• Dalam Kemajuan
3834

Habitus Denai Alam

 • Kediaman Perkhidmatan
Kawasan:
451 kaki² - 998 kaki²
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
Progres PembinaanTahap 2B
Gambaran keseluruhan

Tinjauan Habitus Denai Alam

Habitus Denai Alam adalah pengembangan unik yang terdiri dari 305 unit Unit SOVO dan kediaman yang diservis. Saiz binaan unit ini berkisar antara 451 kaki persegi hingga 998 kaki persegi. Terdapat juga 16 unit butik runcit dengan tajuk strata yang berasingan. Suite-suite ini terletak di tingkat bawah dan pertama. Menggugat tuntutan sebagai pengembangan konsep bertingkat tinggi pertama di Denai Alam (Kota Elmina), Habitus Denai Alam terletak di atas tanah pegangan bebas seluas 2.25 ekar. Ia akan siap pada tahun 2023.

Habitus Denai Alam adalah pembangunan oleh Newfields Land. Newfields Land adalah sebahagian daripada Kumpulan Newfields yang mempunyai tiga unit perniagaan teras iaitu nasihat kewangan, pembangunan harta tanah, dan pelaburan. Newfields Land adalah penerima Anugerah Senibina Landskap Malaysia 2017 untuk projek Maissonnya di Ara Damansara.

Habitus Denai Alam bertujuan untuk memenuhi keperluan penduduk bandar yang sibuk dengan menyatukan ruang tamu, ruang kerja, dan tempat bersantai di bawah satu bumbung. Ini juga menekankan keunikan hidup masyarakat melalui kemudahan yang menghimpunkan penduduk untuk makan, mesyuarat, atau berkumpul. Oleh kerana penduduk bandar menghadapi cabaran yang semakin meningkat dengan kenaikan kos sara hidup dan kesesakan lalu lintas di jalan raya yang mungkin memakan keluarga dan masa lapang, Habitus Denai Alam menyediakan penyelesaian sehenti melalui penggabungan tempat tinggal, tempat kerja, dan masa lapang untuk penduduk bandar mempunyai kualiti hidup yang lebih baik.

Lokasi Habitus Denai Alam

Habitus Denai Alam terletak di dalam komuniti Denai Alam yang sedang berkembang di Bandar Elmina, Shah Alam. Denai Alam adalah sebuah bandar yang dibangunkan oleh Sime Darby Property. Ini meliputi lebih dari 920 ekar tanah, termasuk jalan setapak 4.8 km. Tema perkembangan ini berdasarkan konsep 'Denai', yang merupakan konsep hidup masyarakat di kampung-kampung tradisional Melayu yang juga mencerminkan nilai Habitus Denai Alam. Pada tahun 2003, bandar Denai Alam memenangi Anugerah Inovasi Perancangan 2003 oleh Institut Perancang Malaysia.

Penduduk Denai Alam terdiri daripada orang Melayu (78.51%), Cina (13.54%), India (4.02%), dan lain-lain (3.93%). Denai Alam dijangka mempunyai jumlah penduduk 35,000 setelah siap sepenuhnya pada tahun 2024. Denai Alam terletak bersebelahan dengan pembangunan kediaman lain oleh Sime Darby Property iaitu Taman Bukit Subang.

Dari segi lalu lintas, Persimpangan Elmina membantu melancarkan aliran lalu lintas dan meningkatkan penyebaran lalu lintas di bandar Denai Alam dan Bukit Subang, terutama pada waktu puncak. Persimpangan Elmina juga menghubungkan Bandar Elmina ke Lebuhraya Guthrie Corridor (GCE).

Dari segi keselamatan, penduduk di Habitus Denai Alam akan menikmati akses ke sistem keselamatan aplikasi pintar bersepadu. Melalui teknologi moden ini, penduduk pasti dapat memperoleh kemudahan dan ketenangan ketika datang ke keselamatan.

Kesambungan

Habitus Denai Alam mempunyai akses langsung ke Lebuhraya Guthrie Corridor (GCE). Ia juga mempunyai sambungan mudah ke lebuh raya utama lain seperti Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE), Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (LATAR) serta Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) yang akan datang ).

Dari segi perkhidmatan pengangkutan awam, kedua-dua KTM Skypark Link dan MRT Kwasa Sentral (di laluan MRT Sungai Buloh - Kajang) berjarak sekitar 15 minit perjalanan. Terdapat juga bas ulang-alik cepat ke MRT Kwasa Sentral. Selain itu, terdapat Bas Rapid KL di laluan Bukit Subang - Subang Airport (T772) yang melalui kawasan Denai Alam. Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah juga berjarak 12.4 km dari Habitus Denai Alam.

Kemudahan

Dari segi rawatan perubatan, Hospital Thomson Kota Damansara berada sejauh 11.9 km sementara Tropicana Medical Center terletak sejauh 12 km. Pusat Perubatan Ara Damansara dan Hospital Pakar KPJ Selangor masing-masing berjarak 13 km dan 18 km.
Dari segi sekolah antarabangsa, REAL International School and Private School (kampus Shah Alam) terletak sejauh 4.1 km manakala Help International School terletak sejauh 8.1 km. Sekolah Antarabangsa Islam Greenview (Bukit Jelutong) terletak sejauh 10.4 km. Dari segi sekolah kerajaan, Sekolah Seri Cahaya terletak sejauh 4.3 km, sementara Sekolah Kebangsaan Bukit Jelutong dan Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jelutong terletak sejauh 8.3 km.

Untuk pilihan membeli-belah, Star Avenue Lifestyle mall berjarak 6,6 km dari Habitus Denai Alam, sementara pusat membeli-belah Sunway Giza berjarak 12,4 km. Penduduk boleh membeli barangan runcit atau barang keperluan harian di Mydin Bukit Jelutong atau Giant Hypermarket (stadium Shah Alam) yang masing-masing terletak sejauh 8.2 km dan 11.9 km.

Hospital

 • Hospital Thomson Kota Damansara (11.9 km)
 • Pusat Perubatan Tropicana (12 km)
 • Pusat Perubatan Ara Damansara (13 km)
 • Hospital Pakar KPJ Selangor (18 km)

Pendidikan

 • REAL International School and Private School, kampus Shah Alam (4.1 km)
 • Sekolah Seri Cahaya (4.3 km)
 • Sekolah Menengah Kebangsaan Subang Bestari (7.8 km)
 • HELP International School (8.1 km)
 • Sekolah Kebangsaan Bukit Jelutong (8.3 km)
 • Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jelutong (8.3 km)
 • Sekolah Antarabangsa Islam Greenview Bukit Jelutong (10.4 km)

Pusat beli-belah

 • Star Avenue Lifestyle Mall (6.6 km)
 • Mydin Bukit Jelutong (8.2 km)
 • Stadium Giant Hypermarket Shah Alam (11.9 km)
 • Pusat Beli-belah Sunway Giza (12.4 km)
 • AEON Shah Alam (13.3 km)

Pelan Lantai / Pelan Tingkat Habitus Denai Alam

Terdapat sejumlah 305 unit SOVO dan kediaman yang diservis di Habitus Denai Alam. Terdapat juga 16 unit pakaian runcit butik yang terletak di tingkat bawah dan tingkat pertama. Berikut adalah susun atur untuk setiap jenis:

Taip SOVO (451 kaki persegi)

Pelan Lantai Habitus Denai Alam Jenis SOVO

Studio Jenis A (565 kaki persegi)

Pelan Lantai Habitus Denai Alam Jenis A

Jenis B (685 kaki persegi)

Pelan Lantai Habitus Denai Alam Jenis B

Jenis C (844 kaki persegi)

Pelan Lantai Habitus Denai Alam Jenis C

Jenis D (998 kaki persegi)

Pelan Lantai Habitus Denai Alam Jenis D

Unit SOVO di Habitus Denai Alam mempunyai ukuran binaan seluas 451 kaki persegi dengan partisi untuk memisahkan unit ini menjadi dua kawasan kerja yang berbeza. Terdapat juga pantri di setiap unit. Ini akan menjadi pilihan yang baik untuk syarikat permulaan dengan pasukan kecil yang mencari pejabat.

Kediaman yang diservis di Habitus Denai Alam luas dan mempunyai pencahayaan serta pengudaraan yang baik. Unit studio Jenis A mempunyai ukuran binaan seluas 565 kaki persegi dan akan menjadi rumah yang selesa untuk seorang penghuni. Jenis B mempunyai ukuran binaan yang lebih besar seluas 685 kaki persegi dengan 1 + 1 bilik tidur, menjadikannya rumah yang sesuai untuk pasangan suami isteri muda atau bahkan dua orang bujang yang ingin berkongsi tempat. Jenis B juga boleh menjadi rumah yang sesuai untuk pasangan ketika bersara. Jenis C dengan ukuran binaan 844 kaki persegi dengan 2 + 1 bilik tidur dan sangat sesuai untuk keluarga kecil dengan anak-anak. Jenis D, dengan ukuran binaan terbesar seluas 998 kaki persegi dan 3 bilik tidur, sesuai untuk keluarga yang lebih besar atau keluarga besar yang ingin tinggal bersama.

Kemudahan Dan Kemudahan Habitus Denai Alam

Taman lanskap yang rimbun di tingkat 8 memegang sebahagian besar kemudahan di Denai Alam. Penduduk boleh berehat setelah seharian dengan berenang di kolam renang tanpa batas sepanjang 25 meter atau berendam di jakuzi. Hujung minggu boleh dihabiskan dengan buku yang bagus atau secawan kopi di ruang membaca atau gazebo di tepi kolam renang.

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak, terdapat kemudahan mesra kanak-kanak di Habitus Denai Alam seperti tadika, kolam kanak-kanak, dan taman permainan. Adalah sangat sesuai untuk tadika berada di sekitarnya untuk membantu ibu bapa yang sibuk menjimatkan masa.

Ciri unik utama Habitus Denai Alam adalah fokus pada kehidupan masyarakat. Penduduk boleh menggunakan dapur umum di Sky Lounge di tingkat 20 yang sesuai untuk berkumpul dengan keluarga dan rakan-rakan, dengan pemandangan indah Denai Alam dan Kota Elmina di latar belakang. Dapur umum dilengkapi dengan kemudahan canggih. Terdapat juga kawasan BBQ di sini, menjadikannya tempat yang sempurna untuk malam dengan keluarga, rakan, dan orang tersayang yang dipenuhi dengan makanan yang baik dan pemandangan yang menakjubkan. Dapur komunal yang lengkap juga akan menjadi kelebihan tambahan bagi penghuni unit SOVO tanpa dapur. Konsep hidup komunal juga akan menjadi jalan yang baik bagi penduduk untuk berinteraksi. Terdapat juga Co-Living Lounge yang terletak di tingkat pertama dan kedua yang menawarkan ruang bagi penghuni untuk mengadakan perjumpaan dan perbincangan.

Tingkat bawah

 • Tadika

Tingkat Pertama dan Kedua

 • Ruang Bersama Bersama

Tingkat 8 (Taman Lanskap Podium)

 • Kolam Infiniti 25 Meter
 • Deck kolam
 • Jakuzi
 • Gazebo di tepi kolam renang
 • Pod Gantung
 • Kolam Kanak-kanak
 • Taman permainan
 • Gimnasium
 • Hiburan dan Dek BBQ
 • Laluan Refleksologi
 • Pavilion
 • Bilik bacaan

Tingkat 20

 • Taman Langit
 • Sky Lounge
 • Loteng Makan Gourmet
 • Herb Garden

Analisis Harta Tanah Habitus Denai Alam

Terdapat sejumlah 305 unit yang terdiri daripada unit SOVO dan kediaman yang diservis di Habitus Denai Alam. Saiz binaan untuk unit ini berkisar antara 451 kaki persegi hingga 998 kaki persegi. Terdapat juga 16 unit butik runcit dengan tajuk strata yang berasingan. Habitus Denai Alam mendorong komuniti yang tinggal dengan kemudahan seperti Co-Living Lounge dan Communal Kitchen. Ia terletak di kawasan perbandaran Denai Alam, sebuah komuniti yang berkembang di Kota Elmina, Shah Alam.

Pasaran sasaran

Habitus Denai Alam sangat sesuai untuk penduduk bandar yang ingin membeli harta tanah pertama. Lokasinya yang strategik dengan akses yang baik ke lebuh raya utama adalah kelebihan besar bagi mereka yang bekerja di kawasan Petaling Jaya dan Kuala Lumpur. Kedekatannya dengan kawasan sekitar seperti Klang dan Subang Jaya menjadikannya pilihan utama bagi penduduk bandar yang lebih muda ini ingin tinggal dekat dengan rumah keluarga tetapi mengekalkan kemerdekaan. Faktor unik Habitus Denai Alam adalah tumpuan kepada kehidupan masyarakat yang akan sangat menarik bagi golongan muda ini kerana ia menyediakan jalan untuk bersosial di dalam rumah.

Unit SOVO sangat sesuai untuk permulaan yang lebih kecil dengan fleksibiliti untuk menggunakan ruang rehat Co-Living untuk pertemuan atau perbincangan kumpulan yang lebih besar. Unit studio Jenis A akan sesuai untuk penduduk kota muda sementara Jenis B, dengan kawasan binaan yang lebih besar, sangat sesuai untuk pasangan suami isteri muda, atau pasangan yang sudah bersara. Jenis C dan Jenis D akan menjadi pilihan yang baik untuk keluarga dengan anak-anak atau bahkan keluarga kecil yang ingin berkongsi rumah. Secara keseluruhan, Habitus Denai Alam mempunyai pilihan untuk dipilih oleh generasi muda dan tua.

Habitus Denai Alam juga merupakan harta pelaburan yang baik memandangkan jaraknya dekat dengan Petaling Jaya dan Kuala Lumpur serta lokasi yang strategik dengan akses yang baik ke lebuh raya utama.

Analisis pesaing

Semua perkembangan dalam perbandingan ini adalah kediaman yang diservis yang terletak kurang dari 15 kilometer dari Habitus Denai Alam.

wdt_ID Pembangunan Saiz Built-Up (kaki persegi) Harga jualan Harga PSF Tempoh Tanah Tahun Siap
1 Habitus Denai Alam 451 - 998 Dari RM 210,000 RM 527 Freehold 2023
2 Dian Residensi 550 - 810 Dari RM 415,000 RM 755 Pajakan 2023/2024
3 Suria Residence, Bukit Jelutong 600 - 1200 Daripada RM 428,000 RM 713 Freehold 2017
4 Renai Jelutong Residences 788 - 1,314 Dari RM 614,000 RM 780 Freehold 2017

Dari segi harga, Habitus Denai Alam adalah yang paling berpatutan berbanding dengan pembangunan yang lain. Ini akan menjadi faktor yang menarik, terutama bagi warga kota muda dan yang akan datang pada tahap kerjaya ini.

Habitus Denai Alam juga merupakan pengembangan terbaru dalam analisis ini yang akan dibangun di atas tanah pegangan bebas, faktor yang dapat dianggap penting bagi beberapa orang. Dua perkembangan lain dengan hak milik tanah pegangan bebas adalah Suria Residence Bukit Jelutong dan Renai Jelutong Residences, yang merupakan perkembangan lama berbanding Habitus Denai Alam. Kedua-dua perkembangan ini diselesaikan pada tahun 2017. Dian Residency mempunyai tempoh pajakan dan akan disiapkan pada tahun 2023/2024. Dian Residency juga hadir dengan julat harga yang lebih tinggi walaupun terletak di tanah pegangan pajak.

Dari segi ukuran binaan, Dian Residency mempunyai julat ukuran bongkah yang lebih sempit (dari 550 kaki persegi hingga 810 kaki persegi) berbanding dengan Habitus Denai Alam (dari 451 kaki persegi hingga 998 kaki persegi). Walaupun kedua Suria Residences Bukit Jelutong dan Renai Jelutong Residences mempunyai ukuran binaan yang lebih besar, harga per kaki persegi juga lebih tinggi untuk kedua-dua perkembangan ini.

Habitus Denai Alam Pembangun: Newfields Land

Tanah Newfields ditubuhkan pada tahun 2004 dan memberi tumpuan kepada harta tanah kediaman dan komersial yang berkualiti tinggi, visi yang dipacu oleh program pengambilan tanah yang agresif. Newfields Land adalah sebahagian daripada tiga unit perniagaan teras di Kumpulan Newfields iaitu nasihat kewangan, pembangunan harta tanah, dan pelaburan.

Antara projek kediaman yang diselesaikan oleh Newfields Land adalah The Sanderson Taman Bukit Serdang (Selangor), Maisson Ara Damansara (Selangor), Puchong Gateway (Selangor), dan Puchong Selatan (Selangor). Maisson by the Park, Ara Damansara (Selangor) adalah harta tanah komersil yang diselesaikan di Newfields Land. Projek yang akan datang oleh Newfields Land adalah Nassim Heights, Melawati / Ukay Perdana (Kuala Lumpur). Pada tahun 2017, projek Maisson menerima Anugerah Senibina Landskap Malaysia 2017.

Ringkasan

We live in a world increasingly divided by busy schedules, and it is easy to forget the importance of belonging to a good community. Habitus Denai Alam strives to provide an environment where friendships can be developed among neighbours and where a place to live, work, and play can be found under one roof, all of which make life a more pleasant experience while maintaining connectivity and access to major highways.

Baca lebih lanjut

Butiran
Tajuk Tanah:
Freehold
Tempoh:
Kediaman
Jenis:
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
1 - 3
Mandi:
1 - 2
Harga:
RM210,000
Pemaju:
Tanah Newfields
Bilangan Tingkat:
25
Jumlah Unit:
305
Tahun Penyiapan:
2023
Kawasan Terbina (BUA):
451 kaki² - 998 kaki²
Yuran penyelenggaraan:
RM0.35 平方英尺
Kemudahan
 • Kolam renang
 • Gimnasium
 • Jakuzi
 • Tadika
 • Taman berlandskap
 • Taman permainan
 • Deck kolam

Lokasi

Wilayah
 • Selangor,
 • Shah Alam
Kejiranan

Video

Pelan lantai

 • Dalam Kemajuan
Dari RM640,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 5
Mandi:
2 - 4
892 kaki² - 1788 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM566,000
 • Kediaman Perkhidmatan,
Katil:
2 - 6
Mandi:
2 - 6
840 kaki² - 3281 kaki²
 • Dalam Kemajuan
Dari RM660,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
3 - 5
Mandi:
2 - 5
567 kaki persegi - 1687 kaki persegi
 • Dalam Kemajuan
Dari RM830,000
 • Kediaman Perkhidmatan
Katil:
2 - 5
Mandi:
2 - 5
1012 kaki persegi - 6544 kaki persegi
Dari RM210,000

Cadangan Jual Unik

 1. Freehold
  Pelaburan besar untuk generasi akan datang.
 2. Pemandangan Hijau 360 °
  Pemandangan alam hijau yang rimbun.
 3. Lokasi yang hebat
  Akses mudah ke Guthrie & DASH.
 4. Pembangunan bersepadu kerja
  Tata letak kediaman SOVO praktikal dan perkhidmatan.
 

Garis masa

Pemandu Keputusan

Kesambungan
6.5
Kemudahan
8
Keselamatan
7.5
Konsep
7
Kemudahan
8
Nilai wang
9
Penilaian Pustaka25 Undi
7.2
7.7

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Beli Rumah Seterusnya Anda dengan betul

✅ Jaminan Padanan Harga

Yakinlah bahawa anda akan sentiasa mendapat harga terbaik di pasaran. Sekiranya anda mencari tawaran yang lebih murah di tempat lain, walaupun tidak mungkin, kami akan sepadan dengan harga!

🎁 Bonus & Ganjaran

Kami tidak mengenakan sebarang komisen atau yuran pembrokeran dari pelanggan kami. Bukan itu sahaja, pelanggan yang membeli rumah dengan kami akan menikmati bonus dan ganjaran tambahan yang tidak akan mereka dapati di tempat lain!

╯ Pengalaman Lancar AZ

Pasukan yang betul komited untuk membuat perjalanan membeli harta anda sebagai usaha yang mudah dan menyenangkan yang mungkin!

Dari penyelidikan ke tempahan, perunding yang berpengalaman dan ramah akan berada di sana untuk membantu anda setiap langkah.

* T & C Terapkan

Dari RM210,000

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!