Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PENJANA)

tiada jawapan
21.0 Penjana-07

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Skim Perumahan Belia BSN: Untuk Orang Dewasa Muda

Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional (PENJANA): Memanfaatkan pasaran harta tanah

Jeda selamat datang untuk pasaran harta tanah

PENJANA

Pada 5 Jun 2020, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin mengumumkan permulaan Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional, atau PENJANA untuk membantu menghidupkan semula ekonomi Malaysia berikutan terjadinya Covid-19 dan MCO 2020, yang sangat mengganggu kesejahteraan ekonomi negara.

Rancangan itu, yang mensasarkan beberapa sektor ekonomi utama Malaysia, bertujuan untuk memberikan bantuan kewangan yang menarik kepada banyak individu dan perusahaan yang terkena wabak itu, iaitu B40 dan UKM. Dalam istilah awam, pemerintah berharap dapat mendorong pengeluaran di kalangan pengguna, yang menciptakan kekuatan pasar dan dengan demikian menstabilkan ekonomi negara yang sakit, jika tidak meningkatkannya. Beberapa kunci sektor ekonomi yang tersenarai dalam PENJANA termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 • Industri pelancongan
 • Sektor pendidikan
 • Sektor kewangan
 • Sektor Seni, Budaya & Hiburan
 • Penjagaan kesihatan nasional
 • Dan yang paling penting, sektor harta tanah.

Untuk sektor harta tanah, ini ditunjukkan melalui pengenalan Kempen Pemilikan Rumah 2021, biasanya dikenali sebagai HOC 2021.

 

Latar belakang HOC

hoc2019

Kembali pada tahun 2019, negara menyaksikan sejumlah 40916 unit kediaman tidak terjual dan tidak diduduki, menyebabkan kerajaan mengalami kerugian sebanyak RM27.38 bilion pada tahun itu. Ini mendorong Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk bekerjasama REHDA dan MIEA untuk mewujudkan HOC, inisiatif yang memberi rakyat Malaysia pelbagai insentif kewangan dalam pembelian rumah dengan harapan dapat mendorong perbelanjaan harta tanah.

Persembahan HOC 2019

HOC 2019 diterima dengan baik oleh banyak pemaju hartanah semasa pembukaannya dan menyaksikan sebanyak 51 nama pemaju bergabung dalam usaha organisasi untuk mengekang overhang harta tanah.

Secara keseluruhan, inisiatif ini berjaya sedikit, memungkinkan pemerintah untuk mengembalikan kerugian berjumlah RM12.5 bilion, pemulihan hampir 50%. Sebenarnya, HOC 2019 diterima dengan baik sehingga kerajaan memperpanjang jangka masa operasi selama enam bulan lagi, dari 1 Jan 2019 - 30 Jun 2019, hingga 1 Jan 2019 - 31 Dis 2019. Ini membolehkan kerajaan terus mengimbangi kerugian kewangan dari harta tanah overhang, sementara masih membolehkan pihak yang berminat untuk maju dan berbelanja.

Walaupun pemerintah melihat kejayaan besar dalam mengekang overhang harta, pertempuran untuk menghilangkan masalah itu masih belum selesai. Sayangnya, ketika barang-barang mulai mencari pasar hartanah, pandemi Covid-19 datang dan memburukkan lagi keadaan.

Kemunculan semula

Tidak mengejutkan bahawa pemaju hartanah adalah salah satu entiti perniagaan yang terjejas di seluruh MCO. Pembeli harta tanah Ditto juga. Pada dasarnya, tidak ada yang terhindar dari kemarahan Covid-19.

Walaupun terdapat ketidakcocokan yang jelas dalam peningkatan permintaan dari rakyat Malaysia untuk bekalan rumah dan harta tanah dari pasar untuk sebilangan sebab, pemaju terus mengusahakan rumah-rumah.

Sayangnya, ini telah memburukkan lagi masalah overhang harta tanah, dan menetapkan semula usaha membendung overhang harta semula menjadi satu. Selain itu, kerajaan disajikan dengan isu baru, ekonomi yang teruk.

Selepas itu, ini mendorong pemerintah untuk memperkenalkan semula HOC menjadi bagian dari PENJANA. Dinamakan HOC 2021, inisiatif ini kembali dengan semua faedah dan insentif yang diberikan oleh pendahulunya 2019. Namun kali ini, peranan pertama dan terpenting HOC 2021 adalah untuk menghidupkan kembali ekonomi negara, sementara hartanahnya menjatuhkan usaha salib mengambil tempat di belakang.

 

Manfaat HOC 2021

HOC

 

Dijalankan dari 1 Jun 2020 - 31 Dis 2021, HOC 2021 memberikan faedah berikut untuk menarik minat rakyat Malaysia untuk membeli harta tanah.

Potongan harga 10% pada harga harta tanah

Manfaat pertama HOC adalah potongan 10% yang diberikannya kepada rakan pembeli rumah. Untuk memenuhi syarat untuk diskaun promosi ini, anda mesti memastikan bahawa pembangun terdaftar di bawah REHDA, SHEDA atau SHAREDA, jika tidak, harta tanah yang anda beli tidak akan layak mendapat faedah tersebut.

Proses untuk potongan 10% sangat mudah. Setelah membeli harta tanah anda, diskaun 10% dikenakan. Dengan andaian anda telah membuat wang pendahuluan, diskaun akan dikenakan pada harga yang tinggal.

Pengabaian duti setem

Membeli rumah melibatkan lebih daripada sekadar membayar pendahuluan dan membayar rumah sahaja. Sebenarnya, ada banyak biaya tambahan yang disertainya, seperti tugas setem. Tugas setem pada dasarnya adalah dokumen sah untuk merasmikan dan memformalkan pemindahan aset dari satu pihak ke pihak lain, iaitu, Properties. Dalam konteks ini, ini adalah pemindahan hak milik dari pemaju kepada pembeli alias pemilik yang akan segera muncul.

Tugas setem adalah penting kerana banyak sebab, tetapi dua yang terbesar adalah bukti pemilikan harta, dan ia berfungsi sebagai bentuk bukti undang-undang di mahkamah yang berkaitan dengan pertikaian harta tanah.

Walaupun pembeli rumah secara teknikal boleh memohon tugas setem melalui tugas e-setem Malaysia,  Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), kebanyakan memilih untuk diperiksa dan ditangani oleh pengamal undang-undang yang berpengalaman dengan undang-undang mengenai harta tanah dan tanah. Oleh kerana pembeli rumah akan berunding dengan profesional untuk mengatasi kerumitan, mereka diharapkan akan membayar yuran.

Dua bentuk duti setem utama terlibat dalam pemindahan hak milik:

 •  Instrumen Perjanjian Pemindahan & Pinjaman
 • Perjanjian Jual Beli (SPA)

Tugas setem biasanya mengembalikan anda sebanyak RM1000 - RM2000 secara purata. Walaupun di bawah PENJANA: HOC 2021, kosnya habis.

Peningkatan had kredit 70% untuk harta tanah ketiga

Bank meluluskan permintaan anda untuk pinjaman perumahan berdasarkan nisbah perkhidmatan hutang (DSR) anda, yang ditentukan melalui formula ini.

Hutang / Pendapatan Bersih * 100

Aturan praktisnya adalah memastikan DSR Anda berada dalam lingkungan 60 - 75%, kerana itulah tempat yang baik bagi bank untuk memberikan pinjaman perumahan kepada anda. Kegagalan untuk melakukannya mengakibatkan bank menolak permintaan anda untuk satu, atau memberikan pinjaman yang jauh lebih rendah.

Biasanya, kebanyakan individu menerima pinjaman perumahan 90% ketika membeli harta pertama dan kedua mereka. Namun, pada harta tanah ketiga mereka, mereka hanya menerima pinjaman perumahan 70% dari bank.

Syukurlah, bersama dengan HOC 2021, pemerintah telah mencabut had kredit 70%, yang bermaksud orang yang membeli harta ketiga mereka kini juga dapat menikmati pinjaman perumahan 90%.

Terlepas dari pinjaman perumahan 70% atau 90%, penting untuk diingat bahawa beberapa faktor lain juga menentukan kelayakan anda untuk mendapatkannya, seperti skor kredit dan nisbah pinjaman-ke-nilai. Oleh itu, adalah bijak bagi anda untuk mengawasi perkara ini sebelum memohon pinjaman.

Penyingkiran RPGT

Cukai Keuntungan Harta Tanah, atau RPGT adalah cukai yang dikenakan kepada individu yang berjaya menjual harta tanah mereka sebagai harta tanah subale. Untuk setiap harta tanah yang dijual, pemerintah akan menjual penjual pada kadar antara 5 - 30%, bergantung pada usia kediaman mereka dan keuntungan yang diperoleh.

Di bawah kesan HOC 2021, RPGT dikecualikan, dan manfaatnya merangkumi dua lagi harta tanah bagi setiap penjual, yang bermaksud mereka dapat menjual sejumlah tiga harta tanah tanpa dikenakan cukai.

Pada dasarnya, warganegara yang mengalami masalah kewangan akibat wabak tersebut dapat membubarkan harta benda mereka dengan menjualnya tanpa memerlukan kos tambahan.

Ringkasnya, matlamat HOC 2021 adalah untuk mendorong rakyat Malaysia berbelanja dan melabur dalam harta tanah. Dengan menghilangkan beberapa kos tambahan yang terlibat, pemerintah berharap dapat memberi insentif kepada semua pemain harta tanah untuk tampil dan menghabiskan atau menjual harta mereka. Dengan satu cara atau yang lain, ini menjana pendapatan bagi kerajaan dan akhirnya menjadikan ekonomi negara terus meningkat.

 

Penyambut Tetamu

Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PENJANA) 1

Respons terhadap HOC 2021 secara amnya positif, dengan banyak pakar yang menyatakan bahawa inisiatif itu akan meningkatkan daya tarik pasar hartanah kepada masyarakat, dan membujuk pengguna untuk "sekurang-kurangnya mempertimbangkan idea membeli rumah semasa MCO."

Yang mengatakan, mengingat keadaan yang dimiliki dan masih ada di negara ini, banyak yang tetap optimis tentang prospek pasar hartanah, dan meramalkan HOC 2021 akan memiliki kehadiran yang lebih rendah daripada rakannya pada tahun 2019. Sebenarnya, sebilangan kecil malah tidak setuju dengan rancangan itu.

Secara khusus, Ketua Pegawai Eksekutif Henry Butcher (M) Sdn Bhd, Tang Chee Meng percaya bahawa walaupun terdapat insentif kewangan yang diberikan oleh kerajaan, wabak itu akan menghalangi orang ramai untuk membeli barang dengan tiket besar. Di samping itu, dia menyatakan bahawa bank cenderung berhati-hati dengan potongan harga dan rebat yang ditawarkan oleh pemaju dan dengan itu, akan menawarkan pinjaman dengan nilai yang lebih rendah untuk melakukan kesalahan dengan berhati-hati.

Sementara itu, Pengarah Urusan Savills (M) Sdn Bhd, Datuk Paul Khong menyatakan kekecewaannya terhadap PENJANA, dengan mendakwa bahawa sementara inisiatif itu akan mengurangkan beberapa cabaran yang ditimbulkan oleh wabak itu, namun ada kekurangan perhatian yang jelas dalam perancangan HOC 2021 mengenai kesejahteraan pasaran harta tanah.

Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PENJANA) 2

Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PENJANA) 3

Tang Chee Meng aDatuk Paul Khong bergambar di atas, kedua-duanya bersikap kritis terhadap PENJANA. Gambar ihsan TheEdgeMarkets

Walaupun demikian, seperti majoriti, mereka juga setuju bahawa faedah yang ditawarkan dalam HOC 2021 adalah awal yang baik, dan percaya bahawa dengan penyesuaian dan peningkatan yang sederhana, inisiatif ini sebenarnya dapat membantu ekonomi.

 

Pengambilan kami

Rakan-rakan yang memegang kepingan copyspace berfikir

Seperti kata pepatah lama, "Keberuntungan memilih yang sudah siap," kami yakin bahawa pengenalan semula HOC 2021 ke pasaran akan memberi banyak manfaat kepada mereka yang ingin membeli harta tanah, dengan syarat mereka telah melakukan kerja rumah dan ketekunan yang sewajarnya.

Pada masa ini, Malaysia hanya menganjurkan HOC sebanyak empat kali. Pernah pada tahun 1988 dan 1999, diikuti oleh kebangkitan pada tahun 2019 dan sekarang 2021. Dalam tiga penampilan sebelumnya, tujuan tunggal HOC adalah untuk mengekang overhang harta.

Namun hari ini, objektif utamanya sebagai bagian dari PENJANA adalah untuk mengelakkan ekonomi merosot lebih jauh. Akibatnya, ini telah mendorong pemerintah untuk memperkenalkan manfaat tambahan untuk inisiatif untuk mendorong lebih banyak pemain harta tanah untuk meratakan persaingan.

Di antara MCO, wabak Covid-19 dan semua perkara lain yang telah mempengaruhi negara kita setakat ini, HOC 2021 masih menjadi kebahagiaan bagi banyak rakyat Malaysia walau apa yang mungkin diajukan oleh beberapa pakar. Dan penampilannya yang terhad adalah bukti yang cukup.

Untuk membuktikan pendapat kami, berikut adalah jadual yang merangkum faedah HOC 2021.

HOC


Perkara yang perlu dipertimbangkan

Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PENJANA) 4

Sederhananya, HOC 2021 adalah pencuri yang baik dan kami mendorong pihak yang berkepentingan untuk membuat langkah mereka secepat mungkin, kerana inisiatif itu tidak akan lama dan tidak ada janji yang menjanjikan bahawa beberapa faedah mungkin akan kembali dalam lelaran berikutnya.

Sekarang setelah kita membahas HOC 2021 sebentar, sudah tiba masanya untuk membincangkan persiapan yang harus anda buat sebelum aplikasi HOC anda.

Pastikan pembangun anda didaftarkan di bawah HOC

Walaupun HOC 2021 sudah mempunyai senarai nama pemaju yang mengagumkan, terdapat nama-nama di luar sana yang ketinggalan zaman. Untuk tidak berhati-hati, anda harus memeriksa sama ada REHDA, SHEDA, atau SHAREDA untuk menentukan sama ada pemaju harta tanah anda disertakan, yang boleh anda lakukan dengan mengklik nama-nama itu sendiri di atas. 

Perhatikan tempoh berjalan HOC

HOC 2021 dijadualkan berlangsung dari 1 Jun 2020 - 31 Dis 2021, yang bermaksud anda harus membeli harta tanah anda dalam jangka masa yang ditentukan untuk memenuhi syarat mendapat faedah HOC. Sebarang hartanah yang dibeli sebelum itu akan hilang kelayakan dari prosesnya.

Selain itu, anda perlu memastikan bahawa sebarang harta tanah yang dibeli sepanjang tempoh tersebut juga tidak boleh dikenakan kawalan harga kerajaan.

Periksa DSR dan Skor Kredit anda

Cukup jelas. Bank akan melihat skor anda sepanjang tempoh ini untuk menentukan sama ada anda layak mendapat pinjaman perumahan. Oleh itu, mungkin baik untuk memeriksa dengan bank pilihan anda atau pergi ke bank mengenai kedudukan kewangan anda sekarang, kerana itu akan memberi anda idea tentang kemungkinan anda akan menerima pinjaman.

Kenal pasti dokumen yang diperlukan

HOC 2021 dilengkapi dengan senarai syarat tersendiri yang harus disiapkan oleh individu sebelum mereka layak mengikuti program ini. Beberapa dokumen yang biasanya diperlukan pasti akan melibatkan

 • Kad Pengenalan
 • Slip pembayaran 3 bulan terkini
 • Penyata KWSP terkini
 • Surat pekerjaan untuk menamakan beberapa.

Senarai dokumen juga meluas kepada pemaju, iaitu Sijil Penyelesaian dan Pematuhan (CCC) dan Lesen Pemaju (DL) yang sah. Kami mempunyai artikel yang merangkumi HOC 2021 pada tahap yang mendalam, jadi jangan ragu untuk membaca di sini jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai inisiatif dan prosedurnya.

 

Nota penutup

Konsep pembelian rumah

Tujuan utama HOC 2021 dan PENJANA adalah untuk membantu memacu ekonomi Malaysia ke hadapan berikutan tekanan MCO dan wabak tersebut. Dengan pasaran harta tanah menjadi salah satu sumber utama untuk menjana pendapatan bagi negara dan orang ramai, pemerintah pasti akan memanfaatkannya untuk membantu mengatasi ribut kewangan.

Oleh itu, mereka juga menyedari kesulitan kewangan yang dihadapi oleh banyak rakyat Malaysia hari ini. Oleh itu, pemerintah telah berusaha lebih jauh untuk meningkatkan daya tarik HOC 2021, dengan harapan ia akan menjadikan pengorbanan kewangan sesama pembeli rumah.

 

Ringkasan

Rumah di tangan manusia

HOC 2021 menawarkan sejumlah faedah yang menjadikannya pencurian yang sangat baik, berkat rancangan PENJANA. Mengingat masa yang kita jalani, faedah yang diberikan oleh inisiatif ini terus terang. Sekiranya anda mempunyai rancangan untuk mendapatkan kediaman dan anda juga mempunyai sumber kewangan yang diperlukan untuk melakukannya, mungkin sekarang adalah masa paling sesuai untuk membuat jerami ketika matahari bersinar.

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!