Bagaimanakah MOT (Memorandum Transfer) Berfungsi di Malaysia?

satu tindak balas
MOT-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apakah Perjanjian Jual Beli (SPA)?

Memiliki kediaman anda sendiri adalah salah satu tonggak terpenting dalam kehidupan dewasa hampir semua orang. Proses memiliki rumah atau harta tanah, secara amnya, memerlukan anda sebagai pemilik untuk menandatangani semua dokumen yang diperlukan. Penandatanganan pelbagai dokumen undang-undang melalui proses pembelian menandakan pusat pemeriksaan rasmi dalam perjalanan memiliki rumah impian atau harta tanah anda. Ini mungkin menjadi cabaran terutama ketika anda berusaha memahami kepentingan setiap dokumen undang-undang.

Semasa membeli harta tanah harta tanah di Malaysia, penting untuk mempunyai idea tentang semua jenis dokumen penting yang diperlukan termasuk Memorandum of Transfer (MoT). Artikel ini adalah panduan berguna yang menyediakan semua maklumat penting yang perlu anda ketahui mengenai Memorandum Pemindahan serta proses pemilikan dan dokumen undang-undang yang diperlukan sebelum memperolehnya.

Definisi MOT

Memorandum Pindahan adalah dokumen undang-undang yang menunjukkan pemilikan harta. Dokumen ini penting dalam proses pemilikan kerana ia digunakan dalam pemindahan hak milik sebuah rumah atau hartanah hartanah dari pemaju kepada anda sebagai pemilik baru atau dari penjual kepada anda dalam hal pembelian pasar sekunder.

Komponen Memorandum Pemindahan

MOT

Komponen Memorandum Pindahan yang paling dikenali di Malaysia adalah kehadiran kepala surat syarikat. Huruf syarikat harus dimiliki oleh pihak permulaan permintaan transfer. Memo juga menyenaraikan semua pihak yang terlibat dalam pemindahan harta itu.

Selebihnya dokumen tersebut memberikan maklumat terperinci tentang orang yang meminta pemindahan dan penerangan mengenai item yang akan dipindahkan. Terdapat juga ruang yang disediakan untuk menunjukkan maklumat mengenai penilaian item yang sedang dipindahkan dalam memo item memos. Penilaian item yang dipindahkan diperlukan untuk tujuan insurans.

Kegunaan

Kedua-dua kerajaan Malaysia dan pemilik rumah / pemilik harta menggunakan dokumen dan bahan Memorandum Pindahan untuk membuat bukti pemindahan di atas kertas. Dokumen ini juga berguna sekiranya orang cedera atau barang hilang.

Pertimbangan

Di Malaysia, Memorandum Pemindahan adalah dokumen undang-undang yang diperlukan yang biasanya disusun mengikut format dan sehelai kertas tertentu. Dokumen ini mesti disertakan dengan dokumen lain yang dikumpulkan sebelum pemindahan. Dokumen-dokumen ini merangkumi Surat Tawaran, Perjanjian Jual Beli dan Perjanjian Kemudahan. Pemindahan mungkin tidak berjaya jika MoT tidak diperoleh dalam jangka masa yang disediakan.

Langkah-langkah Diperlukan Untuk Memperoleh Memorandum Transfer

MOT

Untuk sesuatu yang berharga dan penting seperti harta benda, proses pemindahan hak milik memerlukan beberapa langkah undang-undang yang penting. Langkah-langkah undang-undang ini memerlukan pemerolehan beberapa dokumen. Oleh itu, setelah anda mengenal pasti harta tanah yang berpatutan dan realistik dengan potensi hasil keuntungan modal, inilah masanya untuk memulakan proses undang-undang. Berikut adalah langkah-langkah penting yang diperlukan dalam proses undang-undang memperoleh Memorandum pemindahan.

1. Mencantumkan pinjaman rumah yang sesuai dan peguam pengantar

Finding and negotiating for an ideal home loan is the most common first step for owning residential homes unless you have all the required resources. Most loaning institutions and banks in Malaysia offers financing up to 90%. You are entitled to a loan financing for your first two residential real estate properties. Once you receive 90% financing, make preparations for the remaining 10% down payment that will cover the full purchase price of the property.

2.Letter Tawaran (LO)

Ini adalah peringkat pertama anda dalam proses pembelian yang sah terutama ketika anda ingin melampirkan nama anda ke harta tanah harta tanah yang anda ingin beli. Dokumen ini secara sah menunjukkan kesediaan penjual untuk menjual dan keinginan awal pembeli untuk membeli harta tanah. Surat Tawaran mengandungi maklumat mengenai perabot yang relevan yang akan dilakukan atau disediakan, harga penjualan yang disepakati dan juga tarikh tertentu ketika Perjanjian Jual Beli harus ditandatangani.

3. Perjanjian Jualan dan Pembelian (SPA)

Ini adalah dokumen yang setiap pembeli berharap untuk menerima. Pada umumnya, Perjanjian Jual Beli adalah dokumen undang-undang yang komprehensif yang memaparkan syarat dan syarat pembelian. Paling penting dokumen tersebut menunjukkan item yang termasuk dalam penjualan, syarat pembelian, tarikh pemindahan dan apa-apa terma lain yang berkaitan dengan penjualan.

4. Perjanjian Pembaikan

Perjanjian ini berkaitan dengan pembeli hartanah yang telah memperoleh pinjaman rumah. Perjanjian Kemudahan merupakan dokumen rasmi yang memberikan pengesahan bahawa bank yang menyediakan pinjaman rumah Anda telah menandatangani pinjaman.

5.Memorandum Pemindahan (MoT)

Akhirnya, anda dapat menandatangani Borang 14A atau Memorandum Pemindahan anda. Penandatanganan dokumen MoT secara sah mengesahkan perpindahan pemilikan. Dalam sesetengah keadaan, penerbitan MoT mungkin tidak berlaku pada masa pembelian terutamanya jika anda membeli dari pemaju. Hartanah yang masih dalam pembinaan mungkin tidak mempunyai tajuk yang dikeluarkan lagi. Pembangun akan menghubungi anda untuk menandatangani MoT pada tarikh yang lebih baru selepas tajuk dikeluarkan.

Tajuk Strata vs Tajuk Master

Pemindahan hak milik menggunakan MoT dapat berubah menjadi proses yang rumit. Pemilikan hanya boleh dipindahkan untuk harta tanah yang mempunyai hak milik utama yang berkaitan. Tanpa hak milik, hak milik atau hak milik individu, MoT tidak dapat digunakan sebagai kaedah pemindahan harta tanah.

Keadaan ini adalah perkara biasa dalam hal sifat strata di mana pemaju hartanah telah gagal atau tertunda untuk mendaftarkan harta individu. Pemindahan proses pemilikan, dalam hal ini, dilakukan melalui bentuk Surat Ikatan Penyerahan (DOA). Di samping itu, dokumen diperlukan untuk menunjukkan rekod Persetujuan Pemaju.

Surat Ikatan Saling Perjanjian kadang-kadang dikeluarkan bersama judul strata. Ini adalah dokumen undang-undang yang menguraikan kewajiban dan janji tingkah laku yang berkaitan dengan pemilikan dalam perkembangan bersama. Ia menyediakan senarai pengubahsuaian yang boleh diterima, pemilikan haiwan kesayangan dan syarat-syarat lain yang memastikan perkembangan bersama atau komuniti tetap harmoni dan seragam.

Mengapa Mempertahankan Peguam yang Diperlukan Melalui Proses Ini?

Bagaimana MOT (Memorandum Of Transfer) Berfungsi di Malaysia? 1

Terdahulu pada artikel itu dengan jelas menjelaskan nilai mempertahankan perkhidmatan seorang peguam melalui proses memperoleh MoT. Pada dasarnya seorang peguam akan memastikan bahawa anda akan mendapat banyak pembelian dan prosesnya dijalankan dengan cara yang jujur dan wajar kerana para profesional hukum memiliki pengalaman dalam menavigasi proses dan memahami jargon hukum rumit. Seorang peguam akan ditugaskan untuk merangka dan memeriksa pelbagai dokumen undang-undang yang kompleks untuk mengesahkan bahawa terma dan syarat yang ditetapkan seimbang dan adil.

Seorang peguam akan memastikan bahawa:

 • Semua dokumen tersebut dicop.
 • Semua keperluan undang-undang dipenuhi dalam tempoh masa yang ditetapkan.
 • Proses mendapatkan MoT berjalan lancar.
 • Mereka memeriksa pelbagai perkara termasuk pencarian di pendaftaran Pejabat Tanah untuk menjelaskan bahawa harta yang anda minat beli memang milik penjual.

Kebenaran mempunyai seseorang dalam pengetahuan dapat melancarkan dan mempercepat proses keseluruhan.

Kos Berkaitan Dengan Memperoleh Memorandum Transfer

MOT

 • Bayaran hak milik pemindahan - beberapa ratus ringgit
 • Memorandum duti setem Pemindahan - 1% untuk RM100,000 pertama; 2% pada RM400,000 berikutnya, dan 3% pada jumlah berikutnya.
 • Bayaran pengeluaran undang-undang Perjanjian Jual Beli (SPA) - beberapa ratus ringgit
 • Bayaran undang-undang SPA - 1% untuk RM500,000 pertama, 0.8% untuk RM500,000 seterusnya dan 0.5% hingga 0.7% untuk jumlah berikutnya
 • Setem SPA - kurang daripada RM100
 • Cukai yang dikenakan oleh kerajaan ke atas dokumen undang-undang - 6% daripada yuran peguam yang dikenakan
 • Bayaran pengeluaran undang-undang perjanjian kemudahan pinjaman - beberapa ratus ringgit
 • Bayaran undang-undang perjanjian pinjaman - 1% untuk RM500,000 pertama, 0.8% untuk RM500,000 berikutnya dan 0.5% hingga 0.7% untuk jumlah pinjaman seterusnya
 • Duti setem perjanjian pinjaman - 0.5% dari jumlah pinjaman
 • Bayaran pemprosesan pinjaman - RM50-RM200

Selain dari pembayaran yang diperlukan dalam pembelian hartanah, terdapat transaksi tambahan dan kewajipan kewangan yang dikaitkan dengan pelbagai langkah undang-undang untuk memperoleh Memorandum Pindahan. Mereka termasuk:

1. Perjanjian pinjaman

Sebagai tambahan untuk mendapatkan pinjaman rumah untuk membiayai pembelian anda, anda dikehendaki membayar duti setem pada pinjaman yang anda ambil.

2. Surat tawaran

Seperti yang dinyatakan di atas, ini adalah dokumen pertama yang disampaikan kepada anda dalam proses pembelian harta tanah. Anda perlu menandatangani dokumen ini tanpa mengira sama ada anda akan membeli harta tanah dari sub-skala (pemilik rumah sebelumnya) atau pemaju. Dalam penjualan sub-skala, ejen harta tanah memberikan borang ringkas sementara pemaju memberikan surat kedua-dua dokumen yang membawa tanda tangan anda menandakan penerimaan anda untuk membeli dan menunjukkan kesediaan penjual untuk menjual harta tanah.

Pada ketika ini, deposit bersungguh-sungguh yang tidak dikembalikan perlu dibayar. Jumlah ini bersamaan dengan 2% dari jumlah nilai harta yang anda ingin beli. Jumlah ini juga termasuk dalam pembayaran bawah 10% keseluruhan yang ditempatkan di atas harta tersebut.

3. Perjanjian Jual Beli (SPA)

Pada ketika ini dalam proses ini, anda perlu membayar pembayaran ke bawah 10% yang diperlukan sepenuhnya. Bayaran duti setem untuk SPA juga diperlukan. Penandatanganan Perjanjian Jual Beli harus dilakukan dengan kehadiran seorang pengacara. Peguam akan menerangkan syarat-syarat utama kontrak.

Dalam pembelian sub-skala, peguam akan meneruskan syarat perjanjian sehingga semua pihak yang terlibat datang ke kontrak yang dipersetujui akhir. Apabila membeli harta daripada pemaju, Perjanjian Jual Beli hendaklah mengikut format yang dinyatakan di dalam Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 and the Housing Development (Control and Licensing) Amendment Regulations 2015.

4. Memorandum Pemindahan

Terdapat duti setem yang kena dibayar atas dokumen Surat Ikatan Perpindahan di Malaysia.

Pemindahan Kepada Pasangan Dan Sayang

Sebilangan situasi tidak semestinya melibatkan penjual dan pembeli seperti dalam hal pemindahan ke atau antara ahli keluarga. Pemindahan hak milik seperti ini berbeza terutamanya yang melibatkan pasangan atau ibu bapa kepada anak-anak. Pertimbangan ini dinyatakan dalam Memorandum Pemindahan sebagai jenis "cinta dan kasih sayang" pemindahan.

Ia hanya terpakai apabila pemindahan adalah dari pasangan kepada pasangan atau ibu bapa kepada anak-anak dan sebaliknya. Dalam kes ini, MoT diadili dan dicap. Duti setem sebahagian atau sepenuhnya dikecualikan untuk MoT. Pengecualian 50% dikecualikan untuk ibu bapa kepada pemindahan kanak-kanak atau sebaliknya dan 100% dikecualikan untuk pemindahan suami ke isteri dan sebaliknya.

Tips Pantas

Bagaimana MOT (Memorandum Of Transfer) Berfungsi di Malaysia? 2

Ambil perhatian klausa berikut tanpa mengira jenis perjanjian harta benda.

Semak Tajuk

Tajuk itu secara sah mengesahkan pemilik sebenar harta itu dan sama ada harta tersebut dikenakan, iaitu jika ia telah digunakan sebagai jaminan untuk sebarang pinjaman. Memastikan perjanjian memberikan gambaran terperinci tentang maklumat yang diberikan dalam tajuk. Perjanjian itu juga harus mempunyai klausa yang menunjukkan janji penjual untuk memindahkan hak milik untuk membawa nama anda setelah penyelesaian perjanjian.

Rancangan rumah

Pelan ini menunjukkan reka bentuk dan susun atur rumah anda. Pelan rumah harus dimasukkan dalam Jadual Pertama penjualan pemaju.

Pemilikan kosong

Cara yang anda akan dapati pemilikan kosong harta adalah pertimbangan yang penting. Keadaan pemilikan kosong yang paling lazim termasuk bekalan elektrik dan air serta sijil penyiapan dan kepatuhan menunjukkan bahawa rumah itu benar-benar selamat untuk didiami.

Kawasan rumah anda

Ambil perhatian bahawa ukuran yang disediakan dalam jadual perjanjian harus sama dengan ukuran akhir. Sekiranya anda mendapat pengurangan besar dalam pengukuran, maka pemaju harus menghasilkan jumlah yang disesuaikan untuk dibayar.

Bebas dari bebanan

Jika harta yang anda berminat sedang dikenakan, maka penjual harus memberikan janji bertulis untuk menghapuskan tuduhan tersebut sebelum pemilikan harta tersebut dipindahkan kepada anda. Fasal dalam perjanjian itu perlu menjelaskan bahawa harta itu akan diserahkan secara percuma dari bebanan.

Caj bayaran lewat / ganti rugi dibubarkan

Ini menetapkan faedah yang terakru sekiranya berlaku lewat lewat hartanah. Kerosakan yang dicairkan melibatkan kerosakan yang terhutang oleh penjual atau pemaju jika mereka gagal dalam menyerahkan pemilikan kosong dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Tempoh liabiliti kecacatan

Fasal dalam perjanjian harus menetapkan jaminan asas. Ia akan menentukan tempoh di mana anda berhak meminta pemaju untuk menjalankan pengubahsuaian atau pembaikan untuk membetulkan kecacatan yang timbul di dalam harta tersebut. Walau bagaimanapun, rumah subkelompok dijual secara asas.

Jadual pembayaran

Jadual pembayaran biasanya termasuk dalam Jadual Ketiga untuk jualan pemaju. Ia menunjukkan masa untuk membayar dan jumlah yang perlu dibayar pada masa itu. Sekiranya anda telah mengeluarkan pinjaman perumahan, bank akan menyediakan garis panduan pembayaran.

Ringkasan

The journey to owning property in Malaysia may seem difficult in the face of the various legal documents like MoT that are required whether you are citizen or foreigner. Keep in mind these documents particularly the Memorandum of Transfer are there to protect you which implies an easier property ownership experience without any worry.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!