Moratorium Siri 1: Public Bank

tiada jawapan
Moratorium Siri 1 Public Bank-01

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Moratorium Siri 2: Bank Islam

Siri Bantuan Moratorium: Apa yang ditawarkan oleh Empat Bank Malaysia ini?

Tanda bank pada latar belakang marmar. Ilustrasi 3d

Pada 17 Mac 2021, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, melancarkan Program Pemberdayaan Strategik Rakyat dan Ekonomi, atau pakej rangsangan PEMERKASA. Semasa melancarkan pakej rangsangan keenam dari kerajaan Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga mengambil kesempatan untuk meyakinkan rakyat Malaysia bahawa bantuan moratorium yang disasarkan masih ada. Inisiatif moratorium adalah kunci untuk menyediakan saluran bantuan yang sangat diperlukan untuk 1.4 juta peminjam individu dan Perusahaan Kecil dan Pertengahan (PKS), dan mempunyai kadar persetujuan hingga 95%, menurut Perdana Menteri

Dengan ini, mari kita lihat mekanisme bantuan moratorium yang disasarkan di Public Bank, Bank Islam, CIMB dan Maybank, yang merupakan bank tempatan yang popular di Malaysia. Bahagian pertama dari siri tiga bahagian ini adalah mengenai inisiatif bantuan moratorium Public Bank.   

 

Bank Awam 

Untuk memberikan bantuan moratorium kepada pelanggannya, Public Bank memiliki dua program untuk pelanggan runcitnya, yaitu: 

 1. Pengaturan Bayaran Balik / Pembayaran Sasaran Sedia Ada untuk individu yang layak disasarkan (TRA). 
 2. Bantuan Pembayaran Balik / Pembayaran Sasaran (ETRA) yang diperluas untuk individu yang layak dalam kategori B40 dan M40

Walau bagaimanapun, pinjaman / pembiayaan untuk memenuhi syarat untuk kedua-dua program ini mestilah kurang dari 90 hari tertunggak. 

 

Pengaturan Pembayaran Balik / Pembayaran Sasaran Sedia Ada (TRA) 

Siapa Yang Boleh Memohon dan Bagaimana Memohon? 

Aplikasi Digital (minggu pertama & kedua Mac 2021)

Moratorium Siri 1: Public Bank 1

Aplikasi Digital (jika minggu ketiga Mac 2021) & Aplikasi Bukan Digital (jika 1 Mac 2021)

Moratorium Siri 1: Public Bank 2

Walau bagaimanapun, Public Bank juga meminta pelanggan untuk memperhatikan syarat berikut untuk Pilihan 1 hingga 4: 

 1. Tempoh pinjaman / pembiayaan akan diperpanjang sesuai dengan penggabungan bunga atau keuntungan / sewa terakru pada kadar yang berlaku.
 2. Untuk semua permohonan dan / atau kelulusan Penetapan Semula Pembayaran / Penyelesaian Pembayaran Semula COVID-19 yang berkuatkuasa pada 1 Oktober 2020, sebarang tunggakan (sewa ijarah) tertunggak (maksimum tiga bulan, jika ada) akan disifatkan dan terus menjadi sebahagian daripada jumlah baki pinjaman / pembiayaan
 3. Aplikasi digital hanya dapat dibuat oleh pelanggan yang menerima undangan SMS. 
 4. Aplikasi digital tidak berlaku untuk Bil Perdagangan, Overdraf, Kemudahan Jalur Tunai-i, Pembiayaan Kadar Tetap Islam, akaun AKPK di bawah Program Pengurusan Hutang (DMP), Bukan PKS, Credit Guarantee Corporation Malaysia Berhad (CGC) / Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan ( SJPP) pinjaman / pembiayaan terjamin.

Bagi pemohon yang memenuhi syarat, aplikasi digital boleh dibuat di sini.  Anda akan diarahkan ke skrin di bawah: 

Moratorium Siri 1: Bank Awam 3Cukup pilih sama ada pembiayaan di bawah nama individu atau bersama, teruskan memasukkan kad pengenalan atau nombor pasport dan nombor akaun anda sebelum mengklik 'Kirim'. 

Bagi pemohon yang ingin mengemukakan permohonan bukan digital, anda boleh mengakses borang di sini: 

 1. Pembiayaan di bawah bujang nama
 2. Pembiayaan di bawah sendi nama-nama

Perhatikan bahawa anda juga perlu menyerahkan dokumen pengesahan seperti surat pemberhentian atau pemberhentian kerja, Skema Pemisahan Sukarela atau surat Skema Pemisahan Bersama. 

Anda boleh menghantar borang anda ke mana-mana Bank Umum, Public Islamic Bank Berhad, atau Pusat Kawalan Kredit. Ketahui cabang terdekat dari mana anda berada dengan hanya mengklik di sini. 

 

Soalan Lazim untuk TRA 

Saya masih menganggur setelah kehilangan pekerjaan. Adakah saya masih layak untuk memohon pembayaran ansuran sifar tiga bulan lagi? 

Ya, anda boleh memohon di bawah 'Pilihan Lain' dari Januari 2021 hingga 31 Mac 2021.

Adakah terdapat Surat Tawaran Tambahan yang perlu saya terima?

Ya, setelah permohonan anda disetujui, Surat Tawaran Tambahan akan dihantar kepada anda melalui e-mel yang disulitkan. Anda mempunyai masa tujuh hari untuk menerima Surat Tawaran Tambahan secara digital dari tarikh kelulusan bank, namun tarikh akhir ini boleh dilanjutkan mengikut budi bicara bank. Perhatikan bahawa untuk pembiayaan bersama, setiap peminjam mesti menerima Surat Tawaran Tambahan ini secara digital dan individu. 

 

Bantuan Pembayaran Balik / Pembayaran Sasaran yang diperluas (ETRA) 

Siapa Yang Boleh Memohon?

Moratorium Siri 1: Public Bank 4

Public Bank melancarkan inisiatif Pembayaran Balik / Bantuan Pembayaran Sasaran (ETRA) yang Diperluas untuk memberi kelegaan kepada pelanggan yang memenuhi kriteria kelayakan, yang ditetapkan di bawah: 

 1. Individu yang dikategorikan sebagai B40 / berdaftar dalam pangkalan data Bantuan Sara Hidup (BSH), dan / atau
 2. Individu yang pasangannya adalah penerima BSH, atau
 3. Individu yang berada dalam kategori M40 / berdaftar dalam pangkalan data Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

Untuk membuat perkara lebih mudah bagi pelanggan, Public Bank dipersetujui untuk menerima pernyataan diri mengenai memenuhi kriteria ini, tanpa pengajuan dokumentasi diperlukan pada tahap ini. Walau bagaimanapun, bantuan hanya akan diberikan kepada pelanggan yang tidak mengalami masalah kredit atau yang tidak muflis. 

Ambang pendapatan untuk kategori B40 dan M40, sesuai dengan Laporan Tinjauan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia adalah seperti di bawah: 

 • B40 Kategori: Ambang pendapatan adalah RM 4,849 sebulan. 
 • M40 Kategori: Ambang pendapatan antara RM 4,850 dan RM 10,959 sebulan. 

Di bawah ETRA, terdapat dua pilihan untuk dipilih oleh pelanggan yang layak: 

Pilihan 1: Penangguhan pembayaran / pembayaran tiga bulan (ansuran sifar)

 • Ini tidak berlaku untuk pelanggan di bawah kategori M40 di bawah BPN. 

Pilihan 2: 50% pengurangan ansuran pinjaman / pembiayaan / faedah / keuntungan bulanan sedia ada untuk jangka masa enam bulan

 • Namun, ini tidak berlaku untuk pelanggan sedia ada Public Bank dan Public Islamic Bank Berhad yang berada di bawah program Pengembalian / Pembayaran Sasaran yang Sedia Ada, atau TRA.  

Catatan: 

Pembayaran semula atau pengaturan pembayaran yang disemak semula akan berkuat kuasa pada bulan berikutnya. 

Menurut Public Bank, tidak akan ada perubahan pada kadar faedah / keuntungan anda yang ada. 

 • Untuk pinjaman konvensional, faedah akan dikenakan setiap bulan pada rehat bulanan atau harian dengan faedah penggabungan. 
 • Untuk pembiayaan Islam, keuntungan akan diperoleh secara tidak kompaun, selaras dengan prinsip Syariah. 

Walau bagaimanapun, akan ada kos pinjaman / pembiayaan keseluruhan yang lebih tinggi akibat daripada pembayaran tertunda (kecuali untuk Pembiayaan Islam dengan pembiayaan peribadi dengan kadar tetap dan BAE). Kos tambahan akan ditetapkan dalam Surat Pemberitahuan elektronik yang akan anda terima melalui e-mel setelah pengiriman berjaya. 

 

Bagaimana Saya Boleh Memohon? 

Terdapat dua cara untuk memilih ETRA, iaitu: 

 

Pengesahan Pilihan Digital

Bagi pelanggan yang lebih suka memilih secara digital, anda boleh melakukannya dengan mengklik di sini. Anda perlu menunjukkan sama ada pembiayaan adalah atas nama individu atau nama bersama. Kemudian, masukkan nombor kad pengenalan atau pasport anda, serta nombor akaun pinjaman sebelum mengklik 'hantar'. 

Moratorium Siri 1: Public Bank 5

Perhatikan bahawa surat pemberitahuan elektronik akan dihantar ke e-mel anda setelah penyerahan pengesahan pilihan digital anda berjaya. Tarikh akhir pengesahan pilihan digital adalah pada 30 Jun 2021. 

Sekiranya nama anda tidak termasuk dalam senarai pelanggan di bawah ETRA, anda boleh memilih pengesahan pilihan bukan digital.

 

Pengesahan Pilihan Tidak Digital 

Di bawah pilihan ini, anda perlu mencetak borang berikut dan memasuki mana-mana cawangan Public Bank, Public Islamic Bank Berhad atau Pusat Kawalan Kredit untuk menghantar borang tersebut. Untuk mengetahui cawangan Public Bank terdekat dari anda, cukup klik di sini

Sekiranya anda tertanya-tanya di mana anda boleh mendapatkan borang yang diperlukan, cukup klik pautan di bawah:  

Borang untuk Kategori B40: 

 • Pembiayaan di bawah bujang nama
 • Pembiayaan di bawah sendi nama-nama

Borang untuk Kategori M40:

 • Pembiayaan di bawah bujang nama
 • Pembiayaan di bawah sendi nama-nama

 

Soalan Lazim untuk ETRA 

Sekiranya saya memilih ETRA, saya memahami bahawa akan ada kos pinjaman / pembiayaan keseluruhan yang lebih tinggi kerana pembayaran tertangguh. Sebelum memilih, bagaimana saya dapat mengetahui dengan tepat berapa kenaikan itu? 

Anda boleh menghubungi salah satu talian memburu meja bantuan (di akhir artikel ini) untuk mendapatkan bantuan mengenai perkara ini. 

Saya baru menyedari bahawa alamat e-mel yang saya berikan sebelumnya tidak lagi digunakan. Bagaimana saya boleh mengemas kini alamat e-mel baru saya supaya saya dapat menerima Surat Pemberitahuan elektronik? 

Anda boleh melakukannya dengan mudah melalui perbankan dalam talian anda atau mengunjungi mana-mana cawangan Public Bank untuk mengemas kini alamat e-mel anda. 

Saya memilih untuk tidak ikut moratorium automatik yang diberikan dari April hingga September 2020. Adakah saya masih layak mendapat pengesahan ikut serta ETRA?

Ya, anda. 

 

Sekiranya anda memerlukan bantuan lebih lanjut, berikut adalah senarai hubungan untuk Meja Bantuan Bank Umum:

wdt_ID Cawangan Talian Memburu Helpdesk
1 CCC Wilayah 03 - 2176 7470
2 CCC Selangor 03 - 2176 7470
3 Kawalan dan Penyeliaan Kredit / Bukan CCC 03 - 2176 7470
4 CCC Klang 03 - 3342 2467
5 CCC Melaka 06 - 288 1518
6 CCC Seremban 06 - 766 5555
7 CCC Johor 07 - 222 2949
8 CCC Pulau Pinang 04 - 262 3376
9 CCC Ipoh 05 - 253 0000
10 CCC Kota Kinabalu 088 - 487 169

Waktu pembukaan:

Isnin hingga Khamis: 8.45 pagi hingga 5.45 petang

Jumaat: 8.45 pagi hingga 4.45 petang

Tutup pada Hari Kelepasan Am 

E-mel:
[email protected]

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!