Malaysia Rumah Kedua Saya (MM2H): Keperluan dan Cara Memohon

tiada jawapan
MM2H-01

Perkongsian bermakna!

Apakah Malaysia Rumah Kedua Saya (MM2H)?

Malaysia Rumah Kedua Saya (MM2H) adalah program perumahan yang didorong oleh Kerajaan yang bertujuan menjadikan Malaysia jauh dari rumah. Salah satu sebab utama mengapa Kerajaan Malaysia memulakan program ini adalah untuk membolehkan orang dari pelbagai sudut dunia untuk tinggal jangka panjang di Malaysia. Oleh itu, melalui Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (MOTAC), Kerajaan telah berjaya mengubah Malaysia menjadi rumah kedua bagi sejumlah besar orang.

Walau bagaimanapun, ada kriteria yang harus dipenuhi oleh orang asing yang berpotensi sebelum mereka dapat menikmati manfaat program ini. Orang yang layak dibenarkan tinggal di negara ini sehingga satu dekad. Ini tentu saja dilengkapi dengan kemungkinan pembaharuan, dengan syarat calon yang berkenaan berjaya memproses pas MM2H baru setelah tamat tempoh. Menurut laporan statistik di portal aplikasi rasmi program, program MM2H telah meluluskan sejumlah 42,271 permohonan dari tahun 2002 hingga 2018.

Angka-angka membuktikan bahawa ini adalah program yang berdaya maju yang mempunyai kepentingan semua orang di hati. Sebagai program yang digerakkan oleh Kerajaan, Kementerian Dalam Negeri adalah yang bertanggungjawab untuk memproses sebahagian besar kegiatannya. Program ini kini menjadi salah satu daripada program imigresen yang terbaik di dunia kerana kekurangan biasnya. Ia memberi peluang kepada orang asing yang berhak, terutamanya mereka yang mempunyai minat untuk melabur dalam pasaran hartanah Malaysia.

Malaysia adalah antara negara yang mempunyai tawaran hartanah terbaik. Melalui program MM2H, banyak pelabur hartanah telah dapat mencari jalan ke Malaysia. Pengaturan ini telah terbukti bermanfaat kepada kedua-dua pelabur dan Kerajaan Malaysia. Dengan bantuan program ini, banyak keluarga imigran dapat menjadikan impian mereka menjadi kenyataan. Mereka kini menikmati harta pilihan di Malaysia dengan beberapa orang pergi membeli rumah semasa program MM2H mereka. Mereka boleh mencapai ini kerana program ini membolehkan orang asing memiliki harta pegangan bebas.

Apakah Kriteria Kelayakan untuk Malaysia Rumah Kedua Saya (MM2H)?

Ahli perniagaan MM2H

Menjadi program yang berfokus untuk menjadikan Malaysia dapat diakses oleh orang-orang dari seluruh dunia, banyak yang diperlukan untuk membuktikan kelayakan seseorang. Salah satu faktor yang difikirkan oleh Kerajaan Malaysia ialah negara tempat tinggal sekarang. Agar seseorang layak untuk mengikuti program MM2H, dia harus menjadi penduduk negara yang diiktiraf secara rasmi oleh Kerajaan Malaysia.

Pada masa ini, sebilangan besar negara Eropah, Amerika, dan Asia disokong oleh program ini. Berikut ialah senarai beberapa negara yang merupakan peserta yang lazim dalam program ini;

  • Taiwan
  • Republik China
  • Republik India
  • Republik Islam Iran
  • Republik Korea
  • Jepun
  • United Kingdom dari Great Britain
  • Ireland Utara
  • Republik Rakyat Bangladesh
  • Republik Singapura

Setiap orang bebas mengemukakan permohonan untuk program MM2H, tanpa mengira latar belakang agama atau budaya mereka. Faktor lain seperti usia dan jantina sama sekali tidak mempengaruhi kelayakan seseorang untuk memohon program ini.

Program ini memberi tumpuan untuk memberi manfaat kepada golongan muda dan tua. Dan yang paling baik ialah pasangan suami isteri dibenarkan membawa pasangan mereka bersama mereka setelah permohonan mereka diluluskan. Di samping itu, kanak-kanak yang belum berkahwin dan berumur di bawah 21 tahun juga boleh menemani ibu bapa mereka semasa mereka tinggal di bawah program MM2H. Pada dasarnya, kriteria pertama untuk kelayakan untuk program MM2H adalah kewarganegaraan seseorang semasa.

Kenapa anda perlu pergi untuk MM2H dan bukan mana-mana Program Imigresen yang lain?

Malaysia Rumah Kedua Saya (MM2H): Keperluan dan Cara Memohon 1

Program MM2H mempunyai banyak kejayaan, dan ini benar mengikut data yang ada. Sejak pengenalannya pada tahun 2002, program ini telah memberi manfaat kepada ramai orang, terutamanya yang berada dalam sektor kewangan. Ini telah membuktikan bahawa Malaysia adalah satu tempat di mana semua orang boleh melabur dan mendapat manfaat. Berikut adalah beberapa perkara yang menjadikan program MM2H yang terbaik.

Undang-undang kewangan dan Kadar Faedah yang menggalakkan di Malaysia

Undang-undang yang mengawal pemindahan dana adalah liberal, membenarkan orang dari kelas ekonomi yang berbeza untuk melabur tanpa rasa puas. Mereka yang berada dalam sektor harta tanah boleh mendapat manfaat daripada senarai peluang yang tidak berkesudahan yang ada di Malaysia. Negara ini mempunyai salah satu daripada kadar faedah yang paling dihormati apabila ia membabitkan penjualan dan pembelian hartanah. Pengurus hartanah yang bercita-cita tinggi dapat memanfaatkan kadar faedah yang ramah kepada manfaat mereka.

Oleh itu, Malaysia telah menjadi penanda kewangan yang menarik pelabur hartanah dari negara maju dan ketiga dunia. Dengan bantuan program MM2H, perkara-perkara baru mendapat tahap baru. Negara ini telah berkembang menjadi gergasi kewangan yang memanfaatkan sektor pelaburan hartanahnya. Akibatnya, Malaysia mempunyai persekitaran perniagaan yang baik yang menyokong pertumbuhan kewangan yang memberi peluang kepada semua orang untuk maju, baik dalam sektor hartanah dan perniagaan lain.

Kepelbagaian

Sebab lain mengapa seseorang boleh mempertimbangkan untuk mengikuti program MM2H adalah bahawa ia adalah antara beberapa program yang menghargai kepelbagaian. Warganegara Malaysia adalah orang yang ramah yang pelbagai dan menghormati budaya lain. Tidak kira dari mana anda datang, orang-orang di sini akan menyambut anda dengan mesra. Dengan bantuan program MM2H, anda berpeluang menjadi sebahagian daripada komuniti hebat yang akan memenuhi semua keperluan perniagaan anda.

Peluang tidak berkesudahan dalam Sektor Harta

Dengan peluang yang luas dalam sektor pengurusan hartanah, kebarangkalian kejayaan dalam perniagaan perumahan sangat tinggi. Tidak perlu pakar dalam perniagaan untuk berjaya di Malaysia. Usahawan muda telah mengambil kesempatan daripada peluang yang diberikan oleh program MM2H.

Malaysia mempunyai nilai estetika yang tinggi

Malaysia adalah negara yang indah yang boleh dilalui sebagai syurga yang menyamar. Kejiranan sangat meriah dan makanan di sini sangat baik. Iklim ini juga sangat menguntungkan, dengan cuaca panas yang baik sepanjang tahun. Ramai pesara asing telah mendapat manfaat daripada program MM2H dan kini menghabiskan tempoh tangguh mereka di Malaysia.

Apakah Keperluan untuk Program MM2H?

Keluarga MM2H

Selain menjadi layak, terdapat beberapa syarat yang mesti dipenuhi sebelum dia boleh memohon program tersebut. Benar untuk mengatakan, individu boleh layak tetapi tanpa semua syarat, permohonan untuk program MM2H mungkin tidak berjaya.

Program ini membawa orang dari pelbagai jenis tepat di depan pintu Malaysia. Oleh sebab itulah, Kerajaan Malaysia telah menyediakan senarai keperluan, yang mengatur keseluruhan proses. Ini tidak dilakukan untuk mengelakkan pengunjung berpotensi, tetapi itu hanya langkah berjaga-jaga. Program ini memfokuskan pada keperluan pemohon, dengan majoriti syarat adalah keperluan asas.

Keperluan Kewangan

Mereka yang memohon untuk program MM2H harus stabil dari segi kewangan dan mampu menyokong diri mereka sepanjang proses tersebut. Kerajaan Malaysia tidak akan membiayai mereka yang menjadi sebahagian daripada program ini. Ini terpakai apabila seseorang memohon dan selepas permohonan itu diluluskan.

Keperluan kewangan mungkin sedikit berbeza bergantung kepada pendakap umur yang ada dalam undang-undang program MM2H. Mereka yang memohon program ini dan berumur 50 tahun ke bawah dikehendaki mengemukakan bukti aset cair. Terma dan syarat jelas menyatakan bahawa nilai aset tersebut sekurang-kurangnya RM500, 000 dengan pendapatan luar pesisir tambahan yang bersamaan dengan RM10, 000 tanpa mengira mata wang.

Jika pemohon menggunakan akaun sebagai bukti kewangan, dia dikehendaki menyandarkan akaun dengan penyata bank untuk tiga bulan terakhir. Akaun tersebut hanya boleh diluluskan jika baki kredit bagi setiap tiga bulan adalah RM 500,000 atau lebih.

Sebaliknya, mereka yang berusia 50 tahun ke atas perlu menyediakan aset cair sebanyak RM350,000 sebagai bukti kewangan. Sama kepada mereka yang berumur kurang dari 50 tahun, 50-an di atas juga perlu membuktikan pendapatan luar pesisir tidak kurang daripada RM10, 000 setiap bulan. Baki kredit untuk setiap bulan daripada ketiga-tiga penyata tersebut hendaklah RM 350,000. Pemohon yang mempunyai program pencen kerajaan sama-sama dikehendaki menyediakan bukti pencen bulanan tidak kurang daripada RM 10,000.

Laporan kesihatan

Program MM2H memerlukan semua pemohon bersama ahli keluarga mereka memberikan laporan perubatan. Laporan tersebut perlu diproses oleh klinik yang diperakui atau hospital swasta yang berpangkalan di Malaysia. Kerajaan melakukan ini untuk memastikan mereka yang datang ke negara ini tidak memberi ancaman yang berkaitan dengan kesihatan kepada rakyat Malaysia.

Insurans perubatan

Sekiranya permohonan diluluskan, pemohon perlu menyediakan insurans perubatan yang sah yang akan meliputi semua keperluan perubatan semasa penginapan.

Bagaimanakah seseorang boleh memohon program MM2H?

Mesyuarat dengan ejen MM2H

Sebaik sahaja seseorang telah memenuhi semua keperluan yang disebutkan di atas, proses permohonan hanyalah berjalan kaki di taman. Terdapat lima langkah asas yang terlibat dalam proses permohonan.

1. Penyerahan Pra

Langkah ini amat memerlukan pemohon untuk mendapatkan semua borang rasmi yang diperlukan untuk memulakan proses permohonan. Ini boleh dilakukan dengan melawat SEMAK N 'TRACK sistem pengisian borang dalam talian dan muat turun dokumen tambahan.

2. Penyerahan melalui Agen Dipercayai

Sekiranya anda tidak menyukai kertas kerja, ini adalah pilihan terbaik untuk anda. Dengan bantuan ejen yang dipercayai, proses permohonan program menjadi lebih mudah. Ia juga cenderung berjalan lebih cepat kerana ejen sudah biasa dengan pejabat kerajaan. Ejen juga boleh bertindak sebagai penaja semasa proses permohonan anda. Ini akan menyebabkan mereka meliputi Bon Peribadi sebanyak RM2, 000.

Terdapat ejen yang disahkan yang hanya pakar dalam membantu pemohon yang berminat dalam program MM2H. Perkhidmatan yang ditawarkan mungkin menanggung kos tambahan supaya seseorang itu perlu disediakan secara kewangan. Bayaran purata bagi ejen adalah kira-kira RM 10,000. Agen terpilih akan membimbing anda melalui keseluruhan proses, memaklumkan anda semua yang diperlukan untuk aplikasi itu berjaya. Untuk mengelakkan bermain busuk, hanya berunding dengan agen yang diiktiraf oleh pusat MM2H.

Penyerahan diri

Pemohon juga mempunyai pilihan untuk menyerahkan borang itu sendiri. Ini boleh membantu menyelamatkan yuran agen. Tidak seperti dalam hal ejen, mereka yang mengemukakan permohonan sendiri akan perlu membayar Bon Peribadi dan di samping itu, cari penaja.

3. Mengambil Surat Kelulusan Bersyarat

Langkah seterusnya proses permohonan melibatkan penerbitan Surat Kelulusan Bersyarat oleh unit imigrasi. Pemohon mesti datang dengan surat ini pada tarikh pelaporan kerana ia akan menunjukkan bahawa pemohon telah melalui semua proses dan telah mengisi semua bentuk.

4.Reporting

Selepas menerima Surat Kelulusan Bersyarat rasmi, pemohon kini boleh melaporkan kepada Malaysia apabila mereka bersedia. Semasa ketibaan, akaun simpanan tetap perlu diwujudkan dan sijil dikemukakan kepada pusat MM2H. Wang yang didepositkan dalam akaun ini hanya boleh ditarik balik apabila seseorang itu tidak lagi menjadi sebahagian daripada program MM2H. Walau bagaimanapun, setiap individu yang masih dalam program dibenarkan membuat pengeluaran separa selepas tempoh satu tahun.

5. Pengumpulan Visa MM2H

Pemohon kini boleh mengutip visa MM2Hnya dari pusat imigresen MM2H. Pas Lawatan Sosial Laluan MM2H berlangsung selama sepuluh tahun. Selepas tempoh sepuluh tahun, pembaharuan visa boleh dilakukan bergantung pada berapa lama orang merancang untuk tinggal.

Penting untuk diingat bahawa program MM2H hanya menjadikan Malaysia rumah kedua anda dan bukan rumah kekal. Program visa yang ada hanya membolehkan anda tinggal sementara dan berkunjung ke negara ini. Setelah tamat tempoh, adalah tanggungjawab setiap orang untuk memperbaharui visa sehingga dia dapat tetap berhubungan baik dengan pihak berwajib. Visa MM2H tidak dapat ditukar menjadi kontrak tinggal tetap.

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!