Malaysia Mengharapkan Lebih Banyak Pembeli Asing pada tahun 2020

tiada jawapan
Growing-Investment-Stock-Photo

Perkongsian bermakna!

 

Wawasan 2020 sedang dalam perjalanan kerana industri harta tanah di Malaysia berjanji untuk mengambil giliran menaik. Berikutan pengurangan ambang harga minimum harta tanah bertingkat tinggi untuk orang asing, Juwai.com - portal terkemuka di pasaran harta tanah antarabangsa China, mengatakan bahawa Malaysia harus mengharapkan perlindungan yang lebih tinggi daripada pembeli asing.

Kerajaan Malaysia membuat cadangan ini dalam bajet 2020, untuk membantu industri pemasaran beberapa barangan mereka yang tidak terjual. nilai ambang sekarang ialah RM600,000, iaitu RM400,000 lebih pendek daripada ambang sebelumnya RM1 juta.

Walau bagaimanapun, ambang yang lebih rendah hanya digunakan untuk jangka masa tahun ini, selepas itu ia kembali kepada nilai awal.

Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Selangor, dan Johor, antara lain mempunyai beribu-ribu bangunan bertingkat tinggi yang tidak dijangka, dianggarkan RM6.775 bilion, dan pasti akan menjadi pelopor depan dalam jualan 2020. Menurut maklumat dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Kuala Lumpur mencatatkan jumlah barang dagangan tidak terjual tertinggi yang bernilai RM2.338 bilion, dengan Pulau Pinang, dengan Selangor dan Johor berikutan ketinggalan.

Kashif Ansari, pengarah eksekutif Juwai IQI, telah membuat dakwaan bahawa industri ini telah bertindak balas positif terhadap sikap pemerintah, yang dimaklumkan oleh tinjauan yang dilakukan di antara lebih daripada 370 ejen harta tanah di Malaysia pada bulan kedua akhir tahun 2019.

Kashif juga mengulangi bahawa Malaysia adalah kelima dalam senarai negara-negara yang paling popular untuk pertanyaan membeli harta tanah China di seluruh dunia, dan dia percaya bahawa trend ini akan berterusan pada tahun 2020, atau mungkin meningkat.

Beliau menambah bahawa Malaysia telah mengalu-alukan ramai warga asing yang kini merujuknya sebagai rumah kedua mereka.

The Skim MM2H (Malaysia Rumah Kedua) telah menempatkan negara itu di barisan hadapan sebagai salah satu negara yang paling mesra asing di Asia Tenggara, dan ini telah membawa pasaran yang baik untuk industri hartanah, dari pelabur hartanah.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!