Jenis Rumah di Malaysia

tiada jawapan
Jenis Rumah di Malaysia-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Panduan Pantas untuk Jenis Pejabat

Mencari kediaman yang sempurna? Ini adalah 10 jenis rumah yang mesti anda ketahui!

Jenis Rumah di Malaysia 1

Foto: Unsplash (@deborah_cortelazzi)

Kebanyakan pembeli rumah pertama kali tahu mengenai kondominium, banglo, semi-D, tetapi adakah itu satu-satunya pilihan perumahan yang kita ada?

Fikirkan harta tanah dengan halaman belakang yang besar, pangsapuri berkonsep terbuka moden yang selesa untuk individu atau pasangan tunggal, atau bagaimana dengan rumah eksklusif di bahagian atas bangunan kediaman bertingkat dengan kolam renang peribadi - apa jenis harta tanah itu?

Dengan pelbagai pilihan harta tanah hartanah di pasaran, pilihan akhirnya menjadi pilihan anda.

Dari banglo hingga semi-ds, apartmen hingga kondominium - dalam panduan ini, kami akan meneroka pelbagai jenis perumahan di Malaysia dan apa yang ditawarkan oleh setiap kategori. Lihat sekarang!

Banglo / Rumah Besar / Banglo Sifar / Kluster

Jenis Rumah di Malaysia 2

Foto: Booking.com

Bungalow

Banglo adalah gaya rumah atau pondok yang biasanya sama ada cerita tunggal atau mempunyai cerita kedua, atau sebahagian yang dibina di atas bumbung yang landai. Pada dasarnya, jenis harta tanah ini adalah rumah yang dibina di tengah-tengah sebidang tanah, di mana tidak ada harta tanah lain yang berkaitan dengannya, menambah privasi dan eksklusifnya. 

Banglo masih merupakan salah satu ladang yang lebih besar di antara harta tanah di Malaysia. Ukuran binaan khas untuk sebuah banglo berbeza dari 2,470 sf - 12, 500 sf. Tempat penginapan ini biasanya dikelilingi oleh taman, kawasan parkir, dan sebidang tanah yang luas.

Selain itu, terdapat 3 kediaman lain yang serupa dibina di Malaysia dengan beberapa perbezaan yang berbeza - iaitu Mansion, Zero Lot Bungalow, dan Cluster Homes.

Jenis Rumah di Malaysia 3

Foto: Tatler Malaysia

 

Rumah Besar

Rumah besar biasanya lebih besar daripada banglo, biasanya dibina untuk orang kaya.

Jenis Rumah di Malaysia 4

Foto: Harta GTM

 

Banglo Zero Lot

Banglo Zero Lot mirip dengan banglo kecuali ukuran tanahnya yang lebih kecil. Secara tersendiri, satu sisi struktur kediaman muncul atau terletak di garis harta tanah rumah berbanding dengan pusat tanah. Oleh kerana satu sisi harta tanah tidak mempunyai ruang antara rumah dan garis sempadan, ini, pada gilirannya, memaksimumkan ruang kompaun di sisi lain.

Jenis Rumah di Malaysia 5

Foto: Sunway Property

 

Rumah Kluster

Sebilangan besar rumah kluster dibina dengan empat rumah yang dihubungkan bersama di mana setiap rumah mempunyai tanah kosong di sebelahnya, tetapi tanpa tanah kosong di belakang rumah. Rumah kluster terkenal di pasaran kerana reka bentuk ini menawarkan lebih banyak tingkap dan pintu sisi sehingga pencahayaan dan pemandangan lebih baik dibandingkan dengan rumah teres konvensional.

 

Separa Berkembar (Semi-D)

Jenis Rumah di Malaysia 6

Foto: Pelan Rumah

Juga dikenali sebagai rumah yang berusia 2-an. Jenis kediaman yang popular di Malaysia, sebuah rumah berkembar dihubungkan dengan rumah jiran yang lain di satu dinding, dan sebelah rumah yang lain biasanya merupakan taman / ruang terbuka yang besar, merangkumi bahagian depan dan belakang rumah . Susun atur mereka biasanya dicerminkan. 

Ukuran binaan biasa berkisar antara 2.300 sf - 5.600 sf. Walaupun tidak semewah banglo, rumah berkembar menawarkan kompromi yang baik antara kemampuan dan privasi. 

 

Teres / Pautan / Pautan Super 

Jenis Rumah di Malaysia 7

Foto: AecCafe

 

Teres

Ini mungkin jenis kediaman yang paling biasa di Malaysia. Rumah teres pada dasarnya adalah rumah yang dibina secara bergantian, berdampingan antara satu sama lain. Setiap unit berkongsi dua dinding yang sama dengan tetangga di sebelah kanan dan kiri, dengan cara terjepit di antara. Ukuran binaan khas berkisar antara 630 sf - 1.830 sf.

Ketinggian tingkat juga boleh berbeza dari satu tingkat, dua tingkat, tiga tingkat, dan kadang-kadang melebihi tiga tingkat. Untuk lot akhir dan lot sudut, mereka hanya perlu berkongsi satu dinding yang sama dan mempunyai sisi lain dengan taman terbuka untuk diri mereka sendiri - itulah sebabnya ia biasanya dilengkapi dengan tanda harga yang lebih tinggi.

Satu-satunya perbezaan antara teres, pautan, dan rumah pautan super pada dasarnya adalah ukurannya.

Jenis Rumah di Malaysia 8

Foto: Pinterest

 

Pautan

Rumah Link mempunyai ciri yang sama dengan rumah Teres tetapi lebih besar dari segi kawasan binaan, luas tanah, dan perkadaran.

Jenis Rumah di Malaysia 9

Foto: Harta GTM

 

Pautan Super

Superlink dilengkapi dengan lebar sekurang-kurangnya 24 kaki. Biasanya, istilah ini merujuk kepada versi rumah teres yang lebih premium dan mahal kerana lebar rumah biasanya dilengkapi dengan lima hingga enam bilik tidur dengan ukuran binaan khas antara 2, 083 sf - 2, 600 sf.

 

Rumah Bandar / Hidup Bersama

Jenis Rumah di Malaysia 10

Foto: Sunway Property

Pada asasnya, rumah bandar adalah bangunan kediaman tinggi dua tingkat yang dibahagi dan dijual sebagai dua unit - di mana setiap tingkat adalah rumah yang berbeza. Ini adalah dua kediaman di satu, di mana salah satu daripadanya dibina di atas yang lain, sama ada sepenuhnya atau sebahagian. Unit tingkat bawah berkongsi separuh jalan masuk, dan unit tingkat atas mengambil separuh jalan masuk yang lain dengan tangga yang menuju ke unit mereka di atas. 

Oleh kerana pemaju datang dengan cara yang lebih baru untuk menjadikan kehidupan rumah bandar menjadi sejuk dan moden - beberapa rumah bandar kini dilengkapi dengan 3 hingga 4 tingkat sehingga setiap unit pada dasarnya adalah dua tingkat. Sebagai contoh, satu unit akan meliputi tingkat bawah dan ketiga, sementara unit yang lain akan berada di tingkat pertama dan kedua.

 

Kondominium / Kediaman Berkhidmat / Pangsapuri Servis 

Jenis Rumah di Malaysia 11

Foto: www.malaysiacondo.com

Kondominium

Kondominium adalah bangunan tinggi multi-unit dengan pemilikan unit individu, biasanya lebih tinggi daripada sebuah pangsapuri. Ukuran binaan khas berkisar antara 2,110-4,175 sf.

Mereka datang dengan ruang yang lebih besar, dalaman moden, keselamatan tinggi, dan lebih banyak kemudahan seperti gelanggang tenis, dewan serbaguna, gimnasium, lubang BBQ, kehijauan, kolam renang, dan tempat letak kenderaan dalaman. Harta tanah mewah yang mewah ini dibina dengan bahan-bahan yang lebih moden untuk menampung kepadatan penduduk yang sederhana di tempat tinggal yang selesa.

 

Jenis Rumah di Malaysia 12

Foto: Trivago International

Kediaman Berkhidmat / Pangsapuri Servis

Serviced Residences, juga dikenali sebagai Serviced Apartments / Serviced Suites pada dasarnya adalah pangsapuri mewah, berperabot lengkap yang disewakan sama ada jangka pendek atau panjang kepada mereka yang mahukan pengaturan tempat tinggal yang fleksibel, dan bukannya dijual berdasarkan hak milik strata kepada individu pemilik unit seperti kondo. Mereka cenderung mempunyai satu pemilik yang memiliki semua unit bangunan dan sering menjadi sebahagian daripada pembangunan bersepadu atau campuran. 

Perbezaan besar antara kediaman yang diservis dan kondominium adalah status tanah mereka, di mana kondo dianggap sebagai harta kediaman, dan pangsapuri yang diservis diberi hak komersial kerana dibina di atas tanah yang didaftarkan untuk kegunaan komersial. 

Oleh itu, jenis harta tanah ini biasanya berfungsi sebagai alternatif kepada hotel, biasanya ditujukan kepada ekspatriat, pelancong, dan pelancong perniagaan dengan kemudahan dan kemudahan seperti hotel termasuk keselamatan 24 jam, penjaga depan meja depan, lobi utama, pengemasan, dan tempat letak kereta teluk. Mereka juga biasanya terpasang tepat di atas, atau di sebelah, pusat membeli-belah. Kediaman Servis biasanya berkisar antara 600-1,130 sf.

 

Flat / Pangsapuri

Jenis Rumah di Malaysia 13

Foto: Pinterest

Rata

Sebuah flat adalah bangunan bertingkat tinggi yang tidak dilengkapi dengan kemudahan tambahan, seperti pintu pagar, kolam renang, dan gimnasium. Flat cenderung lebih rendah, dengan rata-rata setinggi lima tingkat, dan sering kekurangan lif. Dibangunkan dengan lebih banyak kepraktisan, mereka biasanya dilengkapi dengan hiasan dalaman yang sederhana sehingga mampu dimiliki oleh mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Flat biasanya berkisar antara 400-1,000 sf. Ketumpatannya agak tinggi dan ruang setiap unit agak terhad.

 

Jenis Rumah di Malaysia 14

Foto: Surat Bahasa Melayu

Pangsapuri

Pangsapuri mempunyai lebih banyak ruang untuk tinggal berbanding dengan flat. Pangsapuri sesuai untuk golongan berpendapatan sederhana dan biasanya dilengkapi dengan pintu pagar dan pengawal serta kemudahan asas seperti taman permainan, landskap, tempat letak kenderaan bertingkat, dan, kadang-kadang, kemudahan sukan yang sangat asas.

Ukuran binaan khas berkisar antara 550-1.200 sf. Satu perbezaan utama antara sebuah pangsapuri dari sebuah flat adalah ia mempunyai sebuah badan pengurusan yang memudahkan pemeliharaan bangunan.

 

Penthouse / Duplex / Loteng

Penthouse

Jenis Rumah di Malaysia 15

Foto: Pinterest

Penthouse adalah unit yang lebih besar yang terletak di tingkat tertinggi kondominium atau kediaman yang diservis. Unit ini selalunya luxurioupas, berperabot, dan memenuhi seluruh lantai atau bahkan dua tingkat bangunan pangsapuri. Beberapa di antaranya juga dilengkapi dengan balkoni berkantin, kolam renang pribadi, taman langit, atau diberi akses peribadi ke ruang bumbung di atas apartmen. 

Oleh kerana penthouse biasanya terletak di pusat kawasan bandar dan bandar, mereka mempunyai label harga premium memandangkan ciri eksklusif dan ketersediaan terhad, kerana biasanya hanya ada satu penthouse dalam satu blok bangunan tinggi. Ukuran binaannya biasanya berkisar antara 5,443 sf hingga 10,000 sf.

 

Dupleks / Loteng

Jenis Rumah di Malaysia 16

Dupleks, atau juga dikenali sebagai Loft, adalah unit dua tingkat yang digabungkan menjadi sebuah rumah luas yang luas di tingkat tinggi kediaman. 

Jenis harta tanah tinggi ini lebih sesuai untuk golongan berpendapatan tinggi dengan keluarga yang semakin meningkat kerana mereka menawarkan kualiti hidup premium berbanding dengan kondominium dan pangsapuri. Lantai biasanya dihubungkan melalui tangga, sementara kedua-dua lantai mempunyai pintu masuk tersendiri.

 

Studio

Jenis Rumah di Malaysia 17

Pangsapuri studio pada dasarnya adalah satu bilik besar tanpa dinding yang terpisah untuk ruang tamu, dapur, atau kawasan bilik tidur anda - kecuali bilik mandi. Ukuran binaan rumah jenis ini berkisar antara 400 sf hingga 600 sf.

Dengan reka bentuk yang lebih padat dan ukuran lantai terkecil berbanding dengan unit kondo / kediaman, ia adalah pilihan yang lebih berpatutan sesuai untuk bujang, pelajar, individu yang sudah bersara, dan mereka yang menghabiskan banyak masa di luar rumah.

 

SoHo / SoFo / SoVo 

Jenis Rumah di Malaysia 18

Photo: Tanah YTL

SoHo

SoHo, 'Small office, Home office', adalah konsep unik di mana apartmen ini dilengkapi dengan ruang pejabat kecil. Kawasan pejabat ini biasanya mempunyai pintu masuk yang terpisah dari ruang tamu atau dirancang pada tingkat yang berbeza dengan pangsapuri yang tinggal. 

Unit SoHo boleh digunakan sama ada untuk pejabat atau rumah, yang biasanya dilengkapi dengan ruang tamu, bilik tidur, dan bilik mandi yang lengkap - dibina untuk orang yang biasanya bekerja dari rumah, seperti pekerja bebas dan syarikat permulaan. 

Mereka bertajuk secara komersial tetapi digunakan untuk tujuan kediaman dan oleh itu dilindungi oleh Akta Pembangunan Perumahan (HDA). Ukuran binaan khas unit ini cenderung lebih kecil daripada pembangunan kediaman biasa, mulai dari 400 sf hingga 800 sf.

Jenis Rumah di Malaysia 19

Foto: New Straits Times

SoFo

SoFo tidak boleh dikelirukan dengan SoHo, singkatan dari 'Small office, Flexible office'. Biasanya dilengkapi dengan kemudahan dan kemudahan gaya kondominium di dalam bangunan mereka, ini adalah unit kecil yang biasanya dilengkapi dengan partisi dalaman untuk pemilik menyesuaikan ruang mereka - seperti menambahkan sofa tambahan di satu bilik, atau meja pejabat tambahan di tempat lain. 

Pemilik mempunyai fleksibiliti yang lebih besar dari segi bagaimana mereka merancang untuk merancang ruang mereka dan menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis susun atur mengikut pilihan mereka. Dalam beberapa kes, pemilik juga dibenarkan untuk memperbesar ruang dengan menggabungkan dua unit bersebelahan. Ukuran binaannya biasanya berkisar antara 400 sf hingga 1.300 sf.

Jenis Rumah di Malaysia 20

Foto: Pinterest

 

SoVo

Istilah lain yang perlu diperhatikan dalam kategori ini ialah SoVo, yang bermaksud 'Small office, Virtual office'. Dibangun hanya untuk tujuan komersial, pejabat-pejabat kecil ini dilengkapi dengan kemudahan telekomunikasi dan infrastruktur, yang sangat penting agar perniagaan baru dapat segera dilancarkan. 

Penting untuk diperhatikan bahawa unit ini hanya untuk kegunaan pejabat sahaja, dan bukan untuk tujuan kediaman, yang juga berlaku untuk SoFo - oleh itu tajuk komersial. Kawasan yang dibina untuk konsep jenis ini berkisar antara 400 sf hingga 800 sf.

Satu perbezaan besar antara unit SoHo, SoVo, dan SoFo berbanding pembangunan kediaman lain adalah hak milik tanah komersialnya, kerana pembangunan ini biasanya dibina di atas tanah komersial. Oleh itu, mereka boleh dijual dengan tanda harga yang lebih tinggi yang terletak di hotspot utama, berhampiran pengangkutan awam seperti MRT / LRT, atau di sebelah pusat membeli-belah. Walau bagaimanapun, harta tanah berjudul komersial juga dilengkapi dengan kos utiliti dan penyelenggaraan yang lebih tinggi.

 

Rumah kedai

Jenis Rumah di Malaysia 21

Foto: Pusat Bandar

Rumah kedai adalah jenis harta tanah unit tunggal yang berfungsi sebagai kediaman dan perniagaan komersial yang setinggi dua atau tiga tingkat dalam kawasan komersial. Mereka biasanya dibina berturut-turut dalam susunan bersebelahan, bersebelahan di sepanjang jalan.

Unit-unit di tingkat bawah sering digunakan untuk aktiviti perdagangan seperti F&B atau kedai runcit. Lantai atas sering dijadikan tempat kediaman pemilik kedai atau asrama untuk kakitangan mereka. 

 

Ringkasan

Jadi, perkara di atas adalah jenis perumahan untuk anda pilih di Malaysia. Membiasakan diri dengan pelbagai jenis rumah boleh menjadi langkah pertama yang berguna dalam mencari kediaman baru anda. Menyusun carian anda mengikut jenis harta tanah adalah salah satu kaedah termudah dan paling berkesan untuk memisahkan biji-bijian dari sekam. 

Di Properly, kami memberikan sokongan yang sepadan dengan harga sehingga Anda tidak perlu membuang banyak masa untuk memeriksa harga di setiap harta tanah yang anda minati! Sekiranya anda ingin mengetahui berapa banyak kos membeli kondominium berbanding dengan pangsapuri, ia semudah beberapa klik butang.

Adakah pilihan perumahan masih terlalu banyak untuk anda atasi? Jangan ragu untuk memberi kami baris di bahagian komen di bawah!

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!