Indeks Bangunan Hijau (GBI)

tiada jawapan
Indeks Bangunan Hijau GBI

Perkongsian bermakna!

Lihat juga: Apa itu Sistem Bangunan Perindustrian? (IBS)

Green Building Index (GBI) - Panduan pengenalan

Gerakan Bangunan Hijau

Indeks bangunan hijau

Gambar ihsan dari Ruang Pejabat KL

Adakah pemandangan ini tidak asing bagi anda? Sekiranya ada, kemungkinan anda mungkin tinggal atau bekerja di kawasan tersebut. Atau, anda mungkin pernah melalui tempat ini atau kawasan sekitarnya berkali-kali semasa anda menuju ke tempat lain. Bagi yang tidak dikenali, tembakan diambil dari Damansara Perdana, khususnya lebih dekat ke PJ Trade Center dan Menara Mustapha Kamal.

Lebih penting lagi, kawasan ini terkenal dengan persekitaran hijau. Berbanding dengan kawasan komersial PJ yang lain, sudut kecil di Damansara Perdana ini terasa lebih selesa di luar rumah dan lebih selesa. Ini semua berkat jiran sebelahnya - Bukit Kiara, hutan lebat yang memisahkan sebahagian besar kawasan Damansara dan Mont Kiara yang menjulang di atas kawasan itu. Selain itu, ia juga disebabkan oleh jumlah seni bina biomorfik, atau bangunan yang diilhami oleh alam semula jadi tersebar di seluruh tempat.

Hari-hari ini, seni bina biomorfik adalah pemandangan biasa di Lembah Klang. Walaupun kebanyakan bangunan konvensional kelihatan dan terasa industri, seni bina biomorfik adalah struktur yang meniru bentuk alam sebagai gantinya. Selain itu, mereka biasanya dihiasi dengan flora di sekitarnya.

Malah, beberapa bangunan bahkan telah mengambil kedudukan dan memasukkan tanaman ke dalam bangunan itu sendiri, memberikan elemen seni bina yang unik. Seperti bagaimana pokok renek berlapis nipis ini atau tumbuh samar-samar yang mencolok di dinding Pusat Perdagangan PJ. Inilah maksud kami.

GBI 2

Bahagian lain dari PJ Trade Center x Menara Mustapha Kamal menghadap ke Penchala Link. Gambar ihsan dari Peta Google.

Yang dikatakan, seni bina biomorfik tidak boleh dikelirukan dengan bangunan hijau. Bangunan hijau, walaupun namanya, lebih dari sekadar struktur dengan tanaman. Sebenarnya, yang Majlis Bangunan Hijau Dunia (WGBC) mentakrifkan bangunan hijau melalui kriteria berikut:

 • Penggunaan tenaga, air dan sumber lain dengan cekap
 • Penggunaan tenaga boleh diperbaharui, iaitu tenaga suria
 • Bahan pencemaran dan pengurangan sisa dan memungkinkan penggunaan semula dan kitar semula
 • Kualiti udara persekitaran dalaman yang baik
 • Penggunaan bahan yang tidak beracun, beretika dan lestari
 • Pertimbangan persekitaran dalam reka bentuk, pembinaan dan operasi
 • Pertimbangan kualiti hidup penghuni dalam reka bentuk, pembinaan dan operasi
 • Reka bentuk yang membolehkan penyesuaian dengan persekitaran yang berubah

Selain itu, semua bangunan hijau di Malaysia mesti menjalani proses pensijilan yang ketat sebelum diakreditasi sebagai satu. Ringkasnya, semua seni bina biomorfik bukanlah bangunan hijau, tetapi semua bangunan hijau boleh menjadi seni bina biomorfik.

Bangunan hijau adalah konsep yang telah bertahan di negara ini selama bertahun-tahun, dan segelintir organisasi atau kumpulan perniagaan telah menerapkan budaya ini dalam dekad yang lalu. Oleh itu, orang ramai mulai memperhatikannya 5 tahun yang lalu, dan semuanya berkat perjanjian tertentu.

 

Bangunan Hijau: Mengapa perkara itu?

bangunan

Bangunan hijau pada asasnya penting kerana dua sebab - Satu, ia adalah salah satu cara Malaysia untuk menghormati Perjanjian Paris. Kedua, memastikan perniagaan memainkan peranan masing-masing dalam tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Perjanjian Paris

Pertama, untuk memahami kenaikan bilangan bangunan hijau di Malaysia, seseorang mesti mengetahui terlebih dahulu mengenai perjanjian antarabangsa yang bertanggungjawab terhadap fenomena tersebut - The Perjanjian Paris. Kembali pada 12 Disember 2015, Kerangka Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) mendorong Perjanjian Paris ke dunia, dengan tujuan untuk membendung isu pemanasan global. 

Untuk mencapai ini, UNFCCC mencadangkan agar semua negara yang terlibat secara kolektif bertujuan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah kaca untuk memastikan bahawa Bumi iklim neutral pada tahun 2050. Perjanjian itu mendapat sokongan hebat dari dunia dan kemudiannya ditandatangani dari 195 negara. Ini termasuk Malaysia, yang berjanji setia kepada tujuannya dan secara resmi dimasukkan dalam perjanjian tersebut pada 16 Disember 2016.

perjanjian paris

Perjanjian Paris sekitar. 2016. Foto ihsan dari JPN

Setelah dimasukkan ke dalam perjanjian, Malaysia mulai menggandakan usahanya untuk menjadi hijau. Menjadi hijau adalah istilah payung besar yang menempatkan banyak tindakan. Pada dasarnya, apa sahaja yang menyumbang kepada kesejahteraan alam sekitar dianggap sebagai usaha hijau, fikirkan 3R (Kurangkan, Gunakan semula & Kitar Semula), Sisa Sifar, Kehidupan Berkesinambungan dan Digitalisasi. Walau bagaimanapun, ini adalah perubahan individu. Bagaimana dengan hijau pada skala yang lebih besar?

Pada skala yang lebih besar, pemerintah Malaysia mencadangkan satu siri pembangunan lestari sebaliknya, dengan fokus pada empat bidang teras ini - Bangunan Hijau, Tenaga Hijau, Pengangkutan Hijau dan Pengurusan Sisa.

Usaha hijau lain yang tidak tersenarai dalam pembangunan lestari negara juga termasuk Model Pembelajaran Hijau / Pendidikan Hijau, Desa Hijau dan Pembiayaan Berkelanjutan

Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR)

Tanggungjawab Sosial Korporat ditakrifkan sebagai tindakan mengintegrasikan Tadbir Urus Alam Sekitar, Sosial, dan (Korporat) (ESG) kebimbangan terhadap perniagaan. Oleh kerana dunia mula memberikan penekanan yang lebih besar pada kesejahteraan alam sekitar, begitu juga CSR yang melihat beban yang lebih berat bagi syarikat dan perniagaan.

Memenuhi CSR seseorang itu penting kerana ia menunjukkan bahawa syarikat dan perniagaan tidak memperoleh keuntungan secara membuta tuli dengan mengorbankan kesan persekitaran dan sosial. Ini juga memastikan bahawa mereka akan terus beroperasi secara beretika dan lestari sesuai dengan visi perjanjian.

Dengan Malaysia membuat pembangunan lestari untuk merancang, hal ini juga menyebabkan banyak pihak memikirkan kembali motif perniagaan mereka, iaitu: industri pembinaan dan bangunan hijau.

Pembiayaan Lestari

Kami mendedikasikan bahagian ringkas untuk Pembiayaan Lestari kerana berkaitan erat dengan pembangunan lestari, CSR dan ESG. Walaupun pembiayaan lestari adalah konsep yang relatif bayi di Malaysia, dan oleh itu tidak dipraktikkan secara meluas, ia merupakan tulang belakang kewangan bagi banyak pembangunan lestari di seluruh dunia. 

Perkembangan yang berterusan membolehkan bank atau pelabur membiayai mereka dengan kos yang lebih rendah, dengan menawarkan pilihan pembiayaan yang menarik seperti kadar faedah rendah atau insentif cukai. Selain itu, mereka memberi alasan kepada bank untuk memasukkan Prinsip Khatulistiwa dan Prinsip Wolfsberg ke dalam amalan perniagaan perbankan. 

Pada masa ini, MIDA adalah satu-satunya badan kewangan di negara ini yang menawarkan pembiayaan berterusan untuk pembangunan lestari melalui Pengecualian Cukai Pelaburan Hijau, walaupun kami menjangkakan perkara itu akan berubah apabila bank dan institusi kewangan lain mulai menggunakan amalan ini di masa depan.

 

Kelahiran Indeks Bangunan Hijau

Logo GBI

Greenbuildingindex Sdn Bhd

Di Malaysia, pentauliahan semua bangunan hijau berada di bawah bidang kuasa Green Building Sdn Bhd (bergaya sebagai Greenbuildingindex Sdn Bhd), walaupun akarnya dapat ditelusuri sejak 2008, bermula dengan Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM), atau Institut Arkitek Malaysia.

Pada tahun itu, berdasarkan permintaan yang tinggi untuk bangunan hijau di Malaysia, PAM mulai menyedari perlunya alat penarafan untuk membantu pemerintah mengenali bangunan-bangunan ini dengan lebih baik.

Itu mendorong PAM untuk menubuhkan Jawatankuasa Keberlanjutan, yang pada gilirannya, mengembangkan Green Building Index (GBI), alat penilaian untuk menilai dan mengesahkan bangunan hijau di bahagian depan. Berikutan itu, jawatankuasa ini juga membentuk panel profesional untuk merancang dan mengawasi proses akreditasi.

Akhirnya, untuk menyelesaikan perjanjian itu, PAM mengasaskan Greenbuildingindex Sdn Bhd dalam usaha bersama dengan Persatuan Jurutera Perunding Malaysia (ACEM) pada tahun 2009, dengan Ar. Serina Hajiis berkhidmat sebagai pengerusinya.

Matlamat Greenbuildingindex Sdn Bhd adalah untuk memupuk sekumpulan fasilitator dan pensijilan yang mampu mentadbir GBI dengan cara yang kompeten, dengan itu melepaskan panel profesionalnya dari sebarang asas dan membolehkan mereka fokus pada pengurusan organisasi sebagai gantinya.  

Sejak ditubuhkan 12 tahun yang lalu, dianggarkan bahawa organisasi ini telah berkembang sebanyak 1000 anggota, yang terdiri daripada 966 orang fasilitator dengan ¼ daripadanya secara aktif memberikan khidmat perundingan profesional untuk pembangunan yang berterusan.

 

Greenbuildingindex Sdn Bhd: Hierarki

Hierarki Green Building Index Sdn Bhd dipecah menjadi tiga tahap, iaitu,

 • Panel Akreditasi GBI (GBIAP)
 • Pensijilan GBI
 • Fasilitator GBI

Inilah gambar untuk menggambarkan hierarki dengan lebih baik.

Indeks Bangunan Hijau (GBI) 1

Gambar milik Greenbuildingindex Sdn Bhd

GBIAP

Duduk di tingkat paling atas adalah GBIAP, sekumpulan anggota utama yang ditugaskan untuk mengurus dan mewakili organisasi, dan memberi akreditasi kepada pihak-pihak yang berkenaan. Yang paling penting, mereka bertanggungjawab untuk memetakan arah dan strategi organisasi.

Pensijilan GBI

Seterusnya, GBI Certifiers. GBI Certifiers adalah profesional berpengalaman yang bertanggungjawab dalam mentaksir penilaian dan pensijilan bangunan hijau. Pada asasnya, mereka akan menentukan peringkat hijau atau skor yang diberikan berdasarkan garis panduan GBI ke bangunan hijau setelah memenuhi satu set syarat atau syarat.

Fasilitator GBI

Akhirnya, di barisan depan dan utama meletakkan Fasilitator GBI. Fasilitator GBI adalah perunding profesional yang bekerjasama dengan pelanggan untuk membantu mereka memenuhi atau mencapai peringkat hijau yang diinginkan. Ini dicapai melalui khidmat nasihat atau berkolaborasi dengan klien untuk merancang rancangan yang akan membolehkan mereka memenuhi tujuan mereka dengan lebih baik.

 

Proses Penilaian GBI

Untuk mendapatkan pengesahan dan pengiktirafan sebagai bangunan hijau di Malaysia, ia memerlukan lebih dari sekadar taman, tanaman pasu, beberapa baris pokok atau bangunan biomorfik untuk memotongnya.

Sebenarnya, syarikat atau perniagaan yang ingin mendapat pengiktirafan bangunan mereka akan mempunyai senarai kriteria yang sangat spesifik dan ketat untuk dipenuhi sebelum mereka dianugerahkan gelaran Bangunan Hijau.

Sebagai permulaan, Indeks Bangunan Hijau menilai bangunan berdasarkan 6 aspek berikut:

 • Kecekapan Tenaga (EE)
 • Kualiti Persekitaran Dalaman (EQ)
 • Bahan dan Sumber (MR)
 • Perancangan & Pengurusan Tapak Lestari (SM)
 • Kecekapan Air (KAMI)
 • Inovasi (DALAM)

Kecekapan Tenaga (EE)

Mengurangkan penggunaan tenaga bangunan melalui orientasi bangunan, atau penempatan. Amalan standard EE termasuk menuai pencahayaan semula jadi, menggunakan tenaga yang boleh diperbaharui, meminimumkan kenaikan haba suria untuk beberapa nama.

Kualiti Persekitaran Dalaman (EQ)

Mencapai kualiti udara dalaman yang mencukupi, sambil mengekalkan keselesaan visual, termal dan akustik (ini tidak bermaksud pencemaran visual, termal atau udara). Amalan EQ merangkumi penapisan udara yang berkualiti, bahan sebatian organik dan kawalan kelembapan dan suhu udara yang betul.

Bahan dan Sumber (MR)

Menggunakan sumber mesra alam yang bersumber dari pusat kitar semula atau lestari. Ini juga termasuk pelaksanaan sistem pengelolaan sampah, penyimpanan dan penggunaan kembali bahan yang dapat dikitar ulang, termasuk sisa pembinaan.

Perancangan & Pengurusan laman web yang lestari (SM)

Mendirikan bangunan di kawasan yang membolehkan penghuninya mengakses pengangkutan awam, kemampuan menjalankan perkhidmatan masyarakat, ruang terbuka luas dan landskap. SM juga menetapkan bahawa pemaju harus mengelakkan membina laman web yang sensitif terhadap alam sekitar dan memilih kawasan ladang perang (penggunaan semula tanah terbengkalai yang berbahaya secara kimia iaitu: stesen minyak terbengkalai, harta komersial dan perindustrian). Terakhir, SM juga meneliti reka bentuk pembinaan dan pengurusan air hujan (air hujan) yang tepat untuk mengurangkan tekanan pada kapasiti infrastruktur.

Kecekapan Air (KAMI)

Menuai air hujan untuk kegunaan bangunan. Kitar semula air termasuk rawatan air dan penggunaannya semula untuk tujuan menguntungkan alam sekitar, iaitu: proses pengairan dan perindustrian. Bahagian ini juga melibatkan penggunaan alat kelengkapan kecekapan air atau penggunaan paip yang menyekat aliran air hingga 1/3 penggunaan yang disediakan oleh paip biasa.

Inovasi (DALAM)

Menilai kemampuan bangunan untuk memenuhi kriteria di atas melalui reka bentuk bangunan yang inovatif, berfikir kerja-kerja perpaipan, reka bentuk pengurusan air ribut, pengurusan aliran udara yang mencukupi untuk menamakan beberapa.

Penarafan GBI / Peringkat Hijau

Setelah bangunan dinilai berdasarkan faktor-faktor di atas, bangunan akan dinilai berdasarkan sistem 100-penunjuk. Berikut adalah jadual ringkas yang menunjukkan julat skor dan penilaian GBI.

wdt_ID Julat Skor Penarafan GBI / Peringkat Hijau
1 86 - 100 Platinum
2 76 - 85 Emas
3 66 - 75 Perak
4 50 - 65 Disahkan


Memohon status Bangunan Hijau

Proses permohonan untuk mendapatkan sijil bangunan dibahagikan kepada 3 peringkat.

 1. Permohonan & Pendaftaran
 2. Penilaian Reka Bentuk (DA)
 3. Penilaian Penyelesaian & Pengesahan (CVA)

Permohonan & Pendaftaran

Proses permohonan dimulakan dengan pemohon menyerahkan maklumat hubungan mereka, maklumat projek dan menyokong Greenbuildingindex Sdn Bhd. Seterusnya, pemohon akan dikenakan bayaran tertentu berdasarkan ukuran projek mereka. Setelah pemohon berjaya didaftarkan, mereka akan diberi nombor pendaftaran dan diminta menandatangani kontrak yang menyatakan terma dan syarat antara kedua-dua pihak. Apabila penandatanganan selesai, Pengesah GBI akan diberikan kepada pemohon.

Permohonan

Tahap 1 Proses Permohonan GBI. Gambar milik Greenbuidingindex Sdn Bhd

Penilaian Reka Bentuk (DA)

Fasa DA berlaku apabila pemohon bersedia menyerahkan projek (rancangan bangunan) untuk semakan GBI Certifier. Pembentangan, sebelum dimulakannya pembinaan bangunan, akan disusuli oleh pemohon atau Fasilitator GBI. Selepas itu, GBI Certifier akan memberikan skor kepada pihak yang hadir berdasarkan julat skor yang disenaraikan sebelumnya dan menyusun laporan untuk semakan panel. Langkah terakhir DA diakhiri dengan panel menghitamkan pensijilan sekiranya persembahannya memuaskan.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa pensijilan dan akreditasi adalah dua proses yang berbeza. GBI Certifiers hanya dibenarkan untuk mengesahkan bahawa bangunan pemohon masing-masing telah berjaya lulus penilaian dan berhak mendapat gelaran Bangunan Hijau. Namun, hanya panel yang mampu memberikan gelaran tersebut.

Penilaian reka bentuk

Tahap 2 Proses Permohonan GBI. Gambar milik Greenbuidingindex Sdn Bhd

Penilaian Penyelesaian dan Pengesahan (CVA)

Untuk peringkat akhir, pemohon akan diminta untuk menyerahkan Penilaian Penyelesaian dan Pengesahan dalam 12 bulan setelah bangunan selesai, atau ketika bangunan itu diduduki 50% (mana yang lebih dulu). Setelah CVA diserahkan, panel akan memberikan penghargaan dan gelaran Bangunan Hijau kepada pemohon berdasarkan penilaian hijau. Dan yang terakhir, tajuk Bangunan Hijau adalah sah selama 3 tahun setelah penganugerahan gelaran tersebut. Pihak yang ingin mengekalkan gelaran dan penilaian GBI perlu dinilai semula setiap tiga tahun sekali. Ini dapat dicapai dengan memastikan bangunan mereka dijaga dengan baik.

penyelesaian & pengesahan

Tahap 3 Proses Permohonan GBI. Gambar milik Greenbuidingindex Sdn Bhd

 

Indeks Bangunan Hijau: Pelbagai

Bayaran Pendaftaran GBI

Bayaran pendaftaran GBI berkisar antara RM5000 - RM135000, bergantung kepada besarnya projek atau pembangunan pemohon. Maklumat mengenai harga untuk projek tertentu boleh didapati di sini.

Alat Penarafan GBI

Greenbuildingindex Sdn Bhd mempunyai senarai besar alat GBI memenuhi syarat untuk menilai jenis bangunan tertentu iaitu: komersial berbanding bukan komersial vs bandar. Alat sentiasa dikemas kini, yang bermaksud pemohon harus mencari versi terkini alat penilaian GBI.

Fasilitator GBI

Greenbuildingindex Sdn Bhd sentiasa memperbaharui senarai kenalan Fasilitator GBInya; jika pelanggan atau pemohon berharap dapat berunding dengan Fasilitator GBI dengan cara mereka dapat meningkatkan penilaian hijau mereka, mereka boleh merujuk ke senarai kenalan di sini.

Kursus Latihan GBI

Greenbuildingindex Sdn Bhd menawarkan 3 kursus untuk mendidik orang ramai dan pihak yang berminat mengenai bangunan hijau dan organisasi.

Pendidikan Umum melibatkan penyertaan organisasi dalam persidangan, konvensyen dan sesi maklumat untuk mempromosikan kesedaran pembangunan lestari kepada masyarakat dan masyarakat.

Kursus Fasilitator GBI adalah kursus 3 hari yang memberi latihan kepada peserta yang berminat untuk menjadi Fasilitator GBI profesional. Setelah menamatkan kursus, peserta boleh melakukan beberapa latihan kursus dan peperiksaan untuk diakreditasi sebagai Fasilitator GBI.

Kursus Sijil GBI ditawarkan kepada Fasilitator GBI yang bertauliah yang ingin mengambil kerjaya mereka selangkah lebih maju. Seperti Kursus Fasilitator GBI, peserta akan menjalani beberapa latihan dan peperiksaan sebelum diakreditasi sebagai satu.

Maklumat lebih lanjut boleh didapati di sini.

 

Bangunan hijau yang diperakui di Malaysia

TRX

Pertukaran Tun Razak (TRX)

Pada tahun 2021, Malaysia mempunyai senarai bangunan yang mengagumkan yang didaftarkan di bawah Greenbuildingindex Sdn Bhd yang merangkumi (tetapi tidak terhad kepada):

 • Universiti Heriot-Watt Putrajaya
 • Menara Chuan Koo
 • Sky Suites @ KLCC
 • Menara Hong Leong
 • Pertukaran Tun Razak (TRX)

Maklumat lebih lanjut mengenai bangunan hijau yang diperakui boleh didapati di sini.

 

Bangunan Hijau: Adakah mereka betul-betul berfungsi?

Indeks Bangunan Hijau (GBI) 2

Ini akan menjadi bahagian pendek yang membincangkan keberkesanan bangunan hijau dan kesannya terhadap seluruh dunia.

Selalunya mudah untuk mengatakan bahawa bangunan hijau bermanfaat untuk alam sekitar. Idea utama untuk menjadi hijau adalah memastikan bahawa kita melindungi alam semula jadi dan persekitaran ibu, yang seterusnya memberi manfaat kepada kita.  

Walaupun begitu, membangun sebuah bangunan hijau di mana sahaja seringkali merupakan proses yang panjang yang boleh menjadi sangat membosankan dan melelahkan, seperti yang telah kita pelajari dari bangunan hijau di Malaysia. Dan walaupun ia memberikan hasil yang positif kepada lingkungan, pertanyaan yang lebih besar yang harus dijawab di sini adalah seberapa besar kesannya, dengan nilai jika mungkin. Berikut adalah penjelasan ringkas penemuan yang kami perolehi dari internet.

Menurut a mencari oleh WGBC, bangunan hijau di India telah membantu negara tersebut meningkatkan penjimatan tenaga dan air masing-masing sebanyak 40-50% dan 20-30%. Sementara itu, a penyelidikan yang dilakukan di AS oleh National Geographic pada tahun 2017 menunjukkan bahawa bangunan hijau telah mengurangkan pelepasan karbon dioksida di bandar-bandar AS sebanyak 34%, dengan bangunan menyaksikan peningkatan kadar penghunian 17% dan penurunan kos penyelenggaraan 20% di seluruh negara. Terakhir, di China, bangunan hijau menyaksikan kenaikan jualan 30% dan kenaikan sewa 17.5% pada tahun 2016, di mana kerajaan China menetapkan bahawa amalan penggunaan tenaga yang cekap adalah wajib di negara ini.

Ringkasnya, faedah bangunan hijau memang boleh dikatakan sendiri dan senarai itu tidak berkesudahan. Kami boleh meneruskan penemuan kami tetapi kami yakin 3 penemuan di atas sudah cukup. Proses untuk menjadi bangunan hijau yang diperakui mungkin panjang dan sukar, tetapi manfaat jangka panjangnya kepada dunia, dan yang lebih penting untuk masa depan kita tidak dapat dilebih-lebihkan.

 

Nota Penutup

Indeks Bangunan Hijau (GBI) 3

Bangunan hijau adalah suatu keharusan dalam landskap dan persekitaran yang kini berubah. Walaupun mereka belum diwajibkan secara global, banyak negara nampaknya mendorong kebutuhan akan bangunan hijau ke arah itu. Baik demi Perjanjian Paris atau tanggungjawab sosial korporat, dunia, masyarakat, dan masyarakat menuntut perubahan, dan mereka menginginkannya sekarang.

 

Ringkasan

Indeks Bangunan Hijau (GBI) 4

Walaupun konsep bangunan hijau sudah ada di Malaysia selama beberapa dekade terakhir, namun baru-baru ini hanya mendapat perhatian dalam masyarakat, berdasarkan Perjanjian Paris dan tanggungjawab sosial korporat yang cuba dipenuhi oleh pelbagai syarikat. Perjalanan bangunan hijau di Malaysia mungkin mempunyai permulaan yang perlahan, tetapi ini adalah masa tinggal yang lama, dan hanya tinggal waktu sebelum bangunan hijau dijadikan kebiasaan di sekitar kita. Ini hanyalah permulaan untuk negara.

 

Soalan Lazim

Apa itu bangunan hijau?

Secara sederhana, bangunan hijau, yang ditentukan oleh WGBC, adalah bangunan yang mengurangkan kesan negatifnya kepada alam sekitar melalui reka bentuk, pembinaan atau operasi. Pada masa yang sama, ini juga memberikan sumbangan positif terhadap kesejahteraan alam sekitar.

Siapa yang mengendalikan pentauliahan bangunan hijau di Malaysia?

Pentauliahan bangunan hijau di Malaysia berada di bawah bidang kuasa Greenbuildingindex Sdn Bhd.

Bagaimana bangunan hijau dinilai di Malaysia?

Di Malaysia, bangunan hijau dinilai berdasarkan Indeks Bangunan Hijau (GBI).

Bagaimana proses akreditasi untuk bangunan hijau di Malaysia?

Pemohon yang ingin mendapatkan pengiktirafan bangunan mereka akan menjalani peringkat berikut - Pendaftaran & Aplikasi, Penilaian Reka Bentuk (DA) dan Penilaian Penyelesaian & Pengesahan (VCA).

Saya berminat untuk mengikuti kursus yang berkaitan dengan bangunan hijau, di mana saya boleh pergi?

Greenbuildingindex Sdn Bhd menawarkan tiga kursus khas untuk pihak yang ingin mempelajari lebih lanjut mengenai bangunan hijau di Malaysia. Maklumat mengenai kursus ini boleh didapati di sini

 

Alamat e-mel anda tidak akan dipaparkan. Medan perlu ditanda dengan *

Sertailah dalam Kalangan Dalam Kami

untuk menerima tawaran eksklusif, berita pasaran terhangat, dan mendapatkan akses orang dalam ke tawaran istimewa khusus ahli kami!