Meta City Residence Facade 2
 • Dalam Kemajuan
5870

Kediaman Meta City

 • Kediaman Perkhidmatan
 • SOHO
Kawasan:
450 kaki² - 864 kaki²
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
Progres PembinaanTahap 2A
Gambaran keseluruhan

Gambaran Keseluruhan Meta City Residence

Meta City Residence adalah sebahagian daripada pengembangan campuran Meta City di Seri Kembangan yang akan dipelbagaikan menjadi empat komponen berbeza iaitu Meta Residence, Meta Loft, Meta Mall, dan Meta Tower. Dengan kata lain, Meta City merangkumi kediaman perkhidmatan, hotel, pusat membeli-belah, dan menara korporat. Karya ini hanya akan tertumpu pada Meta City Residence yang merupakan kuadran Meta City. Oleh kerana Meta City dirancang untuk pembangunan berorientasikan transit, Meta City Residence menyediakan akses mudah ke Stesen MRT2-Taman Putra Permai melalui jambatan pautan yang dicadangkan, yang menawarkan akses terus kepada pengguna ke KLCC timur, Putrajaya Sentral, dan bandar-bandar utama lain.

Tower A of Meta City Residence terdiri daripada kediaman dengan perkhidmatan Lux Soho dan Lux, yang dilengkapi dengan 1 hingga 3 bilik tidur dan 1 hingga 2 bilik mandi, dengan peruntukan 1-2 tempat letak kereta setiap unit. Pemandangan jalan hijau yang santai dan persekitaran moden yang berseri dapat dinikmati melalui tingkap panel kaca besar Meta City Residence yang mempunyai kawasan binaan dari jarak 450 kaki persegi hingga 864 kaki persegi. Selain itu, reka bentuk unit Lux dan Lux Soho dengan panel kaca memungkinkan penembusan cahaya matahari yang tinggi yang memberikan getaran positif dan banyak manfaat kesihatan.

Kediaman Meta City berdiri sebagai rumah yang sesuai untuk warga kerana susun aturnya yang dirancang dengan baik. Harga pelancaran Meta City Residence yang berpatutan, yang dianggarkan dari RM280,000 dan seterusnya dapat diberikan oleh pelabur, keluarga, profesional muda, dan pembeli pertama kali. Projek ini dilancarkan pada tahun 2019 dan dijangka siap pada tahun 2023. Hubungan dan pelbagai kemudahan menjanjikan penghargaan modal yang baik dan hasil sewa yang setimpal.

Lokasi Kediaman Meta City

Meta City Residence adalah kediaman perkhidmatan pajakan yang merupakan kuadran Meta City. Meta City adalah pembangunan penggunaan campuran yang akan datang. Ia terletak di Pusat Komersial Bandar Meta Bandar Putra Permai di Seri Kembangan, bersebelahan dengan Putrajaya dan Cyberjaya. Seri Kembangan adalah sebuah bandar yang didirikan sebagai Desa Baru Serdang pada tahun 1950. Dahulu, bandar ini terkenal dengan industri pondok seperti pembuatan kasut, dan perkhidmatan pengaturan jenis tetapi bandar-bandar tersebut telah dikuasai oleh usaha yang lebih menguntungkan.

Seri Kembangan telah berkembang dari kawasan belakang ke bandar bandar. Pada masa ini, bandar ini adalah kota yang cukup besar dan terletak berhampiran hujung utara Laluan Selatan PLUS Expressway. Ia sangat strategik kerana ia adalah tempat untuk mercu tanda seperti hotel Palace of the Golden Horses, Selangor Turf Club, The Mines Shopping Mall, dan Universiti Putra Malaysia.

Penduduk sekitar 150,000, sebahagian besarnya terdiri daripada usahawan, peniaga, profesional, kakitangan kerajaan yang bekerja di Putrajaya, dan pekerja syarikat multinasional lain yang terletak di Cyberjaya.

Seri Kembangan terletak di sebelah selatan Pusat Bandaraya Kuala Lumpur, dan bandar-bandar yang berdekatan adalah Sri Petaling, Bukit Jalil, Bandar Kinrara, Puchong, Cyberjaya, dan Putrajaya. Penduduk di Seri Kembangan menyatakan diri mereka selamat, kerana kadar jenayahnya rendah kerana pihak berkuasa tempatan tinggal di kawasan kejiranan.

Seri Kembangan terbukti sebagai pilihan utama bagi mereka yang bekerja di Putrajaya dan Cyberjaya kerana lokasinya yang menarik dan strategik dengan aksesibilitas dan kemudahan yang baik.

Kesambungan

Bandar Meta terletak secara strategik dekat dengan pusat bandar Kuala Lumpur, sehingga mempunyai akses ke lebuh raya utama seperti Lintasan Damansara-Puchong (LDP), Putrajaya-KLIA, Lebuhraya Maju (MEX), dan Lebuhraya Kajang Dispersal Link (SILK). Seri Kembangan adalah sebuah bandar besar dan mengambil masa sekitar 40 minit perjalanan dari utara ke selatan. Penduduk di Seri Kembangan boleh sampai ke Seremban, Negeri Sembilan melalui Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) atau Lebuhraya Utara-Selatan atau sampai ke Semenyih dan Kajang melalui Lebuhraya SILK dalam masa kira-kira 30 hingga 45 minit.

Selain itu, penduduk dari Seri Kembangan boleh melakukan perjalanan ke pinggir bandar Kuala Lumpur di Kuchai Lama, Bukit Jalil, Sri Petaling serta Cyberjaya, Selangor, dan Putrajaya di sepanjang Lebuhraya MEX atau Lebuhraya Sungai Besi (SBE) dalam jarak 15 hingga 20 minit perjalanan. Oleh itu, Seri Kembangan dianggap sebagai pintu masuk selatan ke Kuala Lumpur untuk pemandu kenderaan yang melakukan perjalanan dari selatan Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, atau Johor.

Meta City mempunyai kemudahan dan kedekatan lokasi kerana akan ada pengangkutan awam terdekat, yang merupakan Laluan MRT 2. yang akan datang. Meta City menawarkan akses mudah ke Stesen MRT-2 Taman Putra Permai melalui jambatan pautan yang dicadangkan yang disatukan ke pusat membeli-belah. Laluan Mass Rapid Transit (MRT) 2 atau laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya bergerak dari Sungai Buloh ke Putrajaya dengan Serdang Raya North, Serdang Raya South, Seri Kembangan, Universiti Putra Malaysia, Taman Universiti, Equine Park, dan Taman Putra Stesen Permai berfungsi rakyat Seri Kembangan dan Serdang.

Selain itu, stesen kereta api utama yang melayani Sri Kembangan adalah Keretapi Tanah Melayu (KTM) Serdang, yang merupakan sebahagian daripada rangkaian Komuter KTM. Sebagai alternatif, terdapat sistem kereta api lain yang merupakan stesen LRT Sungai Besi, yang terletak kira-kira 4km ke utara Sri Kembangan. Seri Kembangan adalah pilihan popular utama bagi pembeli rumah yang mencari kediaman yang luas namun mampu milik kerana Meta City adalah salah satu lokasi yang strategik.

Kemudahan

Seri Kembangan menjadi lebih rancak dengan aktiviti komersial dan pelbagai kemudahan seperti pusat membeli-belah dan institusi pengajian tinggi; Oleh itu, ia menjadi lokasi yang ideal bagi banyak pembeli dan pelabur rumah kerana mereka melihat potensi tempat ini. Pendidikan adalah faktor tarikan kerana banyak sekolah dan institusi berdekatan Bandar Meta termasuk Sekolah Antarabangsa Alice Smith dan Universiti Putra Malaysia.

Membeli-belah

 • Pusat Beli-belah MINES (12 KM)
 • AEON Taman Equine (3.6 KM)
 • Giant Seri Kembangan (850 M)
 • Pusat Beli-belah IOI City (7.2 KM)
 • Pusat Beli-belah Alamanda (10 KM)

Pendidikan

 • Universiti Putra Malaysia (10 KM)
 • Prasarana Universiti Kuala Lumpur (12 KM)
 • Universiti Tenaga Nasional (12 KM)
 • Limkokwing Kreatif Teknologi Universiti (7.8 KM)
 • Universiti Multimedia (10 KM)
 • Universiti Binari (14 KM)
 • SK Taman Universiti (8.5 KM)
 • SJK (C) Lai Meng (13 KM)
 • SK Serdang (10 KM)
 • SJK (C) Serdang Baru 1 & 2 (9.2 KM)
 • SJK (C) Kung Man (13 KM)
 • SJK (T) Serdang (10 KM)
 • Sekolah Antarabangsa Hua Xia (15 KM)
 • Sekolah Menengah Alice Smith (Sekolah Antarabangsa & Swasta) (4.6 KM)
 • Sekolah Antarabangsa Australia Malaysia (15 KM)
 • Sekolah Antarabangsa & Swasta Rafflesia (2 KM)
 • Sekolah Antarabangsa Kingsgate (13 KM)

Bantuan Perubatan

 • Hospital Serdang (8.9 KM)
 • Hospital Putrajaya (9.0 KM)
 • Hospital Columbia Asia (18 KM)
 • Riadah
 • Ladang di Bandar (170 M)
 • Taman Rekreasi Taman Muhibbah (15 KM)
 • Taman Rekreasi Taman Serdang Utama (11 KM)
 • Kelab Resort & Golf Mines (16 KM)
 • Kelab Turf Selangor (19 KM)

Pelan Lantai Kediaman Meta City

Meta City Residence mempunyai sejumlah 990 unit di 38 tingkat di Menara A. Peruntukan untuk Lux adalah 594 unit, sementara 396 unit selebihnya diperuntukkan untuk Lux Soho. Unit-unit ini dibahagikan kepada 3 jenis iaitu Jenis A, Jenis B, dan Jenis C. Pengelasan unit-unit ini berdasarkan pada ukuran unit dan jumlah bilik tidur.

 • Jenis A (450 kaki persegi) - 1 bilik tidur dan 1 bilik mandi
 • Jenis B (659 kaki persegi) - 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi
 • Jenis C (864 kaki persegi) - 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi

Unit Jenis A adalah satu-satunya jenis yang terdapat di Lux Soho. Unit-unit ini terdiri daripada 1 bilik tidur dan 1 bilik mandi. Reka bentuk ringkas ini sangat sesuai untuk pasangan, bujang dan juga orang asing yang datang ke sini untuk penginapan sementara.

Unit Jenis B dirancang dengan 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Susun atur unit ini lebih sesuai untuk keluarga kecil yang terdiri daripada 3 - 4 orang ahli. Jenis ini juga boleh disyorkan kepada pasangan yang baru berkahwin yang ingin mendapatkan rumah impian mereka untuk jangka masa panjang.

Jenis C mempunyai kawasan terbesar yang dibina di Menara A Meta Residence. Dengan keluasan 864 kaki persegi, unit ini sangat luas untuk keluarga dengan lebih daripada 4 orang ahli.

Seperti disebutkan sebelumnya, dua lagi menara kediaman sedang menunggu untuk dibangun pada tahap berikutnya. Menara B yang juga dikenali sebagai Meta Bliz akan terdiri daripada 462 unit pangsapuri servis dengan ukuran antara 757 hingga 1230 kaki persegi. Unit Meta Bliz dijangka lebih luas berbanding Lux untuk menarik minat keluarga dengan lebih dari dua kanak-kanak. Ketumpatan Menara B lebih rendah berbanding Menara A kerana keutamaan lebih diberikan kepada privasi penduduk masa depan. Manakala Tower C dirancang sebagai Suite berjenama 320 unit untuk jangka masa sewa jangka pendek dan konsepnya masih dalam peringkat perbincangan.

Kemudahan dan Kemudahan Meta City Residence

Meta City Residence menyediakan semua keperluan dan perkhidmatan kepada komuniti yang bersemangat untuk semua jenis aktiviti harian, oleh itu mendorong gaya hidup penduduk yang seimbang.

Pelbagai kemudahan disediakan di LUX dan LUX SOHO. Penduduk dapat menikmati satu set lounge kolam renang yang menyenangkan, jakuzi, dan kolam renang. Ciri utama Meta City Residence adalah NODE, idea inovatif untuk menyediakan ruang kerja bersama untuk mengejar kerja. Kemudahan santai yang lain termasuk bilik permainan, ruang baca, dan geladak tontonan yang terletak di bahagian atas menara untuk melihat pemandangan kota. Meta City Residence juga menyediakan kemudahan pantry, dobi, area barbeque, dan ruang pertemuan untuk penghuninya. Premis ini dilindungi dengan baik kerana pengawasan keselamatan 24 jam dan pengawal keselamatan terlatih.

Kemudahan dan Kemudahan

Lux

 • Kolam Kanak-kanak
 • Kolam renang
 • Jakuzi
 • Gim Cantilever
 • Main Bola Keranjang
 • Kawasan permainan
 • Surau
 • Ruang Kolam Renang
 • Deck kolam
 • Runcit
 • Peringkat Acara
 • Bilik permainan
 • Bilik bacaan
 • Dobi
 • Pantry
 • Tempat menukar pakaian

Lux-Soho

 • Bilik bacaan
 • Bilik permainan
 • Runcit
 • Menukar Bilik & Tandas
 • Pantry
 • Gimnasium
 • Surau
 • Kolam renang
 • Kolam Kanak-kanak
 • Jakuzi
 • Deck kolam
 • Ruang Serbaguna
 • Bilik mesyuarat
 • Melihat Dek

Analisis Harta Tanah Meta City Residence

Pasaran sasaran

Meta City akan dihubungkan ke MRT2-Taman Putra Permai melalui jambatan saling berkaitan yang dicadangkan yang dihubungkan dengan Meta mall. Sambungan ini membolehkan akses terus ke pusat membeli-belah, Putrajaya Sentral, KLCC timur, dan bandar-bandar utama lain. Perkembangan ini adalah yang pertama dari jenisnya kerana campuran pelbagai komponen seperti tempat tinggal, hotel, pusat membeli-belah, dan menara korporat. Tambahan pula, peningkatan peluang pekerjaan di Putrajaya dan KLIA dapat menarik lebih banyak orang tinggal di Seri Kembangan. Ini terutama disebabkan oleh faktor ekonomi yang kuat di kawasan ini, dan kemudahan menarik lain seperti universiti, perniagaan, dan banyak lagi. Oleh itu, kediaman Meta City adalah pilihan yang baik untuk pekerja tempatan, pelajar, dan orang asing yang datang ke sini untuk urusan pekerjaan atau melanjutkan pelajaran.

Seperti laporan dari September 2019, sekitar 60% unit Meta City Residence Tower A telah terjual. Berdasarkan jumlah tempahan yang dijamin, jelas bahawa Meta City Residence dianggap mempunyai potensi yang tinggi untuk masa depan. Unit di Meta Residence berpatutan untuk semua golongan pendapatan termasuk B40, dengan pendapatan bulanan RM2800 ke atas.

Analisis pesaing

Terdapat beberapa projek kediaman di sekitar kawasan Seri Kembangan. Antara projeknya ialah Equine Residence by Beverly Group, The Linq Kinrara Uptown oleh Gabungan AQRS Bhd, dan Akasa Cheras Selatan oleh Hap Seng Land Sdn Bhd.

Meta City Residence menawarkan harga pelancaran terendah, iaitu RM280,000 berbanding Linq Kinrara Uptown (RM 357,500) dan Akasa Cheras South (RM 482,888). Walaupun harga pelancaran Equine Residence (RM260,000) lebih rendah daripada Meta Residence, ukuran unit terkecilnya hampir lebih besar berbanding dengan unit terkecil Equine Residence.

Jenis pemegangan untuk Meta Residence, Equine Residence, dan Linq Kinrara Uptown adalah pegangan pajak, sementara jenis jangka waktu Akasa Cheras South adalah pegangan bebas. Unit pegangan pajak biasanya berharga lebih murah berbanding unit pegangan bebas dengan saiz dan ciri yang sama. Oleh itu, unit pegangan pajak lebih baik untuk hasil sewa yang lebih tinggi dengan pelaburan modal yang lebih rendah. Meta City Residence dijangka selesai pada tahun 2023, sedangkan Equine Residence dan Akasa Cheras akan disiapkan pada tahun 2021. Tempoh selebihnya untuk menyelesaikan projek ini adalah sekitar 2 tahun. Terdapat banyak masa untuk pembeli masa depan untuk merangka rancangan mereka dan menjana idea untuk pengubahsuaian kediaman baru mereka. Berdasarkan kadar Seri Kembangan yang berkembang pesat, pelbagai perkembangan dapat dibentuk dalam periode ini, yang dapat meningkatkan peluang bagi para pelabur untuk menyewa unit mereka dengan jumlah yang lebih tinggi kerana permintaan yang tinggi.

Dengan mempertimbangkan banyak kelebihan projek ini, Meta City Residence dianggap sebagai pilihan yang sangat berpatutan dan diinginkan berbanding dengan hartanah lain. Selain profesional bekerja yang bergantung kepada pengangkutan awam, pelajar juga dapat memanfaatkan mod pengangkutan yang terdapat di kawasan Seri Kembangan.

wdt_ID Pembangunan Saiz terbina dalam (kaki persegi) Harga jualan Harga PSF Tempoh Tanah Tahun Siap
1 Meta Residence (Kumpulan Villamas) 450 kaki persegi - 864 kaki persegi Dari RM280,000 RM622.22 Pajakan 2023
2 Equine Residence (Kumpulan Beverly) 452 kaki persegi - 1264 kaki persegi Dari RM260,000 RM575.22 Pajakan 2021
3 Uptown Linq Kinrara (Gabungan AQRS Bhd) 650 kaki persegi - 1260 kaki persegi Dari RM357,500 RM500.00 Pajakan 2018
4 Akasa Cheras South (Hap Seng Land Sdn Bhd) 850 kaki persegi - 2048 kaki persegi Dari RM482,888 RM568.10 Freehold 2021

Meta City Residence Pembangun: Villamas Metacity Sdn Bhd

Meta City sedang dibangunkan oleh Villamas Meta-city Sdn Bhd. Syarikat induk Villamas Meta-city Sdn Bhd adalah Kumpulan Villamas syarikat. Syarikat induk ini mempunyai rekod yang kuat untuk kredibiliti melalui projek yang dihantar seperti Cristal Residences, The Andes, Zefer Hill Residence, Serin Residency, dan Verde @ Ara Damansara. Semua kediaman Villamas dirancang untuk menarik penghuni kosmopolitan dan bagi mereka yang sangat menghargai pengalaman hidup yang baru. Syarikat ini menerima Anugerah SME 100 untuk Syarikat Bergerak Cepat pada tahun 2012 di Sin Chew Business Excellence Awards.

Ringkasan

As a result, Meta City Residence is a good choice for both residential and investment purposes and can be appealing to a wide range of buyers from different social groups. Meta City Residence is a unique SOHO and serviced residence because of its mixed development concept.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Komersial
Tempoh:
Pajakan
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan,
 • SOHO
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
Harga:
RM280,000
Pemaju:
Villamas Meta-city Sdn Bhd
Bilangan Tingkat:
38
Jumlah Unit:
1452
Tahun Penyiapan:
2023
Kawasan Terbina (BUA):
450 kaki² - 864 kaki²
Yuran penyelenggaraan:
RM0.30 平方英尺
Kemudahan
 • Kawasan Barbeque
 • Cafeterias / Eateries
 • Bilik Fungsi
 • Gimnasium
 • Jakuzi
 • Taman berlandskap
 • Dewan Serbaguna
 • Taman permainan
 • Kolam renang
 • Deck kolam
 • Bilik bacaan
 • Surau
 • Bilik Yoga / Deck

Lokasi

Wilayah
 • Seri Kembangan,
 • Selangor
Kejiranan

Video

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM506,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
 • SOFO
Katil:
2 - 3
Mandi:
2 - 3
452 ft² - 1111 ft²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM782,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
454 kaki² - 882 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM377,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 2
Mandi:
1 - 2
500 kaki² - 700 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM567,800
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 4
Mandi:
2
813 kaki² - 1285 kaki persegi
Dari RM280,000

Cadangan Jual Unik

 1. Akses MRT langsung
  Berjalan kaki ke stesen MRT2 Putra Permai
 2. Kemudahan di depan pintu
  Terhubung dengan pusat membeli-belah gaya hidup yang meriah
 3. Pelbagai kemudahan
  3 peringkat kemudahan rekreasi, bersantai dan hiburan

Garis masa

2020

9 Mac 2020

Villamas akan melancarkan menara kediaman kedua (Menara B)

Menara B (Meta Bliz) Meta Residence akan menjadi pangsapuri servis dengan binaan berkisar antara 757 hingga 1.230 kaki persegi.

 

2019

15 September 2019

Villamas melancarkan Meta City

Villamas Sdn Bhd melancarkan pembangunan bersepadu pertama 1.8 bilion yang disebut Meta City yang terdiri daripada kediaman dan pangsapuri servis (Meta Residence), menara pejabat (Menara Meta), pusat membeli-belah (Meta Mall) dan hotel antarabangsa (Meta Loft).

 

Pemandu Keputusan

Kesambungan
8.5
Kemudahan
8.5
Keselamatan
7.5
Konsep
9
Kemudahan
8.5
Nilai wang
7
Penilaian Pustaka26 Undi
6.1
8.2

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM280,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!