PR1MA: 1 Juta Projek Rumah Mampu Milik di Zuraida

tiada jawapan
pasaran jualan semula

Perkongsian bermakna!

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin telah mendedahkan bahawa 1 juta projek rumah mampu milik berada di landasan untuk dicapai dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Beliau juga menyebut bahawa hampir 46,666 unit telah siap dalam tempoh hanya 17 bulan dan sekitar 180,000 unit sedang dalam pembinaan. Walau bagaimanapun, lebih daripada 386,000 unit telah dirancang di papan lukisan untuk memulakan pembinaan. 

Beliau juga berkata bahawa kerajaan mempunyai sasaran untuk membina 100,000 unit setahun.

Seperti di Zuraida, pemerintah juga telah merancang untuk mengembangkan pelbagai kategori rumah lain, yang kemungkinan besar akan selesai pada akhir tahun 2020. Ini termasuk lebih dari 4,400 unit untuk rumah transit remaja, lebih dari 3,800 unit, dan lebih dari 4,200 unit di bawah projek perumahan rakyat dan skim perumahan penjawat awam.

Dia juga mengatakan bahawa banyak pemaju swasta menunjukkan minat mereka terhadap projek perumahan kerajaan, di mana lebih banyak rumah akan dibina dengan harga kurang dari RM300,000.

Zuraida mengatakan bahawa pemaju swasta ini akan memahami permintaan kerajaan dan akan mengurangkan pembinaan rumah mewah kerana kebanyakannya tidak terjual atau dalam proses penjualan. Oleh itu, tidak menjadi amalan yang baik untuk tetap menjalankan projek serupa.

Dia juga menjelaskan sebab utama di sebalik isu ini. Dia mengatakan bahawa perbezaan antara permintaan dan penawaran masyarakat dari pemaju mengakibatkan kurangnya maklumat yang tepat untuk perancang rumah seperti itu.

Oleh itu, kerajaan telah mula mewujudkan sistem data yang akan menyediakan semua maklumat penting seperti lokasi dan harga. Sistem ini dijangka tersedia untuk mengakses data menjelang akhir tahun 2020, katanya.

Beliau juga mengatakan bahawa pelbagai program juga dianggap membantu orang dalam proses homeownership, termasuk skema RTO bagi mereka yang tidak berhak memohon pinjaman rumah oleh organisasi kewangan.

Selain itu, "Jika mereka secara konsisten membayar sewa bulanan, mereka dapat meminta pinjaman menggunakannya (dokumen / perjanjian yang berkaitan dengan sewa bulanan) sebagai dokumen pendukung mereka", katanya.

Selain itu, disebabkan perpanjangan sifar untuk Kempen Pemilikan Rumah (HOC) pada tahun 2020, beliau berkata kerajaan akan menggalakkan pemaju untuk menawarkan konsesi tertentu kepada pembeli yang berminat.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!