFo dimaksudkan untuk penggunaan kediaman tetap, mereka akan tunduk pada peraturan pemerintah daerah. Pembeli dikehendaki menandatangani SPA sekiranya unit SoHo dibeli.

Hak mereka akan dilindungi di bawah akta tersebut kerana hakikat bahawa harta tanah ini digunakan sepenuhnya atau sebahagiannya sebagai harta kediaman. Sekiranya unit SoFo atau SoVo dibeli, SPA tidak standard harus ditandatangani dengan pembangun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengekalkan keselamatan semasa membeli unit SoFo atau SoVo. 

 

6. Pengurusan Harta

 

Dalam konteks pengurusan harta tanah, nilai harta tanah tertentu dipertahankan oleh pihak pengurusan itu sendiri. Namun, ia mungkin tidak semudah yang dilihat. Terdapat pelbagai senario yang membuat tugas ini sukar sekali.

Sebagai contoh, mungkin terdapat banyak pemilik di satu bangunan yang diperburuk oleh situasi penghuni dari pelbagai lapisan masyarakat, dengan berbagai jenis perspektif dan gaya hidup. Seorang pembeli harta tanah yang berpotensi pasti perlu melakukan kajian latar belakang terhadap penghuni unit di sebelah dan dapat memikirkan sama ada mereka boleh bertolak ansur dengan orang-orang tersebut dalam jangka masa panjang. 

 

Petua untuk Membeli Ruang Pejabat Pertama anda

rumah

1. Decide if it’s a necessity or not

 

Sebagai perniagaan, sangat mustahak untuk mempunyai pejabat yang berdedikasi untuk menjalankan perniagaan ini. Namun, dalam dunia digital sekarang ini, kebanyakan pengusaha juga boleh bekerja dari pejabat rumah atau tempat bekerja. Keperluan untuk ruang pejabat telah menjadi perkara masa lalu terutamanya jika sebahagian besar kerja logistik dilakukan dalam talian. 

 

2. Kemudahan

 

Baik untuk perjalanan sarapan pagi yang singkat atau membeli air mineral sekiranya bekalan air terhad, kemudahan di sekitarnya juga sangat penting, memandangkan kes kecemasan yang tidak dapat dielakkan. Calon pembeli semestinya perlu mempertimbangkan faktor ini untuk menghilangkan kerumitan yang tidak perlu di masa hadapan. 

 

3. Lokasi

 

Lokasi pejabat memainkan peranan penting untuk mendapatkan akses ke kemudahan penting. Walau bagaimanapun, dari segi lokasi, lokasi utama pekerja juga penting. Tempat seperti Kuala Lumpur, Seremban dan Melaka adalah yang paling senang kerana lokasinya di tengah Malaysia. 

 

4. Keselamatan

 

Sama seperti rumah, dengan ciri-ciri yang dijaga, pejabat juga mesti mempunyai ciri keselamatan. Ini untuk mengelakkan rompakan terutama ketika wang disimpan buat sementara waktu di pejabat. Ciri-ciri seperti kamera CCTV dan pengawal keselamatan penting untuk mengelakkan perkara ini berlaku. Periksa sama ada ciri keselamatan ini ditawarkan sebelum membeli unit yang dimaksudkan.   

 

Kesimpulannya

Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat 7

Pelbagai jenis pejabat dapat memberikan tahap keselesaan yang berbeza walaupun memiliki sifat yang serupa antara satu sama lain. Baik itu unit SoVo, SoFo atau SoHo, aspek terpenting dalam usaha mencari unit yang baik untuk perniagaan seterusnya adalah kepraktisan dan kemudahannya. Seperti yang disebutkan di atas, ini bukan satu ukuran yang sesuai dengan semua konsep.

Sebenarnya, sama seperti harta tanah kediaman, lokasi, aksesibilitas, harga dan tahap keselesaan juga harus dipertimbangkan sebelum membeli harta tanah seperti itu. Selain itu, sebilangan calon pembeli mungkin tidak memilih unit pejabat ini kerana lokasi unit ini. Oleh kerana sebahagian besar unit ini terletak di kota-kota yang ramai, ketenangan dan ketenangan mungkin sukar diperoleh.

Kewujudan kesesakan lalu lintas pasti menambahkan kesibukan kehidupan bandar. Namun demikian, ketika datang ke unit kantor, seseorang mungkin harus menyisihkan kenyamanan untuk memastikan akses besar ke kemudahan dan kemudahan di tengah-tengah lokasi utama seperti kota, dapat dicapai. 

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!